H AEK διαψεύδει την μπασκετική λογική!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
H AEK διαψεύδει την μπασκετική λογική!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας σχολιάζει την εξαιρετική – τηρουμένων των προβλημάτων και δυσκολιών – πορεία της «Ένωσης» στο BCL, δεν εκπλήσσεται από την ταχύτατη προσαρμογή του Μπάνκι σε μία νέα πραγματικότητα και έχει υστερόγραφα για τη δουλειά του Ηλία Παπαθεοδώρου, αλλά και το μοντέλο του Προμηθέα.

Στις 21 του περασμένου Αυγούστου, πριν από τρεις μήνες δηλαδή, απ' αυτές εδώ τις γραμμές, είχατε διαβάσει μία πρώτη αξιολόγηση του «κιτρινόμαυρου» ρόστερ, πριν καλά-καλά συμπληρωθούν δύο εβδομάδες προετοιμασίας. Τότε λοιπόν, είχα επισημάνει την πίστη μου στον coach Λούκα Μπάνκι και είχα εκφράσει την ευχάριστη έκπληξή μου, για την στελέχωση του ρόστερ της «βασίλισσας» με φθηνές, πλην όμως, προσεκτικές επιλογές με κριτήριο τα αθλητικά προσόντα.

Εν είδει μίας αρχικής παρακινδυνευμένης πρόβλεψης, είχα εκτιμήσει τότε, ότι η ΑΕΚ θα είναι ομάδα με αρχή και τέλος και με συγκεκριμένη στόχευση, που θα παίξει ελκυστικό μπάσκετ και λογικά θα φέρει περισσότερο κόσμο στο γήπεδο κι ενδεχομένως να βάλει πιο δύσκολα στους «αιώνιους».

Όλα τα παραπάνω βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι η ομάδα θα ήταν υγιής και θα είχε μία υποτυπώδη στήριξη από το φίλαθλο κοινό της, ειδικότερα μετά από μία χρονιά που συνοδεύτηκε από την κατάκτηση δύο μαζεμένων τίτλων για πρώτη φορά μετά από 17 ολόκληρα χρόνια. Τίποτε απ' όλα αυτά, όμως, δεν ίσχυσε. Ο Ιταλός τεχνικός στερήθηκε κατά σειρά τους Σαντ-Ρος, Καββαδά, Ξανθόπουλο, Σάκοτα και Ράταν-Μέϊς, ενώ από την αρχή της σεζόν και ειδικότερα στους ευρωπαϊκούς αγώνες, η κάτοχος του τροπαίου στο BCL, στο ΟΑΚΑ παίζει συνεχώς μεταξύ συγγενών και φίλων...

Θα περίμενε λοιπόν κανείς, ότι με σχεδόν ολοκληρωτικό lifting στο ρόστερ (6 νέοι παίκτες) και νέο προπονητή, η πορεία της δεν θα είχε την συνέπεια που παρουσιάζει ειδικότερα στην Ευρώπη, όπου πλέον μετράει 6 συνεχόμενες νίκες, μετά την εντός έδρας ήττα της πρεμιέρας από την Χάποελ Ιερουσαλήμ. Αν μάλιστα ο Μπάνκι, ήξερε καλύτερα τι σημαίνει Περιστέρι και Πεδουλάκης και δεν χρησιμοποιούσε από νωρίς τους μικρούς Μωραϊτη και Ρογκαβόπουλο στην πρεμιέρα της Basket League, τότε ίσως η ομάδα του να μην είχε βρεθεί στο -21 και να είχε αποφύγει την ήττα στη δυτική όχθη.

Όπως και να 'χει πάντως και παρά την απώλεια (στα σημεία από τον ΠΑΟΚ) του πρώτου στόχου της χρονιάς (Κύπελλο), το μέχρι στιγμής πρόσημο είναι κάτι περισσότερο από θετικό και οι λόγοι της εξαιρετικής αντίδρασης που παρουσίασαν οι περυσινοί Κυπελλούχοι Ελλάδας και Ευρώπης συνοψίζονται παρακάτω:

  • Ο coach Μπάνκι προσαρμόστηκε πολύ γρήγορα στα νέα δεδομένα, αξιοποίησε στο έπακρο παίκτες που στην προετοιμασία προορίζονταν για δανεικοί (Μωραϊτης και Τσαλμπούρης), αλλά η σημαντικότερη συμβολή του ήταν η εμπιστοσύνη με την οποία περιέβαλλε παίκτες που δεν είχαν οργανωτικό και δημιουργικό ρόλο, αλλά μετατράπηκαν στους βασικούς δημιουργούς της ομάδας, αποκτώντας ελευθερία κινήσεων αλλά και τον άτυπο ρόλο του play-maker. Ο λόγος για τον Ματσιούλις, τον Σαντ-Ρος και τον Λαρεντζάκη, οι οποίοι έγιναν decision-makers και απέδωσαν σε πολλαπλούς ρόλους.

  • Το προπονητικό επιτελείο της ομάδας έπεισε τους παίκτες να σκληρύνουν στην άμυνα και να βγάλουν εντυπωσιακά αποτελέσματα σαν σύνολο, με αποκορύφωμα το ματς με την Αντβέρπ, την οποία «κατέβασαν» κατά σχεδόν 20 πόντους από την μέση παραγωγικότητά της, δεχόμενοι μόλις 26 στο 2ο μέρος. Ειδικά ο Κουβανός και ο Λιθουανός αμύνονται σαν να παίζουν άμυνα για τρεις!

  • Το κεφάλαιο Λαρεντζάκης! Ο «Λάρι» δεν ξεκίνησε απλά από 'κει που σταμάτησε πέρυσι, αλλά πριν καλά-καλά συμπληρώσουμε 2 μήνες αγωνιστικής δραστηριότητας, έχει... πηδήξει ήδη δύο πίστες! Χάρη στον καλώς εννοούμενο εγωισμό του και το σπάνιο ένστικτο της επιβίωσης που τον χαρακτηρίζει, έχει αναδειχθεί σε φυσικό ηγέτη της ομάδας και έχει ανεβάσει αισθητά τις μετοχές του.

  • Εντυπωσιακός είναι και ο Βινς Χάντερ, που στην 3η του χρονιά στην Ελλάδα και την δεύτερη στην ΑΕΚ, δείχνει πολύ πιο συνειδητοποιημένος και συγκεντρωμένος στις υποχρεώσεις του και έχει αποκτήσει θαυμαστή συνέπεια και σταθερότητα στην απόδοσή του.

  • Όσο παράδοξο και αν ακούγεται και οι τραυματισμοί βοήθησαν! Ο Μπάνκι αναγκάστηκε να μικρύνει το rotation και να αυξήσει τον χρόνο συμμετοχής συγκεκριμένων παικτών, γεγονός που τους έδωσε μεγαλύτερη ευχέρεια προσαρμογής και απόκτησης αγωνιστικού ρυθμού.

  • Το μικρότερο rotation επέτρεψε στον 53χρονο τεχνικό να εφαρμόσει με μεγαλύτερη επιτυχία το πλάνο του στην επίθεση: η διαρκής κίνηση και κυκλοφορία της μπάλας, ενεργοποίησε όλους τους παίκτες και τους έκανε να αισθάνονται σημαντικούς. Για την αυτοπεποίθηση ενός παίκτη, είναι πολύ σημαντικό να ξέρει ότι θα περάσει με συνέπεια η μπάλα από τα χέρια του και θα έχει στάνταρ προσπάθειες.

  • Για το τέλος άφησα τον Γιόνας Ματσιούλις. Ο 33χρονος πολύπειρος Λιθουανός forward αντιπροσωπεύει την ψυχή και το μαχητικό πνεύμα της ομάδας. Βγάζει τρομερή ενέργεια στο παρκέ, μεταλαμπαδεύει σε όλους τις εμπειρίες του, έχει αξιοθαύμαστη συγκέντρωση και διάθεση και αποτελεί παράδειγμα για όλους.

Υγ.1: Για 2η συνεχή χρονιά και παρά τις αντιξοότητες με τις οφειλές και τις πληρωμές, αλλά και τα προβλήματα τραυματισμών βασικών παικτών (Γκος, Γκάρετ και Τζόουνς), ο Ηλίας Παπαθεοδώρου αποδεικνύει ότι δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τους καταξιωμένους Έλληνες προπονητές που κάνουν διεθνή καριέρα. Για όσους αντιλαμβάνονται λίγα περισσότερα από 'κείνα που βλέπει ο μέσος μπασκετόφιλος, η δουλειά του 43χρονου τεχνικού στον ΠΑΟΚ, δείχνει ότι είναι θέμα χρόνου να τον ανεβάσει και τυπικά επίπεδο στην ιεραρχία της προπονητικής.

Υγ.2: Κάθε εβδομάδα παρακολουθώ με μεγάλο θαυμασμό την πολύ υγιή εικόνα που παρουσιάζει ο Προμηθέας μέσα στο γήπεδο. Μαθαίνω με ευχαρίστηση πόσο μεγάλο βάρος δίνει στην οργάνωση όλων των δομών ενός σύγχρονου συλλόγου, αλλά και πόσο μεγάλη διάθεση έχει ο Βαγγέλης Λιόλιος, για να δημιουργήσει έναν νέο εκκολαπτόμενο μπασκετικό κολοσσό, που ήδη, κάθε εβδομάδα μας κάνει περήφανους.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!