Τενερίφη: Η εκδίκηση των μικρομεσαίων

Βασίλης Βλαχόπουλος
Τενερίφη: Η εκδίκηση των μικρομεσαίων

bet365

Αν υπάρχει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αλματώδους ανόδου μικρομεσαίου ισπανικού σωματείου, αυτό είναι η Τενερίφη η οποία (και) φέτος θα αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ απόψε (22/11, 21:30) και το gazzetta.gr γράφει για το νέο δημιούργημα του Τσους Βιντορέτα.

100% Επιστροφή* χρημάτων στον αγώνα Παναθηναϊκός – Μπαρτσελόνα! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Είναι αυτό που λένε… «η συνήθεια που έγινε λατρεία» καθότι για 3η συνεχόμενη χρονιά ο ΠΑΟΚ «υποχρεώθηκε» να υποβληθεί στο – γεμάτο ταλαιπωρία – ταξίδι στα Κανάρια Νησία και φυσικά στην εξωτερική Τενερίφη. Προηγήθηκαν οι αγώνες για τα Play Offs του BCL την περίοδο 2016-17 όπου η εμπειρία αποδείχθηκε επώδυνη λόγω του βαρύτατου 80-54 και του αποκλεισμού της ελληνικής ομάδας. Τα πράγματα εξελίχθηκαν κάπως καλύτερα τον περασμένο Γενάρη αλλά και πάλι οι 93 πόντοι κάθισαν πολύ βαριά στο στομάχι της ομάδας του Ηλία Παπαθεοδώρου και σήμερα (22/11, 21:30) θα γραφτεί μια άλλη σελίδα για την 7η αγωνιστική της διοργάνωσης.

Τίποτε βέβαια δεν κινείται στη σφαίρα του τυχαίου και του φανταστικού. Είναι προϊόν δουλειάς, προεργασίας, προγραμματισμού και τα αποτελέσματα της ραγδαίας ανάπτυξης που παρουσιάζει η κάτοχος του πρώτου BCL (2016-17) είναι αναμενόμενα. Σωστά διαβάσατε. Η Τενερίφη έχει στη (φτωχή) τροπαιοθήκη της τον συγκεκριμένο τίτλο ο οποίος αποτελεί το highlight της δουλειάς του Τσους Βιντορέτα. Εκείνη η κατάκτηση στοιχειοθέτησε επίσης και την επανάσταση/εκδίκηση των μικρομεσαίων καθώς όπως σωστά είχε σημειώσει ο επί σειρά ετών πρόεδρος της ομάδας, Φέλιξ Ερνάνεθ«η μεσαία τάξη των ισπανικών ομάδων γίνεται όλο και πιο ισχυρή». Και η Τενερίφη το αποδεικνύει κάθε σεζόν, με την πορεία που διαγράφει.

Ο ΠΑΟΚ ξέρει τι έχει να αντιμετωπίσει, αλλά ο τρόπος εξασφάλισης των νικών τρομάζει περισσότερο από καθετί άλλο τον Ηλία Παπαθεοδώρου. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι αλλά και άκρως αποδεικτικοί του επιπέδου της συγκεκριμένης ομάδας. Έχουμε και λέμε. Στο BCL δέχεται κατά μέσο όρο 63.5 πόντους και σημειώνει 83.6. Δηλαδή, στο 6-0 που έχει πετύχει μέχρι στιγμής κερδίζει 20 πόντους κατά μέσο όρο. Μοναδική ομάδα που ξέφυγε από τα γαμψά νύχια της, ήταν η Βενέτσια η οποία τη «γλίτωσε» με ήττα επτά πόντων. Στους δε εντός έδρας αγώνες, ο αντίπαλος υποχρεώνεται στους 62.6 πόντους και η ίδια σκοράρει κατά ριπάς (σ. σ. 87.3π.).

Σουτ με… άγχος

Οι αριθμοί καταδεικνύουν τον βαθμό ικανότητας στην άμυνα, διαμορφώνονται ωστόσο από άλλους αριθμούς. Παραμένοντας στο BCL οι αντίπαλοί της σουτάρουν με το πενιχρό 42.5% στα δίποντα και με το πενιχρότατο 29.7 έξω από τη γραμμή των 6.75. Σε αρκετές περιπτώσεις τα σουτ είναι προϊόν άγχος και αποφυγής της παράβασης των 24 δευτερολέπτων, ενώ και τα 13 λάθη στα οποία υποχρεώνονται οι αντίπαλοι δεν είναι λίγα, αν συνυπολογίσει κανείς ότι η Τενερίφη είναι ομάδα… κίνδυνος-θάνατος στο transition game. Επί τούτου μπορεί να εξηγήσουν οι παίκτες της Βαλένθια οι οποίοι μπήκαν στα κατάστιχα των «θυμάτων» της Τενερίφης στην αρένα «Santiago Martin». Για την ακρίβεια, στον αγώνα της περασμένη Κυριακής (20/11) η Βαλένθια σούταρε με 49% στα δίποντα και 37% στα τρίποντα. Οι αριθμοί χαρακτηρίζονται αξιοπρεπείς, όχι όμως και η ήττα με διαφορά 34 πόντων. Η Τενερίφη έγραψε ιστορία καθώς με το επιβλητικό 100-66 πέτυχε την 3η μεγαλύτερη εντός έδρας νίκη της στην ACB

Οι ευρύτερες εντός έδρας νίκες της Τενερίφης
Διαφορά / Αγώνας / Σεζόν
+46 / Τενερίφη - Φουενλαμπράδα 96-50 / 2016-17

+35 / Τενερίφη - Λαμποράλ Κούτσα 91-56 / 2014-15

+34 / Τενερίφη - Βαλένθια 100-66 / 2018-19

+32 / Τενερίφη - Γκρανογιέρ 113-81 / 1986-87

+28 / Τενερίφη - Εστουδιάντες 96-68 / 1984-85

Επιστροφή στο σπίτι!

Ο Τσους Βιντορέτα δεν είναι γέννημα-θρέμμα των Κανάριων Νησιών. Στο Μπιλμπάο γεννήθηκε, εκεί μεγάλωσε, στο ίδιο μέρος έπαιξε μπάσκετ αλλά και ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα. Μόνο όμως που τα Κανάρια Νησία εξελίχθηκαν στη δική του Ιθάκη γιατί είναι ο άνθρωπος που την οδήγησε στην πιο θαυμαστή χρονιά στη σύγχρονη ιστορία της (σ. σ. 2016-17), σεζόν στην οποία ανακηρύχθηκε προπονητής της χρονιάς στην ACB. Είναι επίσης ο άνθρωπος ο οποίος το καλοκαίρι δοκίμασε σε άλλα μέρη, σ’ αυτά της Βαλένθια, δίχως όμως να μείνει παραπάνω από μια χρονιά. Για να φθάσουμε στο καλοκαίρι του 2018 όπου η απόφαση επιστροφής στην Τενερίφη εξελίχθηκε σε μονόδρομο και για τους δύο κι έγινε πράξη με την υπογραφή τριετούς συμβολαίου. Η ισπανική ομάδα ήξερε τι προσλαμβάνει και ο δε Βιντορέτα γνώριζε τι έχει να διαχειριστεί. Αυτή τη στιγμή η Τενερίφη είναι… on target καθώς βρίσκεται στην 5η θέση της ACB και παραμένει αήττητη στο BCL.

Ο σταθερός κορμός και ο ΜακΦάντεν

Το μυστικό της επιτυχίας για την ισπανική ομάδα κρύβεται στη διατήρηση του βασικού κορμού εδώ και τουλάχιστον μια τριετία. Ροντρίγκο Σαν Μιγκέλ και Χαβιέρ Μπεϊράν διανύουν τον 5ο και τελευταίο χρόνο του συμβολαίου τους, ο Τιμ Αμπρομάιτις πράττει κάτι ασυνήθιστο για Αμερικανό στην Ευρώπη καθώς παίζει για 4η συνεχή χρονιά στην ομάδα, Φεράν Μπάσας και Μαμαντού Νιανγκ μετρούν τρία και τέσσερα χρόνια παρουσίας, αντίστοιχα. Υπάρχει φυσικά και το παράδειγμα του Νίκολας Ριτσότι, του βραχύσωμου Αργεντίνου που έριξε άγκυρα στο λιμάνι Σάντα Κρουζ της Τενερίφης το καλοκαίρι του 2010 και φυσικά αυτή παραμένει στον βυθό της θάλασσας.

Σε σχέση με πέρυσι, προχώρησε σε αλλαγές, πέρα από τις ελληνικές αποχωρήσεις. Ο Φώτης Κατσικάρης βρίσκεται πλέον στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ο Κώστας Βασιλειάδης προτίμησε τον άνεμο του Βορρά και την Ομπραντόιρο. Πλέον επίσης δεν υπάρχουν στην ομάδα οι Μάικ Τομπέι, Ματέους Πονίτκα, Τάι Οντιάσε, Φραν Βάσκεθ.

Προτιμήθηκαν παίκτες με παραστάσεις τόσο στο ισπανικό Πρωτάθλημα όσο και στην Ευρώπη. Προς αυτήν την κατεύθυνση αποκτήθηκε ο Αμερικανός φόργουορντ Κόλτον Άιβερσον, ο 30χρονος Γερμανός γκαρντ, Λούκα Στάιγκερ, ο Πολωνός φόργουορντ Τόμας Ζιέλο στην 3η χρονιά του στην ACB έπειτα από μια διετία στην Μπανταλόνα, πρόσφατα πρόσθεσε στο δυναμικό της και τον Βέλγο διεθνή φόργουορντ, Πιέρ Αντουάν Ζιλέ. Η βασικότερη επένδυσή της είναι ο Αργεντίνος (με ιταλικό διαβατήριο), Νικολάς Μπρουσίνο. Ο 25χρονος φόργουορντ είναι διεθνής, έχει ένσημα 58 αγώνων στο ΝΒΑ με τους Ντάλας Μάβερικς και τους Ατλάντα Χωκς, αλλά μεταξύ της G League και της ACB προτίμησε τη δεύτερη. Υπάρχει επίσης και ο 23χρονος Ισπανός σέντερ, Σεμπάστιαν Σάιθ, ο οποίος θα κάνει το… αγροτικό του στην Τενερίφη, στο πλαίσιο δανεισμού από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ήταν από τους πρωταγωνιστές της εθνικής Ισπανίας U19 και U20 στην κατάκτηση διαδοχικών μεταλλίων σε διεθνές επίπεδο.

Αφήσαμε τελευταίο τον Θαντ ΜακΦάντεν ο οποίος εξαργύρωσε την περσινή εξαιρετική σεζόν του στην Basketleague με την Κύμη κι έχει στα χέρια του τη μεγαλύτερη ευκαιρία της καριέρας του. Είναι εξάλλου και ο κοινός παρονομαστής μεταξύ των δύο ομάδων καθώς στο παρελθόν αγωνίστηκε και στον ΠΑΟΚ.

Η πολυφωνία στην επίθεση

Ο ρόλος του ΜακΦάντεν δεν θα μπορούσε να είναι ίδιος σε σχέση μ’ αυτόν που είχε πέρυσι στην Κύμη. Πλέον ο αριθμός των προσπαθειών που παίρνει σε κάθε αγώνα δεν είναι διψήφιος, έχει δίπλα του cast υψηλότερου μπασκετικού επιπέδου αλλά είναι ο πρώτος σκόρερ τόσο στην Ισπανία (14.8π.) όσο και στο BCL (12.8π.). Ωστόσο, η Τενερίφη δεν είναι ομάδα των 1-2 παικτών. Η φιλοσοφία του Βιντορέτα επιβάλλει μεγάλο rotation. Τόσο στην ACB όσο κι εκτός ισπανικών συνόρων, ένας αριθμός 11 παικτών έχουν διψήφιο μέσο όρο χρόνου συμμετοχής. Εκτός του ΜακΦάντεν, στο BCL ηγούνται στο σκοράρισμα οι Αμπρομάιτις (10.5π.), Μπεϊράν (11π.), Σάιθ (9.2), Άιβερσον (8.3π.), Μπρουσίνο (8π.).

Βασικός δημιουργός είναι ο Φεράν Μπάσας με 6.3 τελικές πάσες ανά αγώνα από τις 24 που μοιράζει (κατά μέσο όρο) η Τενερίφη στο BCL. Είναι ο 7ος καλύτερος της διοργάνωσης αλλά και ο κύριος εκφραστής του έξυπνου και αποτελεσματικού παιχνιδιού στο ανοιχτό γήπεδο.

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα