Και προσοχή στο τιμόνι

Και προσοχή στο τιμόνι

bet365

O Nίκος Παπαδογιάννης ανάβει τα φώτα του Basketball Champions League, αναπολώντας τα περυσινά πυροτεχνήματα.

''Εδώ παίζεις στην έδρα σου και με Cash Out* '' *Ισχύουν Όροι και Προυποθέσεις

Tην ίδια μέρα που η νέα ΑΕΚ μετρούσε στο κορμί της τα ραμφίσματα του Περιστερίου στο πλαίσιο της πρεμιέρας της Α1, συμπληρώνονταν 5 μήνες από την εν χορδαίς και οργάνω κατάκτηση του Basketball Champions League.

Η επέτειος ήταν γλυκόπικρη, αφού συνοδεύτηκε από δυσοίωνες προβλέψεις. «Στο επόμενο παιχνίδι, στο ΟΑΚΑ, με το ζόρι θα μαζευτούν χίλια άτομα», μου έλεγε ένας από τους λίγους «Ενωσίτες» που βλέπουν μπάσκετ βρέξει-χιονίσει. Φοβάμαι ότι αύριο θα δικαιωθεί.

Το βάπτισμα του ευρωπαϊκού πυρός φέρνει την ΑΕΚ αντιμέτωπη με τη Χάποελ Ιερουσαλήμ εάν πιστέψουμε την ιστοσελίδα της διοργάνωσης ή με τον ΑΠΟΕΛ, εάν πιστέψουμε τη απίθανη ΕΡΤ.

Ο «Δικέφαλος» είναι πρωταθλητής Ευρώπης εάν δώσουμε βάση στα ενημερωτικά δελτία του, κυπελλούχος Ευρώπης εάν ακολουθήσουμε την ορολογία της Cosmote TV, κάτοχος του Champions League εάν θέλουμε να γελάσουμε.

Συγχωρήστε μου τα ευφυολογήματα, αλλά δυσκολεύομαι να πάρω στα σοβαρά μία διοργάνωση που εγκλώβισε εαυτήν σε συνωνυμία καταδικασμένη να προκαλεί χάχανα.

Σε αυτό το Champions League, βέβαια, στο ψευδεπίγραφο, η ΑΕΚ θα κάνει πρωταθλητισμό. Στο άλλο, το κανονικό, θα πανηγυρίζει τις τίμιες ήττες, ως είθισται στο άγραφο –και ελαφρώς κωμικό- πρωτόκολλο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Στο μεταξύ, η δημόσια τηλεόραση διαφήμιζε τους αγώνες του Λαυρίου με τη Ντνίπρο ως «Εurocup», υποχρεώνοντας τον μπασκετόφιλο τηλεθεατή σε αναδίπλωση. Πότε τρύπωσε το Λαύριο στο βιλαέτι του Μπερτομέου και δεν το πήραμε είδηση;

Ήταν φυσικά, FIBA Europe Cup. Αποστηθίστε την ονομασία γιατί θα σας χρειαστεί, τον Απρίλιο που θα το κατακτήσει ο Άρης.

Η FIBA ηττήθηκε στον πόλεμο που η ίδια κήρυξε στην Euroleague, αλλά οχυρώνεται πίσω από τη θεσμική διαφάνεια και αρνείται να συνθηκολογήσει. Ωστόσο, είναι δική της αρμοδιότητα να νοιαστεί «για το καλό του μπάσκετ» και όχι του Μπερτομέου.

Η Βαρκελώνη δεν είναι υποχρεωμένη να καλλιεργήσει το άθλημα, εκτός αν αυτή η καλλιέργεια ωφελεί τα ταμεία της. Ως εμπορική επιχείρηση που είναι, έχει κάθε δικαίωμα να φτιάξει Λίγκα λ.χ. με 8 ομάδες που θα είναι όλες ισπανικές και θα έχουν από 12 Αμερικανούς στο δυναμικό τους. Ή δέκα Αμερικανούς και δύο εξωγήινους.

Φαίνεται, πάντως, ότι το πολύπλαγκτο BCL κάνει κάποια –διστακτικά- βήματα προόδου. Οι περισσότεροι δείκτες δημοφιλίας παρουσιάζουν άνοδο, ενώ ορισμένες ομάδες που ανήκαν παραδοσιακά στην Euroleague (όπως η παντού ευπρόσδεκτη Μπάμπεργκ) προσχώρησαν στο άρμα της FIBA.

Ωστόσο, το μονοπάτι ήταν διπλής κατεύθυνσης. Η ηττημένη φιναλίστ του περυσινού τελικού του BCL, Μονακό, προσχώρησε στο Eurocup, όπως είχε δικαίωμα να πράξει –ασχέτως αν αρνήθηκε- και η τροπαιούχος ΑΕΚ.

Στη ζυγαριά ανάμεσα στις δύο «δεύτερες» διοργανώσεις, το Eurocup εξακολουθεί να υπερέχει σε ποιότητα. Ακόμα και αυτό, βεβαίως, χρειάστηκε αρκετά χρόνια –και οικονομικά κίνητρα- για να γίνει ισχυρός πόλος.

Αρκεί να θυμίσω, ότι πριν από 13 χρόνια έφτασε στον τελικό του ο …Μακεδονικός. Με τον μακαρίτη Γκριγκόρι Χίζνιακ στο δυναμικό του.

Το Basketball Champions League μπορεί να έγινε μία γη όψιμης ευρωπαϊκής επαγγελίας για την ΑΕΚ, αλλά μοιάζει περισσότερο χρήσιμο σε ομάδες που ψάχνουν ψήγματα χαμένης (ή παρθενικής) ευρωπαϊκής λάμψης, όπως οι άλλοι δύο εκπρόσωποι της Ελλάδας.

Ο ενισχυμένος ΠΑΟΚ μπορεί να κάνει κάμποσο θόρυβο στη φετινή σεζόν εάν δεήσουν να προσφέρουν χείρα βοηθείας οι οπαδοί του, ενώ ο Προμηθέας θα ανάψει τους προβολείς μεσοβδόμαδα στην Πάτρα για πρώτη φορά μετά από ...αιώνες.

Δεν βλάπτει καθόλου, που θα γνωρίσουν την Εθνική οδό Αθηνών-Πατρών η Βίρτους Μπολόνια, η Στρασμπούρ, η Μπεσίκτας και η Ολίμπια Λιουμπλιάνα. Αρκεί να προσέχει ο οδηγός. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι μπασκετόφιλοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι χώρα δύο πόλεων, για να μη πω μίας.

Προσπαθώ να πω, ότι η ίδρυση του Champions League γέννησε ένα ουχί ευκαταφρόνητο δέλεαρ για τις (αποκλεισμένες από την Euroleague και τσακωμένες με το Eurocup) ομάδες της «δεύτερης ταχύτητας» της ελληνικής Α1.

Οι προβολείς ανάβουν με αυξημένη ισχύ στα μαρμαρένια αλώνια του BCL και η υπεραξία που αποκτούν τα αστέρια της διοργάνωσης (όπως λ.χ. ο Μάνι Χάρις) μπορεί να τους χαρίσει καλύτερα συμβόλαια.

Η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ υπήρξαν βασικοί προμηθευτές της Εθνικής ομάδας των «παραθύρων» και το αρχικό 6-0 αποδεικνύει πόσο χρήσιμη ήταν η σκληραγώγηση των Ελλήνων παικτών των δύο «Δικεφάλων» στα γήπεδα της Ευρώπης.

Δεν θα εκπλαγώ αν το επόμενο προσκλητήριο έχει και άφθονο Προμηθέα, αφού στην ομάδα της Πάτρας συνωστίζονται πλέον 5 παίκτες με πρόσφατες διεθνείς συμμετοχές: Γκίκας, Σαλούστρος, Κατσίβελης, Κασελάκης, Τσαϊρέλης. Και ο Σανδραμάνης της Εθνικής Εφήβων.

Το BCL μπορεί να θυμίζει περισσότερο το παλαιό Κόρατς παρά το Πρωταθλητριών, αλλά έχει ενδιαφέρον από κάθε άποψη. Θα το παρακολουθήσω με θέρμη, ελπίζοντας ότι στο τέλος θα μας χαρίσει πυροτεχνήματα σαν τα περυσινά.

Θα ήταν βέβαια καλύτερο, αν αποφάσιζε κάποιος να το μετονομάσει, ώστε να μη προκαλεί θυμηδία κάθε αναφορά σε αυτό.

«Κύπελλο Ντράζεν Πέτροβιτς», ας πούμε. Και ας μην υπάρχει πια Τσιμπόνα στο προσκήνιο. Για να τιμηθεί αυτός που το σήκωνε όταν ήταν αληθινό Champions League.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.