ΔΕΙΤΕ ΤΑ LIVE
Οι Τσέχοι πρωταγωνιστές του '68 στο Νίμπουρκ - ΑΕΚ!

Οι Τσέχοι πρωταγωνιστές του '68 στο Νίμπουρκ - ΑΕΚ!

Οι Τσέχοι πρωταγωνιστές του '68 στο Νίμπουρκ - ΑΕΚ!

Η Νίμπουρκ ενημέρωσε πως οι Τσέχοι παίκτες του '68 θα παρακολουθήσουν την αναμέτρηση με την ΑΕΚ, για το δεύτερο ματς των «16» του Champions League (14/03, 19:30).

«Άρωμα» '68 θα έχει η αναμέτρηση Νίμπουρκ - ΑΕΚ!

Η οικοδέσποινα ομάδα ενημέρωσε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της πως στο «Sportovní Centrum» θα βρίσκονται οι Τσέχοι πρωταγωνιστές του '68!

Συγκεκριμένα, η Νίμπουρκ αναφέρει πως με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων από την «Βασίλισσα», κάλεσε τους τότε αντιπάλους των «κιτρινόμαυρων» να παραβρεθούν στο γήπεδο!

Μάλιστα, ο εκ των αντιπάλων πρωταγωνιστών, Ρουζίτσκα, μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα της Νίμπουρκ για εκείνο το ιστορικό βράδυ του '68.

Μερικά αποσπάσματα της συνέντευξης:

«Το να παίζεις μπροστά σε τέτοιο κοινό πιθανώς δεν θα συμβεί ποτέ σε κανέναν άλλον παίκτη στην Ευρώπη! Όταν πήγαμε στην Ελλάδα για την πρεμιέρα του "1968", οι μνήμες... ξύπνησαν!

Ήταν μέρος της συμφωνίας να γίνει ο αγώνας στην Αθήνα. Εκπρόσωποι της ΑΕΚ ήρθαν και μας ρώτησαν για να γίνει ο αγώνας στην Ελλάδα. Εκείνη την εποχή, το μπάσκετ είχε "ανέβει" στη χώρα και η Ελληνική Ομοσπονδία ήθελε να γίνει ο αγώνας μπροστά στους οπαδούς της. Έτσι συμφωνήσαμε στο να γίνει ο αγώνας στην Αθήνα.

Οι όροι ήταν πως ο σύλλογος πήρε μια οικονομική αποζημίωση. Επίσης, περάσαμε 10 ημέρες στην Αθήνα. Μας συμπεριφέρθηκαν σαν να ήμασταν ο Ωνάσης! Μείναμε στο καλύτερο ξενοδοχείο και είδαμε αξιοθέατα. Ακόμη, πήγαμε και στη θάλασσα για μπάνιο. Οι ντόπιοι μας κοιτούσαν περίεργα γιατί ήταν Απρίλης!

Δεν μετάνιωσα που έπαιξα στην Αθήνα. Καταρχάς, ένα χρόνο μετά, πήραμε το Κύπελλο Κυπελλούχων. Όταν συνειδητοποιείς τι έζησες σε εκείνο το στάδιο (σ.σ. Καλλιμάρμαρο), είναι μια απίστευτα δυνατή εμπειρία! Όλη η Αθήνα ζούσε το ματς! Ήταν όφελος για όλο το ευρωπαϊκό μπάσκετ αυτός ο αγώνας. Οι οπαδοί δεν είχαν κάποιο όργανο μαζί τους, όπως τύμπανα. Η φωνή τους μόνο αρκούσε! Και πιστέψτε με, 80.000 άτομα κάνουν πολλή φασαρία!

Η διοίκηση της ΑΕΚ μας κάλεσε στην πρεμιέρα της ταινίας τον Ιανουάριο. Είναι μια ταινία, η οποία αναφέρεται στον αγώνα του '68, αλλά αρχίζει από το 1890, όταν οι Τούρκοι εκδίωξαν τους Έλληνες από την πατρίδα τους και ο εγγονός ενός έγινε παίκτης της ΑΕΚ κι έπαιξε στον ιστορικό τελικό! Υπάρχουν ακόμα ιστορίες από οικογένειες και παίκτες, πως η ελληνική οικογένεια ήταν πάνω από ένα ραδιόφωνο και άκουγε τον αγώνα. Υπάρχουν και πλάνα από τον αγώνα με τα ιστορικά σουτ, οι πανηγυρισμοί...

Λίγο καιρό πριν τα γυρίσματα, οι δημιουργοί της ταινίας ήρθαν στην Πράγα και μας ρώτησαν για τις αναμνήσεις μας και μετά συνέδεσαν όλα τα κομμάτια και τα αποτύπωσαν στην ταινία».