Άρης και Μπεσίκτας σε διαφορετικούς κόσμους

Βασίλης Βλαχόπουλος
Άρης και Μπεσίκτας σε διαφορετικούς κόσμους

bet365

Ο Άρης φιλοξενεί την Μπεσικτάς (24/1, 19:30) για την 12η αγωνιστική BCL και το gazzetta.gr καταγράφει την άκρως αντίθετη πορεία που διαγράφουν οι δύο ομάδες.

Ο Άρης βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς προσπαθεί να κρατήσει το στόμα του πάνω από την επιφάνεια του Άρη έχοντας να διαχειριστεί πολύ σοβαρά ζητήματα επιβίωσης. Αντιθέτως, η Μπεσικτάς δείχνει να βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση έπειτα και από τις αλλαγές που έκανε στο ρόστερ της. Οι αντίθετοι βίοι μεταξύ των δύο ομάδων αποτυπώνονται μέσα από τη βαθμολογία του ομίλου όπου οι Τούρκοι βρίσκονται στην πρώτη θέση κι ουσιαστικά έχουν εξασφαλίσει την πρόκρισή τους στη φάση των «16» της διοργάνωσης», ενώ οι «κίτρινοι» βρίσκονται σε δύσκολη θέση με μόλις τέσσερις νίκες σε 11 αγώνες.

Η ελληνική ομάδα χρειάζεται τη νίκη για να μπει με φόρα στην… τελική ευθεία της κανονικής διάρκειας όπου τα παιχνίδια απέναντι σε Αβελίνο(εντός) και Οστάνδη(εκτός) θα κρίνουν την πρόκρισή της. Η δε Μπεσικτάς θα είναι στον επόμενο γύρο της διοργάνωσης θέλει όμως να κατακτήσει και την 1η θέση. Σε σχέση με τον αγώνα του πρώτου γύρου στην Κωνσταντινούπολη – οι Τούρκοι είχαν επικρατήσει με 83-61 – στις δύο ομάδες άλλαξαν πολλά.

Οι αλλαγές στον Άρη είναι γνωστές και συντριπτικές. Επί της ουσίας άλλη ομάδα είχε αγωνιστεί στον αγώνα του πρώτου γύρου κι άλλη θα παραταχθεί σήμερα(24/1) στο παρκέ του Nick Galis Hall καθώς όταν είχε γίνει ο αγώνας του πρώτου γύρου στο ρόστερ του Άρη υπήρχαν οι Μπένσον, Βον, Ουίβερ, Πέτγουεϊ, Μοράντ και φυσικά δεν υπήρχαν οι Μποχωρίδης, Ντουβιέ και Προύιτ.

Η Μπεσικτάς ουσιαστικά ενίσχυσε στο ρόστερ της. Για την ακρίβεια, έλυσε τη συνεργασία της με τον Αουγκούστο Λίμα (σ. σ. αγωνίζεται στην Κίνα) και αντ’ αυτού απέκτησε τον Χουάν Παλάσιος. Χρειάστηκε βέβαια να καταβάλει το ποσό των 70.000 ευρώ στη Νεπτούνας για να αποκτήσει τα δικαιώματα του Κολομβιανού. Παράλληλα, απέκτησε τον Αμερικανό γκαρντ Τζος Άνταμς από την Αναντολού Εφές και ουσιαστικά «εκτόπισε» τον Ράιτ Μπότραϊτ. Ο τελευταίος παραμένει στο ρόστερ της ομάδας αλλά στους τελευταίους δύο αγώνες δεν ήταν στην αποστολή.

Αυτή τη στιγμή η Μπεσικτάς βρίσκεται στην 4η θέση της βαθμολογίας στο Πρωτάθλημα της Τουρκίας και ο προπονητής της Ουφούκ Σαρίτσα έχει πετύχει την αγωνιστική συνύπαρξη των ξένων παικτών με τους γηγενείς. Στη δεύτερη συνομοταξία εντάσσονται οι Κενάν Σιπάχι, ο Σερτάτς Σανλί οι οποίοι έχουν πιο βασικό ρόλο σε σχέση με τους Ερντέν, Μουτάφ, Βεϊσέλογλου οι οποίοι είναι διεθνείς.

Οι προσθήκες των Άνταμς, Παλάσιος ανέβασαν τον μέσο όρο πόντων της Μπεσικτάς στην επίθεση, οι ίδιοι δίνουν περί των 27 πόντων ανά αγώνα. Μάλιστα, στα τελευταία παιχνίδια ο πρώτος είναι ο βασικός σκόρερ με 16.5 πόντους κατά μέσο όρο. Στις σταθερές αξίες είναι οι Τζο Ντίμπλερ (12.7π.), Τι Τζέι Στρόμπερι(12.6π.) των οποίων κύριο χαρακτηριστικό είναι η αποτελεσματικότητα στο μακρινό σουτ. Ο πρώτος σουτάρει με 58% και ο δεύτερος με 46.6%. Γενικά η Μπεσικτάς είναι ομάδα που βασίζεται στην ικανότητά της στο τρίποντο (43%), αλλά και στο transition game.

Πέρα από τη διαφορά ποιότητας η οποία… βγάζει μάτι, η Μπεσικτάς σκοράρει 79.6 πόντους ανά αγώνα, ενώ ο Άρης περιορίζεται στους 66.4 πόντους και παραμένει η χειρότερη επίθεση του ομίλου και η δεύτερη χειρότερη στη διοργάνωση.

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα