Ο δικός τους τελικός

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ο δικός τους τελικός

bet365

ΠΑΟΚ και Σαλόν δίνουν τον… τελικό της επιβίωσής τους στη μάχη της πρόκρισης στην επόμενη φάση του BCL και το gazzetta.gr γράφει για τους σημερινούς(16/1) μονομάχους.

Μονακό - Νις με πριμ 5%*, ακόμα καλύτερες αποδόσεις και 150+ ειδικά στοιχήματα! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Αν ανατρέξει κανείς στην αναμέτρηση του πρώτου γύρου και αναζητήσει κοινά στοιχεία με το «σήμερα», ουσιαστικά θα διαπιστώσει μόνο μία αλλαγή. Την αγωνιστική κατάσταση του ΠΑΟΚ. Γιατί η Σαλόν ουσιαστικά συνεχίζει μια πορεία η οποία στο γαλλικό Πρωτάθλημα τη διατηρεί στην τελευταία θέση της βαθμολογίας, ενώ στο BCL παραμένει εντός παιχνιδιού. Πλέον όμως βρίσκεται σε δύσκολη θέση διότι η εντός έδρας ήττα της περασμένης εβδομάδας από τη Βέντσπιλς σε συνδυασμό με το δύσκολο πρόγραμμα, θέτει υπό αμφισβήτηση την παρουσία της στη συνέχεια της διοργάνωσης.

Το εντυπωσιακό με τη Σαλόν είναι ότι, παρότι στη Γαλλία έχει μόλις τέσσερις νίκες σε σύνολο 16 αγώνων δεν προχώρησε σε προσθαφαιρέσεις, πράγμα σπάνιο για επαγγελματικούς συλλόγους. Παραμένει μια ομάδα η οποία βασίζεται στην αθλητικότητα των παικτών της στην άμυνα και διαθέτει την 3ηκαλύτερη άμυνα του ομίλου. Επιθετικά βασίζεται στο transition game αλλά και στην πολυφωνία, το τρίποντο είναι ένα από τα βασικά συστατικά του παιχνιδιού της και σουτάρει με 35.2% στη διοργάνωση επιχειρώντας 25 τρίποντα ανά παιχνίδι. Ένα δεύτερο στοιχείου του παιχνιδιού της είναι το επιθετικό ριμπάουντ καθώς μαζεύει περί των δέκα «σκουπιδιών» κατά μέσο όρο.

Ωστόσο, η ειδοποιός διαφορά μεταξύ του αγώνα του πρώτου γύρου (σ. σ. η Σαλόν είχε κερδίσει με 75-61, χάρη στο επιμέρους σκορ 39-20 του δευτέρου ημιχρόνου) και του σημερινού, έχει να κάνει με την αγωνιστική κατάσταση του ΠΑΟΚ. Τότε, η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου είχε να διαχειριστεί προβλήματα τραυματισμών και τα διαδοχικά αρνητικά αποτελέσματος, σήμερα όμως δείχνει να βρίσκεται σε φόρμα. Κυρίως όμως, τότε ο ΠΑΟΚ στήριζε το παιχνίδι του στην ικανότητα του Κέβιν Ντίλαρντ, ενώ στο ρόστερ υπήρχαν και οι Τρις, Κλάσεν. Ο αντικαταστάτης του πρώτου, Φιλ Γκος, αποδείχθηκε εξαιρετική προσθήκη, ο Νταρνέλ Τζάκσον φαίνεται πολύ πιο ωφέλιμος από τον Κλάσεν, ενώ ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος όχι μόνο είναι στο rotation αλλά βγάζει και πολλά λεπτά συμμετοχής στο παρκέ.

Παραμένοντας σε διαδικασία σύγκρισης, στο διάστημα που ο ΠΑΟΚ έπαιξε με τη Σαλόν είχε πρόβλημα και στις δύο πλευρές του παρκέ. Γιατί στην επίθεση περιοριζόταν στους 69 πόντους ανά αγώνα με άσχημα ποσοστά ευστοχίας, ενώ στην άμυνα δεχόταν τουλάχιστον 80. Στους τελευταίους τέσσερις αγώνες, όχι μόνο ισορρόπησε τα νούμερα αλλά σκοράρει 75 πόντους κατά μέσο όρο και δέχεται 71. Συνολικά, ο ΠΑΟΚ στους τελευταίους δέκα αγώνες σε Ελλάδα και Ευρώπη μετράει οκτώ νίκες κι αυτό το στοιχείο πιστοποιεί την αγωνιστική του κατάσταση.

Πάντως, το σημερινό(16/1) παιχνίδι θα βγάλει μία από τις δύο ομάδες από το κυνήγι της πρόκρισης. Διότι ο μεν ΠΑΟΚ(4-6) θα πρέπει να κερδίσει για να διατηρήσει τις ελπίδες του, ελπίζοντας στο ιδανικό finish κι έχοντας να διαχειριστεί δύσκολο πρόγραμμα (σ. σ. θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας τις Τενερίφε, Βέντσπιλς και εντός τη Νεπτούνας), ενώ κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τη Σαλόν(5-5). Η νίκη αποτελεί τον βασικό στόχο για τον ΠΑΟΚ αλλά – εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες – στην εξίσωση του παιχνιδιού μπορεί να μπει και η διαφορά καθώς και το +15 ενδεχομένως να είναι απαραίτητο στην περίπτωση ισοβαθμίας.

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα