Περιστέρι bwin: Ο Μίρο Μπίλαν είναι το... κέντρο βάρους

Περιστέρι bwin: Ο Μίρο Μπίλαν είναι το... κέντρο βάρους

Δημήτρης Οικονόμου
Περιστέρι bwin: Ο Μίρο Μπίλαν είναι το... κέντρο βάρους

bet365

Το Περιστέρι bwin υποδέχεται τη Ρίτας Βίλνιους (19:30) για την 4η αγωνιστική του BCL και το Gazzetta με τη βοήθεια του InStat ρίχνει αναλυτική ματιά στον τρόπο που ο Βασίλης Σπανούλης χρησιμοποιεί τον Μίρο Μπίλαν.

Πολλές φορές το να υπηρετήσεις έναν δεύτερο ρόλο είναι δυσκολότερο από το να είσαι ο ίδιος ο πρωταγωνιστής. Τα βλέμματα δεν πέφτουν εξ ολοκλήρου πάνω σου, αλλά εσύ δεν μπορείς να κάνεις εκπτώσεις. Οι θεατρικοί ηθοποιοί το γνωρίζουν καλά. Ο Μίρο Μπίλαν ακόμα καλύτερα, καθώς σε όλη του την καριέρα υπήρξε ένας τέτοιος παίκτης και η μέχρι στιγμής πορεία του στο Περιστέρι bwin δε διαφέρει.

Μπορεί οι Ντένμον και Φρανσίσκο να έχουν αναλάβει εν πολλοίς το βάρος του σκοραρίσματος, όμως ο Μπίλαν αποτελεί έναν παίκτη κέντρο βάρους για το Περιστέρι, ελέω των επαφών του στο ποστ και της δημιουργίας του.

Το... βάρος στο σκοράρισμα του Μπίλαν

Μία απλή ματιά στη στατιστική αναδεικνύει το πόσο επιδραστικός είναι ο Μπίλαν σε αυτό που σχεδιάζει ο Σπανούλης. Ο Κροάτης στην Basket League μετράει 13.1 πόντους σε 7 αγώνες, έχοντας παράλληλα 7 ριμπάουντ και 2.4 ασίστ. Αν αυτός ο αριθμός της δημιουργίας φαίνεται μικρός, κρατήστε τον.

Πέραν όλων των άλλων ο Μπίλαν είναι ο 3ος στη λίστα με τα κερδισμένα φάουλ του πρωταθλήματος, φτάνοντας τα 41. Ρίχνοντας άγκυρα στο ποστ είναι σημάδι για το Περιστέρι και ο ίδιος προσφέρει 1 πόντο ανά κατοχή σε τέτοιες καταστάσεις, που αποτελούν και τον κυριότερο τρόπο επίθεσής του (24 πόντους σε ισάριθμες κατοχές).

Με αυτόν τον τρόπο, όπως και σε όλη του την καριέρα, ο 33χρονος ψηλός από Σίμπενικ εκμεταλλεύεται την πολύ καλή επαφή που έχει με το καλάθι, εκτελώντας διαρκώς από κοντινή απόσταση. Όπως παρατηρούμε από το shot chart μέσω του InStat, ο Μπίλαν σκοράρει με 52% (26/50) πέριξ της ρακέτας στην Basket League, ποσοστό που σε μικρότερο volume φτάνει στο 59% (13/22) όταν αναφερόμαστε στο BCL.

1
Το shot chart του Μπίλαν στην Basket League

Ο Μπίλαν ως δημιουργός στο Περιστέρι

Μιας και αναφερθήκαμε στις ασίστ του σέντερ για τους Περιστεριώτες, το InStat μας δίνει την ευκαιρία να μελετήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος την επίδραση αυτών των αριθμών. Στην Basket League (που έχουμε και λίγο μεγαλύτερο δείγμα) είδαμε πως μοιράζει 2.4 τελικές πάσες. Νούμερο πολύ μεγάλο αν βάλουμε στο μυαλό μας πως δεν πρόκειται για έναν γκαρντ, αλλά για τον βασικό σέντερ της ομάδας.

Ο Σπανούλης εκμεταλλεύεται την εκπληκτική αντίληψη που έχει ο Μπίλαν στο παιχνίδι, όχι μόνο στο ποστ όπου πασάρει διαρκώς στην υποψία βοήθειας. Ο Κροάτης έχει τρομερό έλεγχο στο σώμα του και μπορεί να γίνει δημιουργός από το κεντρικό pick n' roll πασάροντας στους ακροβολισμένους σουτέρ της ομάδας του. Σε 10 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί μέχρι στιγμής, τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Ευρώπη, μετράει συνδυαστικά 98 πόντους από ασίστ ή σκριν ασίστ (48 και 50 αντίστοιχα)!

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Βλέπουμε την επίδραση που έχει στο παιχνίδι του Περιστερίου όχι απλώς με τις τελικές του πάσες αλλά και με το metric των σκριν ασίστ, τα καλάθια δηλαδή που προέρχονται από το σκριν του και δεν προσμετρώνται στα νούμερά του. Βλέπουμε λοιπόν πως ανά αγώνα το Περιστέρι bwin μετράει 4.8 πόντους από τις ασίστ του Μπίλαν και ακόμα 5.0 από τις σκριν ασίστ του. Σχεδόν 10 πόντους δηλαδή μόνο από τη δημιουργία του, βγάζοντας εντελώς έξω το σκοράρισμα.

Νούμερα που το Περιστέρι χρειάζεται απέναντι στην Ρίτας, την ομάδα που υποχρέωσε το σύνολο του Σπανούλη στην πιο βαριά ήττα της σεζόν στη Λιθουανία. Ο Μπίλαν έχει να δώσει μία πολύ μεγάλη «μάχη» με τον Εχόντας στη ρακέτα αλλά ταυτόχρονα να προστατευτεί από το ενδεχόμενο σημάδι με τον Φόστερ στο pick n' roll. Βέβαια ο ίδιος τον ρόλο του τον ξέρει καλύτερα από τον καθένα. Ο Σπανούλης έχει υπάρξει ένας εκ των κορυφαίων πρωταγωνιστών στο υψηλότατο επίπεδο και γνωρίσει πως να βάλει κάθε παίκτη του σε καλούπι, με τον σέντερ του να αποτελεί το βαρυτικό πεδίο της ομάδας του...

@Photo credits: INTIME
 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα