BCL: 5 σκόρερ της διοργάνωσης που θα έπαιζαν άνετα στην Euroleague (vids)

Ευαγγελος Στελλάκης
BCL: 5 σκόρερ της διοργάνωσης που θα έπαιζαν άνετα στην Euroleague (vids)

bet365

Για άλλη μια χρονιά στις τάξεις του Basketball Champions League βρίσκονται ουκ ολίγοι παίκτες με σημαντική προοπτική και το Gazzetta εστιάζει σε πέντε χαρακτηριστικές περιπτώσους που ξεχωρίζουν.

Στο BCL για ακόμη μια σεζόν συναντάμε αρκετές ενδιαφέρουσες περιπτώσεις παικτών, οι οποίοι δείχνουν ικανοί για το «βήμα παραπάνω» στην καριέρα τους. Ιδίως όσον αφορά τους κατ' εξοχήν σκόρερ, η διοργάνωση της FIBA παρουσιάζει σημαντική πληρότητα, αν και προσφάτως ένας από τους κορυφαίους της μετεγγράφηκε σε ομάδα της Euroleague. Ο λόγος φυσικά για τον Τάισον Κάρτερ του Λαυρίου που είναι εδώ και μερικές εβδομάδες μέλος της Ζενίτ Αγίας Πετρόπουλης.

Ακόμη και χωρίς τον 24χρονο Αμερικανό πάντως, η φετινή λίστα παραμένει κάτι παραπάνω από αξιόλογη και περιλαμβάνει πέντε «πολυβόλα» του θεσμού (σε «παραγωγικές» ηλικίες, κάτω των 28 ετών), στις θέσεις από το «1» έως το «3», τα οποία σας παρουσιάζει το Gazzetta.

Ντιβόν Ακούν-Παρσέλ - Small Forward - 28 ετών - Γαλατασαράι

Πρόκειται για τον κορυφαίο παίκτη της Γαλατασαράι κι αναμφίβολα έναν απ' αυτούς με τους πιο εντυπωσιακούς αριθμούς στη φετινή διοργάνωση. Είναι 28 ετών, έχει ύψος 1.98μ. και διανύει την τέταρτη «γεμάτη» σεζόν του στην Ευρώπη. Παλαιότερα, πέρασε με επιτυχία κι από την Τοφάς, επίσης στην Τουρκία, αλλά και τις Λε Πορτέλ στην Γαλλία και Χαποέλ Τελ Αβίβ στο Ισραήλ. Βέβαια, το όνομα του το είχε φτιάξει αρχικά στους Μπάκεν Μπέαρς (2016-2018) της Δανίας ως rookie, όπου γρήγορα απέδειξε πως ήταν... too much για το συγκεκριμένο επίπεδο.

Στο βιογραφικό του υπάρχουν ακόμη 7 ολιγόλεπτες εμφανίσεις στο ΝΒΑ με τους Ντένβερ Νάγκετς, καθώς και μια παραγωγική σεζόν στην θυγατρική των Θάντερ με 17.8 πόντους.

Στο φετινό BCL είναι... κυριαρχικός και γράφει 21.5 πόντους με 46% στο τρίποντο, 5.3 ριμπάουντ και 1.8 ασίστ ανά 30.5 λεπτά σε έξι παρουσίες. Αν η Γαλατά έχει ελπίδες να φτάσει ψηλά στην διοργάνωση, τότε αυτές οφείλονται σίγουρα στην επιδραστικότητα του συγκεκριμένου παίκτη.

Πριν ενάμιση μήνα, πλήγωσε τον ΠΑΟΚ στην Πόλη, φορτώνοντας με 20 πόντους το καλάθι της ελληνικής ομάδας, στη νίκη της «Τσιμ Μπομ» με 87-75 για τη φάση των ομίλων.

Ο Ακούν-Παρσέλ είναι πολύ αθλητικός, διαθέτει εκρηκτικό πρώτο βήμα αλλά κι ικανότητα στο ανοικτό γήπεδο. Φέτος έχει βελτιώσει αισθητά και το μακρινό του σουτ, ενώ αμυντικά το μέγεθος του τον βοηθά να μπορεί να ανταποκριθεί στο μαρκάρισμα και των τριών θέσεων.

Μπόνζι Κόλσον - Small Forward - 26 ετών - Καρσίγιακα

Έπειτα από μια σούπερ σεζόν ως MVP της Γαλλίας με τη Στρασμπούρ, ο 26χρονος φόργουορντ επέστρεψε στην Τουρκία το περασμένο καλοκαίρι για λογαριασμό της Καρσίγιακα. Ο άλλοτε παίκτης των Μπακς (σεζόν 2018-19, 4.9π, 3.8ρ, 8 ματς) είχε συστηθεί πρόπερσι στο ευρωπαϊκό κοινό, φορώντας τη φανέλα της Νταρουσάφακα με την οποία ξεχώρισε στο EuroCup τότε με 10.8 πόντους, 46% στο τρίποντο και 5 ριμπάουντ. Ωστόσο έκτοτε φαίνεται πως έχει δουλέψει, μιας κι έχει ανέβει κατακόρυφα, ενώ και τα δύο χρόνια που κύλησαν τον βοήθησαν πολύ ως προς το να προσαρμοστεί ακόμη καλύτερα στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Ο Κόλσον έχει ύψος 1.98μ. αλλά μπορεί λόγω του όγκου του να ακουμπήσει για μερικά λεπτά και στο "4". Φέτος στην Καρσίγιακα πετυχαίνει 14.9 πόντους σε 8 ματς του BCL, ενώ προσφέρει ακόμη 7.1 ριμπάουντ, 2.1 ασίστ κι 1.8 κλεψίματα ανά 34.6 λεπτά. Οι αριθμοί δεν προκαλούν την παραμικρή έκπληξη μιας και μιλάμε για τον περσινό MVP της διοργάνωσης. Η Καρσίγιακα βασίζεται πάνω του και του προσφέρει πολλές μπάλες στην επίθεση, όμως πλέον δεν είναι απλά ένας σκόρερ. Αντίθετα, είναι καλός χωρίς μπάλα, βγάζει ενέργεια στα ριμπάουντ και γενικώς έχει ωριμάσει αγωνιστικά, εκμεταλλευόμενος το μάκρος του και τα αθλητικά του προσόντα.

Προσπαθεί να βελτιώσει τον χειρισμό της μπάλας και κάποιες αντιδράσεις του στην άμυνα, αλλά σε κάθε περίπτωση πρόκειται για έναν δυναμικό παίκτη που στο συγκεκριμένο επίπεδο αποτελεί μια top επιλογή. Μένει να δούμε αν αργά ή γρήγορα θα λάβει το κάλεσμα για να ανέβει level.

Τζέρικ Χάρντινγκ - Point Guard - 23 ετών - Νίμπουρκ

Ένας απ' τους κορυφαίους ballers του BCL εδώ και δυόμιση χρόνια. Ο μόλις 23χρονος Αμερικανός scoring point guard ηγείται της Νίμπουρκ, αν κι η χρονιά φέτος δεν εξελίχθηκε καλά για τους Τσέχους, οι οποίοι αποκλείστηκαν στη φάση των ομίλων (ήταν μαζί με τον ΠΑΟΚ). Σε αυτό το δείγμα των έξι αγώνων, ο Χάρντινγκ έγραψε στο κοντέρ του 20.8 πόντους μεν, με μέτρια ποσοστά δε (47% διπ, 29% τριπ, 88% βολές), κάτι που εν πολλοίς δικαιολογείται, αφού οφείλεται στο ότι για αρκετά βράδια χρειάστηκε να... υπερβάλλει εαυτόν στα σουτ που πήρε λόγω της έλλειψης συμπαράστασης από το υπόλοιπο του ρόστερ.

Κατά τα λοιπά, ο απόφοιτος του Γουέμπερ Στέιτ κατέβαζε 4.7 ριμπάουντ, έκανε 1.5 κλεψίματα και μοίραζε 1.8 ασίστ ανά 30 λεπτά δράσης, έχοντας στο ενεργητικό του τέσσερις εμφανίσεις 20+ πόντων. Προικισμένος σκόρερ ο οποίος θα γίνει ακόμη καλύτερος αν βρεθεί σε ένα περιβάλλον που θα τον βοηθήσει να βελτιώσει το shot selection του και να πάρει πιο «ποιοτικές» προσπάθειες εντός πεδιάς. Κοινώς, να βρει μια καλύτερη αποτελεσματικότητα.

Από τα κολεγιακά του χρόνια υπήρξε σπουδαίος σκόρερ (22.2 πόντους τη τελευταία του σεζόν στο NCAA) κι ουσιαστικά μιλάμε για έναν shooting guard εγκλωβισμένο σε σώμα άσου (1.85μ.). Με βάση τα όσα έδειξε πέρσι κι ο Νταρίλ Μέικον με την ΑΕΚ στην ίδια διοργάνωση, θα λέγαμε πως αυτοί οι δύο παίκτες παρουσιάζουν αρκετά κοινά στοιχεία ως προς τον τρόπο που προσεγγίζουν το παιχνίδι. Ο Χάρντινγκ είναι βέβαιο πως θα μακροημερεύσει στην Γηραιά Ήπειρο κι αν εμπλουτίσει με περισσότερες ασίστ την δραστηριότητα του στην μπροστά μεριά του παρκέ τότε σίγουρα θα βρεθεί σε θέση για το... βήμα παραπάνω.

Τζέιμς Πάλμερ - Shooting Guard - 25 ετών - Σταλ Οστρόβ

Ολοκαίνουργιο πρόσωπο στα ευρωπαϊκά παρκέ. Ο αρχισκόρερ της Σταλ Οστρόβ - και για μικρό διάστημα συμπαίκτης του Βαγγέλη Μάντζαρη - είναι 25 ετών, έχει ύψος 1.96μ. κι ουσιαστικά πρόκειται για έναν all-around περιφερειακό που νιώθει πιο άνετα στα φτερά του γηπέδου. Στο BCL η στατιστική του Πάλμερ ήταν θαυμάσια (15.2π, 48% τριπ, 6.3ρ, 3α, 34', 6 ματς) με δεδομένη την έλλειψη πρότερης ευρωπαϊκής εμπειρίας. Κατάφερε να αποτελέσει την... αχτίδα ποιότητας σε ένα αξιόμαχο αλλά όχι τόσο ταλαντούχο κι έμπειρο σύνολο.

Ο απόφοιτος του Νεμπράσκα επέλεξε τον περασμένο Ιούλιο την Ευρώπη μετά από μια διετία στη θυγατρική των Κλίπερς, μέσω της οποίας προσπάθησε, όμως δεν κατάφερε να... τρυπώσει στο ΝΒΑ. Εντούτοις, στο Οστρόβ και την πρωταθλήτρια της Πολωνίας βρήκε τον μεγάλο ρόλο που θα έκανε το όνομα του να διαφημιστεί περισσότερο, σε πρώτη φάση στην Γηραιά Ήπειρο. Η παρθενική του σεζόν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση ήταν σταθερή σε ατομικό επίπεδο, δεν του έλειψε η συνέπεια κι αυτό σίγουρα συγκαταλέγεται στα «συν» του, αλλά πλην μιας πραγματικά σούπερ εμφάνισης κόντρα στην Καρσίγιακα (21π, 3/5 τριπ, 7ρ, 3α, 1κλ), στα υπόλοιπα ματς ήταν απλά θετικός κι όχι... υπερηχητικός όπως οι τρεις παίκτες που προαναφέραμε.

Εκτός των άλλων, ο Πάλμερ είναι επαρκής αμυντικά, οξυδερκής με την μπάλα στα χέρια κι ενίοτε θα την «σπάσει» σωστά σε συμπαίκτη. Εξάλλου, σε δέκα ματς φέτος (σε όλες τις διοργανώσεις) μοίρασε 4+ ασίστ. Σίγουρα χρειάζεται κι άλλο... ψήσιμο για να θεωρηθεί δημιουργός, αλλά η ουσία είναι πως προσπαθεί να μην είναι απλά ένας slasher. Το κορμί του είναι εξαιρετικό και παρότι δεν είναι ελίτ αθλητής, στο BCL είδαμε πως του αρέσει να δοκιμάζει την αντοχή του σε τολμηρά ντράιβς μέσα σε κίνηση ή και με πιο δυνατούς αντιπάλους απέναντι του.

Μπράιαν Ανγκόλα - Shooting Guard - 27 ετών - ΑΕΚ

Δεν είναι τυχαίο πως για τον Κολομβιανό σταρ της ΑΕΚ ενδιαφέρθηκε προσφάτως η Μακάμπι Τελ Αβίβ, ενώ λίγο καιρό πιο πριν το όνομα του είχε συνδεθεί με το ρεπορτάζ της Μπαρτσελόνα. Βέβαια, μετά τα πρόσφατα νέα αναφορικά με το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, όλα αυτά περνούν σε δεύτερη μοίρα, μιας και το σημαντικότερο για τον 27χρονο γκαρντ-φόργουορντ είναι να επανέλθει δριμύτερος στα παρκέ με τα «κιτρινόμαυρα» το συντομότερο.

Ο επιθετικός ηγέτης (1.95μ.) της Ένωσης έπαιξε σε πέντε αγώνες της φάσης των ομίλων του BCL, σημειώνοντας 15.2 πόντους, 4 ριμπάουντ και 3.2 ασίστ ανά 30 λεπτά συμμετοχής. Δεν κατάφερε να γλιτώσει την ομάδα του από τον αποκλεισμό, όμως ο ίδιος διακρίθηκε σε όλα τα παιχνίδια - ίσως μόνο πλην εκείνου με την Ρίγα στα Λιόσια που αποβλήθηκε πρόωρα με δύο τεχνικές ποινές - και κατάφερε να ενισχύσει τον ρυθμό του, προκειμένου να είναι εξίσου επιδραστικός και στις υποχρεώσεις του στην Basket League (14.9π, 3.5ρ, 3.5α, 1κλ, 27.1', 8 ματς).

Ο Ανγκόλα διαθέτει το ένστικτο του σκόρερ, κάτι που είναι γνωστό τόσο από τις θητείες του σε Ισραήλ και Βέλγιο, όσο κι από τον ρόλο του στην Εθνική Κολομβίας. Κάθετο παιχνίδι υψηλού επιπέδου, πολύ καλή τεχνική κατάρτιση κι αμιγώς «μπασκετικές» κινήσεις χαρακτηρίζουν το παιχνίδι του που ιδίως στην επίθεση μοιάζει το λιγότερο επαρκές για να τον οδηγήσει στο μεγάλο βήμα. Μια εξέλιξη που πιθανότητα συνέβαλε στη φετινή «εκτόξευση» του Ανγκόλα ήταν η αποχώρηση του Μάνι Χάρις προτού καν ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Φεύγοντας, ο "Michigan Mamba" δημιούργησε τρόπον τινά περισσότερο χώρο στον Κολομβιανό, ούτως ώστε να εξελιχθεί στον κύριο εκφραστή των επιθέσεων της ομάδας του Στέφανου Δέδα.

@Photo credits: FIBA
 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα