Basketball Champions League: Τα «αστέρια» που θα δούμε στο Περιστέρι (vids)

Newsroom
Basketball Champions League: Τα «αστέρια» που θα δούμε στο Περιστέρι (vids)

bet365

Αρχίζει σήμερα (12/9) στο «Ανδρέας Παπανδρέου» ο προκριματικός γύρος για την τελική φάση του Basketball Champions League, όπου πέραν του Περιστερίου, συμμετέχουν επίσης οι Κλουζ, Βίλπας, Φρίμπουργκ, ΑΕΚ Λάρνακας και Σπλιτ.

Οι Κλουζ, Βίλπας, Φρίμπουργκ και ΑΕΚ Λάρνακας είχαν κατακτήσει την περασμένη σεζόν το πρωτάθλημα στις χώρες τους, ενώ η Σπλιτ ήταν δευτεραθλήτρια στην Κροατία. Το πρόγραμμα της προκριματικής φάσης ανοίγει σήμερα (12/9) με τους έξης δύο προημιτελικούς:

  • ΑΕΚ Λάρνακας - Σπλιτ (17:30)
  • Κλουζ - Βίλπας (20:30)

Το Περιστέρι, έχοντας αναγνωρίσει τη σημασία της ευρωπαϊκής συμμετοχής και δει στο ΒCL, εκδήλωσε από την πρώτη στιγμή ενδιαφέρον να διοργανώσει έναν από τους τέσσερις προκριματικούς ομίλους-φούσκες, απ' όπου μία ομάδα θα κερδίσει τη συμμετοχή της στην τελική φάση του Basketball Champions League.

Ουσιαστικά μάλιστα είναι η πρώτη φορά, που στην Ελλάδα, θα διεξαχθεί μία διοργάνωση με την παρουσία κόσμου στις εξέδρες και το 80% της χωρητικότητας, υπό τις προϋποθέσεις που ορίζει το υγειονομικό πρωτόκολλο της χώρας φυσικά, είναι υπεραρκετό για να δώσει στην ομάδα του κόουτς Σωτήρη Μανωλοπούλου την ώθηση που χρειάζεται για να εξασφαλίσει αυτή τη σημαντική πρόκριση.

Οι διεκδικητές του εισιτηρίου της πρόκρισης είναι ομάδες που αναζητούν την ευρωπαϊκή εδραίωση με τη συμμετοχή στο BCL και στα ρόστερ τους μπορούμε να συναντήσουμε παίκτες που έχουν διαγράψει σπουδαία διαδρομή στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, σε εθνικές ομάδες που κατέκτησαν μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις και σούπερ ταλαντούχους αθλητές που είναι πολύ πιθανό να μας απασχολήσουν στο μέλλον.

Τρε ΜακΛίν (28 ετών, Σπλιτ)

Ο Τρε ΜακΛίν επιστρέφει σε... γνώριμα για τον ίδιο λημέρια, καθώς πέρσι αγωνιζόταν με τη φανέλα του Περιστερίου. Ο 28χρονος παίκτης προέρχεται από αξιόλογη σεζόν καθώς μέτρησε 11.1 πόντους, 5.2 ριμπάουντ και 1.6 ασίστ σε 25 παιχνίδια της Basket League, ενώ στο Basketball Champions League κατέγραψε 8.5 πόντους και 3.8 ριμπάουντ σε 6 ματς.

Η Σπλιτ έγινε ο 5ος ευρωπαϊκός σταθμός της καριέρας του ΜακΛίν, μετά τις ρωσικές Άβτοντορ και Πάρμα, την γερμανική Μπάμπεργκ και φυσικά, πιο πρόσφατα, το Περιστέρι.

Ο έμπειρος Αμερικανός φόργουορντ αναμένεται να είναι από τους πιο επικίνδυνους παίκτες της κροατικής ομάδας στην διαδικασία των προκριματικών, ενώ ξέρει και το γήπεδο.

Στέφαν Μπίρτσεβιτς (32 ετών, Κλουζ)

Είναι 32 ετών και κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στην πρωταθλήτρια της Ρουμανίας, όπου προπονητής είναι ο Ρουμάνος Μίχαλ Σιλβάσαν. Ο Μπίρτσεβιτς αγωνιζόταν πέρσι στην Μπούρσασπορ. Γεννήθηκε στο Λαζάρεβατς τον 1989 και μετά τη θητεία του στη Μέταλατς του Βάλιεβο, μεταπήδησε στην Ραντνίτσκι, μέχρι που του 2014, σε ηλικία 25 ετών, ήρθε το κάλεσμα από την Εστουδιάντες.

Στην Ισπανία αγωνίστηκε για δύο σεζόν και το 2016 μετακινήθηκε στην Παρτίζαν, όπου έμεινε για ένα χρόνο. Εκεί επέστρεψε και το 2019, επίσης για μία σεζόν, μετά το πέρασμα του από την Ιστανμπούλ ΒΒ, τη Μπάνβιτ και τη Βόννη. Πριν υπογράψει στην Μπούρσασπορ, είχε συμφωνήσει τόσο με τη Μπόρατς Τσάτσακ, όπου δεν αγωνίστηκε ούτε σε ένα ματς, όσο με την Χιροσίμα, όπου επίσης δεν κατάφερε να ταξιδέψει ποτέ, λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που είχε τεθεί στην Ιαπωνία εξαιτίας της πανδημίας.

Ο Μπιρτσεβιτς έχει κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο με την Εθνικής ομάδα της Σερβίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, επίσης το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας το 2014 και το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 2017.

Άντριγια Στιπάνοβιτς (35 ετών, Κλουζ)

Γεννημένος στο Μόσταρ της Βοσνίας, ο Άντριγια Στιπάνοβιτς, στα 35 χρόνια του εξακολουθεί να υπηρετεί το άθλημα του μπάσκετ, ως παίκτης της πρωταθλήτριας Ρουμανίας, όπου μεταπήδησε από την Ολύμπια Τσεντεβίτα το 2019, έχοντας μάλιστα πολύ ουσιαστική συμβολή στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Σλοβενίας με 6.1 πόντους και 3.4 ριμπάουντ.

Είναι βασικό μέλος της Εθνικής ομάδας της Βοσνίας, έχοντας παίξει στην Σπλιτ, την Λιέγη, την Καζέρτα, την Κρεμόνα, την Οστάνδη, την Τραμπζονσπόρ και την Μπουγιουκτσεκμετσέ, πριν καταλήξει το 2017 στη Τσεντεβίτα, που για δύο χρόνια αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της Κροατίας και κατόπιν σε αυτό της Σλοβενίας.

Ντάστιν Χογκ (29 ετών, Κλουζ)

Η επαγγελματική καριέρα του ξεκίνησε από την Κηφισιά το 2016 όταν και βγήκε από το Αϊόβα Στέιτ, όπου είχε 9.3 πόντους και 4.9 ριμπάουντ. Με την Κηφισιά, είχε 12,5 πόντους και 8.1 ριμπάουντ, που τον έφεραν στην πρώτη θέση των κορυφαίων ριμπάουντερ της ελληνικής λίγκας.

Αργότερα, ο δρόμος του, τον οδήγησε στην ιταλική Τρέντο και στην ρωσική Ενισέι, μετά από ένα σύντομο πέρασμα από το πρωτάθλημα της Κορέας.

Ρόκο Λένι Ούκιτς (37 ετών, Σπλιτ)

Πασίγνωστος από το πέρασμα του από τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ, αλλά όχι μόνο, ο Ρόκο Λένι Ούκιτς είναι ένας ζωντανός θρύλος του Κροατικού μπάσκετ που σε ηλικία 37 ετών συνεχίζει την θαυμαστή καριέρα του στα παρκέ. Ο Ρόκο, ωστόσο, είναι τραυματίας και η συμμετοχή του στον προκριματικό γύρο του Περιστεριού είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Το βιογραφικό του έχει πολλούς σταθμούς και μεγάλες στιγμές. Αγωνίστηκε το 2010 στους Ράπτορς και το 2011 στους Μπακς, πριν επιστρέψει στην Ευρώπη, αρχικά για τη Φενέρ και στη συνέχεια για τον Παναθηναϊκό το 2012. Τη σεζόν 2016-17 έπαιξε στην ΑΕΚ.

Στην καριέρα του έχει κατακτήσει 7 πρωταθλήματα (3 στην Κροατία, 2 στην Τουρκία και δύο στην Ελλάδα) και 7 Κύπελλα, εκ των οποίων τα 2 ήταν στην Ελλάδα. Το 2013 μάλιστα αναδείχθηκε και πολυτιμότερος παίκτης του τελικού. Έχει πάρει μέρος με την Εθνική Κροατίας σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Είναι λάτρης του μπάσκετ, εξαιρετικός αναλυτής, σπουδαίος οργανοπαίκτης (drums) και η γνώση του γύρω από το μπάσκετ είναι σπάνια. Έχει τεράστιο ενδιαφέρον να υπογραμμιστεί ότι παρά τα προβλήματα τραυματισμών, που τον έχουν φέρει κάμποσες φορές προ του φινάλε της καριέρας του, ο Ρόκο Λένι Ούκιτς συνεχίζει την καριέρα του και μάλιστα, από το 2018 μέχρι το 2020 έπαιξε και στη Γαλλία, τη Λεβαλούα και την Αντίμπ.

Ιβάν Περάσοβιτς (19 ετών, Σπλιτ)

Ο νεαρός, ηλικίας 19 ετών, με το πολύ βαρύ όνομα, αποτελεί μία από τις μεγάλες ελπίδες της Κροατίας για το μέλλον. Είναι γιος του προπονητή Βέλιμιρ Περάσοβιτς, που κι αυτός ως παίκτης έγραψε ιστορία με χρυσά γράμματα με τη Γιουγκοπλάστικά Σπλιτ, που στην εξέλιξη της, σήμερα, ονομάζεται ΚΚ Σπλιτ.

11

Η φήμη του Ιβάν Περάσοβιτς έχει περάσει και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, καθώς ουκ ολίγοι scouts τον παρακολουθούν σε κάθε βήμα του. Ο Ιβάν Περάσοβιτς ήταν ο μεγάλος ηγέτης της Εθνικής Παίδων της Κροατίας, που το 2018 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ.

Φέτος, όλοι περιμένουν ότι θα είναι η χρονιά που ο νεαρός υιός του κόουτς Περάσοβιτς θα κάνει την σεζόν που όλοι περιμένουν από αυτόν. Και οι προκριματικοί αγώνες στο Περιστέρι θα είναι ένα ιδανικό βήμα για αυτό.

Μίκο Κοϊβίστο (34 ετών, Βίλπας)

Δεν ανήκει στην ίδια συνομοταξία των παικτών που προαναφέρθηκαν, καθώς, επί της ουσίας, δεν έκανε ποτέ καριέρα σε ομάδα του υψηλότερου επιπέδου, αλλά για τη Φινλανδία είναι κι αυτός κομμάτι της ιστορίας. Είναι μέλος την γενιάς που έβαλε το μπάσκετ στα σπίτια της χώρας, σημειώνοντας τηλεθεάσεις μεγαλύτερες ακόμα και από τα εθνικά σπορ της εγχώριας κοινωνίας!

Ο Νίκο Κοϊβίστο, ήταν το μόνιμο γκαρντ στο ρόστερ της Φινλανδίας στην εξαετία που οι Σκανδιναβοί έκαναν την μπασκετική έκρηξη τους. Από το 2011, μέχρι το 2017, η Φινλανδία, με τον Κοϊβίστο πάντα παρόντα, πήρε μέρος σε 4 Ευρωμπάσκετ και σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, στην Ισπανία, το 2014.

Μάλιστα, το 2017, οι Φινλανδοί, φιλοξένησαν έναν όμιλο του Ευρωμπάσκετ στο Ελσίνκι, εκεί όπου κατέκτησαν τη 2η θέση (κερδίζοντας και την Ελλάδα στον αγώνα του γκρουπ) και στη συνέχεια, στη φάση των 16, αποκλείστηκαν από την Ιταλία.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα