Παναθηναϊκός: Τα αγαθά κόποις κτώνται

Παναθηναϊκός: Τα αγαθά κόποις κτώνται

Παναθηναϊκός: Τα αγαθά κόποις κτώνται

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για τον πρώτο ημιτελικό μεταξύ Παναθηναϊκού-ΑΕΚ, στέκεται στο εξαιρετικό διάβασμα του Αγγέλου, το «ξύλο» και τον «ανταρτοπόλεμο» ενώ υποστηρίζει ότι αν οι «πράσινοι» κατάφεραν να «ξυπνήσουν» μετά από αυτό το ματς, πολύ δύσκολα θα υπάρξει ανάλογο παιχνίδι στη συνέχεια...
Τα bwin Challenges* χαρίζουν μια 4K τηλεόραση 75 ιντσών κάθε μέρα! |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Τίποτα στη ζωή δεν είναι δεδομένο. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Όσο και αν έχει κάποιος το όνομα, θα πρέπει να έχει και τη... χάρη προκειμένου να φτάσει στο στόχο του.

Κακά τα ψέματα. Στη σειρά των ημιτελικών μεταξύ Παναθηναϊκού και ΑΕΚ, οι «πράσινοι» ήταν από την αρχή (και φυσικά παραμένουν) το πρώτο και το μεγάλο φαβορί για τη πρόκριση στους τελικούς. Όμως οτιδήποτε υπάρχει στα χαρτιά, θα πρέπει να αποτυπώνεται και μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ.

Το «τριφύλλι» δεν ήθελε και πολύ να την πατήσει στο πρώτο παιχνίδι της σειράς το -κατά γενική ομολογία- και πιο δύσκολο απ' όλα τα υπόλοιπα, ειδικά για το φαβορί. Η ΑΕΚ κράτησε... χαμηλά τη μπάλα, ουδέποτε έκανε μεγαλεπήβολες δηλώσεις, ουδέποτε άφησε να εννοηθεί ότι «μην προδικάζετε τίποτα» και εντελώς αθόρυβα, αλλά στο 100% μεθοδικά, προσπάθησε να κάνει τη ζημιά στον Παναθηναϊκό. Ακόμη και αν συνέβαινε αυτό δεν θα ήταν ακόμα οι «πράσινοι» το φαβορί για τη πρόκριση; Θα ήταν. Φυσικά και θα ήταν. Όμως με 0-1 και έχοντας πιαστεί στον ύπνο, ποιος εγγυάται ότι τα πάντα θα κυλούσαν «πρίμα και ωραία» στην ομάδα;

Η ουσία είναι ότι η ΑΕΚ λίγο έλειψε να κάνει την έκπληξη και να βάλει τον Παναθηναϊκό να ανέβει πραγματικό «βουνό» στη συνέχεια των ημιτελικών. Και ειδικά σε μια περίοδο όπου οι «πράσινοι» έπαιζαν το καλύτερο μπάσκετ από το ξεκίνημα της χρονιάς, έχοντας βρει ρυθμό και παράλληλα πολύ καλές συνεργασίες.

Όμως όλα αυτά πήγαν περίπατο στο ΟΑΚΑ. Ο Βαγγέλης Αγγέλου ήταν άριστα διαβασμένος, είχε προετοιμάσει πολύ καλά την ομάδα του και προσπάθησε μέσω του «ανταρτοπόλεμου» (όπως άρεσε να λέει και ο Πεδουλάκης τις εποχές που ήταν προπονητής του Περιστερίου) να διεκδικήσει ό,τι καλύτερο μπορούσε από το ματς. Με «ξύλο» στην άμυνα, με δυνατές μονομαχίες σώμα με σώμα, σωστές αποστάσεις και αναχαίτιση του εύκολου σουτ και της σωστής πάσας των «πρασίνων» στην περιφέρεια.

Η κατακόρυφη πτώση σε τρίποντα και ασίστ

Από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός δεν έβρισκε «καλά σουτ» λόγω της κακής κυκλοφορίας στην περιφέρεια, το αποτέλεσμα αποτυπώθηκε στην στατιστική: Στον πρώτο ημιτελικό είχε μόλις 21% στα τρίποντα με 5/23 σουτ έξω από τα 6.75 μέτρα, με τους παίκτες του Κάτας να μοιράζουν συνολικά 10 ασίστ. Εντελώς δυσανάλογοι οι αριθμοί της ομάδας σε σχέση με τα πέντε τελευταία ματς, μεταξύ των οποίων και ο τελικός Κυπέλλου. Απέναντι σε Λαύριο, Περιστέρι, Προμηθέα (Κύπελλο) και κόντρα σε Ιωνικό (στα δύο ματς της Α' φάσης των playoffs) είχαν αντίστοιχα 42,3% στα τρίποντα (61/144 ή αν προτιμάτε 12,2/28,8 ανά παιχνίδι) με 26,2 ασίστ κατά μέσο όρο. Αυτομάτως αυτό σημαίνει ότι καμία νίκη δεν είναι δεδομένη για τον Παναθηναϊκό και φυσικά κανείς δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο με τη «σίγουρη» επιτυχία.

Μπορεί το «τριφύλλι» να πήρε τη νίκη και να έκανε το 1-0 στη σειρά, αλλά η ΑΕΚ κέρδισε τις εντυπώσεις στην πρεμιέρα των ημιτελικών. Βέβαια αυτό έχει διπλή ανάγνωση ενόψει της συνέχειας. Είτε ότι η ΑΕΚ θα αποδείξει ότι δεν ήταν καθόλου τυχαία η εμφάνισή της κάνοντας το «repeat» της προσπάθειας στο δεύτερο ματς και μάλιστα ως οικοδέσποινα, είτε ότι «άδειασαν» όλοι οι παίκτες θεωρώντας ότι απέναντι σε ανώτερες και πιο «γεμάτες» ομάδες όπως είναι ο Παναθηναϊκός, τέτοιες ευκαιρίες δεν παρουσιάζονται από τη μία ημέρα στην άλλη.

Για να λέμε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη, αυτή η ευκαιρία ήταν απόρροια και της κακής εμφάνισης του Παναθηναϊκού. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα δούμε τους «πράσινους» με το ίδιο πρόσωπο στη συνέχεια. Πλέον... ξέρουν. Είναι «ψυλλιασμένοι» και φυσικά δεν έχουν καμία διάθεση να φτάσουν στο σημείο και να τρέχουν και να μην φτάνουν. Αρκεί βέβαια να «ξύπνησαν» από τον «λήθαργο» της πρεμιέρας των ημιτελικών.

Για να αποδώσουμε «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ», σίγουρα ο Κάτας έχει βάλει το χεράκι του και μάλιστα με το παραπάνω για να παίζει ο Παναθηναϊκός το όμορφο μπάσκετ των τελευταίων εβδομάδων. Όμως στον πρώτο ημιτελικό θεωρώ ότι επέμενε σε σχήματα και άνοιγε (όχι σε πολλά σημεία) το rotation χωρίς να υπάρχει λόγος. Ειδικά όταν το ματς έφτανε στην κόψη του ξυραφιού και την ΑΕΚ να παρουσιάζεται απειλητική. Αν το +10 σε τρία διαφορετικά σημεία του παιχνιδιού (45-35 στο 19', 50-40 στο 22', 62-52 στο 28') είχε αυξηθεί και ο Παναθηναϊκός αποκτούσε καλύτερο μαξιλαράκι ασφαλείας, τότε ναι. Βέβαια είναι δεδομένο ότι όσα ξέρουν οι προπονητές και οι παίκτες μέσα σε μια ομάδα, δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος. Οπότε ας περιμένουμε το δεύτερο ματς των ημιτελικών...

Κάνοντας μια πρόβλεψη, θα θεωρήσω τεράστια έκπληξη εάν παρακολουθήσουμε εφάμιλλο παιχνίδι με αυτό της πρεμιέρας των ημιτελικών.

ΥΓ: Εξαιρετικό «διάβασμα» από τον Σαντ-Ρος στην πιο κρίσιμη φάση του ματς. Δεν βιάστηκε να κάνει επίθεση, είδε το «κόψιμο» του Ουάιτ, του πάσαρε την κατάλληλη στιγμή και... 1-0 .

ΥΓ2: Τα ζητούμενα του δεύτερου ημιτελικού: Αν υπάρχουν άλλες «ανάσες» στην «γερασμένη» ΑΕΚ και αν το... παραλίγο πάθημα έγινε μάθημα στον Παναθηναϊκό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...