Διακόσιοι πενήντα χιλιάδες λόγοι να μιλήσουμε για τον Χουγκάζ!

Διακόσιοι πενήντα χιλιάδες λόγοι να μιλήσουμε για τον Χουγκάζ!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας γράφει για την πιο ευχάριστη έκπληξη νέου Έλληνα παίκτη της Basket League, ο οποίος βρίσκεται ήδη στο μικροσκόπιο αρκετών ευρωπαϊκών ομάδων και «εύχεται» να μην καταλήξει (ακόμη) σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ.

Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου: Εκατοντάδες επιλογές και στοιχήματα για σκόρερ, κάρτες, κόρνερ και λεπτό πρώτου γκολ. |21+

Αν καθώς πλησιάζουμε στην ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου, για μία ομάδα που άρχισε τη σεζόν με 4 σερί ήττες, άλλαξε δύο προπονητές (Κουφός και Τσίκληρας) μέχρι να καταλήξει στον Βαγγέλη Αγγέλου (έχει ρεκόρ 7-7) κι έκανε μία σειρά από αλλαγές παικτών, υπάρχουν δύο ευτυχείς συγκυρίες, τότε στον Ιωνικό Νικαίας (7-11), αυτές είναι οι εξής:

Κατά πρώτον, η σχεδόν εξασφαλισμένη παραμονή στην Α1 Κατηγορία (ειδικότερα μετά τη νίκη επί της Λάρισας με 83-76) με ό,τι αυτό συνεπάγεται, μετά τον νόμο που πέρασε για τα ετήσια έσοδα όλων των ομάδων από τις στοιχηματικές εταιρίες και κατά δεύτερον, η πέραν των προσδοκιών αξιοποίηση και κατ' επέκταση, εκτόξευση του Νίκου Χουγκάζ.

Οι πιο μυημένοι θα θυμούνται ότι ο 20χρονος power forward, έκανε το ντεμπούτο στην Basket League την προπερσινή σεζόν με την φανέλα του Πανιωνίου (μ.ο. 3,4π. & 1,1ρ. σε 10 αγ.).

Ακολούθησε μία πολύ αξιόλογη χρονιά στο πανεπιστήμιο Νορθουέστερν Στέιτ και η απρόσμενη απόφασή του (το περασμένο καλοκαίρι) να εγκαταλείψει μία θέση βασικού στους Ντίμονς αλλά και την προοπτική που δίνει πάντα η κολεγιακή θητεία στο draft του ΝΒΑ, για να φορέσει την φανέλα των Νικαιωτών έναντι ενός ευκαταφρόνητου (τριψήφιου) μηνιαίου μισθού!

Στην αρχή, η συγκεκριμένη εξέλιξη έμοιαζε - και ίσως για κάποιους να μοιάζει ακόμη - με έναν αδιανόητο παραλογισμό! Ωστόσο, η δουλειά του ταλαντούχου ψηλού (2,08) στο κομμάτι της ενδυνάμωσης (με το team του Κώστα Χατζηχρήστου) και της ατομικής τεχνικής (με τον Τάσο Κανταρτζή), σε συνδυασμό με την σπάνια εμπιστοσύνη μικρομεσαίων συλλόγων σε νέα παιδιά, δίνουν τις απαντήσεις στην σημερινή εικόνα!

Ποια είναι αυτή; Το γεγονός ότι ο ένας εκ των δύο γιων του βετεράνου μπασκετμπολίστα και νυν προπονητή στη Γαλλία, Κρις Χουγκάζ και της διεθνούς μπασκετμπολίστριας, Σόνιας Δάφκου, είναι μακράν η πιο ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος και δίχως δεύτερη κουβέντα ο πιο ανερχόμενος (αν συνεχίσει να παίζει) νέος Έλληνας παίκτης.

Κι όλα αυτά, επειδή μία ομάδα αποφάσισε «να ζήσει και να πεθάνει» με το κόστος του να έχει ως βασικό έναν 20χρονο παίκτη! Η αρχή μπορεί να ήταν δύσκολη, καθώς το νο13 των «κυανόλευκων» ήταν άποντος στην ήττα της πρεμιέρας με την ΑΕΚ, αλλά η συνέχεια αποζημίωσε όλους όσοι πίστευαν στο σπουδαίο αυτό project.

Χρειάστηκε μόλις πέντε παιχνίδια για να καταγράψει το πρώτο του double double (18π. & 11ρ. με 3/4 τριπ.), εμφάνιση που συνδυάστηκε με την παρθενική εφετινή νίκη της ομάδας του μέσα στο Λαύριο.

Ακολούθησε ένα ακόμη (15π. & 10ρ. με 3/5 τριπ.), αυτή την φορά στο ΟΑΚΑ στην ήττα του Ιωνικού στις λεπτομέρειες από την «Ένωση», ενώ καταλυτικός (17π., 5ρ. & 3ασ. με 3/4 τριπ.) ήταν και στην άνετη επικράτηση επί του Μεσολογγίου στο κλειστό του Πλάτωνα.

Από παιχνίδι σε παιχνίδι απέκτησε αυτοπεποίθηση, βελτιώθηκε στην άμυνα και το ριμπάουντ και σιγά-σιγά άρχισε να ξεδιπλώνει το αυτόφωτο ταλέντο του.

Το κερασάκι στην τούρτα της έως τώρα εξωπραγματικής πορείας του στην εφετινή σεζόν (μ.ο. 11,1π. & 6,3ρ. με 74,6% βολ. & 40,9% τριπ.) μπήκε στον «αγώνα επιβίωσης» με την Λάρισα, στο πλαίσιο του οποίου ο Νίκος Χουγκάζ έκανε ρεκόρ καριέρας στο σκοράρισμα (23π., 6ρ., 2ασ. & 1κοψ. με 7/7 τριπ.) και στην ευστοχία πίσω από τα 6,75 (100%).

Η εκπληκτική αυτή επίδοση στα τρίποντα, που είναι η 2η όλων των εποχών μετά τα 8/8 του Αυστραλού, Μπραντ Νιούλεϊ με την φανέλα του Πανιωνίου (2007) και η καλύτερη των τελευταίων 14 χρόνων στο πρωτάθλημα, δείχνει πόση μεγάλη προοπτική έχει ο συγκεκριμένος παίκτης όταν δυναμώσει και βελτιώσει την αθλητικότητά του.

Η εξαιρετική του σεζόν επιβραβεύτηκε από τον Θανάση Σκουρτόπουλο με την κλήση του στην Εθνική ανδρών και το ενθαρρυντικό «βάπτισμα του πυρός» στο «παράθυρο» του Φεβρουαρίου στην Ρίγα της Λετονίας και όλα δείχνουν ότι θα εξαργυρωθεί και με μία μετεγγραφή το καλοκαίρι που μας έρχεται.

Το πόσο μεγάλο άλμα θα κάνει και το επίπεδο στο οποίο θα αγωνίζεται του χρόνου, θα εξαρτηθεί από το πως θα τελειώσει την σεζόν αλλά και από το ποια ομάδα θα βιαστεί να κινηθεί για να τον αποκτήσει. Το buy-out των 250.000 Ευρώ που προβλέπει το συμβόλαιό του, πάντως, δεν είναι αμελητέο ποσό και σίγουρα με τα σημερινά δεδομένα, δεν είναι εύκολο να καταβληθεί ούτε από κάποιον από τους «αιώνιους αντιπάλους» αλλά και από την «Ένωση».

Κατά την προσωπική μου άποψη, βέβαια, αυτό μόνο καλό μπορεί να κάνει στο παιδί, που μετά από μία γεμάτη σεζόν, πρέπει να πάει σε ομάδα που θα τον εμπιστευθεί άμεσα, έτσι ώστε να μην διακοπεί η ανάπτυξή του.

Ο Παναθηναϊκός, άλλωστε, πήρε πρόσφατα τον Μαντζούκα και είναι δύσκολο να ασχοληθεί με την περίπτωσή του, από την στιγμή που εκ των βασικών του προτεραιοτήτων είναι κρατήσει τον Μήτογλου.

Στον Ολυμπιακό της νέας σεζόν, ενδεχομένως να υπάρχει περισσότερος χώρος για έναν ακόμη νεαρό και φερέλπιδα Έλληνα power forward με φαρμακερό μακρινό σουτ, όχι όμως με το παραπάνω νούμερο, το οποίο μοιάζει απαγορευτικό για τις μέρες μας.

Όσο για την ΑΕΚ; Οι «κιτρινόμαυροι» έχουν αρκετά οικονομικά θέματα να «τακτοποιήσουν» γύρω από το γήπεδο, ώστε να μπουν στη λογική μίας τέτοιας επένδυσης. Συν τοις άλλοις, κάνουν πλέον πρωταθλητισμό σε Ελλάδα και Ευρώπη και δύσκολα σε συνθήκες τέτοιας πίεσης, θα εμπιστεύονταν έναν νεαρό ταλαντούχο Έλληνα παίκτη. Εδώ ο Ρογκαβόπουλος, που είναι δικό τους «στοίχημα», σπάνια αποτελεί επιλογή για τα «δύσκολα», ενώ ο Μωραιτης βρήκε χρόνο κατ' ανάγκη, λόγω των πολλών προβλημάτων που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν ακόμη τα point-guards της ομάδας.

Σαν πιο ενδεδειγμένη λύση μοιάζει το σενάριο της μετακόμισης στην Ισπανία για να παίξει σε μία από τις μεσαίες ομάδες της ACB, όπως για παράδειγμα η Μούρθια, αλλά και άλλες, που ήδη τον μελετούν προσεκτικά. Καλά να είναι το παλικάρι, για να μας απασχολεί ολοένα και περισσότερο...

Υγ.1: Πολλά περαστικά και ταχεία ανάρρωση στον Αντώνη Κόνιαρη, που μετά την απραξία στον Ολυμπιακό και το χαμένο ρίσκο με την Ομπραντόιρο, μόλις πήγε να βρει ρυθμό στον Ιωνικό, στάθηκε άτυχος με τον σοβαρό τραυματισμό του. Περίσσια ψυχική δύναμη να έχει και θα γυρίσει καλύτερος!

Υγ.2: Ο Βαγγέλης Αγγέλου είναι από τους πιο έμπειρους, καταρτισμένους και "μπαροτακαπνισμένους" Έλληνες προπονητές. Η εύκολη ανάγνωση της, αντίθετης στο ρεύμα, απόφασής του να αντικαταστήσει τον 18χρονο Χατζηκυριάκο μετά από μόλις 7 δευτερολέπτων συμμετοχής (κι ενώ το παιχνίδι είχε κριθεί κι απέμεναν άλλα 23"), επειδή υπέπεσε σε "μπρος-πίσω", είναι να την χαρακτηρίσει κανείς άδικη! Και μπορεί και να είναι... Μία δεύτερη ανάγνωση, όμως, έχει να κάνει με το ότι ασχολήθηκε με μία ασήμαντη λεπτομέρεια και έκανε στον μικρό ένα μάθημα που δεν θα ξεχάσει ποτέ! Άλλωστε, τι θα είχε μεγαλύτερη αξία; Να παίξει 30 δευτερόλεπτα που δεν θα θυμάται ποτέ κανείς (σε λίγο καιρό ούτε ο ίδιος) ή να συμβούν αυτά που συνέβησαν και τον στενοχώρησαν, αλλά σίγουρα στην επόμενη φορά θα τον κάνουν πιο υποψιασμένο και συγκεντρωμένο;

Υγ.3: Διαλέγουμε και παίρνουμε. Ένα είναι σίγουρο: ότι ο Αγγέλου δεν πάει ποτέ με την πεπατημένη...

Υγ.4: Η τροπολογία που πέρασε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, φαίνεται ότι αναγκάζει την ΕΟΚ να επισπεύσει την σύγκληση του Δ.Σ. για να επικυρώσει τις αιτήσεις των υποψηφίων για τις εκλογές και να πάρει απόφαση για την διεξαγωγή των αρχαιρεσιών με ηλεκτρονική ψηφοφορία μέχρι την Κυριακή 11 Απριλίου. Θέμα ωρών οι εξελίξεις.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!