Παναθηναϊκός: Ο Κάτας βλέπει, πειραματίζεται και θέλει να αλλάξει πράγματα

Παναθηναϊκός: Ο Κάτας βλέπει, πειραματίζεται και θέλει να αλλάξει πράγματα

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Ο Κάτας βλέπει, πειραματίζεται και θέλει να αλλάξει πράγματα

bet365

Με αφορμή την «σβηστή» νίκη του Παναθηναϊκού στο «Nick Galis Hall», ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για τις πρώτες σκέψεις του Όντεντ Κάτας και τα όσα θέλει να παρουσιάσει βάσει τη δικής του φιλοσοφίας.

Σίγουρα δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να γίνει γρήγορα και αποτελεσματικά η μετάβαση από έναν προπονητή σε κάποιον άλλον. Πολλώ δε μάλλον όταν διαφέρουν οι δύο φιλοσοφίες και υπάρχει απόσταση όσον αφορά τον τρόπο σκέψης και προσέγγισης των αγώνων.

Άλλωστε το είπε ξεκάθαρα και ο Όντεντ Κάτας μετά το τέλος του αγώνα στη Θεσσαλονίκη: «Είναι μια δύσκολη διαδικασία για όλους μας. Δεν είναι καθόλου εύκολο να ξεκινάς στα μέσα της σεζόν. Υπάρχουν πολλά νέα πράγματα για εμένα, όπως υπάρχουν και για τους παίκτες. Δεν είναι ποτέ εύκολο» σχολίασε μεταξύ άλλων ο Ισραηλινός τεχνικός.

Και έτσι είναι. Ούτε στην Κωνσταντινούπολη είδαμε την φιλοσοφία του Κάτας, αλλά ούτε και στο παιχνίδι με τον Άρη όπου οι «πράσινοι» έκαναν το αυτονόητο προκειμένου να έχουν εύκολο απόγευμα στο «Nick Gall Hall» διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις από την βαριά ήττα από τη Φενέρμπαχτσε. Τι έκαναν; Κυριάρχησαν μέσα στις δύο ρακέτες «κατεβάζοντας» 20 ριμπάουντ περισσότερα (48-28) ισοφαρίζοντας ρεκόρ... 26ετίας όσον αφορά τα περισσότερα επιθετικά σε ένα παιχνίδι ενώ οι τέσσερις ψηλοί (Παπαγιάννης, Όγκουστ, Μήτογλου και Μπέντιλ) σημείωσαν τους 43 από τους 93 πόντους της ομάδας!

Δηλαδή το 46,2%! Αυτό δεν είναι σύνηθες φαινόμενο όσον αφορά τη front line μίας ομάδας. Παράλληλα έκαναν και το λογικό έχοντας πάρει τα 33 από τα 50 ριμπάουντ. Παρατηρήσατε ότι δεν συμπεριέλαβα τον Άαρον Ουάιτ στους... ψηλούς; Όχι δεν τον ξέχασα. Απλά όπως φαίνεται μία από τις σκέψεις του Ισραηλινού τεχνικού έχει να κάνει με την χρησιμοποίηση του Αμερικανού φόργουορντ και στο «τρία» στα ψηλά σχήματα.

Το δοκίμασε και στην Κωνσταντινούπολη στην 3η περίοδο όπου ο Παναθηναϊκός είχε το καλύτερο διάστημα στο ματς. Φυσικά έπαιξε ρόλο η απουσία του Ιωάννη Παπαπέτρου, αλλά ήταν κάτι που προσπάθησε να δοκιμάσει ο Κάτας και να δει τα οφέλη που μπορεί να έχει. Δεν... εντυπωσίασε ο Ουάιτ (αν και βρήκε τρία καλά σουτ από την περιφέρεια), αλλά ήταν ένα επιπλέον κορμί το οποίο ενδεχομένως να ξαναδούμε στο «τρία» στο μέλλον σε κάποιες ειδικές καταστάσεις.

Μακ για... πρώτος πλέι μέικερ

Βέβαια η πρώτη μεγάλη αλλαγή που έχει στο μυαλό του ο Κάτας και την οποία -όπως φαίνεται- θέλει να εφαρμόσει στη συνέχεια, έχει να κάνει με τη θέση του πλέι μέικερ! Ο Σαντ-Ρος δεν ξεκίνησε στο ματς όπως συνήθως. Ο Μακ ήταν ο «πενταδάτος» πλέι μέικερ ενώ ο Κουβανός χρησιμοποιήθηκε περισσότερο στο «δύο» και στο «τρία» (που είναι και η φυσική του θέση). Θα είναι ο κανόνας από εδώ και στο εξής ή η εξαίρεση; Πάντως ο 46χρονος προπονητής θέλησε να το δοκιμάσει, να πειραματιστεί και να διορθώσει την ανορθογραφία που έφερε τον Σαντ-Ρος βασικό οργανωτή του Παναθηναϊκού. Ασχέτως εάν... προέκυψε στην πορεία (και δεν στον αρχικό προγραμματισμό) λόγω των αρνήσεων από Μπράουν και Λαπροβίτολα το περασμένο καλοκαίρι, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Και εδώ υπάρχει ένα ερωτηματικό: Μπορεί ο Αμερικανός να πάρει εξ' ολοκλήρου το βάρος της οργάνωσης με τον Σαντ-Ρος να τον συμπληρώνει για ένα 10λεπτο και παράλληλα να χρησιμοποιείται και ο Μποχωρίδης στην συγκεκριμένη θέση; Άλλωστε ο Κάτας υπήρξε πλέι μέικερ υψηλού επιπέδου και γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης θέσης. Έχοντας και την συνεργασία με τον Μακ από τη περσινή σεζόν στην Χάποελ δεν αποκλείεται να επικρατήσει -στο τέλος- αυτή η σκέψη. Εκτός και αν δούμε να γίνεται στη συνέχεια κάποια κίνηση ενίσχυσης στον «άσο» από την πλευρά της ΚΑΕ.

Σίγουρα το παιχνίδι με τον Άρη δεν προσφέρεται για συμπεράσματα όσον αφορά τα «πειράματα» του Κάτας. Όμως που αλλού να τα κάνει; Στην EuroLeague όπως στο ματς με τη Φενέρμπαχτσε με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει ο Παναθηναϊκός με την πιο βαριά ήττα της ιστορίας του λόγω του rotation και των σχημάτων που δεν είχαν παίξει ποτέ μαζί; Φυσικά και θα γίνουν στην Basket League ενόψει των νοκ άουτ αγώνων για το Κύπελλο όπου θα διεκδικήσει τον πρώτο στόχο της χρονιάς και στη συνέχεια ενόψει των playoffs του πρωταθλήματος όπου θέλει να κατακτήσει το 40ο πρωτάθλημα της ιστορίας του.

Το post up παιχνίδι

Επίσης: Το δίδυμο των Μήτογλου-Παπαγιάννη έχει κλειδώσει για τα καλά. Σίγουρα θα το δούμε περισσότερο στο μέλλον και σίγουρα εξακολουθεί να αποτελεί απορία το γεγονός ότι δεν το είδαμε περισσότερο στην Πόλη. Είναι δεδομένο ότι ο ένας συμπληρώνει τον άλλον στην frontline και θα μπορούν να έχουν πιο εύκολα το ριμπάουντ (ακόμα και το επιθετικό) και τις αμυντικές αρνήσεις στην ρακέτα του Παναθηναϊκού. Κρατήστε και το όνομα του Μπέντιλ.

Ο Κάτας του δίνει περισσότερες μπάλες για post up παιχνίδι. Το ίδιο έκανε και με τον Μήτογλου. Βέβαια είναι διαφορετικό απέναντι σε ομάδα που δεν είχε ψηλό (όπως ο Άρης) και διαφορετικό θα είναι απέναντι στην Χίμκι για παράδειγμα με την παρουσία των Μίκι και Μπούκερ. Προς το παρόν δεν εξετάζω το ποιος ήταν στην άλλη άκρη του παρκέ, αλλά τις σκέψεις που ενδεχομένως να έχει ο Ισραηλινός τεχνικός ενόψει της συνέχειας.

Ακόμα είδαμε τον Κάτας να ανοίγει το rotation σ' ένα ματς το οποίο προσφερόταν να το κάνει. Άλλωστε ήθελε να δει ιδίοις όμασι τον Όγκουστ, τον Μπέντιλ, τον Ουάιτ, τον Φόστερ και γενικά τους παίκτες που θα περνούν από... εξετάσεις προκειμένου να βρίσκουν θέση στο παρκέ ή στο «πράσινο» ρόστερ. Σ' αυτό το ματς είδαμε και τον Όγκουστ μετά τα πρώτα λεπτά να βρίσκει τα πατήματά του και να βοηθάει πολύ στα ριμπάουντ με την μαχητικότητά του. Αν ο Ισραηλινός τεχνικός καταφέρει να κερδίσει τον Ελληνοαμερικανό σέντερ θα μιλάμε για την πρώτη του νίκη. Όμως δεν θα είναι και αρκετή...

Ανέφερα και την προηγούμενη φορά ότι όλοι θα έχουν τις ευκαιρίες τους στις προπονήσεις που θα κάνει ο Κάτας, ο οποίος θα είναι σε θέση να πάρει αποφάσεις όσον αφορά τους παίκτες της ομάδας.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...