Ο προπονητής της Τόφας στο gazzetta.gr: «Λοτζέσκι, ο παίκτης που θέλουν όλες οι ομάδες»!

Ο προπονητής της Τόφας στο gazzetta.gr: «Λοτζέσκι, ο παίκτης που θέλουν όλες οι ομάδες»!

bet365

Ο προπονητής της Τόφας, Ορούν Ενέ, μίλησε με εγκωμιαστικά λόγια στο gazzetta.gr για τον Ματ Λοτζέσκι και την σεζόν που πέρασε μαζι του, ενώ στέλνει και μια... προειδοποίησή στην ΑΕΚ.

Ο Ματ Λοτζέσκι είναι επίσημα παίκτης της ΑΕΚ και θα επιστρέψει στην Ελλάδα για την 7η του σεζόν, μετά από Ολυμπιακό (2013-17) και Παναθηναϊκό (2017-19), με το gazzetta.gr να σας ενημερώνει για την επαφή μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Αμερικανός με βελγικό διαβατήριο φόργουορντ φόρεσε πέρυσι την φανέλα της Τόφας και αγωνίστηκε σε τουρκικό πρωτάθλημα και EuroCup (η ομάδα «μετακόμισε» φέτος στο Basketball Champions League).

Το gazzetta.gr επικοινώνησε με τον προπονητή του στην Τόφας, Ορούν Ενέ, ο οποίος... έσταξε μέλι για τον 35χρονο (τα «έκλεισε» στις 24/07) παίκτη, καθώς οι πρώτες του κουβέντες για τον Λοτζέσκι ήταν πως «είναι ένας τζέντλεμαν! Είναι ένα φοβερό παιδί και χαίρομαι που πέρασα ένα χρόνο μαζί του. Ο χαρακτήρας του είναι υπέροχος! Τον ξέρετε ήδη από την θητεία του στην Ελλάδα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Δεν έχω λόγια να τον περιγράψω. Ήξερα πως είναι καλός χαρακτήρας. Όταν τον συνάντησα, μού άρεσε περισσότερο, από όσο περίμενα! Είναι ένα πολύ καλό παιδί».

Έπειτα, ο 53χρονος προπονητής, που έχει κάτσει και στον πάγκο των Μπάνβιτ και Νταρουσάφακα, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε: «Δεν μένω τόσο στο ταλέντο του, αυτό είναι γνωστό. Έχει πολλές μπασκετικές γνώσεις και ξέρει να "βλέπει" και να "διαβάζει" το παιχνίδι. Πολλές φορές μού αρέσει να μιλάω στους παίκτες, όχι μόνο για τα λάθη τους και τι πρέπει να κάνουν στο παρκέ, αλλά και για να ακούω τις ιδέες τους και να παίρνω πληροφορίες από εκείνους. Όταν τού μιλούσα, καταλάβαινα ότι κατανοεί πολύ καλά το άθλημα».

«Είναι από άλλη... διάσταση»

Όσο για το λόγο που αποφάσισε να τον πάρει στην ομάδα του, παρά τους τραυματισμούς που τον... ακολουθούν και τον έχουν «στιγματίσει», η άποψή του πιθανώς να... ταυτίζεται με εκείνη του Ηλία Παπαθεοδώρου, και γι' αυτό τον επέλεξε επίσης. «Ίσως να είναι λίγο πιο δύσκολο για τον Ματ, επειδή είχε περάσει τραυματισμούς προηγουμένως, αλλά τελείωσε τη σεζόν παίζοντας. Είχαμε μιλήσει και με γιατρούς, είχε περάσει από έλεγχο και αποφασίσαμε να τον φέρουμε στην ομάδα. Πήρα αυτό το ρίσκο, γιατί είναι ένα υπέροχο παιδί. Είναι υγιής κι είναι δύσκολο να φέρεις κάποιον σαν εκείνον στην Τόφας. Είναι ένας παίκτης για την Euroleague», και συμπλήρωσε για την φετινή σεζόν: «Είχε ελάχιστους τραυματισμούς μέσα στη σεζόν. Είναι σημαντικό, βέβαια, και το πως θα τον χρησιμοποιήσεις. Αν τον πιέσεις πολύ, δεν θα είναι εύκολο, για την ηλικία του και σε αυτό το επίπεδο. Ήξερα τι είδους "προβλήματα" θα αντιμετώπιζα στην αρχή, αλλά και στην διάρκεια της σεζόν, επειδή θέλαμε τις νίκες και κάποιες φορές δεν είχαμε άλλη επιλογή. Οπότε, κάποιες φορές τον "πίεσα" κι εγώ λίγο περισσότερο, από όσο θα έπρεπε. Στο τέλος, όμως, ανταποκρίθηκε, περνώντας ελάχιστους τραυματισμούς, από τους οποίους επέστρεψε γρήγορα. Είμαι χαρούμενος που είχα ακόμα έναν παίκτη, σαν εκείνον, επειδή είχαμε ήδη καλούς περιφερειακούς. Τους συγκρίνεις σε αυτό το επίπεδο, με αυτούς που έχουν άλλες ομάδες, και ο Ματ Λοτζέσκι ήταν από άλλη... διάσταση! Τον περίμενα απλά να προσφέρει στο τρίποντο και να περιμένει στις γωνίες, να ανοίγει χώρους στην επίθεση, αλλά στο επίπεδό μας, χρειαζόμαστε επίσης έναν παίκτη... γενικών καθηκόντων, που να έχει και τη δημιουργία. Είναι έξυπνος, ήξερε πως να επιτεθούμε. Προφανώς και είναι καλός σουτέρ, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι από άλλη διάσταση, όπως είπα, και στο επίπεδό μας, μας βοήθησε πολύ!».

«Δεν είχαμε το μπάτζετ να τον κρατήσουμε»

Για το αν πιστεύει ότι υπό τις οδηγίες του, ο Ματ Λοτζέσκι βρήκε και πάλι την αυτοπεποίθησή του, ο Ορούν Ενέ είπε: «Ναι, το πιστεύω. Το παιχνίδι είναι διαφορετικό στην Euroleague. Έκανε καλή σεζόν εκεί, αλλά στο επίπεδο της διοργάνωσής μας, μπορεί να παίξει και να βρει την αυτοπεποίθησή του εύκολα. Δεν είναι πια νέος, έχει περάσει τραυματισμούς, που ίσως να τον επηρεάζουν, αλλά και πάλι έχει πολλή εμπειρία και προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες, μετά από τόσα χρόνια. Όπως είπα, είναι έξυπνος και μπορεί ακόμα να παίξει, εξαιτίας αυτού» και φρόντισε να διευκρινίσει πως ο λόγος που δεν έμεινε ο νέος παίκτης της ΑΕΚ στην Τόφας, δεν ήταν οι τραυματισμοί, αλλά «το μπάτζετ. Ήθελα πολύ να συνεχίσει μαζί μας για ακόμα ένα χρόνο, αλλά δεν είχαμε το μπάτζετ. Μετά την πανδημία, αυτό μειώθηκε και τού προσφέραμε λιγότερα».

«Από τους παίκτες που θέλουν όλοι στην ομάδα τους, δυνατοί οι δεσμοί με την οικογένειά του»

Ο Ορούν Ενέ, που τα χρόνια του ως παίκτης αγωνίστηκε, μεταξύ άλλων, σε Φενέρμπαχτσε, Ούλκερσπορ, Γαλατάσαραϊ και Ιστανμπούλ, έδειξε την εκτίμησή του στο πρόσωπο του Αμερικανού σουτέρ για ακόμα μια φορά, αναφέροντας: «Είναι από τους παίκτες που όλοι θέλουν στην ομάδα τους. Πρέπει να είσαι λίγο προσεκτικός μαζί του, για να τον προστατέψεις, αλλά μια ομάδα σαν εμάς, αν θέλει να νικάει άλλες μεγάλες ομάδες και να τις ανταγωνίζεται, πρέπει να παίζει καλά στο παρκέ. Δεν μπορείς να είσαι κάθε φορά αθλητικός και φρέσκος. Θες επίσης και έξυπνους παίκτες. Γι' αυτό ήθελα πάντα να έχω και παίκτες σαν εκείνον στην ομάδα μου, κι ας μην παίρνουν πολλά λεπτά συμμετοχής. Κατανοώ ότι δεν είναι σαν άλλους Αμερικανούς, που είναι αθλητικοί και μπορούν να παίξουν σε όλο το παιχνίδι, αλλά μερικές φορές, περίπου δέκα λεπτά για έναν παίκτη σαν τον Ματ Λοτζέσκι είναι αρκετά σε ένα παιχνίδι».

Όσο για το στοιχείο που τού άρεσε περισσότερο στον πρώην παίκτη του, αυτό δεν ήταν αγωνιστικό, αλλά κάτι, για το οποίο μιλάνε όλοι, ακόμα και στην Ελλάδα. «Είναι υπέροχο παιδί και ξέρω καλά πως λατρεύει την οικογένεια του. Μπορώ να πω με σιγουριά πως έχει ένα πολύ δυνατό δεσμό με την οικογένεια του κι αυτό είναι κάτι που σέβομαι, που μού αρέσει. Ξέρω πως κάποιες φορές η ζωή είναι δύσκολη για τους παίκτες, επειδή ταξιδεύουν και παίζουν σε διαφορετικές χώρες, αλλά εκείνος ποτέ δεν έχανε την σχέση του με την οικογένειά του κι αυτό είναι ωραίο. Η οικογένειά του ήθελε να έρθει στην Τουρκία, πριν τελειώσει η σεζόν, αλλά εξαιτίας της κατάστασης, δεν τα κατάφεραν κι εγώ δεν είχα την ευκαιρία να τους γνωρίσω».

«Θέλει μια καλή περίοδο προετοιμασίας»

Τέλος, θέλησε να δώσει και μια συμβουλή στους ανθρώπους της «Βασίλισσας», τονίζοντας πως: «Θέλω να επισημάνω κάτι, το οποίο μπορεί να βοηθήσει και τους φίλους μου εκεί στην ΑΕΚ. Οι περισσότεροι παίκτες, αυτούς τους 6-7 μήνες - από τότε που σταμάτησε η σεζόν, μέχρι να αρχίσει ξανά η δράση - δεν μπόρεσαν να είναι σε φόρμα, αν και κάποιοι βρήκαν τρόπο να ασκηθούν ατομικά. Αυτό, στο επαγγελματικό μπάσκετ δεν είναι αρκετό. Όσον αφορά την περίπτωση του Ματ, θέλει μια καλή περίοδο προετοιμασίας, περισσότερο από τους άλλους παίκτες. Αν το κάνει αυτό, θα έχει και μια εξαιρετική σεζόν! Τού εύχομαι τα καλύτερα!».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα