H πρόταση-λύση για τις ομάδες μπάσκετ της Θεσσαλονίκης

Μιχάλης Λεάνης
H πρόταση-λύση για τις ομάδες μπάσκετ της Θεσσαλονίκης

bet365

Ο Μιχάλης Λέανης συνεχίζει την έρευνά του για το μπάσκετ της Θεσσαλονίκης και από το ζενίθ βρέθηκε στο ναδίρ...

Τα συμπεράσματα της έρευνας.

Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των ερωτηθέντων η αγωνιστική πτώση των ομάδων της Θεσσαλονίκης που σταδιακά οδήγησε στην απαξίωση τους δεν οφείλεται αποκλειστικά στην απουσία ισχυρών παραγόντων όσο στην έλλειψη, από μεριάς συλλόγων, σοβαρού προγραμματισμού, ρεαλισμού και στρατηγικής!

Η καταγραφή των γεγονότων, το ιστορικό της παρακμής πρακτικά τους δικαιώνουν.

Γιατί μετά την εποχή των θριάμβων , την εποχή της ακμής , ακόμα κι όταν βρέθηκαν, για σύντομο χρονικό διάστημα ,πρόσωπα με οικονομική επιφάνεια ανάλογη βέβαια των δυνατοτήτων της πόλης, πρόσωπα που, την μεταβατική αυτή περίοδο, είχαν τη δυνατότητα να κρατήσουν τις ομάδες αλλά και το άθλημα σε αξιοπρεπή επίπεδα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ερωτηθέντων , τα κεφάλαια τους δεν επενδύθηκαν αλλά κατασπαταλήθηκαν στο βωμό της μεγαλομανίας και του μεγαλοϊδεατισμού, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα , χωρίς καμία προοπτική.

Δημιούργησαν ως είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις μια αίσθηση ευημερίας , επίπλαστη όπως αποδείχθηκε τελικά , καλλιέργησαν ένα προσωρινό αίσθημα αισιοδοξίας, αλλά χωρίς αποτέλεσμα ούτε για τους ίδιους αλλά ούτε και για τους συλλόγους.

Μια κοντόφθαλμη οπτική, υποταγμένη στη λογική-παγίδα των γρήγορων εντυπωσιακών αποτελεσμάτων (νίκες ΤΩΡΑ, διακρίσεις ΤΩΡΑ, τίτλοι και πρωτιές ΤΩΡΑ), δηλαδή στη λογική-παγίδα του φαίνεσθαι και όχι της ουσίας, που γρήγορα οδήγησε σε επίπεδο παραγόντων στο «ξεζούμισμα» τους, στην εμφάνιση οικονομικών αδιεξόδων, με αποτέλεσμα την αποχώρηση τους και σε επίπεδο φίλαθλου κοινού οδήγησε σε φαινόμενα εσωστρέφειας και ακραίων πρακτικών!

Ήταν αδύνατον τα λεφτά αυτών των παραγόντων να έπιαναν τόπο γιατί από την πολιτική τους, από το όποιο σχεδιασμό τους, απουσίαζαν τα τρία βασικά στοιχεία που επισήμαναν στην έρευνα οι ερωτηθέντες ειδικοί του αθλήματος !

Τα τρία θεμέλια πάνω στα οποία οικοδομείται ο σχηματισμός ενός οργανωμένου και λειτουργικού -σε όλα τα μέτωπα, αγωνιστικό εξωαγωνιστικό- συνόλου!

Απουσίαζαν λοιπόν ο προγραμματισμός , ο ρεαλισμός και η στρατηγική!

Όπως σε όλα τα αθλήματα έτσι και στο μπάσκετ σημαντικό ρόλο στην στελέχωση ενός οργανισμού παίζουν τα πρόσωπα!

Τα πρόσωπα που στελεχώνουν τις απόπειρές , τα εγχειρήματα.

Τα πρόσωπα που θα ιεραρχήσουν τις λειτουργίες μιας ομάδας.

Τα πρόσωπα που θα καταστήσουν σαφές με επιχειρήματα σε ένα παράγοντα πως χωρίς προγραμματισμό χωρίς την σωστή διάρθρωση σε υποδομές , εγκαταστάσεις, επικοινωνία και μάρκετινγκ , τα λεφτά του δεν επενδύονται , αλλά ποντάρονται με ρίσκο όπως σε όλα τα τυχερά παιχνίδια.

Τα πρόσωπα με κύρος και γνώση θα οδηγήσουν τον παράγοντα να επιλέξει το χτίσιμο μιας ομάδας με μέλλον από το να αγοράσει μια ομάδα με ημερομηνία λήξης ακόμα και αν αυτή η αγορά τον καταστήσει πιο λαοφιλή ή του αποδώσει ένα τίτλο ή μια διάκριση!

Δεν είναι λοιπόν μόνο οι έννοιες και οι όροι. Δεν είναι θέμα ορολογίας και τυπολατρίας!

Όλοι , ο καθένας , είναι σε θέση να αναφέρεται στον προγραμματισμό. Να τον εμφανίζει όπως τον έχει στο μυαλό του ή όπως τον θεωρεί σωστό.

Το θέμα είναι ποια πρόσωπα θα σχεδιάσουν, ποια θα οικοδομήσουν και θα διαχειριστούν τον προγραμματισμό!

Ποια πρόσωπα θα επιβάλλουν τον ρεαλισμό εξηγώντας πόσο ευεργετικός και ωφέλιμος μπορεί να αποδειχθεί για ένα παράγοντα και κατ’ επέκταση για τον σύλλογο!

Ποια πρόσωπα θα χαράξουν και θα υλοποιήσουν την στρατηγική της ομάδας σε όλους τους τομείς και τα επίπεδα.

Γιατί έτσι καταλαβαίνω ,σε βάθος, την γεμάτη πίκρα και αγωνία άποψη του Τέλη Ζουρνατσίδη, όταν δηλώνει πως καμία ομάδα δεν σκέφτηκε ότι το ζήτημα δεν ήταν τόσο ο νόμος που έδινε την δυνατότητα σε ένα αθλητή να υπογράφει επαγγελματικό συμβόλαιο με την ενηλικίωση τους όσο η έλλειψη στρατηγικής από τις ομάδες της Θεσσαλονίκης ώστε να απαιτήσουν ο νόμος αυτός να δίνει την δυνατότητα στους συλλόγους - αν επιθυμούν -να κρατήσουν τον αθλητή δημιούργημα τους για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια, έτσι ώστε να έχει νόημα και αξία η διατήρηση των τμημάτων υποδομής!!!

Η απουσία προσωπικοτήτων με γνώσεις και κύρος από τις διοικήσεις οδήγησε σε αδιέξοδα και παρέδωσε ζωτικό χώρο σε μερίδα οργανωμένων να αυτοαναγορευτούν σε παράγοντες-σωτήρες πρώτης γραμμής.

Γεγονός που επισήμανε η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, όπως άλλωστε και τις τραγικές συνέπειες της εμπλοκής των οργανωμένων- με διάφορους τρόπου και μεθόδους- στις ΚΑΕ!

Κι αν η απουσία αυτών των προσώπων συνεχιστεί πολύ πιθανόν και η επόμενη μέρα του αθλήματος στην Θεσσαλονίκη να φτιαχτεί με τα ίδια σάπια υλικά που οδήγησαν μοιραία σε κακοτεχνίες!

Η ΠΡΟΤΑΣΗ-ΛΥΣΗ

Οι ομάδες της Θεσσαλονίκης οφείλουν για να έχουν μέλλον αλλά και παρόν να καταθέσουν μια ρηξικέλευθη πρόταση που θα αλλάξει τα δεδομένα και θα οδηγήσει στην άρση του αδιέξοδου.

Ένα αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει όχι μόνο οι ομάδες της Θεσσαλονίκης αλλά και η ίδια η διοργανώτρια αρχή ο ΕΣΑΚΕ!

Η πατρότητα της ΡΗΞΗΚΕΛΕΥΘΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ, την οποία ξεχώρισα από τις υπόλοιπες, ανήκει στον παλιό αθλητή της ΧΑΝΘ και της ΜΕΝΤ Δημήτρη Λιάτση και διατυπώνεται ως εξής:

Οι ομάδες της Θεσσαλονίκης , βαριές και ιστορικές φανέλες , πυλώνες του οικοδομήματος μπάσκετ να προτείνουν στον ΕΣΑΚΕ για τα επόμενα 5 χρόνια να μην υποβιβάζεται καμία ομάδα από την Α1!!!

Να μετατραπεί- με χρονικό περιορισμό- η μεγάλη κατηγορία σε μια κλειστή Λίγκα με προϋποθέσεις. Μια μικρογραφία του ΝΒΑ!

Όσες ομάδες-που δεν είναι πολλές- πληρούν τις προδιαγραφές να προβιβάζονται από την Α2 αλλά καμία να μην εγκαταλείπει την μεγάλη κατηγορία εφόσον πληροί τις οικονομικές προϋποθέσεις , εκτός αν η ίδια το επιθυμεί επειδή αδυνατεί να ανταπεξέλθει!

Χωρίς τον φόβο του υποβιβασμού οι ομάδες της Θεσσαλονίκης κυρίως, αλλά όχι μόνο αυτές, θα έχουν την δυνατότητα της μαύρης τους παλιοζωής να κλείσουν τα βιβλία , να ξεχρεώσουν αμαρτίες και ασωτίες του παρελθόντος και να προγραμματίσουν το μέλλον τους πάνω σε σωστές βάσεις με ρεαλισμό το μέλλον τους.

Σ’ αυτό το εγχείρημα είναι αδύνατον να μη συσπειρώσουν τον κόσμο , είναι αδύνατον να μην τον έχουν στο πλευρό τους γιατί είναι ένα εγχείρημα που εκπέμπει υγεία , εκπέμπει όραμα και προοπτική!

Το όραμα της ανασυγκρότησης και την προοπτική επιστροφής στην αξιοπρέπεια! Την επιστροφή σε ένα περιβάλλον που θα σφύζει από υγεία!

Ένα σχέδιο που δίνει την δυνατότητα και στις υπόλοιπες ιστορικές ομάδες της Α1 που ταλανίζονται από οικονομικά προβλήματα ή ακόμα βρίσκονται σε κατάσταση ομηρίες στα χέρια διάφορων επιτήδειων, άσχετων με τα άθλημα , να απαλλαγούν, να ανακάμψουν , να επιστρέψουν στο προσκήνιο, κάνοντας και πάλι το πρωτάθλημα στοιχειωδώς ανταγωνιστικό και την παρουσία τους στοιχειωδώς ανταγωνιστική!

Μακάρι η πρόταση να εισακουστεί και να προωθηθεί από τους παράγοντες της πόλης.

Μακάρι να αποτελέσει εφαλτήριο ώστε να επανεργοποιηθούν όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται και οι συνθήκες τους έχουν εξορίσει στο περιθώριο!

Μακάρι να αποτελέσει την αφορμή για τον επαναπατρισμό στο μπάσκετ όσων το αγαπούν, το γνωρίζουν και το μελετούν μεθοδικά και συστηματικά και το κυριότερο επιθυμούν να το υπηρετήσουν με ανιδιοτέλεια!

Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον συνάδελφο Γιώργο Ζαχαριάδη για την πολύτιμη βοήθεια του στην εξεύρεση όλων αυτών των προσώπων!

Χωρίς την συμμετοχή του η έρευνα δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί!

Τα ευχαριστήρια μου στον «συμπαίκτη» μου-σε διάφορους τομείς- Δημήτρη Λιάτση , στον δάσκαλο Γιωργή Μπουσβάρο για τις υποδείξεις και τις κατευθύνσεις τους!

Τέλος τα θερμά μου ευχαριστήρια σε όσους συμμετείχαν στην έρευνα!

Μια έρευνα που κράτησε τρείς μήνες και η απόσταση δεν λειτούργησε αρνητικά για την ολοκλήρωση της!

Ευχαριστώ όσους έστειλαν κείμενα με θέσεις και απόψεις, σε όσους επικοινώνησαν μαζί μου με ιδιόχειρα κείμενα, με mail, ακόμα και με μηνύματα στο κινητό!

Όσους επικοινωνούσαν τακτικά μαζί μου για διορθώσεις και διευκρινήσεις!

Τους ευχαριστώ γιατί κρατούν την φλόγα της αγάπης τους για το άθλημα ακόμα άσβεστη κι αυτό μας κάνει όλους μας να πιστεύουμε σε ένα καλύτερο αύριο!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα