Εκτός Cosmote «οδηγούνται» ΠΑΟ και ΑΕΚ, επιφυλακτική η ΕΡΤ!

Εκτός Cosmote «οδηγούνται» ΠΑΟ και ΑΕΚ, επιφυλακτική η ΕΡΤ!

bet365

To gazzetta.gr ρίχνει φως στην έντονη κινητικότητα που παρατηρείται γύρω από τα τηλεοπτικά της Basket League κι εξηγεί γιατί «πράσινοι» και «κιτρινόμαυροι» έχουν δημιουργήσει κοινό μέτωπο στην προσπάθεια εξεύρεσης της πλέον συμφέρουσας συμφωνίας (μέσω ΕΡΤ) για να αποχωρήσουν από το συμβόλαιο με την Cosmote.

H «βόμβα» της επιστροφής στην κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων είχε «σκάσει» αρχικά την 28η Μαϊου στο Δ.Σ. του ΕΣΑΚΕ, δια στόματος του διοικητικού ηγέτη της ΑΕΚ, Μάκη Αγγελόπουλου. Εκείνη την ημέρα, με σχετικό blog του υπογράφοντος, το gazzetta.gr σας είχε ενημερώσει για το ενδεχόμενο σύμπραξης «πράσινων» και «κιτρινόμαυρων», με στόχο την υπογραφή ενός ενιαίου τηλεοπτικού συμβολαίου με την κρατική τηλεόραση, το οποίο θα στεγάσει όλες τις ομάδες της Basket League και αυτομάτως θα καταστήσει το προϊόν πιο ελκυστικό για την μικρή οθόνη.

Τότε, βέβαια, η ενημέρωση γύρω από το συγκεκριμένο θέμα ήταν μονόπλευρη και αυτός ήταν και ο λόγος που κάναμε λόγο μόνο για την βούληση των δύο – κατά κανόνα – πιο ισχυρών ομάδων της Α1 Κατηγορίας, να αποχωρήσουν από τον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου τους, με τη συνδρομητική τηλεόραση της Cosmote. Έστω κι αν χρειαζόταν να πληρώσουν και κάποιο penalty. Με αυτό τον τρόπο, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ θα διευκόλυναν τον Σύνδεσμο να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους μία νέα και πιο ευνοϊκή τηλεοπτική συμφωνία με την ΕΡΤ και ταυτόχρονα να αυξήσουν και τα τηλεοπτικά έσοδα των μικρότερων ομάδων.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του gazzetta.gr, όμως, η φιλόδοξη αυτή πρωτοβουλία δεν οφείλεται μόνο στην χείρα βοηθείας (με φόντο την εξυγίανση) που θέλουν να δώσουν ο Μάνος Παπαδόπουλος και ο Μάκης Αγγελόπουλος στο νέο πρωτάθλημα, αλλά και στην γενναία μείωση που δέχτηκαν οι ομάδες τους, όσον αφορά στα τηλεοπτικά έσοδα της νέας σεζόν.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Cosmote, που κατέβαλλε όλο το τίμημα του περυσινού συμβολαίου σε Πρωταθλητές και Κυπελλούχους αντίστοιχα (παρά την διακοπή του πρωταθλήματος λόγω πανδημίας), ενημέρωσε και τις δύο ομάδες ότι είναι ελεύθερες να αποχωρήσουν (χωρίς penalty) από τον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου τους και ότι σε περίπτωση που παραμείνουν θα τους αφαιρεθεί από το αντίτιμο της νέας σεζόν το ποσό που αντιστοιχεί στο 30% του αντιτίμου για τη σεζόν 2019-'20, το οποίο είναι η ρήτρα που θα καταβάλουν οι ομάδες λόγω της πρόωρης λήξης της σεζόν (δεν έγιναν τα playoffs και οι τελικοί, ενώ δεν ολοκληρώθηκε ούτε η κανονική περίοδος).

Επί της ουσίας, δηλαδή, το συνδρομητικό κανάλι διευκόλυνε τις δύο ομάδες όσον αφορά στην ρευστότητα της εφετινής σεζόν και αφαίρεσε το ποσό που κανονικά θα έπρεπε να μην πληρώσει, από το συνολικό τίμημα (ανά ομάδα) της χορηγίας για την επόμενη χρονιά.

Αρχικά και οι δύο ομάδες διαφώνησαν, αλλά μόλις συνειδητοποίησαν τη νέα πραγματικότητα συνασπίστηκαν για να βελτιώσουν την εμπορική και τηλεοπτική αξία της Basket League και να πετύχουν το τερπνό μετά του ωφελίμου. Δηλαδή, στο μέτρο του δυνατού, να «καλύψουν» την «χασούρα» μέσω της κεντρικής διαχείρισης και ταυτόχρονα να «βοηθήσουν» τις υπόλοιπες ομάδες να αυξήσουν τα έσοδά τους από την τηλεόραση.

Η πρώτη συνάντηση της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος με υψηλόβαθμα στελέχη της κρατικής τηλεόρασης, είχε καθαρά αναγνωριστικό χαρακτήρα και ο Κωστής Ζομπανάκης που εκπροσώπησε τις ομάδες στο ραντεβού, επικοινώνησε την επιθυμία του Συνδέσμου για επιστροφή στην κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, στην προοπτική υπογραφής μίας πολυετούς συμφωνίας.

Τα στελέχη της ΕΡΤ παρουσιάστηκαν αρκετά επιφυλακτικά λόγω της κατιούσας πορείας που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει η εμπορική αξία του προϊόντος (στο Ραδιομέγαρο έχουν κάνει τις μετρήσεις τους) και άφησαν να εννοηθεί ότι θα μπουν στην λογική της συζήτησης, αν κι εφόσον το νέο πρωτάθλημα εξυγιανθεί και παρουσιάσει μία ανταγωνιστική εικόνα σε όλα τα επίπεδα.

Εν κατακλείδι, καπνός υπάρχει! Η φωτιά, όμως, δεν έχει ανάψει και προς το παρόν όχι απλά δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ ΕΡΤ και ΕΣΑΚΕ, αλλά ίσα-ίσα που η απόσταση που πρέπει να διανυθεί είναι ακόμη αρκετά μεγάλη. Οι εκπρόσωποι της Δημόσιας Τηλεόρασης, μάλιστα, σχολιάζοντας δηλώσεις μεμονωμένων παραγόντων του μπάσκετ για το μέλλον των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Basket League, επισήμαιναν πως μολονότι επιθυμία της ΕΡΤ είναι να φιλοξενήσει τηλεοπτικά όλες τις ομάδες του συγκεκριμένου πρωταθλήματος, καμία συμφωνία δεν έχει ακόμη κλείσει και ότι τα ποσά και οι όροι συνεργασίας που διαρρέονται, είναι έξω από κάθε λογική διαπραγμάτευσης.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα