Το μπάσκετ της Θεσσαλονίκης: Από το ζενίθ στο ναδίρ (Μέρος 1ο)

Μιχάλης Λεάνης Μιχάλης Λεάνης
Το μπάσκετ της Θεσσαλονίκης: Από το ζενίθ στο ναδίρ (Μέρος 1ο)

bet365

Ο Μιχάλης Λέανης ξεκινάει την έρευνά του για το μπάσκετ της Θεσσαλονίκης και από το ζενίθ βρέθηκε στο ναδίρ...

Κολωνία - Λειψία με Live Streaming* και σούπερ προσφορά* | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Άρης και ΠΑΟΚ λιμνάζουν στον βυθό της βαθμολογία. Από τους εκπροσώπους του αθλήματος στην πόλη μόνο ο Ηρακλής σώζει τα προσχήματα.

Ο Γηραιός που πριν λίγο καιρό πάλευε στην Α2 κατάφερε να επιστρέψει στην φυσική του κατηγορία αυτάρκης και αξιοπρεπής.

Την τύχη του σίγουρα ζηλεύουν οι ανταγωνιστές συμπολίτες του αλλά δεν είχαν ούτε την φρόνηση μήτε την μεθοδικότητα να ακολουθήσουν το παράδειγμα του.

Και δεν αναφέρω ως παράδειγμα την περίπτωση του υποβιβασμού-που κι αυτό ως επιλογή ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση - όσο στο να διαλύσουν τις αυταπάτες που εδώ και χρόνια Άρης και ΠΑΟΚ καλλιεργούν στον κόσμο τους , επιχειρώντας την περιβόητη επανεκκίνηση!

Δυο ομάδες τις Θεσσαλονίκης απαξιωμένες αγωνιστικά είχαμε να συναντήσουμε ιστορικά από τα τέλη της δεκαετίας του ΄70.

Όταν ΠΑΟΚ και Δημόκριτος ,στις εσχατιές του βαθμολογικού πίνακα, αναγκάστηκαν να δώσουν αγώνα μπαράζ για την παραμονή τους στην μεγάλη τότε πρώτη Εθνική!

Κέρδισε ο ΠΑΟΚ και υποβιβάστηκε ο Δημόκριτος του Τίλλη , του Παπαργυρίου , του Τσόρναλη , του Δόσπρα του πρώτου αθλητή που έπαιξε μπάσκετ έχοντας εκ γενετής τρία δάκτυλα στο δεξί του χέρι!

Μπάσκετ άλλης εποχής , το μπάσκετ του ρομαντισμού, του ήθους και της ανιδιοτέλειας!!!

Τυχεροί όσοι το πρόλαβαν ακόμα πιο τυχεροί όσοι το έζησαν από κοντά!

Το μπάσκετ της Θεσσαλονίκης με τον Ηρακλή μόνο του να κρατά τα προσχήματα μαραζώνει θυμίζοντας εγκαταλελειμμένο νεοκλασικό στο ιστορικό κέντρο σύγχρονης πόλης.

Πως φτάσαμε από το ζενίθ στο ναδίρ;

Πως έφτασαν στην απόλυτη απαξίωση ομάδες που έβαλαν το μπάσκετ στα σπίτια όλων των ελλήνων φιλάθλων , που μεγάλωσαν σε ολόκληρη την επικράτεια την δημοτικότητα του αθλήματος, που κατέκτησαν άξια πανάξια ευρωπαϊκούς τίτλους , που έθρεψαν παικταράδες , σημεία αναφοράς για τις επόμενες γενιές;

Τι απέγιναν οι παράγοντες , οι γνώστες του αθλήματος που περιβάλανε τους συλλόγους για δεκαετίες;

Γιατί οι επίγονοι τους δεν μπόρεσαν να αποδειχθούν άξιοι συνεχιστές αυτής της σημαντικής ιστορικής πορείας και παράδοσης;

Για όσους έχουν ζήσει στην πιο μπασκετική πόλη της Ελλάδας για όσους έχουν βιώσει τις μεγάλες στιγμές έστω και σαν απλοί παρατηρητές ενός φαινομένου είναι αδύνατον να μην βασανίζονται από αυτά τα ερωτήματα ακόμα πιο απίθανο να μη φωλιάζουν στην σκέψη τους.

Αν οι ερωτήσεις αναδεικνύουν το πρόβλημα οι απαντήσεις από όσους έχουν να επιδείξουν εμπειρική μακροχρόνια ενασχόληση με το άθλημα σίγουρα οδηγούν σε λύσεις.

Αρκεί να είναι διατεθειμένοι οι ειδικοί να απαντήσουν σ’ αυτές χωρίς υπεκφυγές με σαφήνεια και θάρρος. Αρκεί κάποιος να τους δώσει το βήμα και την δυνατότητα.

Το τελευταίο με οδήγησε να ξεκινήσω αυτή την έρευνα. Ήταν εξάλλου κάτι που με τυραννούσε εδώ και καιρό.

Το αποφάσισα μεσούσης της πανδημίας και προχώρησα στο να το τολμήσω. Ήταν κι η απόσταση που λειτουργούσε κατά κάποιο τρόπο ανασταλτικά.

Αλλά μια ψυχή με ενθάρρυνε ενισχύοντας την διάθεση μου. «Μίλησε μαζί τους» με παρότρυνε. «Σε ξέρουν χρόνια οι περισσότεροι , δεν θα στο αρνηθούν, γνωρίζουν σε ποιόν μιλάνε, νοιώθουν κι αυτοί την ανάγκη να τοποθετηθούν και έχουν πολλά να πουν και να εξιστορήσουν».

Έτσι και έγινε! Δεν είναι εύκολο να συγκεντρώσεις για ένα φλέγον θέμα , για ένα μείζονος σημασίας τις απόψεις και τις θέσεις 40 και πλέον ανθρώπων του μπάσκετ. Να τις ταξινομήσεις να τις κατηγοριοποιήσεις.

Το σημαντικό ήταν ότι λόγω κορονοιού τους βρήκα όλους στην βάση τους και το ακόμα πιο σημαντικό ότι η ανταπόκριση τους στην έρευνα υπήρξε άμεση, αυθόρμητη και πηγαία.

Πραγματικά συγκινητική!

Σημαντικές επίσης οι κατευθύνσεις και οι υποδείξεις τους. Μίλησε με αυτόν , πρέπει να ακούσεις τι θα σου πει ένας άλλος , κάτσε να σου βρω το τηλέφωνο κάποιου που έχει εξαφανιστεί αλλά η γνώμη του έχει βαρύτητα, μονοπάτια που ήταν αδύνατον από μόνος μου να βρω την άκρη.

Τους ευχαριστώ πολύ από καρδιάς. Η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί . Κομμάτια της θα δημοσιεύονται τακτικά μέχρι να φτάσουμε στο υποτιθέμενο τέρμα, μέχρι να ολοκληρωθεί η εικόνα για το πως φτάσαμε στην παρακμή, αλλά και προτάσεις για το πως οι ομάδες θα καταφέρουν να ανακάμψουν!

Έχουν μιλήσει πρώην παίκτες από όλες τις ομάδες τις Θεσσαλονίκης , αθλητές , προπονητές που τις καταξίωσαν και γνωρίζουν απ’ έξω την διαδρομή όπως έλεγε και ο συμπολίτης μας Διονύσης Σαββόπουλος.

Βασικό κριτήριο για το ποιοι θα μιλήσουν αποτέλεσε η εντοπιότητα. Πρώην αθλητές γηγενείς που παραμένουν στην πόλη διατηρώντας καθημερινά την επαφή με τα γεγονότα.

Τα ερωτήματα που τους τέθηκαν οι βασικοί άξονες της συζήτησης, έχοντας φυσικά την δυνατότητα να επεκταθούν οδηγώντας την έρευνα σε νέους τόπους, ήταν :

- Γιατί οι σύλλογοι αδυνατούν πλέον να κρατήσουν όσους νέους με ταλέντο και δυνατότητες έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας και έχουν πλέον το δικαίωμα να υπογράψουν επαγγελματικό συμβόλαιο;

-Αξιολόγηση των κυριότερων αιτιών που οδήγησαν τις ομάδες της Θεσσαλονίκης στο περιθώριο.

-Πως εξηγείται ομάδες με δυναμική και ιστορία να μην έχουν καταφέρει τόσα χρόνια να προσελκύσουν σοβαρούς επενδυτές;

-Γιατί παίκτες με διαδρομή στις ομάδες δεν ενεπλάκησαν με τα διοικητικά. Δική τους επιθυμία ή αποκλεισμός ( έμμεσος ή άμεσος);

-Με το δεδομένο πλέον ότι ο νόμος δεν αλλάζει και τα χρέη δεν παραγράφονται ποιες οι προτάσσεις των ανθρώπων του αθλήματος για την επόμενη μέρα ώστε οι ομάδες να περάσουν σταδιακά στην φάση της ανάκαμψης.

Ακολουθούν τμηματικά οι απαντήσεις στο επόμενο κείμενο!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Λεάνης
Μιχάλης Λεάνης

Σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πηγές και μετά από άνοιγμα μυστικών αρχείων η γέννηση του τοποθετείται το σωτήριο έτος 1862 το πολύ!

Από μικρός ήθελε πολύ να κάνει ότι κάνουν όλα τα παιδιά!!!

Ξεκίνησε να αρθρογραφεί στην παρανομία πριν ο Γουτεμβέργιος ανακαλύψει την τυπογραφία και ο Μητσοτάκης την διαπλοκή!

Έκτοτε η εξέλιξη του, γενικά στον χώρο, υπήρξε ραγδαία και άκρως εντυπωσιακή!

Άριστος σκοπευτής , χωρίς να κλείνει το ένα μάτι, άσος του βολάν στους δυο τροχούς, δεινός σκακιστής, ικανότατος ισορροπιστής σε ζαρωμένο σχοινί και φοβερός ματάκιας της καθημερινής έγκυρης ειδησιογραφίας!

Παντοτινός λάτρης του ωραίου φύλου, εισαγωγέας και προμηθευτής ειδών αλιείας στην Πίνδο και στα Άγραφα, επιφανής αυτοδύτης ενυδρείου, παρασημοφορημένος αμπελουργός, πολέμιος των Ισμαηλιτών του Μπεγκ Ουμ , πρώτος χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου του Πόγραδετς, πρύτανης στην Κρατική Σχολή των Φυσιολατρών του Βούπερταλ, πρωτοσύγκελος της σκήτης του Προφήτη Δανιήλ, αρχισυναγωγός του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, παντοτινός νοσηρός θαυμαστής της φυγόκεντρης περιπέτειας σ’αυτούς τους μίζερους καιρούς τους γεμάτους από μέτριους συντηρητές φαντασίας και ονείρων, μα πάντα ευχάριστος στα πάρτι!!!