Γκρεμίστε το και χτίστε από την αρχή

Γκρεμίστε το και χτίστε από την αρχή

Βασίλης Βλαχόπουλος Βασίλης Βλαχόπουλος
Γκρεμίστε το και χτίστε από την αρχή

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για το τσουνάμι αλλαγών που διαφαίνονται στο ελληνικό Πρωτάθλημα αλλά και για την ανάγκη αλλαγής των κανόνων του παιχνιδιού.

Δεν υπάρχει λόγος συντήρησης ενός μουχλιασμένου κτιρίου. Η κατεδάφιση και το χτίσιμο από την αρχή μάλλον αποτελεί την καλύτερη λύση και στην προκειμένη περίπτωση, αυτό χρειάζεται το Πρωτάθλημα της Α1. Παρηκμασμένο, αλλοιωμένο σε όλα τα επίπεδα και βυθισμένο στις θεωρίες συνομωσίας για τις επιδόσεις συγκεκριμένων ομάδων. Η δύσκολη εποχή καλλιέργησε την ευκαιρία της ανοικοδόμησης και στην παρούσα φάση μοιάζει ως η καλύτερη απόφαση. Αν δηλαδή υπάρχει κάτι καλό σ’ αυτή τη δραματική περίοδο εξάπλωσης του ιού, η απόφαση διακοπής αυτού του Πρωταθλήματος είναι μέσα σ’ αυτή τη λίστα.

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι στο διάστημα που μεσολάβησε πριν την εξάπλωση του κορονοϊού, επιδιώχθηκε η αναδιάρθρωση του Πρωταθλήματος για τη διάσωση των δύο της Θεσσαλονίκης. Δεν είναι ψέματα, αλλά αυτό το σχέδιο είχε κοντά ποδάρια, δεν είχε πολλά στηρίγματα καθώς έχουν δημιουργηθεί νέοι συσχετισμοί εντός του ΕΣΑΚΕ. Η πλειοψηφία των ομάδων πήραν ένα πριόνι και τα έκοψαν. Μετά προέκυψε ο θανατηφόρος ιός και το ζήτημα τέθηκε σε νέα βάση. Κάποιοι έμειναν στα παλιά. Στην πραγματικότητα, σε κανέναν δεν αρέσει αυτό το Πρωτάθλημα. Τα +28, τα +31 και πάει λέγοντας. Μη κρυβόμαστε. Η πιάτσα γελάει μαζί μας.

Συζητήθηκαν πολλά. Από τη δημιουργία ανεξάρτητης οικονομικής αρχής με σκοπό να μπει μια τάξη μέχρι και κριτήρια συμμετοχής. Ακόμη δεν διαμορφώθηκε το τελικό πλαίσιο λειτουργίας. Σίγουρα όμως δε θα έχει καμία σχέση με το τωρινό. Ομάδες όπως το Περιστέρι πρότειναν τη δημιουργία κλειστής λίγκα, αλλά αυτή η σκέψη δεν μπορεί να προχωρήσει καθώς είναι αδύνατο να πράξεις αυτό που εσύ κατηγορείς στην Euroleague. Εφόσον θεσπιστούν τα κριτήρια, ο αριθμός των ομάδων θα διαμορφωθεί αναλόγως αυτών που θα μπορούν να τα υπηρετήσουν. Σίγουρα δεν θα είναι 16.

Η αντίδραση του ΠΣΑΚ ήταν βιαστική όπως και η τοποθέτηση ότι ο ΕΣΑΚΕ αγνόησε τους παίκτες. Προφανώς οι ομάδες θα επιδιώξουν να μην πληρώσουν το σύνολο του συμβολαίου κι αυτό είναι λογικό από τη στιγμή που επιβλήθηκε διακοπή του Πρωταθλήματος. Μήπως όμως στον ΠΣΑΚ θα έπρεπε να περιμένουν; Πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που στο τραπέζι έπεσε η ιδέα μείωσης των ξένων παικτών από έξι σε τέσσερις. Τούτο θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας για τους Έλληνες και παράλληλα θα στοιχειοθετήσει μια προσπάθεια επανεκκίνησης. Εξάλλου, δεν κερδίζει κάτι το Πρωτάθλημα με το διαδοχικό σούρτα φέρτα με τους ξένους. Κάποιοι βγάζουν μεροκάματο, οι περισσότεροι χάνουν. Χάθηκε και η ισορροπία. Χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι ο Έλληνας κάνει καλά τη δουλειά του. Αν την έκανε, δεν θα φτάναμε στους έξι ξένους. Προφανώς όμως, τώρα θα έχει την ευκαιρία για να αποδείξει την ικανότητά του. Εφόσον περάσει η μείωση.

Οι παίκτες ισχυρίζονται κάτι απολύτως αληθές. Λένε δηλαδή ότι ενώ το διάστημα εργασίας τους δεν υπερβαίνει τους οκτώ μήνες, υπογράφουν δεκάμηνα συμβόλαια προς εξυπηρέτηση των ομάδων. Όντως, έτσι είναι. Γι’ αυτό οι δύο πλευρές θα τα βρουν περίπου στο 80%. Βέβαια, ας πληρώσουν οι ομάδες και τα δεδουλευμένα γιατί υπάρχουν καθυστερήσεις.

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι ίδια όλα τα συμβόλαια. Άλλο τα 20χίλιαρα κι άλλο τα 150αρια. Λέγεται ότι ο ΠΣΑΚ θα απαιτήσει την πληρωμή του 100% στα 20χίλιαρα κι αυτό είναι σωστό. Πάλι όμως δεν είναι όλα στην ίδια κατηγορία καθώς υπάρχουν ομάδες που δεν γνωρίζουν αν θα παίξουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις οι οποίες, προς το παρόν, έχουν αναβληθεί. Γι’ αυτόν τον λόγο εισήγαγαν μια μεσοβέζικη λύση που θυμίζει το «στρίβειν δια του αρραβώνος» και στο μέλλον θα φανεί ο λογαριασμός. Δηλαδή, υπάρχει μεν σχέση αλλά δεν είναι επίσημη.

Η ουσία είναι ότι αυτό που συμβαίνει χαρακτηρίζεται ευεργετικό σε ότι αφορά τουλάχιστον τους κανόνες του παιχνιδιού. Κι αν πράγματι υπάρχει η πρόθεση δημιουργίας υγιούς περιβάλλοντος, ο ΕΣΑΚΕ και οι ομάδες θα πρέπει να αρχίσουν από τους ιδιοκτήτες των ΚΑΕ. Ποιος είναι σε κάθε ομάδα κι κυρίως, αν μπορεί να είναι. Μπορεί να ανταποκριθεί σ’ έναν συνολικό προϋπολογισμό (τουλάχιστον) 1-1.2 εκ. ευρώ; Υφίσταται ζήτημα «κυριαρχικής θέσης» από τον ίδιο άνθρωπο σε παραπάνω από μία ομάδα; Αυτή η έρευνα διασφαλίζει τις συνθήκες αξιοπιστίας.

Παραμένοντας στους κανόνες του παιχνιδιού, αυτοί πρέπει να θεσπιστούν αναλόγως και των οικονομικών συγκυριών. Κυριαρχεί η άποψη ότι το Πρωτάθλημα δεν θα έχει χορηγική υποστήριξη αντίστοιχη των προηγούμενων χρόνων καθώς η παγκόσμια κρίση θα είναι πιο ισχυρή και από αυτή του 2012. Αυτό σημαίνει ότι, αν διατηρηθεί η λογική του να βγάλω το μάτι του άλλου κι αυτό το εγχείρημα θα αποτύχει. Προφανώς δεν είμαστε Γερμανία για να πράξουμε κάτι αντίστοιχο μ’ αυτό που έκαναν στην Μπουντεσλίγκα με τη διάθεση 20εκ. ευρώ από τέσσερις ομάδες στις υπόλοιπες για την επιβίωσή τους. Αλλά αν θέλουμε να λέμε ότι πάμε να κάνουμε σοβαρό Πρωτάθλημα είναι αδιαπραγμάτευτη η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Κι αν αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται συνεργασία καναλιών, ας βρει το ίδιο το Πρωτάθλημα τον τρόπο να την καλλιεργήσει.

Απαραίτητη προϋπόθεση δημιουργίας συνθηκών «αναβίωσης» είναι η επιστροφή του Ολυμπιακού αλλά και των Άρη, ΠΑΟΚ στην κανονικότητα. Κανονικότητα δεν σημαίνει απαραίτητα η κατάκτηση τίτλων, αλλά η στοιχειώδης αξιοπιστία σε αγωνιστικό και οικονομικό επίπεδο. Για το πρώτο, προσωπικά δεν γνωρίζω τι σκέφτονται οι Πειραιώτες, ενώ για το δεύτερο διατηρώ αμφιβολίες.

Δίχως όμως την παραμικρή πρόθεση υποτίμησης των προσπαθειών των άλλων ομάδων, δεν είναι πολλές αυτές που θα διαμορφώσουν το επίπεδο ανάπτυξης του Πρωταθλήματος. Καλά δηλαδή τα αφηγήματα και τα αφιερώματα αλλά το ερώτημα είναι, πόσοι πάνε στο γήπεδο για να τους δουν. Καλό λοιπόν το κριτήριο χωρητικότητας του γηπέδου, αλλά στην παρούσα φάση θα πρέπει να τεθεί κι αυτό της προσέλευσης του κόσμου. Γιατί είναι εύκολη η μετακόμιση σ’ ένα γήπεδο 3.000 θέσεων προς εξυπηρέτηση ενός κανόνα, αλλά τι να το κάνεις αν παίζει μπροστά σε 100-200 νοματαίους; Αυτές οι ομάδες δεν πρέπει να έχουν θέση στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα γιατί δεν υπηρετούν τον αντικειμενικό στόχο.

Και καταλήγω με τη διαιτησία. Η ηγεσία της ΚΕΔ απέτυχε παταγωδώς στη διαμόρφωση κανόνων δικαιοσύνης. Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές κατηγορείται δικαίως ή αδίκως, η ουσία είναι ότι αν ο ΕΣΑΚΕ θέλει να φτιάξει κάτι σοβαρό, θα πρέπει να αναπτυχθεί επαγγελματική σχέση και με τη διαιτησία ούτως ώστε να σβήσει τις όποιες σκιές υπάρχουν. Ο ορισμός διαιτητών για τις χαμηλές κατηγορίες ας παραμείνει στην «αγκαλιά» της ΕΟΚ καθώς αυτή διοργανώνει τα Πρωταθλήματα. Η Α1 οφείλει να έχει τους δικούς της κανόνες κι επειδή πρόκειται για επαγγελματική λίγκα, αυτοί πρέπει να είναι πιο αυστηροί. Για να πετύχει ένα εγχείρημα θα πρέπει πρωτίστως να είναι αξιόπιστο. Στην παρούσα φάση δεν είναι…

Μάθε πού θα δεις ζωντανά όλους τους αγώνες σήμερα μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.