Μόνο η φάρσα του Σάββα έλλειψε!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Μόνο η φάρσα του Σάββα έλλειψε!

bet365

O Αντώνης Καλκαβούρας επιστρέφει από την Κρήτη μετά από ένα διήμερο μπασκετικής ξεγνοιασιάς και αποδίδει τα εύσημα στον ΕΣΑΚΕ και στα Ελληνικά Πετρέλαια, χάρη στα οποία έχει αναβιώσει ο θεσμός της μεγάλης γιορτής της Basket League.

Σούπερ προσφορά* στα Virtual Sports | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Έστω κι αν το επόμενο τριήμερο στο Σικάγο (14-16/02), προβλέπεται ένας κανονικός (και αρκετά ελληνικός) χαμός, ελέω Γιάννη Αντετοκούνμπο, το εφετινό All Star Game στην πρωτεύουσα του Ιλινόις, δεν μας βγήκε (στο gazzetta, άλλωστε, έχουμε ως στόχο τους τελικούς). Οπότε η πρόταση της ελληνικής έκδοσης του θεσμού, που για 3η συνεχή χρονιά, υποστηρίζεται με μεγάλη θέρμη από την ΕΚΟ, αποδείχτηκε μία εξαιρετική εναλλακτική λύση για μία μπασκετική απόδραση διαφορετικού διαμετρήματος.

Προς Θεού δεν συγκρίνω σε καμία περίπτωση το υπερθέαμα με την «διαστημική» διοργάνωση, που διεξάγεται κάθε χρόνο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τον αντίστοιχο θεσμό στην «ψωροκώσταινα» της κρίσης. Και ειδικότερα σε ένα πρωτάθλημα, σαν το εφετινό της Basket League, που έχει πολλές «ανορθογραφίες» και κανένα βαθμολογικό ενδιαφέρον, όσον αφορά στην διεκδίκηση του τίτλου.

Ταξιδεύοντας στο Ηράκλειο, ωστόσο και πιάνοντας τον «σφυγμό» του 24ουEKO All Star Game, βρήκα πολλούς λόγους για να περάσω καλά και να διαπιστώσω ότι το όλο εγχείρημα σχεδιάζεται πλέον επαγγελματικά. Τα Ελληνικά Πετρέλαια πήραν πολύ σοβαρά την διοργάνωση του, επένδυσαν ένα τεράστιο – για τα δεδομένα των καιρών – ποσό και τηρουμένων των αναλογιών παρουσίασαν ένα first class event, με ισχυρή δόση ψυχαγωγίας, ανεβάζοντας ψηλά τον πήχη για τις επόμενες διοργανώσεις.

Πάμε λοιπόν, να «φωτίσουμε» τις στιγμές που ξεχώρισαν στην διάρκεια του διημέρου και να δούμε τις μας άρεσε και τι όχι...

Μας άρεσε

  • Η συμμετοχή και η διάθεση με την οποία έπαιξαν οι βετεράνοι (All Time Stars) στο παιχνίδι με τους πιτσιρικάδες (Rising Stars), που πήραν πολύ σοβαρά το ματς και λογικά νίκησαν. Δεν σου δίνεται συχνά η ευκαιρία να δεις στην ίδια πεντάδα (με άσπρα μαλλιά και μερικά παραπανίσια κιλά) τέσσερις από τους πρωταθλητές Ευρώπης του 2005 (Παπαλουκάς, Διαμαντίδης, Φώτσης και Παπαδόπουλος) μαζί με την καλύτερη Ελληνίδα μπασκετμπολίστρια όλων των εποχών, Εβίνα Μάλτση (βραβεύτηκε μαζί με την Στέλλα Καλτσίδου).
  • Οι τέσσερις προαναφερθέντες αγαπημένοι παλαίμαχοι, βρίσκονται ακόμη σε «οργιώδη» αγωνιστική κατάσταση (ο “Batman” αγωνίζεται ακόμη στην Γ’ Εθνική με τον Ηλυσιακό), με τον “3D” να παίρνει τον περισσότερο χρόνο απ’ όλους και να είναι ζεστός έξω από τα 6,75 (5/8 τριπ.), πλησιάζοντας στο triple-double (15π., 6ρ., 6ασ. & 3κλ.). Με τρεις προπονήσεις την εβδομάδα και οι τέσσερις, θα ήταν ακόμη πρωταγωνιστές στην Α1 Κατηγορία…
  • Το ταλέντο των παικτών της νέας γενιάς που ετοιμάζεται να πάρει για τα καλά τα ηνία. Ο Ρογκαβόπουλος (θα έπρεπε να έχει δοθεί δανεικός και να παίζει μίνιμουμ 25 λεπτά στο εφετινό πρωτάθλημα) που είτε παίζει μόνο, είτε τελικό Κυπέλλου θα φτάσει στα «κόκκινα», ο Μαντζούκας (έχει τρομερό θράσος και παίζει λες και είναι 24 ετών, ενώ είναι μόλις 17), ο Παπαδάκης (εντυπωσίασε με την ευστοχία του στους διαγωνισμούς τριπόντων), ο Αγραβάνης, ο Μουράτος, ο Λούντζης και τα υπόλοιπα παιδιά, δείχνουν έτοιμοι να τύχουν της εμπιστοσύνης των συλλόγων τους και να ψηθούν αναλαμβάνοντας μεγαλύτερες ευθύνες.
  • Το εορταστικό κλίμα στο κέντρο της πόλης το βράδυ του Σαββάτου! Παίκτες, προπονητές, παράγοντες, δημοσιογράφοι έγιναν ένα κουβάρι με τους ντόπιους, με τα εστιατόρια και τα μπαράκια στους πεζόδρομους γύρω την πλατεία των λιονταριών να «σφύζουν» από μπασκετική ζωή! Μία ωραία ατμόσφαιρα!
  • Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης, ο Νικ Καλάθης και ο Ηλίας Παπαθεοδώρου. Αν και ανήμπορος να τρέξει και ουσιαστικά να ανταποκριθεί στο αγωνιστικό, Ο “Big Sofo” ήταν συνεπής (και με πολλή καλή διάθεση) στο ραντεβού, έσκαγε συνεχώς χαμόγελα κι έβγαζε φωτογραφίες και γενικά ήταν πολύ ομιλητικός και συμμετοχικός. Οι υπόλοιποι δύο τίμησαν στο έπακρο την γιορτή, φέρνοντας και εντάσσοντας τους γιους τους κανονικά στην ομάδα (Team Calathes) Μάλιστα και οι δύο, φόρεσαν την φανέλα, συμμετείχαν στο ζέσταμα κι «έγραψαν» το όνομά τους στην στατιστική, σκοράροντας από ένα καλάθι!

  • Ο διαγωνισμός τριπόντων! Μακράν ο καλύτερος που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία του θεσμού, με τον νεαρό Κώστα Παπαδάκη, να κλέβει την παράσταση από τον διαγωνισμό της προηγούμενης μέρας, δείχνοντας πολύ ζεστός (21π.), τον Κόνερ Φράνκαμπ να τον ξεπερνάει φτάνοντας τους 23 πόντους και τον Μπόμπι Μπράουν να σουτάρει τελευταίος (21π.) και να δίνει δύο αγώνες μπαράζ με τον πιτσιρικά του «τριφυλλιού», πριν «φάει λάχανο» (26π. έναντι 18π.) τον guard του Ρεθύμνου στον τελικό!
  • Ο Γιώργος Παπαγιάννης στον διαγωνισμό καρφωμάτων! Εδώ και καιρό έχω προβλέψει ότι ο “Big Papa” θα είναι άλλος παίκτης μέσα στην επόμενη τριετία, με την βελτίωσή του να είναι ήδη εμφανής σε σχέση με πέρυσι. Εν προκειμένω, όταν ένα παιδί με ύψος 2,18 και βάρος 125-130 κιλά, τρέχει πηδάει και ελέγχει το κορμί του στον αέρα, κάνοντας αν μη τι άλλο εντυπωσιακά καρφώματα, το θέαμα είναι εντυπωσιακό.
  • Ο MVP Ντίνος Μήτογλου! Πιο σοβαρός από τους υπόλοιπους στο αγωνιστικό μέρος (19π., 4ρ. & 2ασ. με 10/10 σουτ) και με αρκετή δόση χιούμορ, όταν το απαιτούσαν οι περιστάσεις.
  • Το καλλιτεχνικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα της εκδήλωσης. Οι επιλογές των παρουσιαστών (Πούμπουρας και Κρεμλίδου) ήταν εύστοχες γιατί και οι δύο κάνουν γκελ στα νεανικά κοινά, με τον Σάββα να είναι μετρημένος, αλλά εύστοχος και ατακαδόρος, χωρίς πάντως να μας επιφυλάξει καμία ξαφνική φάρσα, σαν κι αυτές που κάνουν θραύση στην εκπομπή του στον Antenna!
  • Ο Μάϊκ Φουντεδάκης είναι εγγύηση για το αγωνιστικό μέρος, οι Σλοβένοι ακροβάτες Dancing Devils έδωσαν την δική τους νότα, ενώ εξαιρετική εντύπωση έκαναν τόσο οι χορευτές από τον όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης, αλλά και η Ζοζεφίν που κυριολεκτικά τα έσπασε.
  • Η πολύ σημαντική στήριξη του Δήμου Ηρακλείου και της Περιφέρειας Κρήτης χωρίς την πλάτη των οποίων δεν θα ολοκληρωνόταν με επιτυχία το όλο εγχείρημα.
  • Το κλειστό γήπεδο στην περιοχή «Δύο Αοράκια» της Νέας Αλικαρνασσού. Μαζί με την Πυλαία, είναι ίσως το πιο μπασκετικό σε όλη την Ελλάδα, έχει πολλούς λειτουργικούς χώρους, άνετη πρόσβαση και διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση από την τοπική αυτοδιοίκηση.
  • Η παρουσία του Παναγιώτη Φασούλα (αναμένεται να είναι υποψήφιος για την προεδρία της ΕΟΚ), που μαζί με τον πανταχού παρόντα Παναγιώτη Γιαννάκη, έχουν αποδείξει ότι ζουν αναπνέουν για το μπάσκετ και είναι δίπλα σε κάθε προσπάθεια που έχει ως στόχο την αναβάθμιση του προϊόντος.

Δεν μας άρεσε

  • Η αδιαφορία της τοπικής φίλαθλης κοινωνίας. Το γήπεδο ήταν άδειο το Σάββατο και δεν γέμισε την Κυριακή – απόρροια ίσως του κορεσμού των ντόπιων φιλάθλων από αρκετούς αγώνες της Εθνικής ομάδας και ουκ ολίγες διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια – και είναι κρίμα να μην υπάρχει ανταπόκριση όταν γίνεται τόσο μεγάλη προσπάθεια. Ίσως να φταίει και η έλλειψη σύνδεσης των φιλάθλων με έναν τοπικό σύλλογο με συμμετοχή στην Basket League… ‘Όπως για παράδειγμα συνδέονται με τον ΟΦΗ στο ποδόσφαιρο και την Superleague.
  • Το «κυρίως πιάτο» του EKO All Star Game, δηλαδή το παιχνίδι αυτό καθεαυτό! Παντελώς αδιάφορο με τους παίκτες να έχουν κατά κύριο λόγο, εντελώς ανούσιες εμπνεύσεις και να μην ενδιαφέρονται καθόλου για το ποιος θα κερδίσει. Γενικά η απουσία οποιουδήποτε είδους ανταγωνισμού. Έχετε ξαναδεί αγώνα να τελειώνει με μόλις δύο εκτελεσμένες βολές και το νικητή και τον ηττημένο να τελειώνουν με μόλις από δύο άστοχα δίποντα (28/30 και 27/29 αντίστοιχα);Είμαι της άποψης ότι από του χρόνου, πρέπει να βρεθεί ένα κίνητρο χρηματικής βοήθειας σε φιλανθρωπικά ιδρύματα επιλογής ακόμη και των ίδιων των παικτών, καθώς επίσης και να μπει κάποιο είδος bonus για όσους έχουν στατιστικά κατορθώματα, τα οποία και θα βραβεύονται επίσης με φιλανθρωπικές παροχές.
  • Η απουσία του Ρικ Πιτίνο (ο μοναδικός που έλλειψε από την πολυπληθή αποστολή των «πρασίνων»), που ως προπονητής του πρωταθλητή αλλά και ως ομοσπονδιακός τεχνικός, θα έδινε άλλη αίγλη στον θεσμό με την συμμετοχή του! Κι άλλοι έλειψαν (Νίκος Ζήσης) αλλά ήταν απολύτως δικαιολογημένοι!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!