Πρωτάθλημα χωρίς Άρη και ΠΑΟΚ γίνεται;

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Πρωτάθλημα χωρίς Άρη και ΠΑΟΚ γίνεται;

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας κάνει το «ταμείο» της 12ης αγωνιστικής στην ΕΚΟ Basket League, που βρήκε - για πρώτη φορά στα χρονικά - ισόβαθμους στην ουρά της βαθμολογίας και υποψήφιους για υποβιβασμό, τους άλλοτε κυρίαρχους του πρωταθλήματος!

ΠΑΟΚ - Ατρόμητος με ακόμα καλύτερες αποδόσεις. |21+

Οι της γενιάς μου και φυσικά οι παλαιότεροι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αγάπησαν το μπάσκετ μέσα από τις μάχες του Άρη με τον ΠΑΟΚ, οι οποίες μονοπώλησαν την δεκαετία του '80! Ήταν η εποχή που το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ήταν ένα ματς, για το οποίο δεν ζούσε κι ανέπνεε μόνο η «Νύφη του Θερμαϊκού», αλλά μιλούσε και περίμενε όλη η φίλαθλη Ελλάδα!

Από την μία πλευρά οι «κιτρινόμαυροι» του Γιάννη Ιωαννίδη, του Γκάλη, του Γιαννάκη, του Φιλίππου και των άλλων παιδιών, που απολαμβάνουν τιμές «ροκ σταρ» σε όλη την χώρα κι «έχτισαν» την δική τους αυτοκρατορία, κατακτώντας επτά συνεχόμενα πρωταθλήματα (από το 1985 έως το 1991) και τέσσερα "νταμπλ".

Κι από την άλλη, ο «δικέφαλος του Βορρά» του Φασούλα, του Πρέλεβιτς και του Κόρφα, που ερχόταν συνήθως δεύτερος, αλλά μέσα από τις επιτυχίες και την κυριαρχία των «κιτρινόμαυρων», δυνάμωσε τόσο πολύ που έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα (μετά την ΑΕΚ του 1968) που ανέβηκε ξανά στην κορυφή της Ευρώπης (Κυπελλούχος Ευρώπης το 1991).

Η παράδοση και η κληρονομιά που άφησαν οι δύο αυτές ομάδες της μπασκετομάνας Θεσσαλονίκης, είναι ανεκτίμητες όσον αφορά στην μετέπειτα εξέλιξη του αθλήματος στην Ελλάδα. Γι' αυτό και μόνο θλίψη προκαλεί το γεγονός ότι η ολοκλήρωση της προτελευταίας αγωνιστικής του 1ου γύρου, βρίσκει τον Άρη και τον ΠΑΟΚ να έχουν το χειρότερο ρεκόρ (3-9) στην ιστορία της συμμετοχής τους στην Α1 Κατηγορία, να μην έχουν νικήσει ακόμη εκτός έδρας (0/6) και να προβάλλουν ως υποψήφιοι για υποβιβασμό!

Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει έως το τέλος, αλλά η προοπτική μίας λίγκας χωρίς τις δύο ομάδες που έβαλαν το μπάσκετ στην ελληνική τηλεόραση, είναι το πλέον απευκταίο σενάριο για ένα πρωτάθλημα από το οποίο λείπει ήδη και ο Ολυμπιακός! Αυτά σαν πρόλογος και πάμε να δούμε τι έγινε σε κάθε γήπεδο ξεχωριστά.

Στο ΟΑΚΑ, η απουσία του Ρικ Πιτίνο λόγω οικογενειακής του υποχρέωσης στο Μαϊάμι «στενοχώρησε» τον προπονητή του Ρεθύμνου (4-8), Βαγγέλη Ζιάγκο, που ήθελε να χάσει από έναν Hall of Famer (!) κι αυτομάτως έκανε «φτωχότερη» και λιγότερο ενδιαφέρουσα την συνέντευξη Τύπου! Να μας συμπαθάει ο αήττητος στην Α1, Γιώργος Βόβορας, αλλά πιο ατακαδόρος coach από τον 67χρονο ομοσπονδιακό τεχνικό, ίσως να μην έχει περάσει από τα ελληνικά γήπεδα!

Στο αγωνιστικό μέρος, το ματς δεν είχε ουσιαστικό ενδιαφέρον (ξεκουράστηκαν οι Παπαπέτρου και Φριντέτ) και πέραν της επιστροφής στις νίκες (96-74), ο Παναθηναϊκός (11-1) κράτησε την πολύ καλή απόδοση της front-line του, που όμως είχε να αντιμετωπίσει ημίψηλους αντιπάλους!

Ο Γιώργος Παπαγιάννης των 2,19 είχε μοιραία την τιμητική του με ρεκόρ καριέρας στο σκοράρισμα (18π., 4ρ. & 3ασ. με 8/9 σουτ σε 16'), ενώ συνολικά οι ψηλοί των «πρασίνων» είχαν 44 πόντους με 17/25 σουτ κι έδειξαν ετοιμοπόλεμοι ενόψει της Ρεάλ! Αν μπορεί φυσικά να ειπωθεί κάτι τέτοιο...

Οι Κρητικοί (Φράνκαμπ 17π. & 5ασ. με 8/20), άφησαν καλύτερες εντυπώσεις από τις αναμενόμενες και παρ' ότι έχουν το χειρότερο ρεκόρ μακριά από την έδρα τους (0-7). Κατ' αρχήν «ψαλίδισαν» την διαφορά σε μονοψήφιο αριθμό στα μέσα της 3ης περιόδου (59-52 στο 26') κι απέτρεψαν την 8η "100άρα" του «τριφυλλιού», σκόραραν σχεδόν 10 πόντους πάνω από την μέση παραγωγικότητά τους (χειρότερη επίθεση με μ.ο. 67,6π.) και σούταραν με 55,2% στα δίποντα, πολύ παραπάνω από το ποσοστό τους μετά από 12 αγώνες (14οι με 47,3%)!

Στην Πυλαία, όπου έγινε το πιο συναρπαστικό ματς του Σαββατοκύριακου, από το "ναδίρ" του 1ου μέρους ο Προμηθέας (9-3) πήγε στο "ζενίθ" του δευτέρου ημιχρόνου και πέτυχε στην παράταση (κ.α. 76-76) την 2η συνεχόμενη νίκη-"θρίλερ" (90-86), μέσα σε μία εβδομάδα στην Θεσσαλονίκη.

Οι Πατρινοί (Φίλερ 27π. & 3ρ. με 10/15 σουτ) που βρέθηκαν ακόμη και στο -18 (26-44 στο 18'), έφτασαν στην ολική επαναφορά χάρη σε ένα εκπληκτικό 9λεπτο στην άμυνα, στην διάρκεια του οποίου υποχρέωσαν τον ΠΑΟΚ (3-9) σε μόλις 1/13 σουτ και 4 λάθη και μ' ένα σερί 23-4, ισορρόπησαν πλήρως το ματς και πέρασαν μπροστά στο σκορ (49-48).

Η ομάδα του Μάκη Γιατρά που υπέπεσε σε μόλις 7 λάθη και μετά από 12 αγώνες, κάνει τα λιγότερα στο πρωτάθλημα (μ.ο. 10,08), πήρε σημαντική βοήθεια από τον Λεωνίδα Κασελάκη (18π. & 9ρ.) αλλά και από τον Λάνγκστον Χολ (8π. & 10ασ.), που ξεπέρασε τον τραυματισμό του!

Άξιο αναφορά είναι ότι στην 4η χρονιά του στην Α1 Κατηγορία, ο δευτεραθλητής της περυσινής χρονιάς παρουσιάζει σταθερή και συνεχή βελτίωση, που εκτός των άλλων αποτυπώνεται και από το ρεκόρ του μετά τις πρώτες 12 αγωνιστικές. Μετά και την προτελευταία αγωνιστική του 1ου γύρου, λοιπόν, στην παρθενική του σεζόν είχε 4-8 (τερμάτισε 9ος στην κανονική περίοδο με ρεκόρ 10-16), στην 2η είχε 7-5 (στο τέλος της regular-season ήταν 3ος με 17-9), στην 3η έφτασε στο 8-4 (κατέληξε 4ος μετά από 26 αγώνες με 16-10) και φέτος είναι 2ος με (9-3) και σκοπεύει να παραμείνει εκεί...

Ο «δικέφαλος του Βορρά», όπως άλλωστε το «φωνάζουμε» από την αρχή της χρονιάς σ' αυτό εδώ το blog, «πληρώνει» την εκ των αποτελεσμάτων λανθασμένη απόφαση της διοίκησής να παίξει (μ' αυτό το budget και μ' αυτό το ρόστερ) και στο BCL! Τα δύσκολα ταξίδια, η κούραση και η χαμηλότερη του αναμενόμενου ποιότητα των παικτών (για διπλές υποχρέωσεις), σε συνδυασμό με τα γνωστά και δεδομένα οικονομικά προβλήματα, έχουν φέρει πλέον την ομάδα του Κώστα Χαραλαμπίδη στο χείλος του γκρεμού.

Παρ' ότι η εικόνα των γηπεδούχων ήταν από τις καλύτερες της εφετινής σεζόν μέσα στην έδρα τους (θα μπορούσαν να είχαν νικήσει αν ο Άνταμ Σμιθ δεν αστοχούσε σε μία βολή στα 0,9" για τη λήξη της κανονικής διάρκειας), ο ΠΑΟΚ βλέπει για πρώτη φορά κατάματα το φάσμα του υποβιβασμού και πολλά θα κριθούν από την έκβαση των δύο τοπικών ντέρμπι που ακολουθούν με τον Ηρακλή στο Ιβανόφειο (28/12) και τον Άρη στην Πυλαία (04/01).

Στο κλειστό της Νεάπολης, η ΑΕΚ (8-4) φάνηκε να «καθαρίζει» από νωρίς την αναμέτρηση στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας, παίρνοντας διαφορά 15 πόντων στο 1ο μέρος (33-48) και αυξάνοντας το προβάδισμά της μέχρι και το +20 στο 24' (40-60).

Μέχρι εκείνο το σημείο, όλα έδειχναν ότι η 7η διαδοχική νίκη (76-86) της «Ένωσης» θα ερχόταν μέσα από την άμυνα, κάτι που όμως δεν επαληθεύτηκε καθώς οι γηπεδούχοι σκόραραν 27 πόντους μέσα σε 10 λεπτά και πλησίασαν σε απόσταση αναπνοής (67-71 στο 35').

Τελικά η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου χρειάστηκε τον επιθετικό οίστρο του 1ου σκόρερ της Basket League (μ.ο. 20,1π.), με τον Κιθ Λάνγκφορντ (28π., 3ρ., 3ασ. & 2κλ. με 9/12 σουτ) να σκοράρει τους 6 από τους 15 τελευταίους πόντους της «Ένωσης», που είχε 62,9% στα δίποντα και 44,8% στα τρίποντα (53,% εντός πεδιάς).

Η Λάρισα (3-9) κρατάει την ολική επαναφορά από το -20 και το ανταγωνιστικό πρόσωπο, καθώς επίσης και την εξαιρετική εικόνα του Τερέλ Παρκς (21π., 11ρ. & 2κλ. με 8/12 σουτ). Ο Βαγγέλης Αγγέλου, που είδε τους παίκτες του να είναι πολύ άστοχοι στο περιφερειακό σουτ (29,1% με 7/24 τριπ.), ξέρει καλά ότι η ομάδα του χρειάζεται μία νίκη εκτός προγράμματος, προκειμένου να ξαναζωντανέψει για τα καλά τις ελπίδες παραμονής στην Α1 Κατηγορία.

Στο κλειστό «Νίκος Σαμαράς», ο Ήφαιστος (7-5) πιστοποίησε για μία ακόμη φορά ότι είναι η καλύτερη αμυντική ομάδα στην έδρα του και συνεχίζοντας την παράδοση που τον θέλει να έχει 6/6 στα ματς που κρατάει τον αντίπαλό του κάτω από τους 75 πόντους, έφτασε τις 4 νίκες στα 6 τελευταία ματς.

Το τελικό 79-65 επί του Ηρακλή (5-7), πάντως, ήρθε δυσκολότερα απ' ό,τι δείχνει η διαφορά των 14 πόντων, καθώς πλην του σταθερού Σον Έβανς (16π. & 13ρ. με 8/12 διπ.), οι υπόλοιποι ξένοι των γηπεδούχων δεν βρέθηκαν σε καλό απόγευμα (29π. με 9/25 σουτ) κι έτσι ο Σωτήρης Μανωλόπουλος χρειάστηκε να ανακατέψει την τράπουλα για να βρει το σχήμα που θα του έδινε τις λύσεις στην επίθεση.

«Κλειδί» αποτέλεσε το διάστημα από το 28ο έως το 38ο λεπτό, στην διάρκεια του οποίου οι νησιώτες «έτρεξαν» ένα σερί 33-8 και μετέτρεψαν το -8 (42-50) σε +17 (75-58), καθαρίζοντας ουσιαστικά το ματς. Μεγάλος πρωταγωνιστής σ' αυτό το χρονικό σημείο, ήταν ο Αντώνης Σταμάτης (18π., 2ασ. & 3κλ. με 6/6 βολ. & 5/8 σουτ σε 18'), ο οποίος πέτυχε 13 πόντους και μαζί με τον Πελεκάνο, έδωσαν μεγάλη ώθηση στην ομάδα τους.

Ο «Γηραιός» (Σούλερ 20π., 5ρ. & 2κλ.) συνέχισε την παράδοση που τον θέλει να έχει 1/6 σε όλα τα ματς που η επίθεσή του δεν λειτουργεί καλά και δεν περνάει τους 75 πόντους (έχει 4/6 όταν σκοράρει πάνω από 80π.) και το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Γιάννης Καστρίτης ήταν η εξαιρετική χαμηλή δημιουργία (8 ασίστ) σε σύγκριση με τα πάρα πολλά λάθη (20)!

Στη Ρόδο, ο Κολοσσός (5-7) έβγαλε για πρώτη φορά φέτος την ποιότητα που απορρέει το ρόστερ του (Τζάκσον 20π. & 2ασ.) και παρά τα πολλά λάθη (18), είχε εντυπωσιακή ευστοχία εντός πεδιάς (66,7% με 70,9% στα δίποντα και 58,8% στα τρίποντα) και δικαίως, πέτυχε την πιο σημαντική νίκη της χρονιάς.

Το 101-84 επί του Περιστερίου (8-4) παίρνει ακόμη μεγαλύτερη αξία από μία απλή εντός έδρας επιτυχία, πολύ απλά επειδή προήλθε απέναντι σε μία από τις καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος, αλλά και σε μία χρονική στιγμή που ο Άρης Λυκογιάννης χρειαζόταν μία επιβεβαίωση της δουλειάς που κάνει στο «νησί των ιπποτών»!

Highlight της αγωνιστικής το τρίποντο του Λασανά Κρομά (17π., 5ρ. & 3ασ. )σχεδόν από την μία μπασκέτα στην άλλη, που επετεύχθη στην λήθη της 3ης περιόδου και ουσιαστικά αποτελείωσε τους φιλοξενούμενους. Σημαντική ήταν και η συνεισφορά των δύο πρώην συμπαικτών στην ΑΕΚ, του Μωραϊτη (12π. με 5/6 σουτ σε 13') και του Τσαλμπούρη (14π. & 2ασ. με 3/3 τριπ.), αλλά και του Σταύρου Τουτζιαράκη (8π., 5ρ. & 1κλ.), ο οποίος είναι σταθερά καλός από το ξεκίνημα της σεζόν.

Η ομάδα του Νίκου Παπανικολόπουλου (Χάτσερ 16π. & 4ασ.) σούταρε με 51% εντός πεδιάς και «πλήρωσε» την κούραση από το μακρύ και δύσκολο ταξίδι στην Ρίγα της Λετονίας, εξαιτίας του οποίου στέρεψε η ενέργειά της στα μετόπισθεν!

Η άμυνα, άλλωστε, αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα των «κυανοκιτρίνων» στην μετά Ηλία Ζούρου εποχή, με το παθητικό τους να αγγίζει τους 86 πόντους ανά παιχνίδι στις τέσσερις τελευταίες αγωνιστικές, δηλαδή είναι κατά σχεδόν 17 πόντους υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο νούμερο (μ.ο. 68,8π.) στους πρώτους 8 αγώνες της κανονικής περιόδου!

Στο κλειστό «Σοφία Μπεφόν», ο Ιωνικός Νικαίας (7-5) ήταν ο μεγάλος θριαμβευτής του ντέρμπι των συγκατοίκων του Παλαιού Φαλήρου! Αν και οι νεοφώτιστοι ήταν πίσω στο σκορ σε όλη την πρώτη περίοδο (15-21 στο 10'), στη συνέχεια επέβαλαν πλήρως την κυριαρχία τους κι απέδειξαν ότι έχουν ποιότητα και βάθος στην επίθεση (2η με μ.ο. 83,2π.), χωρίς παράλληλα να υστερούν σε διάθεση και ικανότητα στην άμυνα.

Το +6 του 15ου λεπτού (30-24), έγινε +21 στο 28' (74-53), ενώ στην 4η περίοδο το σκορ πήρε διαστάσεις θριάμβου με την μπίλια να κάθεται στο +34 (108-74), με τους Νικαιώτες να έχουν τους τέσσερις από τους πέντε βασικούς τους με μίνιμουμ 17 πόντους, αναλογία 24 ασίστ με μόλις 8 λάθη και τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη (33π. & 10ρ. με 5/9 τριπ.) να έχει 25% επιτυχία (3/12) στο βραβείο του MVP αγωνιστικής!

Ακόμη παραμένει άγνωστο το αν θα παραμείνει στην ομάδα (η τοποθέτηση του διοικητικού ηγέτη, Βαγγέλη Τσάπα, δείχνει αποχώρηση), όπως και να έρθουν τα πράγματα, όμως, ο 35χρονος σέντερ από το Κιλκίς είναι μακράν ο καλύτερος σέντερ του πρωταθλήματος, ενώ ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (18π., 4ρ. & 2κλ. με 4/5 τριπ.) είναι ο βασικότερος υποψήφιος για τον άτυπο τίτλο του "comeback της χρονιάς"!

Ο Πανιώνιος (5-7) δεν μπόρεσε να συνεχίσει το momentum των τριών συνεχόμενων επιτυχιών και από την 2η περίοδο και μετά κατέρρευσε αμυντικά, δεχόμενος συνολικά 93 πόντους σε τριάντα λεπτά!

Οι «κυανέρυθροι» (Σάμιουελς 19π. & 9ρ.) που αποφάσισαν να λύσουν τη συνεργασία τους με τον Βόσνιο point-guard, Μοχάμεντ Πάσαλιτς (μ.ο. 8,7π. & 4,8ασ. με 48,7% τριπ. και 96,1% βολ.) έχουν μακράν την χειρότερη άμυνα της Basket League (μ.ο. 85,9π.), υποπίπτουν στα περισσότερα λάθη (μ.ο. 14,9), στατιστικά στοιχεία που είναι λογικό να ανησυχούν τον προπονητή τους Λίνο Γαβριήλ.

Στο "Nick Galis Hall", ο Άρης (3-9) ισορρόπησε από τα μέσα της 2ης περιόδου το παιχνίδι και με αντεπίθεση διαρκείας στο 2ο μέρος, πήρε μία νίκη (81-70) που ισοδυναμεί με μεγάλη βαθμολογική ανάσα ενόψει της δύσκολης συνέχειας. Οι Θεσσαλονικείς (Μποχωρίδης 20π., 8ρ. & 5λ.) πιστοποίησαν την βελτίωση που παρουσίασαν στο ματς του ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ και αυτή την φορά «κεφαλαιοποίησαν» την καλή τους εμφάνιση (16ασ./9λ. με 52,1% διπ. & 40% τριπ.), παίρνοντας την 3η εντός έδρας νίκη τους στο πρωτάθλημα.

Στο τέλος βέβαια, λίγο έλειψε να χύσουν την καρδάρα με το γάλα, καθώς το +24 του 31ου λεπτού (67-43) έγινε +8 στο 36' (70-62), αλλά το ξέσπασμα των φιλοξενουμένων (σερί 3-19) δεν είχε συνέχεια. Το καλό για τους «κιτρινόμαυρους» είναι ότι πέραν του αρχηγού τους, στο πρόσωπο του Κεν Μπράουν (στα τρία τελευταία ματς έχει μ.ο. 15,0π. με 9/15 τριπ.) φαίνεται ότι βρίσκουν μία σταθερή κι αξιόπιστη επιθετική λύση.

Το άσχημο έχει να κάνει ότι με το ότι ο Σαββας Καμπερίδης καλείται να ανεβοκατέβει ένα βουνό για να σώσει τον «πάλαι ποτέ αυτοκράτορα», υπό την έννοια ότι για να αποφύγει τον υποβιβασμό, η ομάδα χρειάζεται ενίσχυση μέσα στη ρακέτα και υπερπροσπάθεια στον 2ο γύρο!

Οι 92 πόντοι της προηγούμενης εβδομάδας και η σπουδαία νίκη επί του ΠΑΟΚ , φαίνεται ότι ήταν μία αναλαμπή για το Λαύριο (6-6), που για 6η φορά σε 12 αγώνες δεν κατάφερε να περάσει το φράγμα των 70 πόντων (ρεκόρ 1-5) και επιβεβαίωσε τον κανόνα που το θέλει να χάνει αν δεν σκοράρει.

Οι Λαυριώτες (Μουράτος 12π. & 5ασ.) που μετρούν 4 ήττες στα 5 τελευταία ματς, είδαν τον Χρήστο Σερέλη να αποβάλλεται για πρώτη φορά στην καριέρα του και ψάχνουν να βρουν απάντηση για την εξαιρετικά χαμηλή δημιουργία τους (14οι στις ασίστ με μ.ο. 11,4) και την πολλή χαμηλή παραγωγικότητα των έξι ξένων τους (36π. με 13/39 σουτ).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!