Δώστου χώρο και κάνε τον... σταυρό σου!

Δώστου χώρο και κάνε τον... σταυρό σου!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας συγκεντρώνει όσα του έκαναν εντύπωση από την μπασκετική κίνηση του διημέρου και τους αγώνες της 2ης αγωνιστικής στην Basket League. Τα limit-ups της ΑΕΚ, του Ηρακλή και του Περιστερίου και η δημιουργική και εκτελεστική υπεραξία που δίνει ο Φριντέτ.

Το πρώτο επίσημο παιχνίδι του Παναθηναϊκού (2-0) μακριά από το κλειστό του ΟΑΚΑ, εξελίχθηκε σε αποθέωση της επιθετικής ποιότητας της ομάδας (33π. στην 1η περίοδο με 65% στα σουτ), η οποία αναδείχτηκε μέσα από τρεις άξονες: 1ον) στο επιθετικό transition και τις γρήγορες επιθέσεις των - μάξιμουμ - 8 δευτερολέπτων (πάσα-πάσα-σουτ), 2ον) στο low-post παιχνίδι με συνεχές «τάϊσμα» του Παπαγιάννη (16π. & 4ρ. με 8/8 διπ.) που ήταν εξαιρετικός, χωρίς όμως αντίπαλο στα κυβικά του και 3ον) στην αξιοποίηση του Τζίμερ Φριντέτ (24π. & 5ασ. με 3/5 τριπ.), ο οποίος «ξεμπούκωσε» και χωρίς να κάνει κατάχρηση προσπαθειών, έκανε ένα βήμα προς τα εμπρός όσον αφορά στην απόκτηση επιθετικού ρυθμού.

Ο 30χρονος Νεοϋορκέζος scoring point-guard χρειάζεται ελάχιστο χρόνο (κλάσματα του δευτερολέπτου) και χώρο (μισό βηματάκι) για να σκοράρει από οποιαδήποτε απόσταση, αλλά το μεγαλείο του έγκειται στο ότι είναι ένας αλτρουιστής σκόρερ και στο ότι δεν ταλαιπωρεί και «σπάει» αμέσως την μπάλα, μόλις δει το double-team!

Ο Αργύρης Πεδουλάκης ξεκούρασε τον Ταϊρίς Ράις κι έδωσε χρόνο στον Παππά (11π., 2ασ., 2κλ. & 2κοψ. με 3/4 τριπ.), ο οποίος ήταν θετικός στη θέση του point-guard κι έφτασε τον Μίκαελ Κοχ, ενώ τα 14/27 τρίποντα (και συνολικά 25/51 σε 2 αγώνες), δείχνουν ότι με την σωστή δημιουργία (32ασ.), οι «πράσινοι» μπορούν να σκοράρουν με συνέπεια κι από μακριά και φυσικά να ρίξουν «τριαντάρες» (112-81) ακόμη και όταν η άμυνά τους δεν κυμαίνεται στα επιθυμητά επίπεδα.

Το Λαύριο (1-1) κρατοάει τους 81 πόντους (πολλούς) που «φόρτωσε» στο καλάθι του «τριφυλλιού» και οι οποίοι «μαρτυρούν» την επιθετική τους ευχέρεια (Ουότσον 22π. & 2ασ. με 6/8 τριπ.), που άλλωστε φαίνεται και από την 3η καλύτερη μέση παραγωγικότητα (μ.ο. 87,5π.) μετά τις δύο πρώτες αγωνιστικές. Ο Χρήστος Σερέλης βέβαια, ξέρει καλά πόσο μεγάλη βελτίωση χρειάζεται η ομάδα του στην άμυνα, που μετά τα δύο πρώτα διαπιστευτήρια, δέχεται κατά μέσο όρο 101 πόντους ανά αγώνα!

Νίκη... προβληματισμού και ήττα με... χαμόγελα!

Στην Πάτρα, λίγο τα δύο απανωτά ταξίδια του Προμηθέα (2-0) μέσα σε 6 μέρες (σε Λάρισα και Ισραήλ) και λίγο η αλλαγή προπονητή στον Ιωνικό, που έφερε άμεσα αποτελέσματα (στο ψυχολογικό αλλά και στο τακτικό κομμάτι), εξηγούν την μορφή του αγώνα, που όχι μόνο ήταν ντέρμπι σε όλη τη διάρκειά του, αλλά κρίθηκε στο τελευταίο λεπτό.

Οι Πατρινοί (Έλις 17π. & 11ρ.) ήταν άστοχοι (38,8% εντός πεδιάς με 26/67 σουτ) και χωρίς τη γνωστή διάθεση και συγκέντρωση στα ριμπάουντ (-11), αλλά η πολλή μεγαλύτερη ποιότητα και το βάθος που διαθέτουν, σε συνδυασμό με το καθαρό μυαλό που είχαν (μόλις 8 λάθη) και τον εκπληκτικό Κατσίβελη (20π. & 4ασ.) με το ρεκόρ καριέρας, ήταν τα στοιχεία που τους χάρισαν τη νίκη (87-80).

Στο επίπεδο που έχει φτάσει η ομάδα του Μάκη Γιατρά, τέτοιες βραδιές - ειδικότερα στην Basket League - δεν θα είναι λίγες πλέον, οπότε το θετικό αποτέλεσμα θα είναι πάντα αυτό που θα έχει τη μεγαλύτερη αξία. Ειδικότερα όταν ακολουθούν εβδομάδες σαν την τρέχουσα, με τον Προμηθέα να υποδέχεται την πρωτοπόρο του γαλλικού πρωταθλήματος και αήττητη, Μονακό και εν συνέχεια να παίζει στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό.

Οι ψυχολογικές «ενέσεις» και οι ουσιαστικές τακτικές αλλαγές του υπηρεσιακού, πλην όμως έμπειρου, Βαγγέλη Μάγειρα (θα παραμείνει στο πλευρό του Νίκου Βετούλα, που ανέλαβε στην θέση του Στέργιου Κουφού), μεταμόρφωσαν πλήρως την εικόνα του Ιωνικού (0-2), που πήγε στο «Δ. Τόφαλος» για να είναι ανταγωνιστικός και λίγο έλλειψε να πάρει και το ματς!

Κλείνοντας τα ελεύθερα σουτ από την περιφέρεια και σταματώντας το transition game των γηπεδούχων, οι νεοφώτιστοι (Μαυροκεφαλίδης 15π. & 8ρ.), έφεραν το παιχνίδι στον δικό τους ρυθμό και προϊόντος του χρόνου, αποκτούσαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην επίθεση. Η ομάδα. Το τρίποντο-«μαχαιριά» του Μπαμπ στα 24", έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του Προμηθέα, αλλά βάσει συνολικής εικόνας, το τελικό σκορ, ήταν ίσως η πιο «γλυκιά» από τις τρεις εφετινές ήττες της ομάδας της Νίκαιας.

Δεν χάνει όσο «καταστρέφει» το παιχνίδι των αντιπάλων

Στο κλειστό «Μελίνα Μερκούρη», το Περιστέρι (2-0) απέδειξε και πάλι ότι είναι μία από τις λίγες ομάδες που κυριαρχεί «κατεβάζοντας» αισθητά το επίπεδο του αντιπάλου της. Η ομάδα του Ηλία Ζούρου (Βασιλόπουλος 13π., 4ρ. & 4ασ.) μπήκε πολύ διαβασμένη και παρουσίασε μεγάλη συνέπεια στην άμυνα (1η του πρωταθλήματος με μ.ο. 59,5π.), στοιχείο που φαίνεται και από τα 13 κλεψίματα!

Οι «κυανοκίτρινοι» προσέγγισαν πολύ ορθολογιστικά το ματς κι έφυγαν νικητές (79-60) πολύ ευκολότερα του αναμενόμενου. έχοντας αξιόπιστη επιθετική λειτουργία και εξαιρετική αντίδραση (18-5 σερί), όταν το Ρέθυμνο πλησίασε στους 9 πόντους, 6 λεπτά πριν από το τέλος.

Το Ρέθυμνο (0-2) προβλημάτισε και πάλι στο κομμάτι της παραγωγικότητας και μετά από δύο αγωνιστικές είναι η ομάδα με την χειρότερη επίθεση (μ.ο. 55,0π.), χωρίς ακόμη να έχει ξεπεράσει το φράγμα των 60 πόντων.

Ο Βαγγέλης Ζιάγκος εστίασε το πρόβλημα σε τρεις άξονες (δημιουργία, αθλητικότητα και ατομικό ταλέντο), ωστόσο μετά και από την 2η καθαρή ήττα της ομάδας του, η μεγάλη αδυναμία των Κρητικών (για 2η συνεχή σεζόν) εντοπίζεται στην έλλειψη ποιοτικών γηγενών παικτών, με τους βραχύσωμους Αμερικανούς Φράνκαμπ (21π.) και Γκάρετ (18π.) να είναι οι μόνοι που σήκωσαν το επιθετικό βάρος κόντρα στο Περιστέρι.

Άνοιξε νωρίς τον εκτός έδρας «λογαριασμό»!

Στο «Σοφία Μπεφόν» του Παλαιού Φαλήρου, ο Ήφαιστος (2-0) διατήρησε το εφετινό αήττητο και συνδύασε την πρώτη «έξοδο» από τη Λήμνο με το πρώτο «διπλό» (83-67) της σεζόν, κάτι που πέρυσι συνέβη για πρώτη φορά στην 11η αγωνιστική και μετά από πέντε διαδοχικές ήττες.

Ο Σωτήρης Μανωλόπουλος έμεινε ικανοποιημένος από την αντίδραση των παικτών του (Σμιθ 20π. & 7ασ.) από το 34' και μετά, όταν οι «κυανέρυθροι» κατέβασαν την διαφορά σε μονοφήφιο νούμερο (από το -22 στο -9, απόρροια των 20 λαθών), από την περιφερειακή ευστοχία (50% στα τριπ. με 14/28), αλλά και από την βελτίωση στις βολές (79,1% με 19/24) μετά το 44,4% (8/18) της πρώτης αγωνιστικής εντός έδρας!

Μετά τα δύο πρώτα δείγματα γραφής, ο Πανιώνιος (0-2) επιβεβαιώνει ότι χρειάζεται μεγάλη υπέρβαση για να αποφύγει τον υποβιβασμό. Το χειρότερο απ' όλα έχει να κάνει ότι η εικόνα του δεν βελτιώθηκε σημαντικά ούτε με την προσθήκη των τριών Αμερικανών, που δεν «πρόλαβαν» να παίξουν στο -28 της πρεμιέρας στη Ρόδο (61-89).

Οι Λιούις, Άντονι και ΜακΓκιλ είχαν μαζί 24 πόντους με 11/34 σουτ, με αποτέλεσμα η ομάδα του Γιάννη Λίβανου να χάσει καθαρά από τους νησιώτες και να έχει για δεύτερη σερί αγωνιστική ως κορυφαίους τους δύο πιο έμπειρους Έλληνες, τον 32χρονος Βεργίνη (14π. & 3ασ. με 3/6 τριπ.) και τον 36χρονο Λαμπρόπουλο (13π. & 5ρ.).

Αξιοποίησε την διαφορά ποιότητας

Στο κλειστό του ΟΑΚΑ, το δίδυμο Ρέϊ (23π. με 4/6 τριπ. σε 21') και Λάνγκφορντ (25π. & 4ρ. σε 27') πέτυχε περισσότερους από τους μισούς πόντους των γηπεδούχων κι έδωσε στην ΑΕΚ (1-1) την ποιοτική αυτοδυναμία που της έλλειψε κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Την καλή επιθετική απόδοση των «κιτρινόμαυρων», που εκτός του περιφερειακού σουτ (28% με 7/25 τριπ.), είχαν ορθολογιστικές επιλογές και αντίστοιχα εξαιρετικό ποσοστό ευστοχίας (62,8% στα δίποντα), ενίσχυσε και η επιβλητική κυριαρχία στην «μάχη των αιθέρων» (39-22 τα ριμπάουντ και 9-1 τα επιθετικά), στοιχείο που ουσιαστικά έδωσε πρόωρο τέλος στην αναμέτρηση και χάρισε στην ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου την πρώτη της νίκη (93-69) επί του Κολοσσού (1-1).

Το κακό απόγευμα του Ντάνι Αγκμπελέσε (4π. & 2ρ.), ο οποίος είναι το βαρόμετρο της άμυνας των Ροδιτών και η έλλειψη απάντησης στην επιθετική ποιότητα των δύο Αμερικανών guards της ΑΕΚ, έδωσε πρόωρο τέλος στην αναμέτρηση, που πριν το τζάμπολ δεν φαινόταν ότι θα εξελιχθεί σε απόλυτη «παράσταση για έναν ρόλο»!

Η ομάδα του Άρη Λυκογιάννη (Κρομά 15π., 8ρ. & 7ασ.) βέβαια, έχει το «ελαφρυντικό» των τριών αεροπορικών ταξιδιών μέσα σε τρεις μέρες και του νικηφόρου ντέρμπι του Κυπέλλου με τον Ιωνικό, ωστόσο, αν θέλει να κοιτάξει ψηλότερα και να βγει στην Ευρώπη, πρέπει να μάθει από τώρα να ανταποκρίνεται σε τέτοιους είδους δυσκολίες.

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να θεωρείται σύμπτωση!

Μετά την ολική ανατροπή (από το -10) στο Κύπελλο και το «διπλό» πρόκρισης στο "Nick Galis Hall", ο Ηρακλής (1-1) επιβεβαίωσε τις εφετινές του δυνατότητες, κερδίζοντας (82-66) - αυτή τη φορά πολύ πιο καθαρά - τον Άρη, για δεύτερη φορά μέσα σε 4 μέρες!

Ο «γηραιός» που είχε κατά διαστήματα εξαιρετική απόδοση, πήρε το 89% της παραγωγικότητάς του από τους ξένους του (Χάνλαν 17π., 4ρ. & 4ασ. Γκάρετ 17π. & 15ρ.) με την διαφορά να αγγίζει ακόμη και το +20 και τον Γιάννη Καστρίτη να εξαίρει τους φιλάθλους για την θερμή συμπαράσταση τους.

Απόντος του τραυματία στον καρπό Μποχωρίδη (MVP της 1ης αγωνιστικής) και με τον Γκάρι Τάλτον (μ.ο. 3,5π. με 2/18 σουτ) να απογοητεύει και πάλι, ο Άρης (1-1) παρουσίασε σοβαρό επιθετικό πρόβλημα στο Ιβανόφειο με αποτέλεσμα να μην παρουσιαστεί σε κανένα σημείο του αγώνα, ανταγωνιστικός.

Ο Σούλης Μαρκόπουλος καλείται να βρει λύσεις σε ένα χρονικό σημείο που οι «κιτρινόμαυροι» δεν έχουν πολλές επιλογές απόκτησης παικτών (η FIBA τους έχει απαγορεύσει τις μετεγγραφές), αλλά ούτε και τα χρήματα για να συμφωνήσουν με έναν παίκτη (Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς), που θα τους προσέδιδε μία ποιότητα την οποία δεν διαθέτουν.

Έκανε σεφτέ στις νίκες σαν σε... προπόνηση!

Η πρώτη νίκη (87-61) του ΠΑΟΚ (1-1) ήταν απόρροια της απόλυτης κυριαρχίας του στον «αέρα» (17 περισσότερα ριμπάουντ) και της μεγάλης πίεσης στην άμυνα, στοιχεία που καθόρισαν το νικητή από την 1η κιόλας περίοδο, όταν η διαφορά έφτασε ακόμη και στο +16 (19-3 στο 9').

Απέναντι στην Λάρισα, οι παίκτες του Κώστα Φλεβαράκη υπέπεσαν στα μισά λάθη (9) σε σχέση με το ντέρμπι της πρεμιέρας με τον Άρη (18), πήγαν αρκετά την μπάλα μέσα στο «ζωγραφιστό», ενώ στο πρόσωπο του βραχύσωμου Άνταμ Σμιθ (24π. με 5/8 τριπ.), φάνηκε ότι βρίσκουν μία παλαιάς κοπής «μηχανή σκοραρίσματος».

Τα πρώτα εφετινά διαπιστευτήρια της Λάρισας (0-2) μακριά από τον θεσσαλικό κάμπο, δείχνουν ότι ο Βασίλης Φραγκιάς έχει πολλή δουλειά για να καταφέρει να κρατήσει την ομάδα του στην Α1 Κατηγορία. Οι νεοφώτιστοι (Μπερχανεμέσκελ 22π. & 5ρ. με 4/7 τριπ.) που σούταραν με 31,8% εντός πεδιάς, είχαν 1/15 σουτ στην 1η περίοδο και έχασαν με σχεδόν κατεβασμένα τα χέρια από τον ΠΑΟΚ, μπόρεσαν να χαμογελάσουν μόνο για τα ελάχιστα λάθη (7) στα οποία υπέπεσαν!

Υγ.1: Επειδή διαβάζω σχόλια αναγνωστών που αναφέρονται στην άποψή μου σχετικά με την απουσία του Ολυμπιακού από το πρωτάθλημα, θέλω να διευκρινίσω και να θυμίσω ότι ουδέποτε έχω υποστηρίξει ότι η Basket League θα καταρρεύσει χωρίς τους «ερυθρόλευκους». Αυτό που έχω καταθέσει και φυσικά το προσυπογράφω οποιαδήποτε στιγμή, είναι ότι χωρίς την αντιπαλότητα των «αιωνίων αντιπάλων» το πρωτάθλημα χάνει σε μεγάλο βαθμό την αίγλη και το ενδιαφέρον του αλλά και πολλούς «πόντους» στο κομμάτι της εμπορικότητας.

Υγ2.: Η απομάκρυνση του Ντέβιντ Μπλατ και η λύση της συνεργασίας με προπονητή, μόλις για 2η φορά μεσούσης της περιόδου (όλως τυχαίως και οι δύο είχαν ρίζες από το Ισραήλ), καταδεικνύει την αφοσίωση των αδελφών Αγγελόπουλων στον Ολυμπιακό, μέσω μίας δύσκολης απόφασης που «έπρεπε» να ληφθεί μόνο για το καλό της ομάδας. Ο 60χρονος Αμερικανοϊσραηλινός είναι ένας καταξιωμένος τεχνικός, η ιδιοσυγκρασία του οποίου (σε συνδυασμό και με το πρόβλημα της υγείας του), όμως, είχε ελάχιστη εφαρμογή στην πίεση της ελληνικής πραγματικότητας και στην σχέση προπονητή-παικτών, όπως αυτή έχουμε μάθει από κολοσσούς του επαγγέλματος, σαν τον Ομπράντοβιτς, τον Ίβκοβιτς, τον Πιτίνο και παλαιότερα τον Ιωαννίδη, που ήταν λάτρεις της πειθαρχίας.

Υγ.3: Ο Χάουαρντ Σαντ-Ροος είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις παίκτη που μπορεί να έχει τον μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής (33'), όντας αποκαρδιωτικός στην επίθεση (1π. με 0/5 σουτ). Η εξήγηση έχει να κάνει με το ότι βρίσκεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του μισού γηπέδου όταν η ΑΕΚ αμύνεται (12ρ. & 3κλ.), καθώς επίσης και με το ότι ξέρει πότε να δώσει την μπάλα (4ασ.), ανεξαρτήτως με το αν είναι στη μέρα του ή όχι (σε 2 αγώνες έχει 0/11 σουτ).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!