Είναι αρκετό το «αφήγημα» του Προμηθέα;

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Είναι αρκετό το «αφήγημα» του Προμηθέα;

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας επιχειρεί τον απολογισμό της πρεμιέρας στην Basket League, που είχε ένα άοσμο ντέρμπι στην Αθήνα κι ένα με άγρια ομορφιά στην Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα που τρεις επαρχιακές άφηναν ελπιδοφόρες υποσχέσεις!

Έχουμε πλέον πρωτάθλημα! Το τι ακριβώς πρωτάθλημα έχουμε, βέβαια, δεν είμαστε σε θέση να το κρίνουμε μετά την πρώτη αγωνιστική, που διεξήχθη για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, πριν φύγει ο Σεπτέμβριος, ωστόσο, τα πρώτα αγωνιστικά δείγματα μας δίνουν το δικαίωμα για μερικά πρόωρα συμπεράσματα.

Τι είδαμε λοιπόν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε;

Το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση και του εφετινού τίτλου, να παρουσιάζεται αρκετά ανέτοιμο (φυσιολογικό), χωρίς φρεσκάδα (αναγκαίο κακό), με χτυπητές αδυναμίες στην άμυνα μέσα στο «ζωγραφιστό» και με φωτεινή εξαίρεση τον Ουάϊλι (10π., 7ρ. & 1κοψ. σε 16') που έβγαλε ενέργεια, αλλά παρ' όλα αυτά «καθάρισε» με 21 πόντους διαφορά (89-68) το ντέρμπι με την ΑΕΚ, που θεωρητικά (βάσει budget δηλαδή) είναι η πιο επικίνδυνη ομάδα για να απειλήσει την κυριαρχία του!

Ο Παναθηναϊκός (1-0), που έφτασε την διαφορά ακόμη και στο +28 (83-55 στο 35') και έχει σίγουρα πολλά περιθώρια βελτίωσης, υπέπεσε σε πολλά λάθη (16), έδειξε διάθεση για δημιουργία (28 ασίστ) και είχε περισσότερο από αξιοπρεπές ποσοστό ευστοχίας πίσω από τα 6,75 (45,8% με 11/24 τριπ.). Στα θετικά του καταγράφεται η εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Ντεσόν Τόμας (ατομικό ρεκόρ με 25π. με 9/11 σουτ) και η αξιόπιστη δεύτερη λύση point-guard (σε εκτελεστικό και δημιουργικό ρόλο) πίσω από τον Καλάθη, στο πρόσωπο του Ράϊς (11π. & 7ασ.).

Ο συμπαθητικός Φριντέτ (13π. με 3/5 τριπ.) που είδατε, απέχει παρασάγγες από τις πραγματικές δυνατότητες του 30χρονου "μπόμπερ" (τον έπαιξε πολύ ασφυκτικά ο Σαντ-Ροος), ενώ ο Τζόνσον χρειάζεται χρόνο για να αφομοιώσει τον ρόλο του. Ο Αργύρης Πεδουλάκης που έγινε ο 6ος πολυνίκης προπονητής στην Α1 Κατηγορία, έχει πλήρη εικόνα των στοιχείων που πρέπει να διορθώσει και θα έχει σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο, την ευκαιρία για δυνατές προπονήσεις-αγώνες με φόντο την μάχη της Euroleague.

Η πρώτη εικόνα της ΑΕΚ (0-1) σε σοβαρό "τεστ", δεν μου άφησε καθόλου καλές εντυπώσεις. Απέναντι σε έναν μέτριο Παναθηναϊκό, αν εξαιρέσουμε ένα μικρό διάστημα στο πρώτο μέρος, δεν παρουσίασε ανταγωνιστική εικόνα, έχασε πολλά εύκολα κι ελεύθερα σουτ κι έδειξε ότι απέχει πολύ από το σύνολο που έχει ως στόχο να βάλει δύσκολα στον "εξάστερο".

Πολύ χαμηλή δημιουργία (9 ασίστ), ελάχιστη αθλητικότητα (ειδικότερα κοντά στο καλάθι, απόντος του Σλότερ) και πολύ άσχημα ποσοστά ευστοχίας (32,8% εντός πεδιάς με 23/70 σουτ) στις μπασκέτες που προπονούνται οι παίκτες της. Αν ο Ηλίας Παπαθεοδώρου μπορεί να κρατήσει κάτι από την πρεμιέρα της ομάδας του, αυτό είναι τα 9 λάθη, το τσαγανό του Ρέϊ (18π.) και η πληθωρική προσφορά του νεοαποκτηθέντα Κακλαμανάκη (11π., 9ρ. 1κλ. & 1κοψ.), που ήταν ο μοναδικός συνεπής ψηλός του!

Στην Θεσσαλονίκη, το κατάμεστο από 5.000 Αρειανούς, Αλεξάνδρειο και η συναρπαστική εξέλιξη του ντέρμπι Άρη-ΠΑΟΚ, ήταν μακράν η πιο ευχάριστη μπασκετική νότα του Σαββατοκύριακου. Η μάχη ανάμεσα στους πάλαι ποτέ κυρίαρχους του ελληνικού μπάσκετ, κρίθηκε από το μεγαλύτερο βάθος μίας ομάδας που στήθηκε το τελευταίο 10ήμερο κι έδωσε σχεδόν όλα τα φιλικά της παιχνίδια με σχεδόν 6 παίκτες, καθώς κι από την προσωπικότητα και το μπασκετικό ένστικτο του Λευτέρη Μποχωρίδη (24π., 7ρ., 7ασ. & 3κλ.).

Ο Άρης (1-0) του Σούλη Μαρκόπουλου ξέφυγε με +14 στο 18' (38-24) και με +7 (68-61) στο 38ο λεπτό και αν έχανε, θα ήταν ιδανικός αυτόχειρ! Παρ' όλα αυτά, το παιχνίδι θα μπορούσε κάλλιστα να είχε λήξει με νικητή τον «δικέφαλο του Βορρά», που είχε σε εκπληκτική βραδιά τον βραχύσωμο Αμερικανό point-guard, Άνταμ Σμιθ (28π., 2ασ. & 2κλ. με 11/21 σουτ) και μαζί με τους Μαργαρίτη (17π. & 8ρ.), Τσόχλα (7π. & 3ασ.) και Σαρικόπουλο (8π. & 7ρ.), όχι απλά το έστειλαν στην παράταση, αλλά πήραν και κεφάλι στο σκορ.

Βάσει απόδοσης, βάθους και πάθους, όμως, οι «κιτρινόμαυροι» άξιζαν περισσότερο τη νίκη (85-82) κι έτσι, ο MVP της 1ης αγωνιστικής, Λευτέρης Μποχωρίδης εξιλεώθηκε για τον άτυπο τίτλο του «μοιραίου» σε μία από τις περυσινές αναμετρήσεις των δύο ομάδων. Πλην του Σμιθ και του Ουίγκινς (8π. & 9ρ.), που πάντως δεν έθελξε με την απόδοσή του, οι επιλογές του Φλεβαράκη στους ξένους, δείχνουν αρχικά ατυχείς κι εκτιμώ ότι η συμμετοχή του ΠΑΟΚ (0-1) στο BCL, μόνο μεγαλύτερα προβλήματα μπορεί να προκαλέσει προϊόντος του χρόνου. Πόσο να αντέξει ο Μαργαρίτης που τον Δεκέμβριο θα κλείσει τα 37 του χρόνια;

Οι φιλοξενούμενοι «φωνάζουν» για την διαιτησία (το φάουλ στα 2,7" στον Τσόχλα είναι μεν αυστηρό, αλλά στο μπάσκετ δεν υπάρχει πλεονέκτημα και απλά εφαρμόστηκε ο κανονισμός) και μάλιστα έβγαλαν και σχετική ανακοίνωση, φρονώ όμως, ότι έχασαν μεγάλη ευκαιρία, από την στιγμή που στο έξτρα πεντάλεπτο είχαν το momentum και ξέφυγαν ακόμη και με 3 πόντους...

Συνεχίζω με την ευχάριστη έκπληξη της περυσινής Basket League και πιάνομαι από δύο ατάκες που ειπώθηκαν στην διάρκεια του διημέρου και προχωράω. Ο προπονητής της Λάρισας, Βασίλης Φραγκιάς δήλωσε ότι ο εφετινός Προμηθέας (1-0) έχει ανέβει τόσο πολύ επίπεδο, που «θα καλύψει το κενό του απόντος Ολυμπιακού»... Ενώ ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος χαρακτήρισε «ζημιά» για το πρωτάθλημα την απουσία των «ερυθρολεύκων». Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύουν 100% και τα δύο, αυτό που ξέρω όμως, είναι ότι το μπασκετικό «αφήγημα» των Πατρινών και ο τρόπος προσέγγισης της ενασχόλησης του διοικητικού τους ηγέτη, Βαγγέλη Λιόλιου, είναι πραγματικά πολύ μακρινά για τα δεδομένα του επαγγελματικού αθλητισμού στην Ελλάδα.

Τι θέλω να πω; Ότι ο άνθρωπος έχει σχεδιάσει ένα πλάνο σε φόντο πενταετίας, δεν υπερβαίνει το budget που θέτει από την αρχή της σεζόν και λειτουργεί στη λογική της πλήρους στήριξης των αποφάσεών του και των ανθρώπων που εμπιστεύεται. Το μοντέλο του Προμηθέα μπορεί να «τρέφεται» και να «μεγαλώνει» από τα αποτελέσματα, αλλά δεν εξαρτάται απ' αυτά. Μία βόλτα στις εγκαταστάσεις του προγράμματος "Νους" και μία ενδελεχής μελέτη της δουλειάς που γίνεται στις υποδομές του συλλόγου, θα σας δώσει απαντήσεις στα όποια ερωτηματικά σας γεννούνται...

Στο αγωνιστικό μέρος, το εντυπωσιακό πέρασμα (96-69) της ομάδας του Μάκη Γιατρά από το κλειστό της Νεάπολης δεν με εξέπληξε καθόλου, πολύ απλά γιατί οι Πατρινοί έχουν δουλέψει πολύ καλά στην προετοιμασία, δεν έχουν απουσίες και διαθέτουν ένα σταθερό rotation 10 «πεινασμένων» παικτών (Κατσίβελης 13π. & 7ασ.) που έχουν αποδεχθεί τους ρόλους τους και «γουστάρουν» το project της ομάδας.

Σε τακτικό επίπεδο, παίζουν σύγχρονο και στοχευμένο μπάσκετ, έχουν γυμνασμένους κι αθλητικούς παίκτες, που συνδυάζουν την ευχέρεια στην δημιουργία (35ασ./9λ.) με την περιφερειακή ευστοχία (50% με 15/30 τριπ.) και αυτή την στιγμή, ίσως να είναι η πιο έτοιμη ομάδα του πρωταθλήματος. Ο βασικός στόχος μπορεί να είναι το Eurocup, αλλά όταν ο περυσινός «προπονητής της χρονιάς» δημοσιοποιεί από την πρεμιέρα την φιλοδοξία του τελικού, δεν μπορεί να το κάνει τυχαία...

Από τα υπόλοιπα ματς, ξεχώρισα το Περιστέρι (1-0) που είναι κλασσική ομάδα Ηλία Ζούρου, με έμφαση στην άμυνα και τα γρήγορα κι αθλητικά παιδιά και το ορθολογιστικό μπάσκετ σε καταστάσεις πέντε εναντίον πέντε. Ο έμπειρος Μυτιληνιός τεχνικός χρησιμοποίησε 11 παίκτες (Χάτσερ 12π. & 7ασ.) και νίκησε σχετικά εύκολα (75-59), παρ' ότι οι παίκτες του έχασαν αρκετά ελεύθερα σουτ και ο Ηρακλής (0-1) του Γιάννη Καστρίτη, αν και νεοφώτιστος, δεν θα είναι σε καμία περίπτωση σάκος του μποξ!

Η πανέμορφη εικόνα του νεότευκτου κλειστού της Καλλιθέας Ρόδου και η εμφανής επιρροή του Άρη Λυκογιάννη στο παιχνίδι του Κολοσσού (1-0), εκτιμώ ότι - προϊόντος του χρόνου - θα υποχρεώσουν το φίλαθλο κοινό του «σμαραγδένιου νησιού» να γεμίζει το γήπεδο. Πλέον δεν υπάρχει δικαιολογία, πολύ απλά γιατί οι νησιώτες (Ντ. Τζάκσον 21π. & 3ασ.) έχουν το υλικό για να σωθούν πολύ γρήγορα και να κοιτάξουν αρκετά ψηλότερα από τα μέσα της σεζόν.

Το 89-61 επί του Πανιωνίου (0-1), σίγουρα δεν αποτελεί κριτήριο. Η παραπάνω διαπίστωση στηρίζεται στην πρώτη αγωνιστική εικόνα των παικτών και το κίνητρο που έχουν αρκετά από τα νεότερα παιδιά της ομάδας (Τουτζιαράκης, Μωραϊτης, Πουλιανίτης και Παύλος) για να ανέβουν επίπεδο στην καριέρα τους.

Στη Λήμνο, η εμπειρία του διδύμου Σμιθ (20π. & 9ρ.) και Έβανς (6π. & 3ρ. σε 12'), η καυτή έδρα του "Νίκος Σαμαράς", οι παραστάσεις των «μπαρουτοκαπνισμένων» Ελλήνων (Τσαϊρέλης 10π. & 4ρ.) και φυσικά η οξυδέρκεια του Σωτήρη Μανωλόπουλου, που πολύ έξυπνα «μετέφερε» το παιχνίδι της ομάδας μέσα στη ρακέτα του Ρεθύμνου (0-1), έγειραν την πλάστιγγα υπέρ του Ηφαίστου (1-0), που πάντως νίκησε δυσκολότερα απ' ό,τι δείχνει το τελικό 66-50, το οποίο χάρισε στους νικητές την κορυφαία αμυντική επίδοση της ιστορίας τους.

Στο «Σοφία Μπεφόν» του Παλαιού Φαλήρου, έγινε το μεγαλύτερο ντέρμπι της 1ης αγωνιστικής με το «παλιό» Λαύριο (1-0) να αποδεικνύεται πιο ψύχραιμο και πιο πολυφωνικό, από τον «νεότερο» και πιο ενθουσιώδη Ιωνικό (0-1), που επέστρεψε στα σαλόνια της Α1 Κατηγορίας μετά από σχεδόν 33 χρόνια.

Το μικρό προβάδισμα που εξασφάλισαν οι φιλοξενούμενοι από τα μέσα της 3ης περιόδου, αποδείχτηκε αρκετό για να τους χαρίσει το πρώτο «διπλό» (94-90) της σεζόν, παρά τις συγκλονιστικές προσπάθειες του Λουκά Μαυροκεφαλίδη (25π. & 7ρ.) και του Τζαμάλ Τζόουνς (23π. & 8ρ.).

Η απόδοση των ξένων των νικητών, δείχνει ότι η φήμη που θέλει τον Χρήστο Σερέλη να κάνει καλές επιλογές σε πρωτοεμφανιζόμενους Αμερικανούς, δεν μπορεί να είναι τυχαία, ενώ ο Στέργιος Κουφός τα είχε με την αμυντική απόδοση των παικτών του και με την απόσταση από την φυσική έδρα της ομάδας του. Είναι αρκετά έμπειρος για να γνωρίζει ότι η εντός έδρας ήττα από ομάδα με τους ίδιους στόχους, συνήθως μετράει διπλά...

Η ομάδα του Βαγγέλη Ζιάγκου φαίνεται ότι χρειάζεται χρόνο, γιατί υστερεί στην ομοιογένεια, αλλά η διάθεσή της να παίξει άμυνα, σίγουρα αποτελεί το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο από την ήττα στην πρεμιέρα.

Για τους «κυανέρυθρους» δεν μπορεί να πει κανείς πολλά πράγματα, ειδικά μετά από όσα δήλωσε ο προπονητής τους, Σάββας Λίβανος, σχετικά με την απουσία τριών βασικών παικτών του (ταξίδεψαν κανονικά στην Ρόδο), για την οποία ενημερώθηκε μισή ώρα πριν το τζάμπολ! Γιατί άραγε; Το Σάββατο το μεσημέρι έμαθαν για το letter of clearance; Μήπως έχουν περιθώρια να μην χτυπάνε κάποια παιχνίδια ή «υπάρχει άλλη σκοπιμότητα»; Τιμή και δόξα, πάντως, στους βετεράνους Βεργίνη (17π. & 6ασ. με 4/5 τριπ.) και Λαμπρόπουλο (13π. & 7ρ.) που τηρουμένων των αναλογιών (10/35 δίποντα είχαν οι φιλοξενούμενοι), έσωσαν τα προσχήματα.

Η Λάρισα (0-1) είναι πολύ νωρίς για να κριθεί, με δεδομένο ότι είχε τον λιγότερο χρόνο προετοιμασίας (σε όλα τα επίπεδα) από τις υπόλοιπες 13 ομάδες. Ο Φραγκιάς πάντως, έχει μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους αποστολές και η όλη προσπάθεια θα έχει μεγαλύτερη τύχη, αν συνοδευθεί και με την ανάλογη συσπείρωση από τον φίλαθλο κόσμο της πόλης.

Υγ.1: Δεν επιχειρώ να κάνω τον δικηγόρο του Νίκου Παππά, ούτε ξέρω τι μπορεί να προκάλεσε την τεχνική ποινή που επέσυρε την αυτόματη αποβολή του, αλλά βρε αδερφέ, στη συγκεκριμένη περίπτωση (αντιαθλητικό φάουλ) μου φαίνεται ότι εξαντλήθηκε η αυστηρότητα των διαιτητών. Ειδικότερα με την διαφορά στους 26 πόντους και απέναντι σε έναν παίκτη που έπαιζε για πρώτη φορά μετά από εννέα μήνες και μία σκληρή αποθεραπεία για 2η χρονιά μέσα σε 3 χρόνια.

Υγ.2: Τα 21 λεπτά συμμετοχής του Λευτέρη Μαντζούκα (11π., 4ρ. & 1ασ. με 4/5 σουτ), δεν «έτυχαν», ούτε «πέτυχαν»! Είναι μέρος του πλάνου, καθώς ο 16χρονος διεθνής - με την Εθνική παίδων - forward είναι κανονικό μέλος της ομάδας και θα βρίσκεται κανονικά στο εφετινό rotation σε Ελλάδα και Ευρώπη. Για όσους δεν θυμούνται, το παλικαράκι από τα Γιάννενα έκανε το ντεμπούτο στην Α1, στο προπερσινό πρωτάθλημα, σε ηλικία 14 ετών και 8 μηνών (στις 14 Φλεβάρη του 2018), γράφοντας ιστορία κι έγινε και ο νεότερος starter της Basket League, την ίδια χρονιά κόντρα στον Ολυμπιακό (12π. & 3ρ. σε 31')!

Υγ.3: Δεν ξέρω πόσο καιρό έχει να συμβεί, αλλά επειδή μου έκανε τεράστια εντύπωση το καταγράφω: το άθροισμα των βολών που πέτυχαν και εκτέλεσαν ο Ήφαιστος και το Ρέθυμνο, δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 50% (19/41)!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!