Δέδας στο gazzetta.gr: «”Αθόρυβος” ο Σλότερ, θα φέρει εκπληκτική άμυνα και νοοτροπία στην ΑΕΚ»

Δέδας στο gazzetta.gr: «”Αθόρυβος” ο Σλότερ, θα φέρει εκπληκτική άμυνα και νοοτροπία στην ΑΕΚ»

Κάτια Πετροπούλου
Δέδας στο gazzetta.gr: «”Αθόρυβος” ο Σλότερ, θα φέρει εκπληκτική άμυνα και νοοτροπία στην ΑΕΚ»

bet365

Ο Μάρκους Σλότερ πρέπει να θεωρείται παίκτης της ΑΕΚ και ο προπονητής του στην Μπαχτσεσεχίρ τη σεζόν 2018-19, Στέφανος Δέδας, μιλάει στο gazzetta.gr για τον Αμερικανό, που είναι εξαιρετικός επαγγελματίας και... κοιτάει την δουλειά του και το καλό της ομάδας.

Η ΑΕΚ ολοκληρώνει ακόμα μια μεταγραφή υψηλού επιπέδου (μετά την απόκτηση του Λάνγκφορντ, αλλά και τις ανανεώσεις των Σαντ-Ρος και Ματσιούλις), αφού ήρθε σε συμφωνία με τον Μάρκους Σλότερ για την επόμενη σεζόν.

Ο Αμερικανός είναι ο εκλεκτός του Ηλία Παπαθεοδώρου για τη θέση «5» και θα ενισχύσει την ρακέτα της «Βασίλισσας», κάνοντας δύσκολο το έργο των αντιπάλων του.

Ο Στέφανος Δέδας, που τον είχε παίκτη την σεζόν που ολοκληρώθηκε στο τουρκικό πρωτάθλημα και την Μπαχτσεσεχίρ, μιλάει στο gazzetta.gr και βοηθάει τον κόσμο της ΑΕΚ να γνωρίσει καλύτερα το νέο απόκτημα της ομάδας.

«Η συνεργασία μας ήταν άψογη, γιατί πρόκειται για εκπληκτικό επαγγελματία, με μεγάλες παραστάσεις από την Euroleague. Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που τον απέκτησα πέρυσι, ήταν επειδή είχε παίξει σε μεγάλες ομάδες, για αρκετά χρόνια, και δημιούργησα μαζί του τη σχέση που είχα στο μυαλό μου. Ήταν στη Ρεάλ Μαδρίτης για τρία χρόνια κι άλλα δύο στην Νταρουσάφακα, όταν έπαιζε στην Euroleague. Το βιογραφικό του προσφέρει “ασφάλεια” για τη σχέση που μπορεί να έχει ο προπονητής μαζί του και γι' αυτό το λόγο τον απέκτησα», λέει αρχικά ο 37χρονος κόουτς.

Όσο για το πιο δυνατό... χαρτί που μπορεί να προσφέρει ο Σλότερ στην ΑΕΚ, αυτό δεν είναι άλλο από την άμυνα. «Είναι ένας παίκτης που το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η άμυνα, αλλά και η μαχητικότητα. Είναι παίκτης που μπορεί να μαρκάρει όλες τις θέσεις, από “1” έως “5”, και στην περιφέρεια και μεγάλα κορμιά και αθλητικούς παίκτες. Μπορεί να αμυνθεί πολύ καλά και να βοηθήσει ομαδικά. Δεν είναι σούπερ αθλητικός, όπως παλιά, αλλά κάνει πολύ καλό διάβασμα στην άμυνα και προσπαθεί να καλύψει τους υπόλοιπους», αναφέρει και επισημαίνει: «Επιθετικά, ο κόσμος της ΑΕΚ πρέπει να περιμένει συγκεκριμένα πράγματα. Δεν θα κάνει double double. Η δουλειά του είναι... αθόρυβη και δεν καταγράφεται στην στατιστική πολλές φορές. Καλύπτει τον άλλον, μαρκάρει κοντύτερο παίκτη, βγαίνει μπροστά σε μεγαλύτερα κορμιά. Η επίθεσή του είναι περιορισμένη, αλλά η άμυνά του και η νοοτροπία του είναι εκπληκτικά κομμάτια για μια ομάδα».

Οι οπαδοί της ΑΕΚ δεν θα δουν σε καμία περίπτωση έναν παίκτη τύπου Βινς Χάντερ, θεαματικό, που να σκοράρει κατά ριπάς. Μάλιστα, το μόνο... κοινό που έχουν οι δύο παίκτες κατά τον Δέδα, είναι: «... πως είναι undersized πεντάρια (σ.σ. 2.03μ) κι είναι πολύ κινητικοί ψηλοί. Ο Χάντερ έχει τρομερή έφεση στην επίθεση, είχε πάνω από 15 πόντους κατά μέσο όρο και βάζει την μπάλα στο καλάθι με πολλούς τρόπους, είτε με δημιουργία από συμπαίκτη του, είτε με δικά του τελειώματα, είτε με αιφνιδιασμό. Σε καμία περίπτωση ο Σλότερ δεν μπορεί να φτάσει την παραγωγικότητα στην επίθεση του Χάντερ. Είναι πολύ διαφορετικοί. Ο Χάντερ είναι παίκτης που η προσφορά του έχει να κάνει κυρίως με το σκοράρισμα, ενώ ο Σλότερ δίνει ενέργεια κι έμφαση στην άμυνα. Θέλει μπασκετικό... μάτι για να αναγνωρίσεις την προσφορά του Σλότερ. Τα νούμερά του δεν θα είναι ποτέ εντυπωσιακά, αλλά είναι καλός συμπαίκτης κι αν δει ο κόσμος πως βοηθάει το σύνολο, τότε θα εκτιμήσει το γεγονός ότι πήρε έναν καλό παίκτη».

Όσο για το πως είναι ο 34χρονος σέντερ ως χαρακτήρας και μέσα στα αποδυτήρια; Ο προπονητής της Μπαχτσεσεχίρ σημειώνει: «Όπως είπα και πριν, είναι εκπληκτικός επαγγελματίας και δεν είναι παίκτης που θα απασχολήσει με την εξωγηπεδική του ζωή. Είναι υψηλού επιπέδου επαγγελματίας, χωρίς ίντριγκες στα αποδυτήρια, χωρίς κακή καθημερινότητα. Χαίρεσαι να τον βλέπεις στο γήπεδο και το βιογραφικό του και οι παραστάσεις του δεν είναι... τυχαία. Δεν είναι παίκτης που “κοροϊδεύει” για ένα χρόνο. Παίζει πολλά χρόνια σε υψηλό επίπεδο κι είναι ένας από τους λόγους που είναι καλός μέσα στα αποδυτήρια».

Πριν από περίπου ένα μήνα, δημοσιεύματα από την Τουρκία ήθελαν τον Σλότερ να μένει παίκτης του Δέδα και να συνεχίζει στο πρωτάθλημα της γειτονικής χώρας. Ωστόσο, η συνεργασία τους δεν ανανεώθηκε για οικονομικούς λόγους. «Εγώ ήμουν πολύ ευχαριστημένος από τον Σλότερ, ωστόσο η οψιόν ανανέωσής του ήταν πολύ μεγάλη για το μπάτζετ που έχουμε φέτος, καθώς μειώθηκε πολύ ο προϋπολογισμός μας και δεν έφτανε τα δεδομένα τα δικά μας. Θα ήθελα πολύ να τον είχα παίκτη και του χρόνου. Τα δημοσιεύματα ήταν πιστεύω από κάποια κακή συνεννόηση, όσον αφορά τις ημερομηνίες που μπορεί να “κοπεί” η οψιόν από την ομάδα. Ήταν περισσότερο λογιστικό το θέμα ανανέωσής του κι όχι αγωνιστικό», εξηγεί ο έμπειρος κόουτς.

Ο Σλότερ, που έχει αγωνιστεί επιπλέον σε Ισραήλ, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία, θα έρθει για πρώτη φορά στην χώρα μας, ωστόσο δεν έδειξε να χρειάζεται την γνώμη του Έλληνα προπονητή του για τον νέο σταθμό της καριέρας του. «Γενικά, κατά την διάρκεια της χρονιάς συζητούσαμε για το τι γίνεται στην Ελλάδα ή για τα μέρη που δούλεψε εκείνος, όπως η Ισπανία. Οι παίκτες αυτού του επιπέδου έχουν πολύ ανεπτυγμένο δίκτυο συμπαικτών ή φίλων και ξέρουν τα πάντα και δεν χρειάζονται καθοδήγηση οι έμπειροι. Δεν χρειάστηκε να του πω εγώ τι σημαίνει να παίζεις για την ΑΕΚ ή τι σημαίνει Αθήνα και ελληνικό πρωτάθλημα. Ίσως αν ήταν κάποιος rookie ή κάποιος με μικρή εμπειρία στην Ευρώπη, ναι, τότε πρέπει να μιλήσεις μαζί του. Αλλά ο Σλότερ ξέρει τι κάνει και που πάει».

Ο πρωταθλητής Ευρώπης το 2015 με την Ρεάλ Μαδρίτης φαίνεται πως είναι τύπος και υπογραμμός εντός κι εκτός γηπέδου και ο Δέδας τονίζει σε ερώτηση για κάποια αστεία ίσως ιστορία μαζί του, πως «Γενικά δεν είναι παίκτης που θα αστειευτεί, είναι πολύ σοβαρός», αλλά «Αυτό που θυμάμαι, είναι οι επισκέψεις μας στα σχολεία - γιατί η ομάδα μας είναι μέρος των ιδιωτικών σχολείων του Μπαχτσεσεχίρ (Bahçeşehir Koleji), έχουν τάξεις από το νηπιαγωγείο μέχρι το Πανεπιστήμιο - και πηγαίναμε σε όλη την Τουρκία. Ήταν πολύ διαχυτικός με τον κόσμο. Ευχαριστιόταν πολύ τις εκδηλώσεις της ομάδας, όσον αφορά την προβολή της. Ήταν... πρώτη γραμμή στο promotion της ομάδας. Από εκεί και πέρα, έπαιρνε σοβαρά κάθε ημέρα της προπόνησης και φυσικά του αγώνα».

Τέλος, η άποψή του για τις γενικότερες κινήσεις της ΑΕΚ και του Ηλία Παπαθεοδώρου είναι: «Η τακτική του κόουτς είναι ξεκάθαρη. Θέλει να παίξει με έμπειρους ξένους, όπως ο Λάνγκφορντ, ο Ματσιούλις, ο Σλότερ. Προσπαθεί να δώσει και ποιότητα στην επίθεση με τους περιφερειακούς (Λάνγκφορντ) αλλά να μην παραμελήσει και την άμυνα (Σαντ-Ρος, Σλότερ). Προσπαθεί να ισορροπήσει τους ξένους, έχοντας ως κοινό χαρακτηριστικό την εμπειρία. Όσο για τους Έλληνες, νομίζω πως έκανε επιλογές που εμπιστεύεται ο ίδιος, για να προστατέψει τα αποδυτήριά του. Πήρε παιδιά που έχει συνεργαστεί στο παρελθόν, όπως ο Γκίκας ή ο Χρυσικόπουλος, που διάβασα ότι έχει κλείσει. Θωρακίζει τα αποδυτήρια με “δικούς του” Έλληνες κι εμπιστεύεται την εμπειρία των ξένων. Έχει κάνει έναν καλό συνδυασμό, στα... χαρτιά φαίνονται σωστές κινήσεις, έχει λογική ο προσανατολισμός του. Βέβαια, στις μεγάλες ομάδες μετράει το αποτέλεσμα και στο γήπεδο θα φανούν όλα».

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα