Του Κουτρούλη ο γάμος!

Του Κουτρούλη ο γάμος!

bet365

Το μπάχαλο στο ελληνικό μπάσκετ καλά κρατεί και ο Βασίλης Σκουντής καταλήγει στο συμπέρασμα πως όλα τα ΄χε η Μαριορή ο φερετζές των 16 ομάδων της έλειπε!

Mάγοι πρέπει να ‘μαστε εμείς οι μπασκετικοί, δεν εξηγείται αλλιώς…

Μάγοι πραγματικοί και όχι γιαλαντζί ή σκιτζήδες για να μας κάψουν στην πυρά, επειδή τάχα κοροϊδεύουμε τον κόσμο! Το εννοώ αυτό, διότι, δεν μπορώ να καταλάβω πως ξαφνικά, μέσα σε μια πέντε ώρες συζήτησης, καταλήξαμε στο ασφαλές συμπέρασμα ότι το κακορίζικο, πολύπαθο και εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσόν πρωτάθλημα της Α1 μπορεί να σηκώσει στην καμπούρα του 16 ομάδες.

Εδώ οι 14 που παίζουν όλα αυτά τα χρόνια, του κάθονται πολλές, οι 16 μας μαράνανε! Για να μην παρεξηγηθώ και με επικηρύξουν ο Ψαρράκης, ο Σερέλης και οι λοιποί Λαυριώτες, τονίζω εκ προοιμίου ότι συμμερίζομαι τον καημό και τον πόνο τους. Επίσης δικαιολογώ την αγανάκτηση τους, διότι ξαφνικά βρέθηκαν οι δόλιοι και κερατάδες και δαρμένοι! Σε κάθε περίπτωση ο υποβιβασμός τους υπήρξε μια παράπλευρη απώλεια, τους πήραν τα σκάγια του πολέμου των αιωνίων και έπεσαν θύμα εργατικού ατυχήματος!

Κι εγώ αν ήμουν στη θέση τους θα κινούσα γη και ουρανό για να βρω το δίκιο μου: θα πήγαινα όχι στον Γαλατσόπουλο και στον Βασιλακόπουλο,, αλλά ακόμη και στον Πούτιν και στον Τραμπ… Θα προσέφευγα όχι στο ΑΣΕΑΔ και στον Αρειο Πάγο, αλλά ακόμη και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης!

Θα έκανα συλλαλητήρια, θα έκαιγα λάστιχα και θα έκλεινα τους δρόμους, θα έβγαζα τα ψάρια και θα τα άφηνα να ψοφάνε και να βρομάνε στην προκυμαία του λιμανιού και γαία πυρί μειχθήτω!

Αλλά…

Αλλά πώς βρε καλοί μου άνθρωποι (και δεν απευθύνομαι μονάχα στους θιγέντες από την καραμπόλα του αγώνα Παναθηναϊκός-Κύμη, αλλά συλλήβδην στα αφεντικά της Basket League) μπορούμε να στήσουμε ένα άλλο πρωτάθλημα μέσα σε πέντε ώρες ή ακόμη και στις πέντε ημέρες που θα μεσολαβήσουν μέχρι τη σύσκεψη της ερχόμενης Τετάρτης;

Αναρωτιέμαι επί τη βάσει ποιας τεχνοκρατικής μελέτης και ποιου πορίσματος της (όποιας) Deloitte & Touch η οποία κάποτε είχε εντρυφήσει επισταμένως σε αυτή την υπόθεση για την ποδοσφαιρική Super League ελήφθη και μάλιστα σχεδόν ομοφώνως (13-1, με τη μειοψηφία του Πανιωνίου) η απόφαση της αύξησης των ομάδων από 14 σε 16, που συν τοις άλλοις θα ισχύσει κιόλας από την ερχόμενη σεζόν!

Υπάρχει τεχνική μελέτη: Υπάρχει οικονομική μελέτη; Υπάρχει εκπονημένο σχέδιο; Συνεκτιμήθηκαν τα δεδομένα και τα ζητούμενα, πέρα από τη δικαιολογημένη αγανάκτηση του Λαυρίου; Εδώ στο ποδόσφαιρο μαλλιοτραβιόντουσαν επί τόσο καιρό για να καταλήξουν σε μια λύση που ένας θεός ξέρει πόσο βιώσιμη θα αποδειχθεί… Πετάμε λοιπόν ένα πυροτέχνημα μέσα στη φασαρία και στη γενικότερη αναμπουμπούλα κι όποιον πάρει ο χάρος!

Αμ το άλλο; Όπως έλεγε κάποτε και ο Νίκος Βαμβακούλας στους συμπαίκτες του στον Παναθηναϊκό, «παιδιά να φτιάξουμε μια…. τριμελής επιτροπή από πέντε έξι άτομα και να πάμε να πούμε τα παράπονα μας στον πρόεδρο»! Δεν ξέρω εάν είχε φτιαχτεί τότε εκείνη η επιτροπή κι αν είπε τα παράπονα της στον «Καπετάνιο», αλλά ξέρω κάτι άλλο, που το λένε οι Αμερικανοί, το άκουσα για πρώτη φορά από τον Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου πριν από τριάντα χρόνια και το μεταφέρω αυτολεξεί…

Καρντάση, η πολλή ανάλυση δεν φέρνει τη λύση, αλλά τη διάλυση!

Και ως γνωστόν, εάν δεν είσαι η λύση του προβλήματος, τότε είσαι μέρος του προβλήματος!

Εδώ βεβαίως τίθενται και ορισμένα σοβαρά τεχνικά και πρακτικά ζητήματα που θέλω να πιστεύω ότι τελούν εν γνώσει των μελών του ΕΣΑΚΕ… Πρώτον, την όποια αναδιάρθρωση δεν την αποφασίζει ο ΕΣΑΚΕ, αλλά πρέπει να την εισηγηθεί η ΕΟΚ προς τη λίγκα, αλλά ας πούμε, δίκην υποθέσεως εργασίας, ότι ο Βασιλακόπουλος θα κάνει το χατίρι του Λαυρίου.

Δεύτερον, φοβάμαι ότι με την αύξηση των ομάδων, δεν έχουμε να μοιράσουμε τον πλούτο, αλλά τη φτώχεια! Εάν δεν υπάρξει κάποια γενναία αύξηση στην εισροή χρημάτων στα ταμεία του συνεταιρισμού, τότε προφανώς η προσθήκη δυο ομάδων θα μειώσει και επ’ ουδενί θα αυξήσει τα έσοδα, χώρια η εκκρεμότητα που υφίσταται με τον Ολυμπιακό!

Αυτή τη στιγμή ο ΕΣΑΚΕ έχει δυο συμβόλαια, το ένα εκ των οποίων είναι ληξιπρόθεσμο και το άλλο υπήρξε μια κυβερνητική παροχή…

Η στοιχηματική εταιρεία BetShop η οποία αποτελεί τον κεντρικό χορηγό του πρωταθλήματος πρόσφερε 800.000 ευρώ που μοιράζονται σε 14 μέρη, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει καταστήσει γνωστές τις προθέσεις της ενόψει της νέας σεζόν. Θα το πράξει πάντως μέχρι τις 29 Μαΐου, οπότε λήγει η προθεσμία για τη δήλωση του ενδιαφέροντος της, αλλιώς ο ΕΣΑΚΕ πρέπει να ξαναβγεί στη γύρα για να πουλήσει την πραμάτεια του χωρίς ισχυρά επιχειρήματα: σε χαλεπούς οικονομικά καιρούς και μέσα όχι απλώς στη βαβούρα, αλλά μέσα σε μια ατμόσφαιρα που στιγματίζεται από την υπόθεση Αναστόπουλου, τους τσακωμούς των αιωνίων, τον τραγέλαφο, τον διασυρμό και τον εξευτελισμό του (ο Θεός να το κάνει) προϊόντος!

Ληγμένο είναι το προϊόν, δεν το ‘χουμε πάρει χαμπάρι άραγε; Ληγμένο προϊόν σε ένα πρωτάθλημα και γενικότερα σε ένα άθλημα που χρειάζεται να κατεβάσει κάποιος τον διακόπτη για να γίνει συσκότιση και να τον ξανανεβάσει με στόχο την επανεκκίνηση…

Το δεύτερο εν ισχύι συμβόλαιο είναι το τηλεοπτικό, που δεν υπόκειται κιόλας στην κεντρική διαχείριση: ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ στεγάζονται στην Cosmote TV, ενώ οι υπόλοιπες έντεκα (και οσονούπω 13) ομάδες παίζουν στην ελεήμονα ΕΡΤ. Η σύμβαση που υπογράφτηκε πέρυσι ανάμεσα στη δημόσια τηλεόραση και στη λίγκα τρέχει και για τη σεζόν 2019-20, με ετήσια παροχή 1.500.000 ευρώ, που ανεβαίνει στα 2.200.000 συμπεριλαμβανομένου και του παρεχόμενου διαφημιστικού χρόνου.

Μια παροιμία της φυλής Κικούγιου λέει πως «όταν πλακώνονται τα βουβάλια εκείνα που υποφέρουν και τσαλαπατιούνται είναι τα βατράχια» και το νόημα της δεν απέχει πολύ από την ελληνική μπασκετική πραγματικότητα!

Πλακώνονται ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό και οι υπόλοιποι δεν προλαβαίνουν ούτε… κουάξ να κάνουν!

Α, για να μην το ξεχάσω: πέρα από όλα τα ανωτέρω που επισήμανα ακροθιγώς, υπάρχει και μια άλλη διάσταση που ελπίζω να μην έχει διαλάθει της γνώσης και της προσοχής των ομάδων…

Εδώ και καιρό η FIBA έχει στείλει μια ντιρεκτίβα η οποία ορίζει ότι, λόγω των Προολυμπιακών Τουρνουά και των Ολυμπιακών Αγώνων, τα εθνικά πρωταθλήματα της επόμενης σεζόν, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο στις 12 Ιουνίου, ενώ ορίζεται πλέον ως διάστημα προετοιμασίας των ομάδων (για να μην καταπονούνται έτι περαιτέρω οι παίκτες) το δεκαπενθήμερο από τις 15 έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Και να ‘ταν μονάχα αυτή η παράμετρος…

Υπενθυμίζω ότι η Εuroleague της σεζόν 2018-19 θα διεξαχθεί με 18 (αντί των 16) ομάδες, θα αρχίσει την 1η Οκτωβρίου του 2019 και θα περιλαμβάνει επτά (αντί των πέντε) διαβολοβδομάδες…

Yπενθυμίζω επίσης ότι το καλεντάρι της FIBA ανοίγει πάλι τα παράθυρα της προκριματικής φάσης (όχι του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά) του Eurobasket του 2012 και τα οποία είναι τέσσερα τον αριθμόν, άρα επισύρουν ισάριθμες διακοπές των εθνικών πρωταθλημάτων: 25 Νοεμβρίου και 3 Δεκεμβρίου 2019, 17 και 25 Φεβρουαρίου 2020, 3 Νοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου 2020, 15 και 23 Φεβρουαρίου 2021.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ελόγου μας θα προσπαθήσουμε να χωρέσουμε ένα πρωτάθλημα με 16 (αντί των 14) ομάδες και με 30 (αντί των 26) αγωνιστικές, χώρια τα play offs και χωρίς να

υπολογίζονται οι πιθανές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, οι αναβολές για ψύλλου πήδημα και δεν συμμαζεύεται…

Και πού και πότε συμβαίνουν όλα αυτά; Σε μια εποχή και σε μια φάση στην οποία συνθλίβονται τα εθνικά πρωταθλήματα, ανθίζουν τα υπερεθνικά (Euroleague, Eurocup, Champions League, EuroChallenge, VTB League, Aδριατική λίγκα κοκ), η προοπτική μιας κλειστής ευρωπαϊκής λίγκας φαίνεται πιο ορατή από ποτέ άλλοτε και δεν αποκλείεται κάποια στιγμή η μείζονος σημασίας ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση να «καταπατήσει» και τα Σαββατοκύριακα!

Την ίδια ώρα σε ομιλία του στο αθλητικό και επιχειρηματικό συνέδριο SportAccord που έλαβε χώρα στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας ο Γενικός Γραμματέας της FIBA Ανδρέας Ζαγκλής φρόντιζε να δώσει το στίγμα του παγκοσμίου μπασκετικού γίγνεσθαι, να οροθετήσει το «σημείο μηδέν» και άμποτε να στείλει και ένα μήνυμα κατά Ελλάδα μεριά τονίζοντας ότι «πρέπει να περάσουμε από την πολεμική ορολογία που χρησιμοποιήθηκε μέχρι τώρα, στη χρήση της ορολογίας της συνεργασίας».

Ας ελπίσουμε πως απευθύνεται προς ώτα ακουόντων και όχι κωφών!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3