Μιλένκο Τέπιτς: Επάγγελμα ρολίστας

Μιλένκο Τέπιτς: Επάγγελμα ρολίστας

Μιλένκο Τέπιτς: Επάγγελμα ρολίστας

bet365

Ο Μιλένκο Τέπιτς ήταν εκ των πρωταγωνιστών της νίκης του ΠΑΟΚ στο Nick Galis Hall επί του Άρη και το gazzetta.gr στέκεται στις συνήθειες του Σέρβου ο οποίος λατρεύει τη λογοτεχνία και διαφέρει από τον… τυπικό αθλητή.

Στην εποχή της έκρηξης των social media, της αλόγιστης χρήσης και της μανίας επίδειξης, υπάρχει και ο Μιλένκο Τέπιτς ο οποίος θα διαβάσει Ντοστογιέφσκι, θα παρακολουθήσει παραστάσεις στο θέατρο και θα παραχωρήσει «επιμορφωτικές» συνεντεύξεις προτείνοντας λογοτεχνικά βιβλία σε μικρά παιδιά. Εξαίρεση στον κανόνα; Προφανώς, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να συναντήσει κανείς αθλητή που να αφιερώνει τον ελεύθερό του χρόνια στη λογοτεχνία.

Οι συνήθειες του έγιναν γνωστές όταν «συνελήφθη» να παρακολουθεί μόνος του μια θεατρική παράσταση. Τότε κίνησε το ενδιαφέρον σκανδαλοθηρικών περιοδικών καθώς η εικόνα ήταν τουλάχιστον ασυνήθιστη. Λίγες ημέρες μετά, παραχώρησε συνέντευξη και αναφέρθηκε στον τότε προπονητή της Παρτίζαν Βελιγραδίου, Ντούσκο Βουγιόσεβιτς, ο οποίος προέτρεπε τους αθλητές του να διαβάζουν βιβλία και να ακούν μουσική, διότι έτσι αναπτύσσουν τη φαντασία τους και ταυτόχρονα προετοιμάζονται για την πνευματική διαχείριση ενός αγώνα. Τότε, ο Τέπιτς είχε προτείνει μεταξύ άλλων και το βιβλίο του Ντοστογιέφσκι «Ο παίκτης», εκτιμώντας ότι η ανάγνωσή του, θα αποτρέψει τον εθισμό στον τζόγο.

Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι ένα από τα πολλά που υπάρχουν και συνηγορούν στην άποψη που θέλει τον Σέρβο να διαφέρει από έναν τυπικό αθλητή. Αυτό διαπίστωσε και ο Ηλίας Παπαθεοδώρου λίγους μήνες μετά την έναρξη της συνεργασίας τους στον ΠΑΟΚ. Μετά από ένα παιχνίδι αντιλήφθηκε ότι, όλα όσα του είχαν πει οι Μπάνε Πρέλεβιτς, Τέλης Ζουρνατσίδης για τον χαρακτήρα και την μπασκετική κουλτούρα του Τέπιτς ήταν απολύτως αληθινά.

Το περιστατικό έγινε στις 19 του περασμένου Γενάρη όπου ο προπονητής του ΠΑΟΚ δεν του έδωσε ούτε δευτερόλεπτο συμμετοχής. Το συγκεκριμένο γεγονός αποτέλεσε ισχυρό σοκ για τον ίδιο καθώς ήταν μόλις η δεύτερη φορά στην καριέρα του που δεν είχε παίξει σε αγώνα. Η πρώτη ήταν στον Παναθηναϊκό επί εποχής Ζέλικο Ομπράντοβιτς στο πλαίσιο αναμέτρησης της Euroleague. Παρόλο αυτά, ο Τέπιτς δεν είπε το παραμικρό, σε σημείο να παραξενευτεί και ο ίδιος ο Ηλίας Παπαθεοδώρου διότι περίμενε μια αντίδραση από τον παίκτη του. Στην εικόνα του απολύτως ήρεμου και ουδόλως αντιδραστικού Τέπιτς, ο Παπαθεοδώρου τον ρώτησε σχετικά κι έλαβε την απάντηση… «εσύ είσαι ο προπονητής, εσύ αποφασίζεις και οφείλω να σεβαστώ την απόφασή σου».

Η απάντηση και κυρίως το πράο ύφος του Τέπιτς τη στιγμή της απάντησης, εξέπληξε και τον προπονητή του ΠΑΟΚ. Για τους ανθρώπους του Δικεφάλου οι οποίοι είχαν συνεργαστεί μαζί του στην πρώτη του θητεία στην ομάδα, ήταν μια αναμενόμενη αντίδραση. Γι’ αυτόν τον λόγο εξάλλου, όταν τον περασμένο Οκτώβριο αντιλήφθηκαν το πρόβλημα υγείας του Τζαμάλ Τζόουνς, επέλεξαν την επιστροφή του 32χρονου Σέρβου. Καλός παίκτης, καλό παιδί, χρήσιμο εργαλείο, με γνώση του περιβάλλοντος του ΠΑΟΚ και εξαιρετική νοοτροπία. Μη ξεχνάμε εξάλλου ότι φέτος ο Τέπιτς συμπληρώνει 17 χρόνια ακατάπαυστης επαγγελματικής καριέρας καθώς από ηλικία 15 ετών ήταν βασικός στη Νόβι Σαντ, πριν εξελιχθεί σ’ έναν από τους στυλοβάτες της Παρτίζαν.

Μπασκετικά, χαρακτηρίζεται για την αυτογνωσία του. Έχει αντιληφθεί, αποδεχθεί και συμβιβαστεί με τον ρόλο του χρήσιμου εργάτη, γνωρίζει ότι στην πρώτη βαθμίδα των ευθυνών του είναι η άμυνα, η ανάγνωση του παιχνιδιού και το σκορ θα επιδιωχθεί αν κι εφόσον χρειαστεί αλλά και του ζητηθεί. Κοινώς, δεν χρειάζεται «δερβέναγα» στο κεφάλι του γιατί έχει εξαιρετικό τρόπο διαχείρισης των στιγμών ενός αγώνα. Δεν είναι τυχαίο επίσης το γεγονός ότι μόνο σ’ αυτούς τους έξι μήνες συνεργασίας του με τον ΠΑΟΚ έχει αγωνιστεί σ’ όλες τις θέσεις πλην αυτής του σέντερ. Αν είχε 5-6 παραπάνω πόντους ύψους, ενδεχομένως να στρατολογούταν και γι’ αυτό, καθώς υπήρξε παιχνίδι όπου ο Δικέφαλος αγωνίστηκε δίχως κλασικό σέντερ.

Δεν ήταν ποτέ ο εντυπωσιακός παίκτης, αυτός που θα ξεσηκώσει τα πλήθη και πιθανότατα δεν θα γίνει. Ανέκαθεν όμως ήταν αυτός που ξεκλείδωνε άμυνες με τον τρόπο κίνησής του στο παρκέ. Βασικά όπλα του είναι η ηρεμία και η εξυπνάδα. Είναι τόσο ήρεμος σε σημείο να μην μιλάει πολύ και τόσο έξυπνος που στο γιορτινό βίντεο που ετοίμασε η ΚΑΕ ΠΑΟΚ για την παραμονή των Χριστουγέννων, προκάλεσε νευρικό γέλιο στους παρευρισκόμενους. Η ερώτηση ήταν «με ποιον θέλεις να περάσεις την παραμονή των Χριστουγέννων» και η απάντηση του ετοιμόλογου Τέπιτς ήταν… «με τον Ντάριους Γκάρετ». Ο λόγος ήταν ότι μέχρι εκείνο το σημείο, τρεις φορές ο Αμερικανός τον είχε χτυπήσει με τους αγκώνες του, με πιο χαρακτηριστική φάση, τα δέκα ράμματα στα οποία χρειάστηκε να υποβληθεί στη διάρκεια του αγώνα με τον Ήφαιστο στη Λήμνο.

Η αξία του Τέπιτς δεν φαίνεται στον αριθμό των πόντων που σημειώνει αλλά στον αντίστοιχο των λεπτών συμμετοχής καθώς είναι στο παρκέ περί των 26’ κατά μέσο όρο και ο μοναδικός που τον «ξεπερνά» είναι ο Φιλ Γκος. Αυτό το διάστημα νιώθει εξαιρετικά καθώς σύντομα θα έρθει στη ζωή και ο διάδοχος. Γι’ αυτόν τον λόγο, για πρώτη φορά, δεν τον ακολούθησε στη Θεσσαλονίκη η σύζυγός του Σόνια, παρέμεινε στο Νόβι Σαντ και ο Μιλένκο μετρά πλέον αντίστροφα για να πιάσει τον γιο του στην αγκαλιά του…

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα