Έπεσε από την Ακρόπολη και βρήκε πορτοφόλι

Έπεσε από την Ακρόπολη και βρήκε πορτοφόλι

Κωνσταντίνος Μελάγιες Κωνσταντίνος Μελάγιες
Έπεσε από την Ακρόπολη και βρήκε πορτοφόλι
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για τη λαχτάρα που πέρασε ο Ολυμπιακός στον Χολαργό.

Συμβόλαιο με τη νίκη δεν έχει καμία ομάδα ούτε και με τις καλές εμφανίσεις, ΑΛΛΑ οι παίκτες του Ολυμπιακού είναι υποχρεωμένοι να προσπαθούν και να είναι συγκεντρωμένοι. Μπορεί αυτά τα δύο στοιχεία να μην είναι ικανά να τους χαρίσουν τη νίκη, αλλά είναι απαραίτητα για όσα πρεσβεύει αυτή ομάδα εδώ και χρόνια.

Η ήττα δεν είναι ντροπή. Μπάσκετ παίζουν κι οι άλλες ομάδες.

Στο παιχνίδι με τον Χολαργό δεν εκνευρίστηκα ούτε με την παραλίγο ήττα, ούτε με τα άστοχα τρίποντα. Συμβαίνουν αυτά στο μπάσκετ.

Με χάλασε πάρα πολύ η συμπεριφορά κι η χαλαρότητα.

Παίκτες που τους έκανε παρατήρηση ο Μπλατ και γελούσαν, παίκτες που είχαν ανοίξει διάλογο με την εξέδρα, παίκτες που επέμεναν να ενδιαφέρονται για το πως θα σκοράρουν και όχι για το πως θα αμυνθούν.

Ο ΧΟΛΑΡΓΟΣ ΡΙΣΚΑΡΕ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ

Ο Ολυμπιακός δεν έπαιξε καθόλου καλά σε ένα παιχνίδι που ο Χολαργός ήταν άριστα διαβασμένος. Ο Άρης Λυκογιάννης είχε προετοιμάσει σωστά την ομάδα του παίρνοντας κάποια ρίσκα.

Δε γίνεται να μη ρισκάρεις όταν αντιμετωπίζεις τις δύο μεγάλες ομάδες της Basket League.

Ο Χολαργός στην επίθεση με ένα απλό σκριν κέρδιζε την αλλαγή λόγω της αντιμετώπισης του Ολυμπιακού και αμέσως πήγαινε σε iso (κατάσταση απομόνωσης).

Στην άμυνα, μόλις πήγαινε η μπάλα στον Μιλουτίνοφ, έστελνε δεύτερο παίκτη για παγίδα προσφέροντας το τρίποντο. Οι παίκτες του Μπλατ είχαν στο ημίχρονο 0/16. Το ένα ήταν στο τέλος του ημιχρόνου, άρα πάμε στα 15. Από τα 15 τα 13 ήταν με τον αντίπαλο στα δύο μέτρα απόσταση.

Σωστές επιλογές 100% και καλά έκαναν και σούταραν. Αυτή η αστοχία όμως τους μπήκε στο μυαλό και τους επηρέασε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πάσα του ανενόχλητου Μάντζαρη στον Πρίντεζη και η παράβαση των 24΄΄.

ΤΑ ΔΥΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΚΡΙΝΑΝ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Σε παιχνίδι με μικρή διαφορά, οι προσωπικότητες παίζουν ρόλο. Για τους «ερυθρόλευκους» 2-3 ήταν αρκετές για να αλλάξουν τη ροή του αγώνα.

Το πρώτο στοιχείο που έκρινε το σκορ ήταν η απόφαση του Μπλατ να αποσύρει τον Σπανούλη και να περάσει τον Στρέλνιεκς στο 37:18. Δεν είναι πως δε μας έχει συνηθίσει ο 59άχρονος τεχνικός, απλά τις προηγούμενες φορές επέμενε στον Ουίλιαμς Γκος χωρίς να δικαιωθεί. Αυτή τη φορά λόγω της απουσίας του Αμερικανού, έδωσε τη μπάλα στον Λετονό και αυτός τον δικαίωσε.

Εκτός από την προσωπικότητα του Στρέλνιεκς προσθέστε την αλλαγή τσιπ του Παπανικολάου από το 27' κι έπειτα και φυσικά την κυριαρχία του Μιλουτίνοφ.

Το άλλο στοιχείο που έκρινε το αποτέλεσμα ήταν κατά τη δική μου άποψη ήταν ο «φόβος» των γηπεδούχων να νικήσουν.

Ο Χολαργός είχε το ματς στα μέτρα του, αλλά από το 33' – 34' ξεκίνησε να παίζει με το χρονόμετρο. Όχι πως είχε δώσει τέτοια εντολή ο Λυκογιάννης, αλλά το ένστικτό των παικτών του αυτό υπέβαλλε.

Ξαφνικά βρίσκεσαι κοντά σε μία τεράστια έκπληξη, σε μία ιστορική νίκη και δεν μπορείς να διαχειριστείς τα όσα συμβαίνουν στο παρκέ. Απόλυτα λογικό και καθόλου κατακριτέο. Συμβαίνει στο 95% αντίστοιχων παιχνιδιών.

ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ολυμπιακού ήταν η πνευματική του ανυπαρξία. Το παραδέχτηκε ο Βεζένκοβ στις δηλώσεις του οπότε δε χρίζει αμφισβήτησης, Οι παίκτες που ξεκίνησαν στο αρχικό σχήμα ήταν χαλαροί. Οι παίκτες που μπήκαν από τον πάγκο, ήταν απροετοίμαστοι.

Όπως έχω γράψει δεκάδες φορές, η συγκέντρωση μίας ομάδας φαίνεται από δύο πράγματα... Βολές και lay up. Δε χρειάζεται να αναφέρω τα στατιστικά.

Τα 6:11 που αγωνίστηκε ο ΛεΝτέι κρίνονται υπερβολικά πολλά για όσα μας έδειξε.

Τα 13:35 που αγωνίστηκε ο Τίμα κρίνονται υπερβολικά για όσα μας έδειξε ΞΑΝΑ.

Τα 17:06 που αγωνίστηκε ο Μάντζαρης πέρασαν ανεκμετάλλευτα από τον Έλληνα γκαρντ.

ΥΓ: Προσθήκη ακούμε, προσθήκη δε βλέπουμε. Αν λείψει ένα γκαρντ δεν υπάρχει περιθώριο να παίξει κάποιος άλλος περιφερειακός άσχημα.

ΥΓ 2: Ηττα η ΤΣΣΚΑ σε πρωτάθλημα που παίζει (σχετικά) μόνη της, ήττα η Αρμάνι σε πρωτάθλημα που παίζει μόνη της. Να καταλάβουμε πως είναι λογικό κάποια στιγμή να συμβεί και στις δικές μας ομάδες. Η Euroleague είναι εξαντλητική.

ΥΓ 3: Παρά τα όσα ισχυρίζονται οι περισσότεροι, βρήκα απόλυτα σωστή την άμυνα του Παπανικολάου στον Λαβ στο τέλος της κανονικής διάρκειας. Ήταν επιθετική για να μην επιτρέψει τρίποντο που θα έφερνε ήττα. Τον πέρασε (λογικό αφού βγήκε με τα... μπούνια) κι έπρεπε να βγει βοήθεια κάποιος άλλος ώστε να τον εμποδίζει, ενώ στη χειρότερη... παράταση.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.