Βάζει τα σουτ, αλλά δεν κερδίζει

Βάζει τα σουτ, αλλά δεν κερδίζει

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βάζει τα σουτ, αλλά δεν κερδίζει

bet365

Οι αριθμοί των Αμερικάνων του Άρη δείχνουν βελτίωση, αλλά αυτό που λείπει από τους «κίτρινους» παραμένει το αποτέλεσμα.

Έτσι όπως δομήθηκε φέτος ο Άρης, έγινε σαφές από την πρώτη στιγμή ότι θα βασιστεί εν πολλοίς στις επιδόσεις των Αμερικάνων. Γιατί οι περισσότεροι Έλληνες, πλην του Λευτέρη Μποχωρίδη, έχουν διαφορετικό αγωνιστικό ρόλο, λειτουργούν περισσότερο υποστηρικτικά. Η στατιστική απεικόνιση δεν δείχνει πάντα την αλήθεια και πολλές φορές έχει μικρή σημασία σε σχέση με το αποτελέσματα. Γιατί οι αριθμοί δεν καταδεικνύουν με δίκαιο τρόπο την προσφορά ενός αθλητή, γιατί επίσης οι ευθύνες του καθενός στο γήπεδο διαφέρουν και όλα εξαρτώνται από το αγωνιστικό πλάνο του προπονητή και τον βαθμό ανταπόκρισης του καθενός.

Οι αριθμοί δείχνουν πάντως ότι ο Γκάρι ΜακΓκι έχει διαφορά από τον αντίστοιχο περσινό. Ο Αμερικανός έχει έντονη συμμετοχή στο παιχνίδι του Άρη, η βασική ευθύνη του είναι η δημιουργία χώρων για τους συμπαίκτες του και οι μέχρι στιγμής αριθμοί του είναι κατώτεροι σε σχέση με τους περσινούς. Γιατί με τη φανέλα της Κύμης είχε 10.1 πόντους κατά μέσο όρο έχοντας όμως το πλεονέκτημα της παρουσίας του Θαντ ΜακΦάντεν στην περιφέρεια, ενώ φέτος περιορίζεται στους 5.7. Παράλληλα είναι λιγότερο παραγωγικός και στα ριμπάουντ μαζεύοντας δύο λιγότερα σε σχέση με πέρυσι. Ο Μαϊκάλ Κάιζερ ουσιαστικά κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. Σε παραγωγικότητα πόντων δίνει και πάλι με 6.7 πόντους ανά αγώνα, αλλά το ποσοστό ευστοχίας του βρίσκεται στο 52% έπειτα από το περσινό 62%. Φέτος βέβαια αναλαμβάνει περισσότερες προσπάθειες καθώς σε επτά αγώνες έχει πάρει 40 σουτ και πέρυσι, στο σύνολο της αγωνιστικής περιόδου, επιχείρησε 91.

Το μακρινό σουτ

Εδώ υπάρχει μια αντίφαση σε σχέση με την αποτελεσματικότητα της ομάδας. Ο Άρης είναι από τις καλύτερες ομάδες της Basketleague στον έναν από τους δύο πιο σημαντικούς τομείς στο σύγχρονο μπάσκετ. Γιατί αν το επίπεδο αθλητικότητας είναι το πρώτο, το μακρινό σουτ είναι το δεύτερο. Το ποσοστό του βρίσκεται στο 36.6%, είναι το τέταρτο καλύτερο στο Πρωτάθλημα. Γιατί έχει εισπράξει περισσότερα από παίκτες όπως ο Λάκι Τζόουνς. Πέρυσι, με τη φανέλα του ΠΑΟΚ ο Αμερικανός περιορίστηκε στο 30.3% και φέτος σουτάρει με 44.8%. Οι 14 ποσοστιαίες μονάδες στοιχειοθετούν τρομακτική βελτίωση.

Το ίδιο ισχύει και για τον Ραμόν Χάρις. Κατά διαβολική σύμπτωση, πέρυσι με τη φανέλα του Κολοσσού Ρόδου ο Αμερικανός είχε ποσοστό ευστοχίας 30.3% στο τρίποντο και φέτος έχει 40%. Υπάρχει όμως και το 36% στα σουτ δύο πόντων, έπειτα από το περσινό 56%.

Αυτός που εμφανίζει μεγαλύτερη βελτίωση είναι ο Μπορίς Νταλό. Ο Γάλλος προσπαθεί να ανταποκριθεί σε ρόλο πλέι μέικερ, μέχρι στιγμής όμως έχει πιο εμφανή επιτυχία στο μακρινό σουτ με το ποσοστό του 46.6% έπειτα από το περσινό 31%. Αντιθέτως, ο Γκάρι Μπελ συνεχίζει να κυμαίνεται στα ρηχά. Πέρυσι σούταρε με 27% στα τρίποντα και φέτος το κάνει με 30%.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα