Κι όμως από το ΠΑΟΚ-Άρης άρχισαν όλα...

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Κι όμως από το ΠΑΟΚ-Άρης άρχισαν όλα...
Ο Αντώνης Καλκαβούρας κάνει το «ταμείο» της ανολοκλήρωτης 7ης αγωνιστικής στην Basket League, που βρήκε το Περιστέρι να παραμένει αήττητο, τον Ολυμπιακό να επιστρέφει στις νίκες και τον Παναθηναϊκό να παίρνει «αναγκαστικό»... ρεπό! Γιατί το ντέρμπι ΠΑΟΚ-Άρη προκαλεί νοσταλγία και κάνει τους πιο παλιούς μπασκετικούς να εκτιμούν την τεράστια προσφορά των δύο συλλόγων...

Να αρχίσουμε με ένα flash-back, που ήρθε αυτόματα στο μυαλό, βλέποντας το ντέρμπι, σε γήπεδο με μεγαλύτερη χωρητικότητας από το Αλεξάνδρειο που όμως δεν γέμισε... Συνδυάζοντας την σημερινή δυναμικότητα των δύο ομάδων σε σχέση με την αντιπαλότητα της δεκαετίας του '80, για ένα σημερινό 45άρη, το σοκ δεν είναι αμελητέο! Πότε βλέπαμε τις μάχες του Γκάλη, του Γιαννάκη, του Φιλίππου και του Σούμποτιτς με τον Πρέλεβιτς, τον Φασούλα, τον Κόρφα και τα υπόλοιπα παιδιά, για τις οποίες ζούσε και ανέπνεε όχι μόνο η Θεσσαλονίκη (τα εισιτήρια γίνονταν «ανάρπαστα» με το που κυκλοφορούσαν) αλλά όλη η φίλαθλη Ελλάδα και πως πέρασαν τόσο γρήγορα τόσα πολλά χρόνια;

Η αναγωγή των δύο εποχών, πέρα από την συνειδητοποίηση του πόσο έχουμε μεγαλώσει, προκαλεί νοσταλγία αλλά και σχετική μελαγχολία, υπό την έννοια ότι ο σύγχρονος 18άρης, όχι απλά δεν ξέρει, αλλά δεν μπορεί να φανταστεί την πάλαι ποτέ δυναμική των δύο ομάδων της βόρειας Ελλάδας και να πιστέψει ότι το ντέρμπι ΠΑΟΚ-Άρη ή Άρη-ΠΑΟΚ (όπως θέλει ο καθένας), είχε τεράστια συμβολή στην καθιέρωση της Ελλάδας, ως παγκόσμιας μπασκετικής δύναμης. Η παράδοση, η παιδεία και η ιστορία θα υπάρχουν για πάντα. Αν βρεθούν και δύο σοβαροί επενδυτές, τότε πολύ σύντομα το ελληνικό μπάσκετ θα αποκτήσει τέσσερις «κολοσσούς» και οι δύο «αιώνιοι αντίπαλοι» θα αποκτήσουν παρέα...

Αυτά για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι...

Αγωνιστική χωρίς τους πρωταθλητές

Κατά τα άλλα, η αναβολή του αγώνα Κολοσσού-Παναθηναϊκού, λόγω της έκτακτης ασθένειας (γαστρεντερίτιδα) έξι παικτών του «τριφυλλιού», άφησε λειψή την 7η αγωνιστική, η ολοκλήρωση της οποίας, θα υπερκαλύψει το 1/4 της εφετινής κανονικής περιόδου.

Κατ' αυτόν τον τρόπο, οι «πράσινοι» γλίτωσαν την ταλαιπωρία του ταξιδιού στο «σμαραγδένιο νησί», συνάμα όμως, δεν εξοικονόμησαν και επιπλέον μέρες δουλειάς στο γήπεδο, καθώς για τουλάχιστον τρεις ημέρες οι Καλάθης, Μήτογλου, Γκιστ, Λάσμε, Βουγιούκας και Τόμας (η μισή ομάδα δηλαδή) έμειναν εκτός προπονήσεων.

Στο προσκήνιο πλέον για τους πρωταθλητές, είναι η πρώτη εφετινή επίσκεψη στη Μόσχα και η πρώτη νίκη στην έδρα ενός αντιπάλου με τους ίδιους στόχους με τον Παναθηναϊκό. Στα τρία χρόνια της Euroleague με το ισχύον σύστημα διεξαγωγής, ο «εξάστερος» έχει συγκριτικά τις λιγότερες εκτός έδρας νίκες από όσες ομάδες προκρίθηκαν στα playoffs (5 τη σεζόν 2016-17 και 6 την χρονιά 2017-18) ή βρίσκονται στην πρώτη οκτάδα στην μέχρι στιγμής βαθμολογία της διοργάνωσης.

Το ματς της Παρασκευής (30/11) με την Χίμκι, με δεδομένη και την απουσία του Αλεξέϊ Σβεντ, είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ να αφήσει πίσω του τρεις νίκες την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα και να «κλείσει» ακόμη περισσότερο την «ψαλίδα» από την πρώτη 4άδα.

Το “limit-up” του Λάνγκφορντ στην Βιτόρια ήταν ένα πρώτο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Αν ξεπεράσει το "ντεφορμάρισμά" του και τον μιμηθεί και ο Καλάθης, τότε ο Παναθηναϊκός θα έχει την ευκαιρία πετύχει ένα πειστικό «διπλό» στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας, τότε θα μπορεί να ατενίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία τη συνέχεια...

Το 2ο μέρος τα άλλαξε όλα!

Στα της Basket League, τώρα, το τέλος στο αήττητο της Ρεάλ που συνδυάστηκε με ένα "τρομακτικό" πρώτο ημίχρονο από τον Σπανούλη (16π. με 4/4 τριπ.), την πρώτη εξαιρετική εμφάνιση του Ουίλιαμς-Γκος (24π.) και καλή απόδοση και από τον Στρέλνιεκς, αναζωογόνησε τον Ολυμπιακό (6-1) που μετά από μία πολύ κακή 2η περίοδο, προσέγγισε διαφορετικά το 2ο μέρος κι έφτασε σε μία εύκολη νίκη (98-72) επί του Πανιωνίου.

Το -11 του 14ου λεπτού (20-31), με 14/27 τρίποντα (51,8%) και 28 ασίστ, έγινε +29 (98-69) λίγο πριν το τέλος κι έτσι οι «ερυθρόλευκοι» επέστρεψαν στις νίκες με τους δύο νεοαποκτηθέντες Αμερικανούς (Ουίλιαμς-Γκος 17π. & 3ασ. με 4/5 τριπ., ΛεΝτέι 15π. & 4ρ.) να συνεχίζουν το σερί των καλών εμφανίσεων, τον Παπανικολάου να μην χάνει σουτ και τον Σπανούλη να προσπερνάει Σιγάλα (σε συμμετοχές) και Χατζή (στα τρίποντα)! Η είδηση της βραδιάς στο ΣΕΦ, όμως, ήταν η επιστροφή του Δημήτρη Αγραβάνη (2π. & 1ρ. σε 5') μετά από 10 μήνες αγωνιστικής απραξίας, γεγονός που δεν έμεινε ασχολίαστο από τον Ντέϊβιντ Μπλατ.

6/6 και συνεχίζει!

Στο κλειστό του ΟΑΚΑ, η ΑΕΚ (5-2) κράτησε για 3η συνεχόμενη αγωνιστική τον αντίπαλό της κάτω από το φράγμα των 70 πόντων και μετά από ένα αμφίρροπο πρώτος μέρος, στα μέσα της 3ης περιόδου «άνοιξε» την διαφορά (προηγήθηκε ακόμη και με +15) κι έφτασε σχετικά εύκολα στην 6η συνεχόμενη νίκη (83-69) της σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο Λούκα Μπάνκι έδωσε τριήμερο ρεπό και κρατάει τον καλό βαθμό που πήρε στο δημιουργικό κομμάτι ο Μάλκολμ Γκρίφιν (13π. & 8ασ.), ενώ τη δουλειά στην επίθεση έκαναν οι συνήθεις ύποπτοι Λαρεντζάκης (16π., 4ρ. & 3ασ.) και Σάκοτα (15π.), με τον Ματσιούλις (12π., 5ρ. & 3ασ.) σε ρόλο passepartout σε άμυνα κι επίθεση!

Περιστέρι για τετράδα!

Στο κλειστό της οδού Τζον Κένεντι, το Περιστέρι (7-0) ολοκλήρωσε το 1/4 της κανονικής περιόδου χωρίς απώλειες, παίρνοντας για πρώτη φορά το προβάδισμα, όμως, στα μέσα της 3ης περιόδου και συναντώντας αρκετές δυσκολίες μέχρι το τελικό 87-78 επί του Λαυρίου. Οι Περιστεριώτες (Χάροου 15π. & 6ασ., Γκρέϊ 15π. & 5ασ. με 3/5 τριπ.), που έχασαν τον Κίκι Κλαρκ μέχρι το τέλος της σεζόν (τραυματίστηκε στο γόνατο), είναι η 2η πιο εύστοχη ομάδα στα δίποντα (54,7%) και η 3η στην παραγωγικότητα (μ.ο. 80,1π.), αυτό όμως δεν εφησυχάζει καθόλου τους έμπειρους της ομάδας που έχουν «φάει με το κουτάλι» τα γήπεδα της Basket League. O Αργύρη Πεδουλάκης προέβλεψε ότι έρχονται δυσκολότερες μέρες, ενώ ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος (11π. & 3ρ.), δήλωσε στο gazzetta.gr ότι «η όποια χαλάρωση θα είναι κακός σύμμαχος».

Καινούρια φρουτάκια στο καζίνο! Το αγαπημένο «Eye Of Hathor» έφτασε στη Vistabet.gr!

Μαθήματα μπασκετικής νοοτροπίας μεγάλης ομάδας!

Στην Πάτρα, ο Προμηθέας (5-2) μετέτρεψε από νωρίς σε... «περίπατο» ένας ματς (κόντρα στην Κύμη), που θεωρητικά - λόγω κούρασης και τραυματισμών - θα μπορούσε να του προκαλέσει προβλήματα και απέδειξε ότι και από πλευράς νοοτροπίας, κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Το σερί 22-0 στην 1η περίοδο και τα σχεδόν 6 λεπτά με μηδέν παθητικό, καταδεικνύουν τον βαθμό συγκέντρωσης των παικτών του Μάκη Γιατρά (Γερομιχαλός 21π. & 5ρ. με 10/10 σουτ) που «καθάρισαν» το ματς πριν την ανάπαυλα με την διαφορά να φτάνει ακόμη και στο +36 (51-15 στο 17'). Η εύκολη νίκη (94-61) συνδυάστηκε με μερικά ατομικά (Όντουμ 14ασ.) και ομαδικά ρεκόρ (34 ασίστ και 12 κλεψίματα) στην ιστορία της ομάδας στην Α1 Κατηγορίας, με σημαντικότερο απ' όλα την αψεγάδιαστη εμφάνιση του Τερέλ Παρκς (22π. & 12ρ. σε 21'), ο οποίος στο πρώτο ημίχρονο είχε σπάσει τα κοντέρ στο σύστημα αξιολόγησης (30 βαθμούς)!

Ο ρυθμός του «δικεφάλου» και η νοσταλγία των 80's!

Στην Πυλαία, ο ΠΑΟΚ (5-2) επιβεβαίωσε τον πολύ καλό ρυθμό που έχει βρει και την τεράστια διαφορά ποιότητας που τον χωρίζει από τον συμπολίτη του και διατήρησε την εντός έδρας απόλυτη κυριαρχία του (4/4 με μ.ο. διαφοράς το +19). Αν εξαιρέσουμε μόλις ένα πεντάλεπτο «νεκρό» πεντάλεπτο, στην διάρκεια του οποίου επέτρεψαν στον Άρη να μειώσει στο -3 (με σερί 2-14), οι παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου (Γκος 23π. με 5/11 τριπ.) είχαν εξαιρετική απόδοση και σούταραν με πολύ υψηλά ποσοστά (89% βολ., 63% διπ. & 42,4% τριπ.) και αν ήταν πιο συγκεντρωμένοι, ίσως να είχαν νικήσει με μεγαλύτερη από την τελική διαφορά (95-79).

Ο Λίνος Χρυσικόπουλος (20π., 4ρ., 3ασ. & 3κλ. με 4/8 τριπ.) συνέχισε με κεκτημένη ταχύτητα από την εκπληκτική βραδιά στους Κανάριους Νήσους (24π. κόντρα στην Τενερίφη), ενώ ο «δικέφαλος του Βορρά» είναι μακράν η ομάδα που ευστοχεί στα περισσότερα τρίποντα (74) του πρωταθλήματος και μάλιστα με το υψηλότερο ποσοστό (41,6%).

Υπάρχει ελπίς!

Στο κλειστό «Μελίνα Μερκούρη», η αλλαγή προπονητή είχε ευεργετική επίδραση στο Ρέθυμνο (1-6), που υπό τις οδηγίες του Βαγγέλη Ζιάγκου πέρασε από μύρια κύματα, αλλά στο τέλος «πανηγύρισε» την πρώτη νίκη (83-76) στο πρωτάθλημα και πήρε σημαντική ανάσα ενόψει της δύσκολης συνέχειας. Οι Κρητικοί (Μπρέϊσι-Ντέϊβις 18π. με 3/5 τριπ.) που ανέτρεψαν μία διαφορά 13 πόντων (στο 6') και ξέφυγαν ακόμη και με +8 (στο 33'), «είδαν τον χάρο με τα μάτια τους», όταν ο Χολαργός προηγήθηκε με 65-68 στα 45"! Το τρίποντο του Μπαρτ τζούνιορ (17π. & 7ασ.), όμως, έστειλε το ματς στην παράταση (68-68) και στο έξτρα πεντάλεπτο οι γηπεδούχοι (έσπασαν για πρώτη φορά φέτος το φράγμα των 80 πόντων) ήταν πιο αποφασιστικοί, είχαν μόλις ένα λάθος (9 συνολικά) και 4/4 σουτ, γεγονός που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ τους.

Συνεχή βήματα προς τα εμπρός

Η δεύτερη εφετινή επίσκεψη στο «Νίκος Γκάλης» και συνολικά η 5η στην Αθήνα (συμπεριλαμβανομένου και του Κυπέλλου στο Περιστέρι), απέδειξε ότι ο Ήφαιστος (3-4) κάνει συνεχώς βήματα προς τα εμπρός (έχασε με -28 από τον Παναθηναϊκό και με -37 από τον Ολυμπιακό) και συνδυάζει την απόκτηση εμπειριών με την συνεχή προσπάθεια να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ανταγωνιστικός. Ο Σωτήρης Μανωλόπουλος είχε διαβάσει πολύ καλά το παιχνίδι της πρώην ομάδας του και πηγαίνοντας την μπάλα κοντά στο καλάθι (Έβανς 21π. & 9ρ.) δημιούργησε αρκετά προβλήματα στην ΑΕΚ κι έμεινε κοντά στο σκορ για σχεδόν τρία δεκάλεπτα. Αν οι παίκτες του ήταν πιο προσεκτικοί (18 λάθη) και πιο εύστοχοι από μακριά (18,2% με 2/11 τριπ.), τότε ίσως η ομάδα της Λήμνου να έφευγε με κάτι καλύτερο από το τελικό 69-83.

Έβαλε δύσκολα στους πρωτοπόρους!

Η μεγάλη συνέπεια στα ριμπάουντ, οι καλές επιλογές στην επίθεση και το σκοράρισμα μέσα στο «ζωγραφιστό» (Μιλόσεβιτς 14π. & 10ρ.), βοήθησαν το Λαύριο (3-4) να παρουσιαστεί κάτι περισσότερο από ανταγωνιστικό στο Περιστέρι και να βάλει δύσκολα στους «πρίγκηπες της Δυτικής όχθης». Η ομάδα του Χρήστου Σερέλη (Λαμπ 20π.) έχασε την επαφή με το σκορ στο τελευταίο 5λεπτό και σε γενικές γραμμές γνώρισε μία τιμητική ήττα (78-87), που οφείλεται κυρίως στην περιφερειακή αστοχία (20% στα τρίποντα με 3/15) και την απαγορευτική αναλογία ασίστ/λαθών (8/16).

Έχασε από την άμυνα!

Το επιθετικό "limit-up" στο εφετινό πρωτάθλημα δεν ήταν αρκετό για να κρατήσει τον Άρη (2-5) στην διεκδίκηση της νίκης στο πάλαι ποτέ σπουδαιότερο ντέρμπι του ελληνικού μπάσκετ (δεν έλειψαν τα παρατράγουδα), πολύ απλά γιατί συνδυάστηκε με τη χειρότερη αμυντική βραδιά των «κιτρινόμαυρων», που μοιραία έφερε και την πιο βαριά ήττα (79-95).

Τηρουμένων των αναλογιών και απέναντι σε έναν πολύ φορμαρισμένο ΠΑΟΚ, η ομάδα του Βαγγέλη Αγγέλου (Μποχωρίδης 15π. & 3ασ. με 3/5 τριπ.) πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνισή της στην επίθεση, έχοντας μακρινό σουτ (48,2% 13/27 τριπ.) και εξαιρετικές συνεργασίες.

Το μεγάλο πρόβλημα, όμως, ήταν τα 17 λάθη αλλά κυρίως η άμυνα! Οι «κιτρινόμαυροι» δεν είχαν σωστή αντιμετώπιση στις αλλαγές των screens, στερήθηκαν λογικής και εξυπνάδας και δέχτηκαν 28 πόντους περισσότερους από τον μέσο όρο του παθητικού τους (μ.ο. 67,0π.) στα εκτός έδρας ματς.

Το πρόβλημα βρίσκεται στην επίθεση...

Στην Κρήτη, ο Χολαργός (2-5) διαχειρίστηκε ιδανικά το νεκρό σημείο του 2ου μέρους που τον έφερε πίσω στο σκορ με 8 πόντους και βρέθηκε πολύ κοντά στο πρώτο εφετινό «διπλό», που θα τον απομάκρυνε για τα καλά από την επικίνδυνη ζώνη, ωστόσο, η έλλειψη καθαρού μυαλού στις κρίσιμες τελευταίες κατοχές της κανονικής διάρκειας και οι κακές επιλογές της παράτασης, στοίχισαν μία ήττα (76-83), που θα πρέπει να παραδειγματίσει τους νεοφώτιστους. Μπορεί η ομάδα του Άρη Λυκογιάννη (Γιάνκοβιτς 10π. & 10ρ.) να είναι από τις καλύτερες στα ριμπάουντ ( με μ.ο. 33,8), όμως, τα βρίσκει «σκούρα» στην επίθεση, που είναι η «αχίλλειος πτέρνα» της (μαζί με το Ρέθυμνο, έχουν την χειρότερη με μ.ο. 69,1π.).

Θετικό πρόσημο παρά την βαριά ήττα!

Πριν το τζάμπολ, κανένας ίσως δεν πίστευε ότι το ντεμπούτο του Νίκου Οικονόμου στον πάγκο των «κυανέρυθρων» θα μπορούσε να επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στην αγωνιστική εικόνα των «κυανέρυθρων» (Παπαντωνίου 20π., 4ρ. & 5ασ.). Παρ' όλα αυτά, για ένα ημίχρονο, ο Πανιώνιος (2-5) ήταν η ομάδα που στεκόταν καλύτερα στο Στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας» και παρά το βαρύ τελικό σκορ (72-98), έδειξε ότι έχει τα φόντα να αποφύγει τον υποβιβασμό. Η διακοπή για τα «παράθυρα» των προκριματικών του Παγκοσμίου πρωταθλήματος έρχεται στο ιδανικό timing και θα δώσει την ευκαιρία στον παλαίμαχο Νικαιώτη διεθνή άσο, να περάσει χρόνο με τους παίκτες του στο γήπεδο και να προετοιμάσει καλύτερα τον «τελικό» της 8ης Δεκεμβρίου, με τον Κολοσσό στη Νέα Σμύρνη.

Στην έκτη... κάηκε!

Στο «Δημήτριος Τόφαλος» έμελλε να γραφτεί το «κύκνειο άσμα» του Γιάννη Καστρίτη στον πάγκο της Κύμης (1-6), που μετά από την περυσινή - πέρα από κάθε προσδοκία - επιτυχημένη χρονιά, φέτος δεν μπόρεσε ποτέ να δώσει τον προσανατολισμό που ήθελε στον σύλλογο της Εύβοιας και προδόθηκε από την έλλειψη ενός κλασσικού point-guard. Η 6η συνεχόμενη ήττα (61-94) και βαρύτερη όλων από τον Προμηθέα, έβγαλε στην επιφάνεια πολλά από τα εφετινά «κακώς κείμενα» της εφετινής δυσάρεστης έκπληξης του πρωταθλήματος, που έχουν να κάνουν με την άμυνα (14η με μ.ο. 85,7π.) και τα λάθη (1η με μ.ο. 18,0). Το φοβερό είναι ότι αυτή η ομάδα λίγο έλειψε να νικήσει στα ίσα τον Ολυμπιακό...

Στη Ρόδο, η αναβολή του αγώνα με τον Παναθηναϊκό, έδωσε περισσότερο χρόνο στο νέο τεχνικό του Κολοσσού, Κώστα Φλεβαράκη να δουλέψει με τους παίκτες του με φόντο την διακοπή και το παιχνίδι-ορόσημο της 8ης Δεκεμβρίου με αντίπαλο τον Πανιώνιο, που θα κρίνει πολλά στην μάχη της παραμονής.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!