Ο ΠΑΟ το απέδειξε, ο Ολυμπιακός θα το κάνει;

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Ο ΠΑΟ το απέδειξε, ο Ολυμπιακός θα το κάνει;
Ο Αντώνης Καλκαβούρας κάνει το «ταμείο» της 5ης αγωνιστικής στην Basket League και αξιολογώντας τα "takeaways" από την πρώτη εφετινή «αιώνια» μάχη στην Euroleague, επιχειρεί να προβλέψει που θα κριθεί το «εγχώριο» ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού που ακολουθεί.

''Εδώ παίζεις στην έδρα σου και με Cash Out* '' *Ισχύουν Όροι και Προυποθέσεις

Στη Νέα Σμύρνη, ο Παναθηναϊκός (5-0) πήγε το ματς όπως ακριβώς ήθελε ο Καταλανός προπονητής του και χωρίς να χρειαστεί να «φορτσάρει», αύξανε προοδευτικά την απόσταση του από τον Πανιώνιο, μέχρι και το τελικό 88-67, που σηματοδότησε την μεγαλύτερη διαφορά στο παιχνίδι. Ο Τσάβι Πασκουάλ δεν χρησιμοποίησε κανέναν παίκτη περισσότερο από τα 22 λεπτά που έπαιξε ο Ιωάννης Παπαπέτρου (6π. & 3ρ.), είδε με ικανοποίηση την ομάδα του να κάνει μία γερή προπόνηση και σταύρωσε τα δάχτυλά του έτσι ώστε οι ενοχλήσεις του Τζέϊμς Γκιστ (6π., 10ρ. & 4ασ.), να μην στην φτέρνα κρύβουν κάτι τι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Οι «πράσινοι» συμπλήρωσαν τρεις νίκες σε ισάριθμους αγώνες μέσα σε μία εβδομάδα και πάνε στην Πόλη με την ψυχολογία στα ύψη, ενόψει του πρώτου πραγματικού ευρωπαϊκού "crash-test" εκτός των συνόρων με την Εφές. Η καθαρή νίκη επί του Ολυμπιακού στο πρώτο ευρωπαϊκό match-up των δύο «αιωνίων», φέρνει το «τριφύλλι» σε πλεονεκτική θέση ενόψει της κυριακάτικης (18/11, 19.00) μάχης του πρωταθλήματος.

Οι πρωταθλητές απέδειξαν ότι αν αξιοποιήσουν την αδιαμφισβήτητη υπεροχή των παικτών του στα αθλητικά προσόντα και κυριαρχήσουν στο inside game, τότε θα έχουν τον πρώτο λόγο για το 2/2! Αν το καταφέρουν, τότε αίφνης, μέσα στις πρώτες 45 μέρες της σεζόν, θα βρεθούν ήδη δύο βήματα μπροστά στην διεκδίκηση των δύο σημαντικότερων στόχων της χρονιάς. Αν όχι, τότε η ήττα στο πρωτάθλημα θα τους φέρει σε πολύ πιο μειονεκτική θέση απ' ότι αν έχαναν την περασμένη Παρασκευή στο πλαίσιο της Euroleague.

Στην Ελλάδα, άλλωστε, καμία από τις δύο ομάδες δεν είναι εύκολο να χάσει άλλο ματς, ενώ στην Ευρώπη, κάθε παιχνίδι είναι τελικός και κρύβει παγίδες... Άστε που με άλλα 24 τέτοια ματς να απομένουν, υπάρχει χρόνος και τρόπος για να γίνουν διορθώσεις.

Ζητείται πραγματική αντίδραση...

Στο Φάληρο, ο Ολυμπιακός (5-0) διασκέδασε τις αρνητικές εντυπώσεις που άφησε η αμυντική εικόνα του στο 2ο μέρος του ευρωπαϊκού ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό (δέχτηκε 52π.) και 48 ώρες μετά την ήττα στο ΟΑΚΑ (3η σερί στην Euroleague), επέτρεψε στο Λαύριο να πετύχει ακριβώς τους μισούς στο 2ο εικοσάλεπτο. Μετά από ένα πολύ νωθρό ξεκίνημα (34-30 στο 15'), οι «ερυθρόλευκοι» (Μάντζαρης 14π. & 4ασ. με 3/3 τριπ.) κράτησαν για 6 λεπτά (20-0 σερί από το 26' έως το 32') το Λαύριο μακριά από το καλάθι τους και τελικά έφτασαν πολύ εύκολα στην 5η συνεχόμενη νίκη (102-63) τους στο πρωτάθλημα.

Ο Ντέϊβιντ Μπλατ, που δεν ασχολήθηκε καθόλου με την επήρεια της πρώτης εφετινής ήττας από τον Παναθηναϊκό, δοκίμασε αρκετά σχήματα, έδωσε χρόνο σε όλους τους παίκτες κι έμεινε ικανοποιημένος από την αντίδραση της ομάδας (48,1% στα τριπ. με 13/27 και 26 ασίστ με 5 λάθη), που μέσα σε τρεις μέρες (από Πέμπτη σε Κυριακή) καλείται να δώσει δύο ματς (με Φενέρ στο ΣΕΦ και με ΠΑΟ στο "Νίκος Γκάλης" για το πρωτάθλημα) με αυξημένο το “πρέπει”!

Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ (16π., 6ρ., 3ασ. & 2κλ.) αναδείχτηκε για 2η φορά φέτος MVP της αγωνιστικής, ο κόσμος της ομάδας, όμως, θυμάται περισσότερο τα 19 επιθετικά ριμπάουντ και την κυριαρχία των ψηλών του «τριφυλλιού» στο ματς της περασμένης Παρασκευής (09/11).

Αν οι Πειραιώτες θέλουν να ρεφάρουν την πρώτη ήττα τους από τον «αιώνιο αντίπαλο», καλά θα κάνουν πάνε στο ΟΑΚΑ με αποθέματα ενέργειας! Στην αθλητικότητα υστερούν, στο συνδυασμό ποιότητας και μπασκετικού IQ υπερέχουν, οπότε η «κατάθεση» και η διάρκεια που θα βγάλουν στο παρκέ θα κάνει την διαφορά... Μην ξεχνάτε ότι θα έχει προηγηθεί και η αναμέτρηση με την περυσινή φιναλίστ της Euroleague, Φενερμπαχτσέ, στο Φάληρο...

Το αποτέλεσμα της Κυριακής (18/11, 19.00), πάντως, θα διαμορφώσει τις πρώτες ισορροπίες για τις ισορροπίες και τους πρώτους συσχετισμούς δυνάμεων μεταξύ «πράσινων» και «ερυθρόλευκων»...

Συνήθισε τις νίκες!

Στην δυτική όχθη, το εντυπωσιακό ξεκίνημα του Περιστερίου (5-0) συνεχίστηκε, με την ομάδα των δυτικών προαστίων να φτάνει στην 5η διαδοχική νίκη της (89-81) σε ισάριθμους αγώνες στο πρωτάθλημα. Οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη είχαν για 30 λεπτά εξαιρετική απόδοση (60% στα διπ. & 89% στις βολές), παρουσίασαν εξαιρετικές συνεργασίες (21 ασίστ) και πήραν διψήφιο αριθμό πόντων από πέντε παίκτες (Χάροου 18π. & 8ασ. με 7/10 σουτ), με αποτέλεσμα να προηγηθούν ακόμη και με +25 (60-35 στο 23') του Ήφαιστου Λήμνου.

Μελανό σημείο, τα 11 χαμένα αμυντικά ριμπάουντ που επέτρεψαν στους φιλοξενούμενους να κυριαρχήσουν μέσα στο «ζωγραφιστό» και να ψαλιδίσουν την διαφορά στους 6 πόντους (85-79), 74 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Οι 8/8 βολές του τελευταίου 5λέπτου, όμως, απομάκρυναν κάθε ίχνος ανησυχίας.

«Καθάρισε την μπουγάδα» από την άμυνα!

Στο κλειστό του ΟΑΚΑ, η ΑΕΚ (3-2) δεν έθελξε με την απόδοσή της και ανησύχησε με τον τραυματισμό του Ράταν-Μέϊς στον ώμο (20 μέρες νοκ-άουτ), αλλά διατήρησε σε υψηλά επίπεδα την ενέργειά της στην άμυνα, που ήταν και η κινητήριος δύναμη της επικράτησής της (73-63) επί του Χολαργού. Παρά τις πολλές απουσίες (Σάκοτα, Καββαδάς και Ξανθόπουλος), την αστοχία από μακριά (4/16 τριπ.) και τα πολλά λάθη (18) η ομάδα του Λούκα Μπάνκι (Γκρίφιν 15π. & 5ρ.) κράτησε τους νεοφώτιστους σε μονοψήφιο νούμερο στην 2η περίοδο (8π.), γεγονός που την βοήθησε να μετατρέψει το -8 (15-23) του 12ου λεπτού, σε +14 (50-36) στο 28' κι έκτοτε να μην ανησυχήσει ξανά σοβαρά!

«Κρύβει» το καλάθι στην Πυλαία!

Στην Θεσσαλονίκη, ο ΠΑΟΚ (3-2) συνέχισε την ανοδική του πορεία και με βασικό «όπλο» την άμυνα (3η με μ.ο. 69,0π.), πέτυχε την 4η συνεχόμενη νίκη (78-60) του σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου (Χάτσερ 17π. & 5ασ.) δεν κινδύνευσε σε κανένα σημείο του αγώνα και συνέχισε να σουτάρει εντυπωσιακά (42,8% με 9/21 τριπ.) πίσω από τα 6,75 (2η στο πρωτάθλημα με 40,5%) αλλά και με αξιοσημείωτη συνέπεια (88,2% με 15/17 βολ.) από την γραμμή της φιλανθρωπίας (1η με 74%). Το σημείο αναφοράς της, όμως, η εξαιρετική δουλειά που γίνεται στα μετόπισθεν, όπου ειδικότερα εντός έδρας (μ.ο. 60,0π.) δεν έχει δεχθεί φέτος περισσότερους από 64 πόντους στην Basket League.

Σε κάθε παιχνίδι κερδίζει από κάτι...

Στο κλειστό «Μελίνα Μερκούρη», ο Προμηθέας (3-2) νίκησε την «κούραση» από τα δύο ταξίδια μέσα σε μία εβδομάδα (σε Ρέθυμνο και Στρασβούργο), διαχειρίστηκε καλύτερα τις μικρές λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά (διπλάσιες ασίστ, λιγότερα λάθη, περισσότερα ριμπάουντ και καλύτερα ποσοστά σε τρίποντα και βολές) και στο τέλος είχε την τύχη με το μέρος του, με το άστοχο σουτ του Μπαρτ, που θα μπορούσε να είχε δώσει τη νίκη στους γηπεδούχους. Το τελικό 73-72 είχε την υπογραφή του Ουκρανού guard, Ολεξάντρ Λίποβι (16π., 5ρ., 2ασ. 2κλ. με 4/5 τριπ.), ο οποίος μαζί με τον Γκίκα (11π. & 6ασ.) έβγαλαν τα κάστανα από τη φωτιά για την ομάδα του Μάκη Γιατρά, που έδωσε τρία ματς μέσα σε 6 μέρες!

Το κομβικό «φράγμα» των 70 πόντων!

Στη Ρόδο, το σερί 14-1 του Άρη (2-3) στα τελευταία 3 λεπτά, «έφερε τούμπα» ένα ματς, που στην μεγαλύτερη διάρκειά του, ήταν στον έλεγχο των γηπεδούχων, οι οποίοι είχαν προηγηθεί ακόμη και με +10 (41-31 στο 24'). Χάρη στην υπεροχή τους στα ριμπάουντ (35-41), όμως, οι «κιτρινόμαυροι» (Λ.Τζόουνς 14π., 8ρ. & 2ασ.) βρίσκονταν συνεχώς κοντά στο σκορ και στο τελευταίο πεντάλεπτο, έκαναν την μεγάλη αντεπίθεση, κρατώντας τον Κολοσσό για τα τελευταία 5'16" χωρίς καλάθι εντός πεδιάς.

Ο «πάλαι ποτέ αυτοκράτωρ», που νίκησε (72-61) για πρώτη φορά μετά από 5,5 χρόνια στο «νησί των ιπποτών» (με προπονητή και πάλι τον Βαγγέλη Αγγέλου) εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρό επιθετικό πρόβλημα και είναι η πιο άστοχη του πρωταθλήματος στα δίποντα (42,1%)! Παρ' όλα αυτά, έχει 100% επιτυχία στην Basket League (2/2), όταν σκοράρει πάνω από 70 πόντους και συνολικά 4/5 σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Δείχνει ότι θα ξεφύγει νωρίς από τη ζώνη του υποβιβασμού!

Η δεύτερη εφετινή επίσκεψη του Ήφαιστου (2-3) στο Περιστέρι (έχασε και στους “16” του Κυπέλλου), φανέρωσε την σταδιακή βελτίωση που χαρακτηρίζει τους νησιώτες από το ξεκίνημα της σεζόν. Από το -28 στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Παναθηναϊκό και το -37 στο ΣΕΦ απέναντι στο Ολυμπιακό, στο «Ανδρέας Παπανδρέου» η ομάδα του Σωτήρη Μανωλόπουλου (Τζ. Σμιθ 20π. με 4/6 τριπ., Έβανς 17π. & 12ρ.) κυριάρχησε πλήρως στο 2ο μέρος και παρά την ήττα της (81-89), έκανε ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός, αποδεικνύοντας ότι έχει τα φόντα να μην εξασφαλίσει πρόωρα την παραμονή της στην Α1 Κατηγορία.

Πίσω πάει καλά, μπροστά τι γίνεται;

Στο «Νίκος Γκάλης», ο Χολαργός (2-3) «ζόρισε» αρκετά την ΑΕΚ και διατήρησε την... παράδοση που τον θέλει να χάνει με μάξιμουμ 10 πόντους, αφήνοντας – για 3ο σερί εκτός έδρας ματς – θετικές εντυπώσεις! Με «όπλο» την επιθετική της άμυνα, η ομάδα του Άρη Λυκογιάννη (Τζ.Χόκινς 20π. & 5ρ.) «κατέβασε» για 4ο σερί ματς την μέση παραγωγικότητα του εκάστοτε αντιπάλου της (8π. τον Κολοσσό, 8π. το Περιστέρι, 12π. τον ΠΑΟΚ), αλλά με 17 λάθη και 5/28 τρίποντα (17,8%), δεν θα μπορούσε να περιμένει κάτι καλύτερο από μία αξιοπρεπή ήττα (63-73). Αν σκόραρε λίγο περισσότερο (μ.ο. 70,2π.), ίσως τώρα να είχε μία νίκη επιπλέον...

Το αφήνει πίσω του και συνεχίζει...

Το Λαύριο (2-3) είναι η μόνη ομάδα που στις πρώτες 5 αγωνιστικές της κανονικής περιόδου, έχει ήδη αντιμετωπίσει (και μάλιστα εκτός έδρας) τις δύο κορυφαίες ομάδες της Ελλάδας. Αυτός είναι και ο λόγος που η ομάδα του Χρήστου Σερέλη έχει ήδη δεχθεί ισάριθμες “100άρες” και έχει την 3η χειρότερη άμυνα του πρωταθλήματος (μ.ο. 83,0π.). Από το 63-102 του Φαλήρου, οι Λαυριώτες (Κακλαμανάκης 10π. & 4ρ.) κρατάνε την πρώτη πραγματικά αξιοθαύμαστη εμφάνιση του Σάϊλας Μέλσον (23π. με 9/13 σουτ), που έδειξε ότι μπορεί να τους δώσει σημαντικές λύσεις στην επίθεση.

Τρίποντο με τα... κυάλια!

Στο Βενετόκλειο, ο Κολοσσός (1-4) επιβεβαίωσε την επιθετική αδυναμία που φαινόταν ολοένα και πιο έντονα από την αρχή του πρωταθλήματος και μένοντας «άσφαιρος» (0/6 σουτ) στο τελευταίο 5λεπτο, έχασε ένα ματς (61-72) που για 35 λεπτά ήλεγχε απόλυτα! Ο Νίκος Βετούλας που είδε την ομάδα του (Μαυροειδής 13π. & 7ρ.) να τελειώνει το ματς με 19/60 σουτ εντός πεδιάς (31,1%), τα είχε συνολικά με τις επιλογές των παικτών του στην επίθεση. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ροδίτες βρίσκονται στην τελευταία θέση του πρωταθλήματος στα σουτ εντός πεδιάς (38,8%) και στα ριμπάουντ (μ.ο. 30,2) και εσχάτως εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο αλλαγών...

Ένα ακόμη βήμα προς τα πίσω...

Στο κλειστό της Πυλαίας, η Κύμη (1-4) έμεινε 18 ολόκληρους πόντους κάτω από την μέση παραγωγικότητά της, προσπέρασε τον μ.ο. των λαθών της (έκανε 18 και πριν το ματς, είχε μ.ο. 17) και σουτάροντας με 56% στις βολές (14/25), δεν μπορούσε να περιμένει κάτι περισσότερο από μία πεντακάθαρη ήττα (60-78).

Ειδικότερα, από τη στιγμή που οι τρεις βασικές επιθετικές αιχμές της ομάδας (Ουάσινγκτον, Μπολντς και Σαγκς) σκόραραν συνολικά 11 πόντους με 4/17 σουτ! Έτσι πήγε στράφι η συγκλονιστική απόδοση του Κρις Χόρτον (24π., 15ρ., 3κλψ. & 2κοψ.), που δεν είχε αντίπαλο μέσα στο καλάθι! Η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη δέχεται τους περισσότερους πόντους (μ.ο. 85,6π.) από τις 14 του πρωταθλήματος και δείχνει χειρότερη από παιχνίδι σε παιχνίδι!

Ελπίζει σε καλύτερη συνέχεια...

Στο κλειστό της οδού Αρτάκης, η αγωνιστική εικόνα του ενισχυμένου Πανιωνίου (1-4), που υπό τις οδηγίες του Βασίλη Φραγκιά, υιοθέτησε ένα εντελώς "run and gun" παιχνίδι (52,1% με 12/23 τριπ.), άφησε κάποιες υποσχέσεις για ένα καλύτερο μέλλον! Πάντα βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι οι «κυανέρυθροι» θα παίξουν κάποια στιγμή και άμυνα γιατί, πλην του Άρη που ξεπερνάει τους 70 πόντους με αίτηση για... χαρτόσημο, δεν έχουν δεχθεί από κανέναν άλλον αντίπαλο λιγότερους από 86 πόντους!

Το τελικό αποτέλεσμα (67-88) κόντρα στον Παναθηναϊκό πέρασε σε δεύτερη μοίρα καθώς η προσθήκη του 34χρονου Ντόρσεϊ (9π. & 9ρ. σε 24'), θα τους βοηθήσει στο ριμπάουντ (τελευταίοι με μ.ο. 29,6) και ο «πεινασμένος» Νώντας Παπαντωνίου (17π. & 3ρ. με 3/5 τριπ.) θα τους προσδώσει μία επιπλέον λύση στην περιφέρεια στην οργάνωση και το σκοράρισμα. Τώρα για την νέα διοικητική αλλαγή και εποχή στον Πανιώνιο, τι να πούμε; Ο Θεός και η ψυχή τους! Στον τζόγο πάντως, ποτέ δεν βγήκε κανείς νικητής...

Έχυσε την καρδάρα με το γάλα...

Τέτοια ευκαιρία, να βάλει από κάτω ομάδα που θα διεκδικήσει θέση στην τετράδα, δύσκολα θα ξαναβρεί το Ρέθυμνο (0-5). Απέναντι στον ταλαιπωρημένο από το ταξίδι στη Γαλλία και την Κρήτη κι ελλιπή (έπαιξε χωρίς τους Αμερικανούς, Έλις και Χολ), Προμηθέα, οι παίκτες του Σταύρου Μυκονιάτη (Τρ. Ντάνιελς 18π. & 12ρ.) ανέτρεψε μία διαφορά 13 πόντων (25-38 στο 19') και πέρασε μπροστά στο 32' (57-53), αλλά στα τελευταίο 5λεπτο δεν είχε το καθαρό μυαλό και το άστοχο σου του Μπαρτ τζούνιορ (16π., 4ρ. & 3ασ.) στην εκπνοή, δεν γλίτωσε τους Κρητικούς από την 3η σερί εντός έδρας ήττα (72-73) και τους διατήρησε στην τελευταία θέση της βαθμολογίας.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!