Ο Ουίλιαμς Γκος είναι ο παίκτης που έλειπε από τον Ολυμπιακό

Ο Ουίλιαμς Γκος είναι ο παίκτης που έλειπε από τον Ολυμπιακό

Κωνσταντίνος Μελάγιες Κωνσταντίνος Μελάγιες
Ο Ουίλιαμς Γκος είναι ο παίκτης που έλειπε από τον Ολυμπιακό
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για τον Νάιτζελ Ουίλιαμς Γκος που είχε ανάγκη ο Ολυμπιακός και για όσα διαφορετικά δοκίμασε ο Ντέιβιντ Μπλατ κόντρα στην Ούνικς.

Παιχνίδι από παντού στη Novibet με κινητό και τάμπλετ.

Κάθε φιλικό παιχνίδι κρύβει την ευκαιρία στους προπονητές να βάλουν μικρούς στόχους στους παίκτες τους, να δοκιμάσουν κάποια στοιχεία στο παρκέ, κάποιες κινήσεις ή κάποια σχήματα.

Ο Ντέιβιντ Μπλατ θα είναι χαρούμενος γιατί έπαιξε κόντρα σε δύο ομάδες με διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού. Η Χάποελ είναι μία ομάδα πιο κοντά στο στιλ των «ερυθρόλευκων» ενώ η Ούνικς παίζει με πιο αργό ρυθμό κι επιθέσεις μετά τα 18’’.

Αρχικά να πω πως ο Μπλατ ήθελε πάση θυσία τις δύο νίκες. Το περίφημο «στα φιλικά δεν μετράει το αποτέλεσμα» δεν ισχύει με τον συγκεκριμένο προπονητή ο οποίος καθημερινά τονίζει στους παίκτες του πως «η νίκη και η ήττα είναι συνήθεια». (Σας το γράφω συνέχεια αυτό εδώ και χρόνια, αλλά δεν ακούτε. Ορίστε τώρα…).

ΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΑΤΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΧΑΠΟΕΛ

Πρώτη και κύρια η παρουσία το Σπανούλη. Δεν πα’ να λέτε ό,τι θέλετε. Ας παίξει κάποιος καλύτερα από αυτόν για να του περιορίσει το χρόνο συμμετοχής. Όσο κάνει αυτά που έκανε και χθες, δε γίνεται να τον καθίσεις στον πάγκο.

Ο Σπανούλης συνυπήρξε με τον Ουίλιαμς Γκος ενώ όταν αντικαταστάθηκε ο Αμερικανός, μπήκε ο Στρέλνιεκς και πήγε στον «άσο» ο αρχηγός του Ολυμπιακού.

Δεύτερη ήταν η πίεση σε όλο το γήπεδο. Ο Μπλατ είχε δώσει εντολή πως μετά από κάθε εύστοχη βολή οι παίκτες του θα έπαιζαν άμυνα σε όλο το γήπεδο με σκοπό είτε να κλέψουν τη μπάλα είτε να καθυστερήσουν την έναρξη του επιθετικού συστήματος της Ούνικς. Τα πέτυχαν αμφότερα.

Τρίτη διαφορά ήταν το σχήμα με τους ΛεΝτέι, Μιλουτίνοφ και τρία γκαρντ (Σπανούλης, Στρέλνιεκς, Γκος). Χωρίς φόργουορντ δηλαδή. Έτσι έπαιξε στο τελευταίο δίλεπτο ο Ολυμπιακός.

Να θυμίσω πως στο τελευταίο τετράλεπτο κόντρα στην Χάποελ είχε δύο γκαρντ (Γκος, Στρελνιεκς) και τρεις (σχεδόν) ψηλούς (Βεζένκοβ, Πρίντεζης, ΛεΝτέι).

Τέταρτη κα τελευταία διαφορά ήταν πως τα γκαρντ όταν τα πόσταραν έπαιζαν από μπροστά τον παίκτη τους κι επέτρεπαν τη λόμπα πάσα. Για να είμαι ειλικρινής δε θυμάμαι να πόσταρε κάποιον περιφερειακό της η Χάποελ οπότε για αυτό να μην το είδαμε στο ματς της Παρασκευής.

Οι κοντοί έδιναν μάχη να βγουν εξ ολοκλήρου μπροστά από τον παίκτη που ήθελε να πάρει τη μπάλα στο low post. Στρέλνιεκς και Σπανούλης το έκαναν με επιτυχία, ο Γκος δυσκολεύτηκε.

ΠΑΙΚΤΑΡΑΣ Ο ΟΥΙΛΙΑΜΣ ΓΚΟΣ

Τώρα που είπα Γκος… Ο Αμερικάνος είναι παικταράς και δε χρειάζεται να περιμένουμε κι άλλο για να το καταλάβουμε. Το παιδί στην επίθεση διαθέτει εξαιρετικό ένας εναντίον ενός, δε διστάζει να πάρει το σουτ αν αισθανθεί μόνος του και κυρίως έχει γρήγορη σκέψη όταν έχει τη μπάλα στα χέρια του. Αυτό βέβαια είναι δίκοπο μαχαίρι γιατί κάνει επιπολαιότητες μερικές φορές.

Για παράδειγμα στην τέταρτη περίοδο έκανε 3 λάθη σε 30’’. Έκανε διπλή ντρίμπλα, έχασε τη μπάλα και εν συνεχεία υπέπεσε σε αντιαθλητικό φάουλ.

Ο Ολυμπιακός είχε ανάγκη έναν παίκτη που να έχει στο νου του να σκοράρει και να διατηρεί και την ικανότητα της πάσας.

Ένα άγχος έχω με τον Αμερικανό. Αν θα τα κάνει πάνω του στην πρώτη αγκωνιά που θα φάει από αντίπαλο.

Πάντως ο Μπλατ του δείχνει την εμπιστοσύνη του από νωρίς και με το χρόνο συμμετοχής που δικαίως του παρέχει και με το γεγονός πως είναι ο παίκτης που θα μπει από τον πάγκο όταν το ματς… στραβώνει κι αυτός δεν βρίσκεται στο παρκέ.

ΥΓ: Ο Ολυμπιακός έκανε 10 λάθη στο τελευταίο δεκάλεπτο. Τρεις φορές λάθος πάσα σε επαναφορά.

ΥΓ 2: Τρομερή λειτουργία της ομάδας και στα δύο παιχνίδια μετά από τάιμ άουτ. Αναφέρομαι στην πρώτη επίθεση μετά από τάιμ άουτ.

ΥΓ 3: Σε εκπληκτική σωματική κατάσταση ο Πρίντεζης. Τρέχει πολύ καλά το παρκέ, παίρνει πολλά ριμπάουντ (9 χθες) και βγάζει μεγαλύτερη φρεσκάδα.

ΥΓ 4: Κάθε χρόνο και καλύτερο του τουρνουά. Οι άνθρωποι στο Ηράκλειο έχουν την τεχνογνωσία και ανταποκρίνονται σε κάθε εμπόδιο που τους παρουσιάζεται. Σε ένα τουρνούα υπάρχουν πολλά που χρειάζεται να γίνουν και δεν είναι απλά τα τέσσερα παιχνίδια που βλέπει ο κόσμος. Μπράβο τους και πάλι μπράβο τους.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.