Στην Ελλάδα το μπάσκετ δεν είναι απλά ένα παιχνίδι (poll)

Στην Ελλάδα το μπάσκετ δεν είναι απλά ένα παιχνίδι (poll)

Κωνσταντίνος Μελάγιες Κωνσταντίνος Μελάγιες
Στην Ελλάδα το μπάσκετ δεν είναι απλά ένα παιχνίδι (poll)
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες με αφορμή δηλώσεις του Λάρι Μπράουν και του Ντέιβιντ Μπλατ γράφει για τη χαμένη μαγεία του μπάσκετ και βάζει δύσκολη ερώτηση στους φιλάθλους/οπαδούς.

Σας έχει τύχει ποτέ από κάτι εντελώς ασήμαντο (αρχικά ασήμαντο) να σας μπαίνει κάτι στο μυαλό. Χωρίς να το περιμένεις και εντελώς ξαφνικά είτε να ανακαλύπτετε μία μαγεία, είτε να καταλήγετε σε πολύωρη κουβέντα ακόμη και σε καυγά.

Σε μένα συμβαίνει και συνέβη και σήμερα.

Με έβαλαν σε σκέψεις δύο ατάκες από ισάριθμους ανθρώπους.

Από σπουδαίους ανθρώπους και από εξαιρετικούς προπονητές, αλλά να μείνουμε στην ανθρώπινη φύση τους.

ΛΑΡΙ ΜΠΡΑΟΥΝ

Ο Λάρι Μπράουν αποτελεί έναν θρύλο του παιχνιδιού και απόρησα όπως όλοι για ποιο λόγο άφησε το εξάμηνο στη Φλόριντα και το εξάμηνο στη Νέα Υόρκη (κάπως έτσι περνούν το χρόνο τους οι συνταξιούχοι Αμερικανοί) για να κοουτσάρει την Τορίνο...

Μιλώντας σήμερα ανέφερε, «Στόχος μου είναι ένας και μοναδικός από την πρώτη μέρα... να κάνω τους παίκτες μου να παίζουν σκληρά με τον σωστό τρόπο. Δε με απασχολούν οι τίτλοι. Με απασχολεί οι παίκτες μου να είναι ενθουσιασμένοι κάθε μέρα που θα μπαίνουν στο γήπεδο. Ελπίζω να το σεβαστούν οι φίλαθλοι αυτό».

Η πεμπτουσία του αθλητισμού και σίγουρα όχι του πρωταθλητισμού. Δε θα μπορούσε όμως ο Λάρι Μπράουν να είναι προπονητής του Ολυμπιακού ή του Παναθηναϊκού. Στην Ελλάδα ο άνθρωπος που έχει κοουτσάρει τους ΠΑΝΤΕΣ δε θα μπορούσε να επιβιώσει στη χώρα της πίεσης και του αποτελέσματος.

Κατανοώ πλήρως τη διαφορετική νοοτροπία που διέπει τους Έλληνες φιλάθλους/οπαδούς, Μακάρι να μπορούσαμε για λίγο όμως να επιστρέψουμε στις ρίζες του παιχνιδιού (επιμένω στη λέξη «παιχνίδι») και απλά να βλέπαμε μία ομάδα στην οποία και οι 12 παίκτες της θα διασκέδαζαν στο παρκέ κάνοντας το καλύτερο δυνατό.

ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΜΠΛΑΤ

Ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού και για μιάμιση σεζόν του ΛεΜπρόν Τζέιμς (μην το ξεχνάμε αυτό) μιλώντας σε Μέσο της πατρίδας του ρωτήθηκε για την πιο συνηθισμένη οδηγία του πριν τo τζάμπολ... «Πάντα λέω τέσσερα πράγματα: Παίξτε δυνατά, παίξτε μαζί, παίξτε για τη νίκη, απολαύστε το».

Ο Μπλατ βάζει επίσης τη διασκέδαση στο μενού (απολαύστε το), μόνο που επειδή γνωρίζει την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη προσθέτει και τη νίκη.

Στις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες αυτό θα ήταν το απόλυτο τετράπτυχο που θα γούσταρε κάθε φίλαθλος/οπαδός. Θα έβλεπε τους παίκτες αγαπημένους, να παίζουν για το αποτέλεσμα και φυσικά να διασκεδάζουν.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ

Πολλές φορές αντιμετωπίζουμε τους παίκτες των ομάδων μας ξεχνώντας την ηλικία τους.

Πολλές φορές λησμονούμε πως είναι παιδιά 23, 24, 25 ετών. Κατανοώ (ξανά) πως τα φώτα της δημοσιότητας είναι πάνω τους και τους αρέσει, αλλά η ηλικία είναι ηλικία και δεν αλλάζει.

Θυμηθείτε τι κάναμε εμείς στα 24 μας.

Ο παίκτης έχει ανάγκη να διασκεδάζει την ώρα του αγώνα. Αυτό δε γίνεται σε παιχνίδια που κρίνουν τίτλους. Αλίμονο. Υπάρχουν όμως πολλές άλλες αναμετρήσεις που έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν, να κάνουν μία «τρέλα» ή μία περίεργη πάσα και κάνουν δεύτερες σκέψεις.

ΝΟΒΙΤΣΚΙ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ

Νόμιζα πως ήταν δύσκολο το περασμένο poll κι ήρθε ξαφνικά ο Γερμανός και άλλαξε τα πάντα. Πάρτι έκανε ο Νοβίτσκι αφού σε σύνολο 15891 ψήφων πήρε την πρωτιά με 37%. Ακολούθησε ο Ντράζεν με 15%, ο Ντάνκαν με 13% κι έμεινε ο Κούκοτς ΜΟΥ με 9%.

ΥΓ: Μου άρεσε που ο Άξελ Τουπάν στο πρώτο ρεπό του επί αθηναϊκού εδάφους προτίμησε να επισκεφτεί την Ακρόπολη και το Μουσείο της.

ΥΓ 2: Μου άρεσε που στο ρεπό της ομάδας ο Μπλατ πήγε στο ΣΕΦ κι έκατσε πάνω από 4 ώρες ενώ προπόνησε και τους τέσσερις βοηθητικούς παίκτες λες και είναι στο ρόστερ του.

ΥΓ 3: Με αφορμή την ατάκα του Λάρι Μπράουν σας έχω το εξής σενάριο.

Έρχεται η διοίκηση του Ολυμπιακού και σας λέει «Ξεκινάμε να φτιάξουμε σύγχρονο μπασκετικό γήπεδο το οποίο θα είναι έτοιμο σε 3 χρόνια. Αυτή την τριετία το μπάτζετ μας δε θα μπορεί να ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια λόγω των εργασιών που σημαίνει ενδεχομένως να μείνουμε χωρίς τίτλο». Τι θα διαλέγατε;

Ίδιο σενάριο και για τον Παναθηναϊκό μόνο μου επειδή είναι χορτασμένος σε εγχώριους τίτλους το δίλημμα είναι «γήπεδο και για 3 χρόνια δύσκολα θα δείτε Final 4». Το θα διαλέγατε;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.