Slow motion κόντρα σε κανονική ταχύτητα

Slow motion κόντρα σε κανονική ταχύτητα
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες είδε μπάσκετ διαφορετικής ταχύτητας από κάθε ομάδα και σχολιάζει την προβλέψιμη επίθεση και πλέον την προβλέψιμη αντίδραση του Ολυμπιακού στον τρίτο τελικό.

Το 2-1 στη σειρά των τελικών έγινε πριν τρεις μέρες στο ΣΕΦ, όταν και ο Παναθηναϊκός νίκησε στον Πειραιά. Δυστυχώς η φετινή εικόνα της ομάδας προϊδέαζε για ήττα και μάλιστα εύκολη.

Ο Ολυμπιακός έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό το στοιχείο της αντίδρασης κάτι που φάνηκε και πριν λίγες ώρες.

Μέχρι τώρα βλέπαμε προβλέψιμη λειτουργία της επίθεσης πλέον βλέπουμε και προβλέψιμη αντίδραση ολόκληρης της ομάδας. Μακάρι να με διαψεύσουν στα δύο επόμενα παιχνίδια, γιατί τόσα πιστεύω πως θα χρειαστούν.

Στο «Ν. Γκάλης» είδα παίκτες χωρίς ίχνος συγκέντρωσης, είδα μία επίθεση να κινείται πιο αργά κι από τη χελώνα που έχω στον κήπο μου και είδα μία ομάδα που δέχτηκε τουλάχιστον τέσσερα καλάθια ένας εναντίον κανενός. Μόνος του κάποιος αντίπαλος να σκοράρει δηλαδή. Αυτός και το καλάθι.

Το μπάσκετ του Ολυμπιακού στην επίθεση προκαλεί πονοκέφαλο, αλήθεια.

Αν μπορούσα να κάνω ένα πείραμα θα ήταν το ακόλουθο... θα έβαζα όλους τους παίκτες στον καναπέ του σπιτιού τους να δουν αυτό το μπάσκετ, αλλά με έναν μαγικό τρόπο δε θα ήξεραν ποια ομάδα παίζει.

Τι θα έλεγαν; Θα άντεχαν να δουν 40 λεπτά ή θα άλλαζαν κανάλι και θα έβλεπαν το «Ορκιστείτε παρακαλώ» στην επανάληψη της ΕΡΤ;

Πιστεύω ΟΛΟΙ θα γελούσαν με το θέαμα.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ

Άντε και οι αποστάσεις, τα συστήματα, τα pick 'n' roll, τις αλλαγές και όλα αυτά είναι προβλήματα για τα οποία ευθύνεται ο Σφαιρόπουλος.

Αυτός φταίει που στο πρώτο δίλεπτο ο Ολυμπιακός έχει 1/4 σουτ κάτω από το καλάθι;

Αυτός φταίει που τους έπαιρναν τη μπάλα μέσα από τα χέρια οι αντίπαλοι;

Αυτός φταίει που ο Σπανούλης ευστόχησε σε τρίποντο 5'' πριν το τέλος της περιόδου και ο Νικ Καλάθης πρόλαβε να πάει σε lay up;

Και μην πει κανείς ό,τι δεν ήταν διότι αφενός θα έχει δίκιο, αφετέρου δε με ενδιαφέρει αν ήταν φάουλ ή όχι. Με νοιάζει που ξυνόντουσαν και δε γύρισαν στην άμυνα.

Οι άλλοι πόσταραν για πλάκα όποτε ήθελαν και όποιον ήθελαν.

Στον Ολυμπιακό δεν μπορούσαν να ποστάρουν ούτε τον... αέρα. Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Παπαπέτρου έχει πάρει θέση μπροστά από τον Λεκαβίτσιους κι ο Λιθουανός των 75 κιλών τον βγάζει μακριά και τον αναγκάζει σε fade away.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο ο Παπανικολάου έχει mismatch και δεν μπορεί να πάρει καλύτερη θέση από τον Μάικ Τζέιμς για περίπου 4'' που τον έψαχνε ο συμπαίκτης του.

Ο Πρίντεζης ξεκίνησε και πήρε πολλές μπάλες. Εμφανέστατα υπήρξε η συγκεκριμένη εντολή από τον Σφαιρόπουλο και σωστά.

Ο «Πριντ» δεν είναι σε καλή κατάσταση, δεν έχει ρυθμό, έχει χάσει την επαφή του με το καλάθι και δεν τις εκμεταλλεύτηκε.

Κουρασμένος δε νομίζω να είναι γιατί ένα δίμηνο περίπου δεν έκανε προπόνηση λόγω του προβλήματος στο πόδι του. Θέμα ρυθμού είναι, έχει χάσει τα πατήματά του.

Μου δίνει την εντύπωση πως αν βγει μόνος του σε αιφνιδιασμό δε θα καρφώσει και θα πάει σε lay up.

ΚΑΝΟΥΝ ΑΛΛΑΓΗ ΧΩΡΙΣ ΣΚΡΙΝ

Στον Ολυμπιακό έχουν την άποψη πως παίζουν καλή άμυνα και έχουν κατεβάσει τον μέσο όρο των αντιπάλων.

Διαφωνώ σίγουρα ως προς το τρίτο ματς. Ρητά. Κατηγορηματικά. Κάθετα. Οριζόντια.

Ο Παναθηναϊκός σκόραρε 73 πόντους με 10/25 βολές.

Στο μπάσκετ υπάρχουν αλλαγές στα σκριν στη μπάλα, αλλά οι Πειραιώτες στον τρίτο τελικό άλλαζαν χωρίς καν να δεχτούν σκρν.

Σε τουλάχιστον δέκα περιπτώσεις ο παίκτης που έκανε ντρίμπλα έβρισκε νέο αμυντικό απλά και μόνο επειδή πήγαινε προς μία κατεύθυνση. Πριν πάει ο ψηλός να στήσει σκριν είχε γίνει αλλαγή.

ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΩ ΚΑΤΙ

Οι αλλαγές στην άμυνα δεν είναι μαγκιά, είναι λύση ανάγκης για να καλύψεις την αθλητική σου ανυπαρξία στα μετόπισθεν.

Δε σημαίνει πως είναι ενδεδειγμένη άμυνα να δίνει στον αντίπαλο mismatch στο 90% των κατοχών του.

Ε, δε γίνεται λοιπόν να αλλάζεις στην άμυνα πριν καν δεχτείς σκριν!

ΤΡΙΑ BUZZER BEATER ΣΕ ΙΣΑΡΙΘΜΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ

Δεν μπορείς να λες πως είσαι συγκεντρωμένος όταν δέχεται τρία buzzer beater στα τρία πρώτα δεκάλεπτα.

Στο πρώτο, ο Καλάθης κέρδισε βολές (δεν ήταν, αλλά σκόραρε ο Βουγιούκας στη συνέχεια οπότε...).

Στο δεύτερο, τρίποντο Καλάθης.

Στο τρίτο, lay up ο Αντετοκούνμπο από ασίστ του Τζέιμς.

Δε γίνεται ρε μάγκες αλήθεια...

Όλα αυτά κόντρα σε μία ομάδα που δεν παίζει κανά φοβερό μπάσκετ, έχει κι ο Παναθηναϊκός τα προβλήματά του, τα νεκρά του διαστήματα, αλλά χωρίς σκέψη ακόμη κι έτσι είναι καλύτερος.

Οι «πράσινοι» διαθέτουν περισσότερους παίκτες σε καλύτερη κατάσταση από αυτούς του Ολυμπιακού στην παρούσα φάση και το ματς θα ήταν στους 20 πόντους αν έμπαιναν 5 βολές ακόμη.

Φανταστείτε εικόνα δηλαδή...

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Με τον Παύλο Γιαννακόπουλο είχα μιλήσει ελάχιστες φορές, αλλά θυμάμαι πάντα την ευγένειά του. Δεν είναι τυχαίο πως ΟΛΟΣ ο κόσμος (και ειδικά οι αντίπαλοι) θέλησε να εκφράσει τη θλίψη του. Αυτό και μόνο δείχνει το μεγαλείο του.

Τεράστια απώλεια όχι μόνο για το μπάσκετ, αλλά για την κοινωνία μας, για τη χώρα μας.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

ΥΓ: Οι δυο ομάδες μοιάζουν να παίζουν μπάσκετ διαφορετικής ταχύτητας.

ΥΓ 2: Ο Ολυμπιακός έχασε από αντίπαλο που είχε 10/25 βολές.

ΥΓ 3: Το ματς ήταν στους 15 πόντους και βλέπαμε και χαβαλέ στον αγωνιστικό χώρο. Δεν είπα να παίξουν ξύλο, αλλά όχι και να κάνεις πλακίτσα με τη διαφορά στους 15 πόντους.

ΥΓ 4: Ο Ρόμπερτς το τελευταίο τρίμηνο ξεκινάει βασικός και στο 80% των πρώτων δεκαλέπτων βάζει τουλάχιστον 6-7 πόντους, κερδίζει 1-2 φάουλ κάνει κι αυτός άλλα τόσα, δε λέω. Τώρα ξεκίνησε ο Μάντζαρης. Τι μπορεί να σκέφτηκε ο κόουτς;

ΥΓ 5: Θεωρώ αδιανόητο σε αυτό το επίπεδο να τρέχει στην close out άμυνα ο αντίπαλος με τα... μπούνια και να μην κάνει προσποίηση ο επιθετικός. Στον Ολυμπιακό λοιπόν πέραν του Ουίλτζερ ουδείς άλλος κάνει προσποίηση και σουτάρουν υπό πίεση. ΠΡΟΣΠΟΙΗΣΗ!!!

ΥΓ 6: Έτσι όπως παίζει ο Ολυμπιακός δεν δικαιούται διά να ομιλεί για τη διαιτησία, ούτε καν ακόμη αν το σφύριγμα είναι πραγματικά αστείο όπως το επιθετικό φάουλ του Ρίβερς στον Σπανούλη το οποίο μετατράπηκε σε προειδοποίηση για flopping.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.