Το παντεσπάνι και το ρολόι

Το παντεσπάνι και το ρολόι
O Nίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι ο 3ος τελικός κρίθηκε από την ετοιμότητα των παικτών του πάγκου.

Στο ξεκίνημα της βραδιάς, κυκλοφορούσε από στόμα σε στόμα στο ΟΑΚΑ το σύνθημα που λανσάρισαν οι παίκτες της ΑΕΚ πριν από 50 χρόνια, όταν ο Παύλος Γιαννακόπουλος ήταν ακόμη αμέτοχος στο αθλητικό γίγνεσθαι (αλλά ήδη επιτυχημένος) επιχειρηματίας.

«Απόψε θα κερδίσουμε διότι δεν μπορούμε να χάσουμε».

Αλλά με τη μεταφυσική και με τα λόγια δεν κερδίζονται αγώνες και τρόπαια.

Ο Παναθηναϊκός που εμφανίστηκε μπροστά στο δακρυσμένο κοινό του για τον 3ο τελικό του 2018, πρώτο της μετά Παύλο εποχής, μπορούσε και παραμπορούσε να χάσει.

Με την απόδοσή του, κράτησε την πόρτα ανοιχτή για τον αντίπαλο, όχι μόνο στο ξεκίνημα αλλά και στην τελική ευθεία του αγώνα, όταν είχε μαξιλάρι 19 πόντων.

Ο Ολυμπιακός, πάλι, έχασε διότι δεν μπορούσε να κερδίσει.

Με τον τρόπο που έπαιξε, χωρίς έστω έναν διακριθέντα στις τάξεις του, θα ήταν θαύμα αν κατόρθωνε να νικήσει ακόμα και παρτενέρ επιπέδου Προμηθέα.

Μην ανοίξουμε συζήτηση για Ζαλγκίρις ή για Ρεάλ και χαλάσουμε τις καρδιές μας…

Ο τρίτος τελικός του 2018 ήταν ίσως ο χειρότερος των τελευταίων ετών, μία δικαίωση για όσους θεωρούν αδύνατο να παιχτεί ποιοτικό μπάσκετ, μέσα σε αυτό το κλίμα μίσους, συνωμοσιολογίας, φανατισμού και παρακμής.

Οι παίκτες των δύο ομάδων, ιδίως του Ολυμπιακού, αγωνίστηκαν σαν να έκαναν τη χειρότερη αγγαρεία που μπορεί να τύχει σε άνθρωπο.

Ήταν επόμενο να ξεχωρίσει μπροστά στον τυφλό ο μονόφθαλμος. Αν μη τι άλλο, οι «πράσινοι» κυκλοφορούσαν στο παρκέ δίχως να κουτουλάνε μεταξύ τους και ακολούθησαν ένα κάποιο πλάνο.

Όταν έγινε η σούμα, σχεδόν όλοι οι παίκτες που έφτασαν στα αποδυτήρια με ψηλά το κεφάλι ήταν ντυμένοι στα πράσινα. Ποιος «κόκκινος» μπορεί να ισχυριστεί ότι αξίζει το αποψινό παντεσπάνι του;

Όσο οι ομάδες ακολούθησαν το σχέδιο με το οποίο οπλίστηκαν, υπήρχε η αίσθηση ότι πηγαίναμε για ενδιαφέρον ματς: 8-9 στο τέταρτο λεπτό με τον Ολυμπιακό να υπερφορτώνει τους Πρίντεζη-Μιλουτίνοβ, 24-22 στα μισά της β’ περιόδου με τα μεθοδικά «ποσταρίσματα» και την καλή άμυνα του Παναθηναϊκού.

Ήταν τελικά γραφτό (και σημείο τον καιρών) να κριθεί ο αγώνας από το supporting cast των δύο ομάδων. Όχι τα αστέρια, αλλά ...οι άλλοι.

Την ίδια ώρα που ο Τσάβι Πασκουάλ λάμβανε ενέσεις ποιότητας και ουσίας από τους αίφνης κομβικούς Ρίβερς-Λοτζέσκι ή από ρεζέρβες όπως οι Λεκάβιτσιους, Αντετοκούνμπο, ο παθιασμένος Σπανούλης περίμενε απεγνωσμένα χείρα βοηθείας, από οποιονδήποτε.

Οι τέσσερις «πράσινοι» που αναφέρθηκαν στην προηγούμενη πρόταση πέτυχαν συνολικά 32 πόντους, ενώ ο άσφαιρος Ζακ Όγκαστ έγινε πρόσωπο κλειδί με την ικανότητά του να αμύνεται στη θέση του φουνταριστού και τις αθλητικές του ικανότητες.

Στην απέναντι όχθη, οι τέσσερις περιφερειακοί που υποστήριζαν τον Βασίλη Σπανούλη έβαλαν όλοι μαζί 5 πόντους με 0/9 σουτ, ενώ οι δύο «Παπ» δεν έπαιξαν τον παραμικρό ρόλο στο παιχνίδι.

Περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο, το θέαμα ενός Ολυμπιακού όπου οι πάντες περίμεναν τα πάντα από το δίδυμο Σπανούλη-Πρίντεζη ήταν θλιβερό.

Ο Παναθηναϊκός δικαιούται να υπερηφανευτεί για την περιφερειακή άμυνα και για την ευκολία με την οποία μετέτρεπε τα κλεψίματα (10, εκ των οποίων τα 5 ο Καλάθης) σε αιφνιδιασμούς.

Οι 15 πόντοι του «πρασίνων» στο ανοιχτό γήπεδο έφεραν το παιχνίδι σε ρυθμό βολικό για τους ίδιους, έβαλαν στην εξίσωση την εξέδρα και έκαναν τον αντίπαλο να μοιάζει κολλημένος σε βάλτο.

Ο αρνητικός στα πρώτα 25 λεπτά Τζέιμς παρέλαβε τη σκυτάλη μετά το 46-39 για να αποτελειώσει τον Ολυμπιακό με τα δικά του κόλπα, απελευθερώνοντας παράλληλα τον -και πάλι εξαιρετικό- Καλάθη.

Μολονότι ο Παναθηναϊκός τελείωσε την γ’ περίοδο με 0/7 τρίποντα, 4/8 βολές και 5 λάθη, αύξησε τη διαφορά της ανάπαυλας, από το 38-28 στο 54-42.

Όσοι μελέτησαν προσεκτικά τη στατιστική στο 30ό λεπτό κατάλαβαν ότι δεν υπήρχε σοβαρή πιθανότητα νίκης του Ολυμπιακού. Η ευκαιρία του είχε χαθεί.

Η διαφορά έφτασε στους 19 πόντους γύρω στο 34’, ο υποφαινόμενος έγραψε στο live ότι «το αποτέλεσμα τελεσιδίκησε», ωστόσο ο Παναθηναϊκός βάλθηκε να παίζει με το ρολόι, όπως έκανε και στον 2ο τελικό.

Ο Ολυμπιακός, αυτό το πτώμα του Ολυμπιακου που εμφανίστηκε απόψε στο ΟΑΚΑ, μείωσε τη διαφορά στους 9 και απέκτησε κάποια ανθυποψήγματα αισιοδοξίας εν όψει Πέμπτης.

Τι ακριβώς επιδιώκει ο Πασκουάλ με αυτή την τακτική;

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέλυσε ο συνάδελφος Θ.Ασπρούλιας πριν την αποψινή μετάδοση, οι 8 από τις τελευταίες 9 επιθέσεις του Παναθηναϊκού στο προηγούμενο παιχνίδι εκτελέστηκαν με 0-1 πάσες και με μέση διάρκεια 19 δευτερόλεπτα!

Βεβαίως, οι κυνικοί υπολογισμοί λένε ότι αρκούν 2-3 καλάθια του Τζέιμς και καμιά 100στή κερδισμένα δευτερόλεπτα (σε συνδυασμό με στοιχειώδη ποσοστά επιτυχίας στην άμυνα) για να τελειώσει θετικά ένα ματς με αφετηρία το 63-44 ή από 65-52.

Δεν παύει, όμως, να είναι παιχνίδι με τη φωτιά. Τις προάλλες, στο Φάληρο, ο Ολυμπιακός έφτασε κοντά στην ανατροπή. Απόψε, πάλι, όχι.

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται πλέον ένα βήμα από την κατάκτηση του τίτλου. Η ιστορία λέει ότι οι 14 από τις 17 ομάδες που έσπασαν με νίκη το 1-1 πέρασαν πρώτες το νήμα.

Ωστόσο, το ακόμη ηχηρότερο περυσινό 14/16 απομυθοποιήθηκε με δύο απανωτές νίκες του «τριφυλλιού» στο φινάλε των τελικών.

Επειδή κάθε αγώνας στα πλέι-οφ είναι διαφορετικός από τον προηγούμενο, επειδή το τέταρτο ματς θα διεξαχθεί στο Φάληρο (στο σπίτι μίας ομάδας που θα δίνει αγώνα επιβίωσης) και επειδή μιλάμε για τις ίδιες ομάδες που έβγαλαν διπλό του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ προ επταημέρου, ας περιμένουμε λίγο ακόμη πριν μοιράσουμε σαμπάνιες και κόλλυβα.

Η αίσθηση που υπάρχει, πάντως, είναι ότι οι «ερυθρόλευκοι» πνέουν τα λοίσθια. Για δεύτερο συνεχόμενο ντέρμπι, ο Παναθηναϊκός επιβεβαιώνει τον τίτλο του φαβορί.

* Τον αποχαιρετισμό μου στον εκλιπόντα Παύλο Γιαννακόπουλο μπορείτε να τον διάβασετε εδώ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.