Αξίζει να ανέβει επίπεδο!

Αξίζει να ανέβει επίπεδο!
O Αντώνης Καλκαβούρας κάνει το «ταμείο» της 23ης αγωνιστικής στην Basket League, που με εξαίρεση τον «τελικό» ΑΕΚ-Προμηθέα, θα μας απασχολήσει ξανά σχεδόν σε 3 εβδομάδες. Το "limit-up" του ΠΑΟΚ, η «κατηφόρα» του Λαυρίου και το ματς-κλειδί στην μάχη του υποβιβασμού.

Μάιντζ - Φράιμπουργκ! Aτελείωτη δράση στο live στοίχημα με ακόμα καλύτερες αποδόσεις! (21+)

Η επιστροφή του Κρις Σίνγκλετον (14π., 3ρ. & 3κλ. με 3/3 τριπ.) σε καλό αγωνιστικό ρυθμό, το νέο ετοιμοπόλεμο «παρών» που βροντοφώναξε ο Ίαν Βουγιούκας (12π. με 6/7 σουτ), σε συνδυασμό με το 14ο ματς (σε σύνολο 23) με παθητικό κάτω των 70 πόντων, ήταν τα σημαντικότερα "takeaways" του Τσάβι Πασκουάλ, παραμονές της πρώτης μάχης με τη Ρεάλ, για την πρόκριση στο Final 4.

Ο Παναθηναϊκός (23-0) νίκησε εύκολα 87-63 τον Κολοσσό, με τον Καλάθη (7π. & 10ασ.) να μοιράζει - παρά μία - τις μισές ασίστ (22 στο σύνολο) σε μόλις 16 λεπτά συμμετοχής και τον Τζέϊμς (εκτός ελληνικού πρωταθλήματος) να παίρνει τις ανάσες του, ενόψει του καυτού 10ήμερου που ακολουθεί. Μοναδική είδηση της βραδιάς, οι Ιταλοί φίλαθλοι που ταξίδεψαν στην Αθήνα για να δουν από κοντά τον 29χρονο ηγέτη του «τριφυλλιού».

Στη Νέα Σμύρνη, ο Ολυμπιακός (19-4) «υποδέχτηκε» και πάλι στην αγωνιστική δράση τον Παπανικολάου (8π. & 5ρ. σε 31') και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος χαμογελούσε κρυφά για την νέα εξαιρετική εμφάνιση του «φορμαρισμένου» Παπαπέτρου (16π. & 9ρ. με 5/6 τριπ.), τα «φώτα», όμως και δικαίως, έπεσαν πάνω στον έναν και μοναδικό Βασίλη Σπανούλη (13π., 5ρ. & 8ασ.), που πέρασε στο «πάνθεον» της ιστορίας του ελληνικού μπάσκετ. Στο 79-73 των «ερυθρολεύκων» επί του Πανιωνίου, ο "Kill-Bill" έφτασε τους 5.205 πόντους στο ελληνικό πρωτάθλημα, προσπέρασε τον Νίκο Χατζή κι έγινε ο πρώτος σκόρερ από καταβολής του επαγγελματικού πρωταθλήματος στην χώρα μας (1992-93).

Το παιχνίδι διεκόπη 2'33" πριν το τέλος της 3ης περιόδου για να του αποδοθούν οι απαραίτητες τιμές και η μελανή «πλευρά» της ιστορικής βραδιάς, ήταν ότι το ρεκόρ αυτό, έπρεπε να γίνει μπροστά σε κόσμο και όχι σε άδειες κερκίδες. Ο πρωταγωνιστής της βραδιάς, δεν είπε πολλά λόγια, πολύ απλά γιατί ακόμη συνεχίζει να γράφει τον «μύθο» του. Η Ζαλγκίρις και το Final 4, άλλωστε, δεν μπορούν να περιμένουν... Μίλησαν πολλοί γι' αυτόν, όμως, με τον προπονητή του να ξεχωρίζει κάνοντας λόγο για παγκόσμιο φαινόμενο...

Κι αν οι «αιώνιοι» ξεμπέρδεψαν χωρίς προβλήματα με τις εγχώριες υποχρεώσεις, για τουλάχιστον 20 μέρες, η μάχης της «ουράς» και της 4άδας όχι απλώς καλά κρατεί, αλλά οι ισορροπίες είναι τόσο ρευστές που το ενδιαφέρον θα παραμείνει αμείωτο μέχρι και την τελευταία αγωνιστική.

Στο κλειστό του ΟΑΚΑ, ο Κολοσσός (9-14) συμπλήρωσε δύο μήνες χωρίς νίκη, αλλά παρά την 7η διαδοχική του ήττα (63-87), κόντρα στους πρωταθλητές είχε ορισμένα καλά διαστήματα και ο Άρης Λυκογιάννης δεν πρέπει να έφυγε απογοητευμένος από τη συνολική εικόνα της ομάδας του (Χάρις 17π. & 4ρ.), που στοχεύει πλέον στο 3/3 για να μπει με άλλη αυτοπεποίθηση και ψυχολογία στα playoffs.

Στο άδειο, λόγω τιμωρίας, κλειστό της οδού Αρτάκης, ο Πανιώνιος (7-16) έκανε υπερπροσπάθεια απέναντι στον Ολυμπιακό, ανέτρεψε διψήφια διαφορά και πλησίασε στον πόντο στο 34ο λεπτό, με αποτέλεσμα να γνωρίσει μία τιμητική ήττα (73-79) στις λεπτομέρειες. Η αξιοσημείωτη δίψα και διάθεση που κατέθεσαν στο παρκέ οι «κυανέρυθροι» (Κράβιτς 22π., 13ρ. & 2κλ., Κάμινγκς 22π. & 8ρ.), εντυπωσίασε τον Βαγγέλη Ζιάγκο, που «είδε» τους παίκτες του να επικρατούν (!) στα ριμπάουντ (42-37) και να υποπίπτουν σε μονοψήφιο αριθμό λαθών, με αποτέλεσμα να δηλώσει ότι πιστεύει ακράδαντα στο 3/3 στις εναπομείνασες αγωνιστικές.

Δύο μήνες αήττητος ο «δικέφαλος του Βορρά»!

Η σταδιακή σταθεροποίηση - σε υψηλό επίπεδο - του «δικεφάλου», που φέτος «χτυπήθηκε» από μνημειώδη ατυχία με τραυματισμούς, δείχνει τη δουλειά και το πλάνο που έχει γίνει από διοίκηση και τεχνική ηγεσία και παρέχει τις ιδανικές εγγυήσεις, για μία ακόμη μεγαλύτερη επένδυση, που θα φέρει την ομάδα της Θεσσαλονίκης ακόμη πιο κοντά στο δίπολο των «αιώνιων» και θα βελτιώσει τον ανταγωνισμό της Basket League.

Λίγες μέρες μετά την «θραύση

» του διδύμου Γκος-Τζάκσον (35π.) και το υπερπολύτιμο «διπλό» επί της ΑΕΚ, αυτή τη φορά, στην Πυλαία, ήταν η σειρά του πιο νεοφερμένου Αμερικανού να κάνει την διαφορά και με την πιο λαμπερή εμφάνιση της καριέρας του, να «υπογράψει» την 7η σερί επικράτηση του ΠΑΟΚ (15-8) στο πρωτάθλημα.

Ο λόγος για τον Τεράν Πέτεγουεϊ (34π. & 7ρ. με 12/17 σουτ), που σκόραρε με όλους τους πιθανούς κι απίθανους τρόπους, αναδείχτηκε MVP της αγωνιστικής και χάρισε στην ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου, μία νίκη (92-87) που εδραίωσε τους Θεσσαλονικείς στην 3η θέση της βαθμολογίας. Μοναδικό μελανό σημείο της βραδιάς, η χαμένη ευκαιρία των γηπεδούχων να υπερκαλύψουν» και την διαφορά του πρώτου αγώνα (-18), καθώς προηγήθηκαν με +16, 3'21" πριν από το τέλος του αγώνα.

Οι αλλαγές «κόστισαν» στην «χημεία»!

Μετά το εντυπωσιακό του ξεκίνημα με τις 9 νίκες στον 1ο γύρο και το "limit-up" της ήττας στην 2η παράταση στο «Νίκος Γκάλης» από τον Παναθηναϊκό, το Λαύριο (13-10) «βιώνει» μία φυσιολογική αγωνιστική καθίζηση, που έχει ακόμη περισσότερες δικαιολογίες, αν αναλογιστεί κανείς ότι εδώ και λίγο καιρό αγωνίζεται χωρίς δύο από τα βασικά «γρανάζια» (Γκρέϊ και Λαμπ) της ομάδας.

Στην Θεσσαλονίκη, πάντως, η ομάδα του Χρήστου Σερέλη (Μουρ 22π., 5ρ. & 3ασ.), έδειξε σημάδια «ανάνηψης», πάλεψε και «γύρισε» ένα ματς 16 πόντων, μέσα σε χρόνο ρεκόρ και παιχνίδι με παιχνίδι (ο νεοαποκτηθείς Νουάμου άφησε θετικές εντυπώσεις) αναμένεται να είναι καλύτερη. Απλά, η 4η συνεχόμενη ήττα της (87-92), φαίνεται ότι την αφήνει οριστικά εκτός 4άδας.

Η πληρότητα μπορεί να φέρει ακόμη και 3η θέση!

Στο «Δημήτριος Τόφαλος», ο Προμηθέας (15-8) διαχειρίστηκε όπως πρέπει ένα «πονηρό» κι επικίνδυνο ματς, που έχει χαρακτήρα και γειτονικού ντέρμπι και παρά τη λυσσαλέα προσπάθεια των φιλοξενουμένων, είχε το καθαρό μυαλό για να πάρει τη νίκη (75-70), που είχε διπλή σημασία. Κατ' αρχήν τον διατήρησε «ζωντανό» στην μάχη της 4άδας και κατά δεύτερον, «έδιωξε» όλα τα «σύννεφα»... κακεντρέχειας που απλώνονταν τις τελευταίες μέρες πάνω από την Πάτρα (σχετικά με τον ενδιαφέρον του να νικήσει).

Με την επιστροφή των τραυματιών, η ομάδα του Μάκη Γιατρά (Μιλόσεβιτς 13π. & 4ρ., Σαλούστρος 13π. & 10ρ.) έχει πλέον πληρότητα και ποιότητα σε όλες τις γραμμές για να μπορέσει να κοιτάξει στα «μάτια» την ΑΕΚ, στο παιχνίδι που θα «κρίνει» εν πολλοίς την μάχη της 4άδας. Οι Πατρινοί που είναι μακράν η πιο βελτιωμένη ομάδα του πρωταθλήματος (έχουν ήδη 5 νίκες περισσότερες από πέρυσι), μπορούν να ελπίζουν ακόμη και με ήττα στο καλάθι, γιατί σ' αυτή την περίπτωση, θα έχουν το πλεονέκτημα απέναντι και στους δύο «δικεφάλους»!

Ο Κόροιβος (7-16) πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις το ματς της Πάτρας, ανέτρεψε δύο και τρεις φορές, διψήφιες διαφορές, αλλά στο τέλος δεν είχε δυνάμεις και την απαραίτητη ποιότητα, απέναντι σε έναν πολύ ανώτερο αντίπαλο. Η ομάδα το Ντίνου Καλαμπάκου (ΝτεΚόζι 24π., 4ρ. & 5κλ.) επικεντρώνει την προσοχή της πλέον, στα δύο τελευταία ματς της κανονικής περιόδου (με Κύμη εκτός και με Τρίκαλα εντός) και θέλει το 2/2 να πανηγυρίσει την παραμονή στην Κατηγορία.

«Ζωντανή» στην μάχη της 4άδας!

Στη Λάρισα, η καλύτερη εμφάνιση του Βινς Χάντερ (18π., 5ρ. & 2κλ. με 7/9 σουτ σε 22') με τα χρώματα της «Ένωσης» και η πληθωρική παρουσία του Γιαννούλη Λαρεντζάκη (11π., 8ρ., 6ασ., 2κλ. με 3/6 τριπ.), ύψωσαν απαγορευτικό στις όποιες ελπίδες έτρεφαν οι γηπεδούχοι για τη νίκη-υπέρβαση που θα «σφράγιζε» την σωτηρία τους! Η ΑΕΚ (14-9) επέστρεψε στις νίκες (86-75) και πλέον έχει αρχίσει να στρέφει οριστικά (δια στόματος Ντράγκαν Σάκοτα) το βλέμμα της προς το Final 4 του BCL, αν και νωρίτερα θα υποδεχθεί τον Προμηθέα στο κλειστό του ΟΑΚΑ.

Ο Γ.Σ. Λάρισας/Φάρος (8-15) απώλεσε ουσιαστικά την ύστατη ευκαιρία να πετύχει μία εντός έδρας νίκη (στο τελευταίο ματς φιλοξενεί τον Ολυμπιακό) και πλέον είναι αναγκασμένος να ψάξει το «διπλό» στο Λαύριο ή στην Πυλαία, αν θέλει να μην εξαρτάται από τα αποτελέσματα των υπόλοιπων ομάδων που διεκδικούν την παραμονή.

Οι γηπεδούχοι (Μπαρτ Τζούνιορ 28π. & 3ασ. με 4/8 τριπ.) που άρχισαν καλά και προηγήθηκαν με +10 (στο 4') αλλά δέχτηκαν ένα σερί 1-17 μέσα σε 3,5 λεπτά), ήταν μέσα στο ματς σε όλο το πρώτο μέρος, αλλά στο 2ο έχασαν πολλά ριμπάουντ, που επέτρεψαν στην ΑΕΚ να επιβάλλει την κυριαρχία της με δεύτερες και τρίτες επιθέσεις. Μιλώντας στην τηλεόραση, ο Θανάσης Σκουρτόπουλος άφησε σαφείς αιχμές για την εν γένει αντιμετώπιση της ομάδας του από την διαιτησία, ενώ δεν έδωσε το παρών στη συνέντευξη Τύπου.

Όσκαρ διάρκειας!

Αν οι +5 νίκες του Προμηθέα σε σχέση με πέρυσι, τον καθιστούν ως την πιο βελτιωμένη ομάδα του εφετινού πρωταθλήματος, η Κύμη (12-11) με το +4, αλλά κυρίως με τις 12 νίκες στα τελευταία 17 ματς (ξεκίνησε με 0/6), είναι το σύνολο με την μεγαλύτερη διάρκεια και σταθερότητα, από την 2η θέση και κάτω.

Ο Γιάννης Καστρίτης έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, παντρεύοντας ιδανικά στο αρχικό ρόστερ τις προσθήκες που έκανε μεσούσης της περιόδου και τα αποτελέσματα τον δικαιώνουν απόλυτα. Το τελικό 82-76 επί του Ρεθύμνου χάρισε στην ομάδα της Εύβοιας την 4η συνεχόμενη νίκη της και την εδραίωσε για τα καλά στην 7η θέση, με προοπτική ακόμη μεγαλύτερης ανόδου!

Στο κλειστό της Κανήθου, το Ρέθυμνο (8-15) ήταν πολύ μαχητικό για σχεδόν 35 λεπτά, στο τελευταίο 5λεπτο, όμως, «κατέρρευσε» και προδόθηκε από την «αχίλλειο πτέρνα» του (2η χειρότερη άμυνα με μ.ο. 83,5π.) σε όλη τη διάρκεια της εφετινής σεζόν. Η ομάδα του Νίκου Βετούλα (Μούντι 20π. & 6ασ. με 4/9 τριπ.) ηττήθηκε (76-82) για 8η φορά στα τελευταία 9 παιχνίδια και πλέον απέχει μία νίκη και μία ήττα από τα playoffs και την επικίνδυνη ζώνη! Λογικά, θα νικήσει τα Τρίκαλα εντός έδρας και την τελευταία αγωνιστική με τον Πανιώνιο θα διεκδικήσει την είσοδο στην 8άδα. Με 3/3, η χρονιά δεν θα τελειώσει πρόωρα γιατί οι Κρητικοί θα παίξουν σίγουρα στην post-season!

Πήρε μεγάλη ανάσα αλλά δεν σώθηκε ακόμη!

Το «ξεκούραστο» διπλό (83-64) στην Θεσσαλία έφερε τον Άρη (8-15) μία νίκη μακριά από την επίτευξη του στόχου της παραμονής και του προσέδωσε ηρεμία ενόψει της ψυχοφθόρας περιόδου που ακολουθεί μέχρι το πλέον καθοριστικό ματς («ο θάνατός σου και η ζωή μου») με το Πανιώνιο.

Οι τραυματίες Αθηναίου (9π., 4ασ. & 3κλ. με 3/6 τριπ.) και Μπελ (15π. & 4ασ. με 5/10 τριπ.) επέστρεψαν, οι Μάρας (18π. & 12ρ.) και Μποχωρίδης (17π., 8ρ. & 4ασ.) κράτησαν ψηλά τη σημαία του «πάλαι ποτέ αυτοκράτορα» και ο Βαγγέλης Αγγέλου έχει πλέον την «πολυτέλεια» να δουλέψει χωρίς προβλήματα τραυματισμών στην προπόνηση, για να παρουσιάσει την ομάδα «ετοιμοπόλεμη» για τις τρεις τελευταίες στροφές της σεζόν.

Για τα Τρίκαλα (3-20) δεν μπορεί κανείς να πει πολλά, καθώς η κατάρρευσή τους είχε επέλθει (καθαρά διοικητικές οι ευθύνες) πολύ καιρό πριν οριστικοποιηθεί και μαθηματικά ο υποβιβασμός τους. Ο Φώτης Τακιανός αξίζει τα εύσημα για την προσπάθεια που κατέβαλε το τελευταία διάστημα, υπό άθλιες συνθήκες και η μόνη κληρονομιά που αφήνει η εφετινή άκρως αποτυχημένη πορεία της ομάδας, είναι ο χρόνος συμμετοχής (μ.ο. 27,3') και ο βασικός ρόλος που είχε ο19χρονος Μιχάλης Λούντζης (μ.ο. 8,9π., 4,1ρ., 1,8ασ. & 1,5κλ.), που είναι μία από τις μεγαλύτερες ελπίδες του ελληνικού μπάσκετ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!