Η ΑΕΚ "φιλάει υπέροχα"

Η ΑΕΚ "φιλάει υπέροχα"
Ο Γιάννης Ντεντόπουλος αναλύει τις εξελίξεις στα κρίσιμα μέτωπα του πρωταθλήματος, μετά τα αποτελέσματα της 20ης αγωνιστικής και καταλήγει ότι πλέον ο Πανιώνιος, για να σωθεί, έχει "βάλει στο μάτι" τον Κόροιβο.

10% επιστροφή στις απώλειες και 220+ ειδικά στοιχήματα στον αγώνα Αγγλία - Ιταλία! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Τελικά, η 20η αγωνιστική του πρωταθλήματος, επιβεβαίωσε την κρισιμότητά της. Τα αποτελέσματά της είχαν αντίκτυπο σε όλα τα μέτωπα πλην αυτό της κορυφής, όπου Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έχουν προ πολλού λύσει τις διαφορές τους για την πρωτιά.

Το γόητρο της τρίτης θέσης, η τιμητική παρουσία στην πρώτη τετράδα, η είσοδος στα playoffs και κυρίως η μάχη της παραμονής είναι ζητήματα ανοικτά για τις 6 αγωνιστικές που απομένουν και αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο σασπένς, από την στιγμή που κάποιες συγκεκριμένες αλλαγές ή προσθήκες δείχνουν να μπορούν να μεταβάλουν τους συσχετισμούς μεταξύ των ομάδων. Ακόμη και τα Τρίκαλα που (δείχνουν ότι) είναι καταδικασμένα, δείχνουν ότι αγωνιούν για το αν θα τελειώσουν τη σεζόν στο παρκέ, με ψηλά το κεφάλι, όπως έκανε πέρυσι η Λευκάδα, ή θα αναγκαστούν να αποχαιρετήσουν μια ώρα αρχύτερα.

Ξεκινώντας από πάνω προς τα κάτω, συναντάμε την ΑΕΚ. Στην καλύτερη φάση της σεζόν, έχοντας ήδη κατακτήσει το Κύπελλο αφού έσπασε το δίπολο των “αιωνίων” και προετοιμαζόμενη για την διεκδίκηση της πρόκρισης στο final4 του Champions League κόντρα στην Στρασμπούρ, μετά την επική πρόκριση μέσα στην Τσεχία επί της Νίμπουργκ, κατάφερε να επιστρέψει στην 3η θέση. Μια θέση που κατέλαβε στα δυο προηγούμενα πρωταθλήματα και αποτελεί τον minimum στόχο της για το πρωτάθλημα. Πλην όμως βρέθηκε πολύ χαμηλότερα και χρειάστηκε ντεμαράζ που κατέληξε στην νίκη με υπερκάλυψη της διαφοράς, επί του εντυπωσιακού φέτος Λαυρίου. Για τον “δικέφαλο”, το να βλέπει το όνομά του πίσω από τους “αιώνιους” δεν είναι μόνο ζήτημα ουσίας, από την στιγμή που διαθέτει όλα τα εχέγγυα (ισχυρό ιδιοκτήτη, ικανό και ενισχυμένο ρόστερ, έμπειρο προπονητή και φυσικά λαϊκό έρεισμα), αλλά και ψυχολογίας. Είναι εξίσου σημαντικό να αντιληφθούμε ότι με βάση τα δικά της δεδομένα είναι η ελληνική ομάδα που, μέχρι στιγμής, τα έχει καταφέρει καλύτερα απ' όλες και στα τρία μέτωπα. Τίτλος (κύπελλο) μετά από 16 χρόνια, αναρρίχηση στην (3η) θέση που αποτελεί βάση στην οποία μπορεί να πατήσει για να χρησιμοποιήσει γα εφαλτήριο και συνέχεια της ευρωπαϊκής πορείας. Το τί θα κάνει με τους αθλητικούς και φιλόδοξους Γάλλους στις διπλές αναμετρήσεις είναι ένα κεφάλαιο που μπορεί να αποκτήσει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις, αν καταφέρει να τους προσπεράσει. Με απλά λόγια, αν ξαφνικά η σεζόν τελείωνε σήμερα,τηρουμένων των αναλογιών, η ΑΕΚ θα ήταν “η ομάδα της χρονιάς”. Για το θαυμάσιο Λαύριο, το να παραμένει τόσο ψηλά είναι ένα παράσημο που γυαλίστηκε από την αντεπίθεση που έκανε να επιστρέψει από το -22 και να διεκδικήσει με όλες του τις δυνάμεις την υπεράσπιση της διαφοράς των 8 πόντων με τους οποίους είχε επικρατήσει στο ματς του πρώτου γύρου. Ανεξάρτητα αν στο τέλος δεν τα κατάφερε.

Το δεύτερο πιο κρίσιμο ματς της αγωνιστικής, όπως επιβεβαιώθηκε από την ένταση που επικράτησε και τις κουτουλιές που στοίχισαν την αποβολή σε Μανωλόπουλο και Τσούπκοβιτς έγινε στη Χαλκίδα. Εκεί όπου, χωρίς υπερβολή είχαν συγκεντρωμένα τα βλέμματά της, η μισή Α1. Η Λάρισα (μετά την ήττα της στο Ρέθυμνο), ο Άρης (αφού πρώτα νίκησε τον Προμηθέα) και ο Κόροιβος (που δεν είχε τη φιλοδοξία να νικήσει τον Ολυμπιακό) παρακαλούσαν να μη νικήσει ο ανεβασμένος Πανιώνιος ώστε να μείνει στις 5 νίκες. Το αποτέλεσμα τους ανακούφισε σε μεγάλο βαθμό. Από την άλλη, Ρέθυμνο και Κολοσσός δεν ήθελαν να συμβεί αυτό που συνέβη, δηλαδή να νικήσει η Κύμη, γιατί η ομάδα της Εύβοιας, μετά την απόκτηση του ΜακΦάντεν (ξανασκότωσε τους νεοσμυρνιώτες), όχι απλά έχει σωθεί, αλλά έχει μπει σφήνα στην διεκδίκηση μιας θέσης στην πρώτη οκτάδα.

Μιας και βρισκόμαστε στο κεφάλαιο σωτηρία, όπως φαίνεται από το πρόγραμμα που διαβάσατε στο “gazzetta.gr”, ο Πανιώνιος, μετά την απόκτηση του Τάϊρον Μπρεϊζελτον, δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Είναι ξεκάθαρο ότι “κυνηγάει” να βάλει από κάτω τον Κόροιβο. Έχει μια νίκη λιγότερη ( 5 έναντι 6), αλλά ένα σημαντικό πλεονέκτημα: υπερέχει στην μεταξύ τους ισοβαθμία. Για τα Τρίκαλα τα είπαμε και τα συμφωνήσαμε.

Για τον Άρη η (δύσκολη μεν, αλλά) επικράτηση επί του Προμηθέα στο ντεμπούτο του Βαγγέλη Αγγέλου στον πάγκο έμοιαζε με βάλσαμο, μετά τον οδυνηρό τρόπο που χάθηκε το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και την στενόχωρη λύση της συνεργασίας με τον Παναγιώτη Γιαννάκη που όσο έμεινε στο τιμόνι, τα έκανε όλα και τα έβαλε με θεούς και δαίμονες. Η αξία της ήταν μεγαλύτερη, όχι απλά γιατί ανέβηκε στις 7 νίκες και έχει (θεωρητικά) το ευκολότερο πρόγραμμα από τις ομάδες της τελευταίας πεντάδας, αλλά γιατί ήρθε σε κατάμεστο “Nick Galis Hall) και χωρίς να δείχνει με τον τρόπο παιχνιδιού του ότι έχει καλύτερη ομάδα από τον Προμηθέα, που πλήρωσε τα λάθη του τελευταίου πεντάλεπτου, ίσως επηρεασμένος από μια πιεστική έδρα στην οποία δεν είναι ακόμη τόσο έμπειρος να αντιμετωπίζει. Άρεσε η δήλωση του προπονητή του, Μάκη Γιατρά, μετά το φινάλε, ο οποίος υπογράμμισε με έμφαση : “ η ατμόσφαιρα ήταν καταπληκτική. Δεν μας πείραξε κανείς,”. Ό,τι χρειάζεται το ελληνικό μπάσκετ, στο οποίο ορισμένα πράγματα δεν είναι αυτονόητα.

Μεγάλο “διπλό” στη Ρόδο πήρε ο ΠΑΟΚ, ο οποίος μπήκε για τα καλά στην διεκδίκηση μιας θέσης στην τετράδα. Φαίνεται ότι η τακτοποίηση των προβλημάτων της εκκίνησης, οι μεταγραφές, η αποδέσμευση από τον ευρωπαϊκό περισπασμό και η νίκη ψυχολογίας επί του Άρη στο Αλεξάνδρειο, έχει αποκαταστήσει την αυτοπεποίθησή του και βοηθάει την ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου να αφοσιωθεί στον συγκεκριμένο στόχο.

Ο Γυμναστικός Λάρισας Φάρος, με την απόκτηση του δαιμόνιου εκτελεστή Στιβ Μπαρτ Τζούνιορ (σε δυο ματς έχει βάλει 27 και 28 πόντους) και την βελτίωση των διοικητικών συνθηκών δείχνει ότι η περαιτέρω ηρεμία του περνάει από το παιχνίδι του Σαββάτου με τον Κολοσσό στην Λάρισα. Αν καταφέρει να νικήσει, με 8 νίκες, μάλλον πρέπει να αρχίσει να νιώθει ήρεμος. Ο Μπαρτ, μαζί με τον Γκος, τον Μπραζελτον και κυρίως τον Μακ Φάντεν μπαίνουν στην λίστα των παικτών που με την απόκτησή τους άλλαξαν την μοίρα των ομάδων τους είτε καλύπτοντας μεγάλα κενά, είτε διορθώνοντας λάθη του καλοκαιρινού σχεδιασμού, είτε αξιοποιώντας τις συγκυρίες. Οι περισσότεροι από αυτούς, τον Αύγουστο είχαν άλλη τιμή.

Αυτή τη φορά, για τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό δεν χρειάζεται να γράψουμε πολλά. Το μυαλό τους είναι στην Ευρώπη, όπου περιμένουν να μάθουν τους αντιπάλους τους στα playoffs, δηλαδή το δρόμο που πρέπει να περάσουν αν θέλουν να φτάσουν στο Βελιγράδι. Οι “πράσινοι” έκαναν περίπατο στα Τρίκαλα με μεγάλο κέρδος τις εμφανίσεις των Θανάση Αντετοκούνμπο, Μήτογλου και Καλαϊτζάκη που ετοιμάζεται για το ντραφτ. Οι “ερυθρόλευκοι” έκαναν ρεκόρ εκτός έδρας διαφοράς στην ιστορία τους στην επαγγελματική λύγκα, παρότι παρατάχθηκαν χωρίς Σπανούλη, Πρίντεζη και Παπανικολάου. Του έμεινε όμως η τρίποντη έκρηξη του Μπόμπι Μπράουν και κυρίως η σούπερ εμφάνιση του Βαγγέλη Μάντζαρη ως συνέχεια της δυναμικής παρουσίας του κόντρα στην Εφες που μπορούν να εκληφθούν και ως ένδειξη ότι, τώρα που πλησιάζουν τα κρίσιμα στην Euroleague, ξεπερνάει την περίοδο κάμψης που πέρασε και βρίσκει τον καλό του εαυτό.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Ντεντόπουλος
Γιάννης Ντεντόπουλος