Η προσφορά των ξένων και η σύγκριση με τους… πρώην

Η προσφορά των ξένων και η σύγκριση με τους… πρώην

Βασίλης Βλαχόπουλος
Η προσφορά των ξένων και η σύγκριση με τους… πρώην

bet365

Πέρα από το προφανές που θέλει τον Άρη να βασίζεται στον ελληνικό κορμό του, το gazzetta.gr ρίχνει μια ματιά στις επιδόσεις των ξένων και τις συγκρίνεις με αυτές των Αμερικανών που άρχισαν τη σεζόν.

Η πλειοψηφία των ομάδων της Basketleague ουσιαστικά στηρίζεται στην απόδοση των ξένων παικτών. Εκεί οδηγήθηκε το Πρωτάθλημα από τη στιγμή που το σύνολο των ομάδων έχουν τη δυνατότητα απόκτησης έξι ξένων αθλητών. Ο Άρης αποτελεί εξαίρεση, τούτο όμως δεν σχετίζεται με το αγωνιστικό αλλά με την κατάσταση που διαμορφώθηκε σε οικονομικό επίπεδο και φυσικά οδήγησε στην απαγόρευση μεταγραφών. Γι’ αυτόν τον λόγο οι «κίτρινοι» είναι η μοναδική ομάδα του Πρωταθλήματος που διαθέτει τέσσερις ξένους.

Αυτό είναι το ένα μέρος του προβλήματος. Το δεύτερο σχετίζεται με το επίπεδο προσφοράς τους. Αν κανείς ρίξει μια ματιά στους τελευταίους πέντε αγώνες του Άρη θα διαπιστώσει ότι οι ξένοι έχουν δευτερεύοντα ρόλο στο παιχνίδι της ομάδας και καθόλου τυχαία (συνολικά) δεν παίρνουν περισσότερο από το 39.3% του συνολικού χρόνου συμμετοχής. Το υπόλοιπο μοιράζεται στους Έλληνες παίκτες. Δεν προσφέρουν περισσότερο από το 34% των συνολικών πόντων, ενώ τα νούμερά τους είναι αυξημένα στον τομέα των ριμπάουντ καθώς μαζεύουν το 43% των… σκουπιδιών.

Επί των παραπάνω πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι, από τους 121 πόντους που σημείωσαν συνολικά οι ξένοι στους τελευταίους πέντε αγώνες των «κίτρινων» οι 51 ήρθαν από τα χέρια του Ιβάν Μάρας ο οποίος δείχνει το υψηλότερο επίπεδο ανταπόκρισης στις αγωνιστικές ευθύνες που του αναλογούν.

Ο περιορισμένος ρόλος των ξένων παικτών από το παιχνίδι του Άρη είναι μία από τις βασικές αιτίες των αρνητικών αποτελεσμάτων του. Με εξαίρεση βέβαια τους Ιβάν Μάρας και Γκάρι Μπελ, τόσο ο Μπράις Ντουβιέ όσο και ο Ομάρ Προύιτ είναι λύσεις ανάγκης. Μη ξεχνάμε εξάλλου το γεγονός ότι η συνολική αξία των τεσσάρων ξένων παικτών δεν ξεπερνά τα 22-23 χιλιάδες δολάρια τον μήνα.

Δηλαδή, περίπου τα μισά από την αντίστοιχη των έξι Αμερικανών παικτών με τους οποίους οι «κίτρινοι» άρχισαν το Πρωτάθλημα καθώς οι Βον, Μπένσον, Ουίβερ, Μοράντ, Μπελ και Πέτγουεϊ κόστιζαν μηνιαίως περί των 47-48 χιλιάδων δολαρίων. Σε επίπεδο αριθμών οι αρχικοί ξένοι ήταν πιο παραγωγικοί στην επίθεση, αναλαμβάνοντας όμως και περισσότερες προσπάθειες. Οι τωρινοί ξένοι αναλαμβάνουν περίπου το 38% των επιθέσεων και οι αντίστοιχοι που άρχισαν τη σεζόν τουλάχιστον το 50%. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους είχαν μεγαλύτερη συμμετοχή στο σκοράρισμα καθώς πρόσφεραν το 55% του συνολικού σκορ, με περισσότερο χρόνο συμμετοχής (σ. σ. καταλάμβαναν το 46.3% του συνολικού χρόνου), ενώ η διαφορά είναι πολύ μικρή στον τομέα των ριμπάουντ.

Πέρα από τις προφανείς αγωνιστικές συνέπειες, μέσα από τις προσθαφαιρέσεις στους ξένους, το μπάτζετ του Άρη μειώθηκε κατά περίπου 250.000 ευρώ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα