Ζούγρης: Το... σέντερ μπακ-λιοντάρι που θα «πέθαινε» για τον Σπανούλη (vid)

Νίκος Καρφής
Ζούγρης: Το... σέντερ μπακ-λιοντάρι που θα «πέθαινε» για τον Σπανούλη (vid)
Ο 18χρονος Βαγγέλης Ζούγρης έκανε σπουδαία εμφάνιση κόντρα στον Ολυμπιακό και το Gazzetta γράφει για τον πρώην σέντερ μπακ που παραλίγο να... πληγώσει τον Ολυμπιακό και παλεύει σαν... λιοντάρι πάνω στο παρκέ.

Το Περιστέρι Βwin άγγιξε τη μεγάλη νίκη απέναντι στον Ολυμπιακό, αλλά ο Τόμας Γουόκαπ χάρισε τη νίκη στους Πειραιώτες, 1.4 δευτερόλεπτα για το τέλος. Η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη ηττήθηκε με 87-86 στο κλειστό Ανδρέας Παπανδρέου, δείχνοντας την ποιότητα του απέναντι στον σύλλογο που είναι στην κορυφή της Euroleague.

Εξαιρετικό ματς για τους Πρίγκιπες της Δυτικής Όχθης έκανε ο 18χρονος Βαγγέλης Ζούγρης που μπήκε χωρίς κανένα φόβο στο ματς και εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που πήρε από τον Σπανούλη και λίγο έλειψε να... εκτελέσει τους Πειραιώτες. Παραλίγο να γίνει ο x-factor του ματς. Δεν φοβήθηκε κανέναν ψηλό των Πειραιωτών και έπαιξε σαν... λιοντάρι ακόμα και κόντρα στον γίγαντα Φαλ. Το Gazzetta γράφει για τον 18χρόνο σέντερ που κάποτε έπαιζε σέντερ μπακ και τώρα θέλει να αφήσει το... αποτύπωμα στο ελληνικό μπάσκετ χωρίς να σταματά ποτέ να ονειρεύεται.

Πρώην σέντερ μπακ που... συστήθηκε στα 17 του κόντρα στον Ολυμπιακό

yu

Δύσκολο να μεταπηδήσεις από το ποδόσφαιρο στο μπάσκετ και να παίξεις σε υψηλό επίπεδο. Ο Ζούγρης το έκανε, εκμεταλλευόμενος το κορμί του και το ύψος του. Μέχρι το 2019 δεν είχε παίξει επαγγελματικό μπάσκετ, αφού έπαιζε ποδόσφαιρο. Μάλιστα η θέση του όπως μπορούμε να καταλάβουμε και λόγω του ύψους του, ήταν κεντρικός αμυντικός και η ομάδα του ήταν ο ΑΟ Κηπούπολης. Αλλά με τέτοια στοιχεία μάλλον το μπάσκετ του πήγαινε περισσότερο.

Στα πρώτα του βήματα στο μπάσκετ τον βοήθησε η Σοφία Κλιγκοπούλου, πρώην σπουδαία παίκτρια για το μπάσκετ γυναικών που φυσικά έπαιξε και στην Εθνική Γυναικών. Είδε το ταλέντο του Ζούγρη, τον πίστεψε, δούλεψε με τον μικρό το 2019 και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του, με τον παίκτη να δείχνει εξαιρετικά στοιχεία και να βελτιώνεται συνεχώς.

Είναι ωραία ιστορία το ντεμπούτο του στη Basket League με τη φανέλα του Περιστερίου, αφού έγινε κόντρα στον Ολυμπιακό την αγωνιστική περίοδο 2021-22. Απέναντι δηλαδή σε μια ομάδα που το βράδυ της Δευτέρας έκανε career high και τελείωσε με 9 πόντους. Δεν έχασε σουτ και άγγιξε το τέλειο για τον χρόνο που αγωνίστηκε με 4/4 δίποντα και 1/1 βολή, 1 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και 1 μπλοκ. Ο Kill Bill τον άφησε στο παρκέ για 10:45. Επίσης έδωσε μεγάλες μάχες με τον Φαλ και τους ψηλούς του Ολυμπιακού, παίζοντας εξαιρετική άμυνα. Πάλευε σαν... λυσσασμένος, μαχόταν σαν λιοντάρι κόντρα σε πιο δυνατούς και πιο έμπειρους αντιπάλους, αλλά το μάτι του... γυάλιζε. Κάτι που άρεσε και στον κόσμο του Περιστερίου Bwin που είδε έναν 18χρονο να μπαίνει στο ματς σαν έτοιμος από καιρό κόντρα σε μια εξαιρετική ομάδα όπως ο Ολυμπιακός.

Την σεζόν 2021-22, ο Μίλαν Τόμιτς τον εμπιστεύτηκε και σε ένα ματς με τον Κολοσσό εκεί όπου ο Ζούγρης στα 17 του, μπήκε φουριόζος, έκανε εντυπωσιακό πρώτο ημίχρονο και είχε 7 πόντους (κορυφαία επίδοση πριν τη χθεσινή) και 3/4 σουτ. Εκείνη τη σεζόν έπαιξε σε άλλα έξι ματς όσα δηλαδή έχει πατήσει παρκέ φέτος.

Το Περιστέρι του έδωσε την ευκαιρία και πλέον ο ίδιος δουλεύει καθημερινά με σταθερά βήματα για να πετύχει τα όνειρα του. Ποια είναι αυτά; H Εuroleague όπως χαρακτηριστική δήλωσε μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό.

Το συμβόλαιο μέχρι το 2025 και οι ώριμες δηλώσεις ενός παιδιού με ήθος

Από τις δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΤ μετά το ματς, δείχνει ένα παιδί με ήθος που έχει μεγάλο σεβασμό προς τον αντίπαλο και την ομάδα την οποία υπηρετεί. Λατρεύει να παίζει για τον κόουτς Βασίλη Σπανούλη. Ένα... λιοντάρι μέσα στο παρκέ. Μετρημένος όμως στις δηλώσεις του, πολύ ώριμος για την ηλικία του, προσηλωμένος στον στόχο, χωρίς να πετάει στα σύννεφα, χωρίς να λέει μεγάλα λόγια. Ξέρει καλά πως μόνο η δουλειά θα τον κάνει καλύτερο παίκτη. Και προπονείται σκληρά, εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που παίρνει και θα τα δώσει όλα για να καθιερωθεί. H Εuroleague είναι ένα όνειρο που όμως θα το κυνηγήσει με όλες του τις δυνάμεις. Ένα παιδί στο οποίο το Περιστέρι Bwin ανανέωσε συμβόλαιο μέχρι το 2025, δείχνοντας πόσο τον εμπιστεύεται.

«Πρώτα απ' όλα, συγχαρητήρια στην ομάδα του Ολυμπιακού. Προσωπικά, είμαι πολύ υπερήφανος για την προσπάθειά μας. Τα δώσαμε όλα στο παρκέ. Όλοι. Απλώς δουλεύω. Είναι τιμή μου να βρίσκομαι στον πάγκο, χωρίς να παίζω σε μια τέτοια ομάδα. Όταν μπαίνω μέσα, είναι συγκλονιστικό. Πόσω μάλλον για τον κόουτς. Όταν έχεις στον πάγκο έναν από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη και σε βάζει μέσα, θα "πεθάνω" για εκείνον, θα τα δώσω όλα», δήλωσε αρχικά μετά το ματς κόντρα στους Πειραιώτες.

Για το όνειρο του είπε: «Έχω δουλέψει πάρα πολύ, έχω ματώσει. Προσπαθώ να αξιοποιώ τις ευκαιρίες με τη δουλειά που ρίχνω. Δεν θα τα παρατήσω ποτέ. Θα είναι πολύ αστείο για να το πω... Δεν θέλω να το πω. Τα όνειρα είναι όνειρα, θέλω να παίξω στην EuroLeague. Δεν θα τα παρατήσω ποτέ. Είναι πολύ μακρινό όνειρο. Είμαι ακόμα στο μηδέν. Είμαι κάτω από το μηδέν, το καταλαβαίνω. Αλλά θα δουλέψω ακόμα παραπάνω».

Ένα λιοντάρι που θα ψάξει... λυσσασμένα τον χρόνο του

Αν παρατηρήσει κάποιος την ενέργεια που έβγαλε στο παρκέ, θα καταλάβει πως ζει για κάθε λεπτό που παίρνει στο παρκέ από τον Σπανούλη. Τα δίνει όλα, θα βάλει το σώμα του στη... φωτιά, θα παίξει τις άμυνες του, θα τα δώσει όλα για να βοηθήσει με τα screen του στην επίθεση και με τα εντυπωσιακά καρφώματα του. Βγάζει πάθος στο παρκέ, το γουστάρει αυτό που κάνει και τώρα με την αποχώρηση του Τζούστον και τα όσα έδειξε στο ματς με τον Ολυμπιακό, ελπίζει πως θα πάρει περισσότερο χρόνο και άλλες ευκαιρίες από τον Σπανούλη στην θέση του σέντερ, μαθαίνοντας και αρκετά πράγματα από τον εξαιρετικό και βασικό πεντάρι της ομάδας, Μίρο Μπίλαν.

Κόντρα στον Ολυμπιακό, έδωσε μάχες, προσπάθησε να ξεσηκώσει τον κόσμο σε κερδισμένο επιθετικό φάουλ όπως βλέπετε και στο παραπάνω video, αντιμετώπισε με ωραίο μπασκετικό θράσος και θάρρος το ματς. Έτσι πρέπει να κάνεις όταν σε εμπιστεύεται ο προπονητής σου. Και για τον Σπανούλη θα... πέθαινε όπως δήλωσε και είναι ένα μικρό δείγμα του τι νιώθει, όταν πατά το παρκέ. Θα παλεύει κάθε δευτερόλεπτο να τον δικαιώσει, μα πάνω απ'όλα να νιώσει ο ίδιος καλά με τον ίδιο του τον εαυτό. Ότι μάχεται και καταθέτει την ψυχή του σε κάθε φάση, σε κάθε κατοχή, σε κάθε μπάλα. Μάλιστα μόλις ο Κάνααν σκόραρε για τρεις και γύρισε προς τον πάγκο των γηπεδούχων, άνοιξε... γαϊτανάκι και στη συνέχεια δεν έκανε βήμα πίσω με αποτέλεσμα και οι δύο να δεχθούν τεχνική ποινή. Το πάθος ξεχείλιζε για τον Ζούγρη. Μακάρι να φτάσει ψηλά, να μείνει προσγειωμένος όπως δείχνει στις δηλώσεις του και να βγάζει πάντα την ίδια ένταση και πάθος στο παρκέ όποιος και αν είναι ο αντίπαλος.

@Photo credits: eurokinissi
 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα