H αυτοκριτική που έφερε τη νέα εποχή του Σπανούλη!

H αυτοκριτική που έφερε τη νέα εποχή του Σπανούλη!

H αυτοκριτική που έφερε τη νέα εποχή του Σπανούλη!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας αποκαλύπτει το παρασκήνιο που προκάλεσε την ολική επαναφορά στο Περιστέρι. Πως ο Σπανούλης κέρδισε τους ανθρώπους της ομάδας και πως μέσα σε δύο ραντεβού υπερδιπλασιαστηκε το αρχικό budget.

Αν εξαιρέσουμε την σεζόν 2018-2019, που ως νεοφώτιστη, η ομάδα των δυτικών προαστίων κατέγραψε μία εξαιρετική πορεία και κατετάγη 2η στην κανονική περίοδο, η τελευταία τριετία (2019-2022) κύλησε με συνεχή βήματα προς τα πίσω στον ιστορικό σύλλογο που εκπροσωπεί τον 4ο πιο πολυπληθή Δήμο της χώρας.

Συνεχείς αλλαγές προπονητών και παικτών, πολλές λανθασμένες αποφάσεις, αλόγιστη σπατάλη χρημάτων και σταδιακή υποχώρηση στον βαθμολογικό πίνακα. Με αποκορύφωμα την εφετινή σεζόν, που οι «κυανοκίτρινοι» στο τσακ μπήκαν στα playoffs (ως 8οι στην ισοβαθμία με τον ΠΑΟΚ) και έμειναν εκτός των ομίλων του BCL.

Όλα αυτά, όμως, φαίνεται ότι αποτελούν παρελθόν για το Περιστέρι, που πέραν την μακράς μπασκετικής ιστορίας που «κουβαλάει», είναι μία από τις παραδοσιακές δυνάμεις του ελληνικού μπάσκετ στις μικρές ηλικίες.

Το πιο εντυπωσιακό της υπόθεσης, όμως, είναι ότι η αφορμή για την νέα εποχή η οποία άρχισε εδώ και μερικές μέρες, μετά την συμφωνία με τον Βασίλη Σπανούλη, προέκυψε κατ' αρχήν από την φάση αυτοκριτικής στην οποία «εισήλθαν» τα στελέχη της ομάδας και φυσικά από την προσωπικότητα του “Kill Bill”, ο οποίος «μάγεψε» τους βασικούς χρηματοδότες της ΚΑΕ από το πρώτο ραντεβού.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με την σειρά. Η εξέλιξη της εφετινής σεζόν προκάλεσε πολύ σωστά την ανάγκη ενός απολογιστικού meeting στο οποίο θα επικοινωνούνταν όλα τα κακώς κείμενα και οι δυσλειτουργίες στο εσωτερικό της ομάδας με σκοπό να χαραχθεί μία νέα γραμμή σε όλα τα επίπεδα.

Και ακολούθως να προχωρήσει ο σχεδιασμός της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, για την οποία οι αρχικές σκέψεις οδηγούσαν σε μικρή μείωση του budget. Ειδικότερα από την στιγμή που ναυάγησε η είσοδος στην μετοχική σύνθεση του Θόδωρου Καρατζά (αν αναλάμβανε πρόεδρος, θα προωθούσε την πρόσληψη του Ηλία Καντζούρη για την θέση του προπονητή), που τα τρία τελευταία χρόνια ήταν αναμεμιγμένος με τα διοικητικά του Κολοσσού Ρόδου.

Κάπως έτσι, ξεκίνησε η αναζήτηση του αντικαταστάτη του Μίλαν Τόμιτς, με το όνομα του Βασίλη Σίμτσακ (βοηθός του Δημήτρη Πρίφτη τα τελευταία 4,5 χρόνια σε Ούνικς και Παναθηναϊκό και θα συνεχίσει και στην Τόφας Μπούρσα) να ήταν το πρώτο που έπεσε στο τραπέζι της συζήτησης.

Μέχρι φυσικά να προκύψει η ιδέα της προσέγγισης του Βασίλη Σπανούλη, που ανήκε στον πρόεδρο της ομάδας, Γιώργο Πανταζόπουλο, ο οποίος πήρε το ok από τους Φίλιππο Κότση και τον Ανδρέα Πολέμη να κλείσει το πρώτο ραντεβού στο σπίτι του πρώτου σκόρερ όλων των εποχών στην Euroleague.

Εκεί που ουσιαστικά τελείωσαν όλα! Εκεί όπου οι δύο «ισχυροί άνδρες» του Περιστερίου χρειάστηκαν περίπου πέντε λεπτά συζήτησης για να κοιταχθούν και να συμφωνήσουν με τα μάτια ότι «έμπλεξαν» ευχάριστα!

Το «ώπα, εδώ είμαστε!», το οποίο αισθάνθηκε κι αναφώνησε από μέσα του ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας του Σπόρτινγκ, αφότου άκουσε τον 40χρονο Λαρισινό προπονητή να παρουσιάζεται σαν έτοιμος από καιρό να αναλάβει την ομάδα και να μιλάει με πλάνο, συγκεκριμένη φιλοσοφία και στόχευση λες και επεξεργαζόταν εδώ και εβδομάδες την προοπτική που του ανοιγόταν, ήταν αρκετό για να προκαλέσει μία σειρά από συναντήσεις και μαραθώνιες τηλεφωνικές συνομιλίες (κατά κύριο λόγο με τον Γιώργο Πανταζόπουλο), οι οποίες κατέληξαν σε happy end.

H ετοιμότητα, η αυτοπεποίθηση, η βεβαιότητα για την επιτυχία του εγχειρήματος αλλά και οι παίκτες που είχε ήδη ξεχωρίσει για να στήσει το ρόστερ της ομάδας που θα αναλάμβανε, κέρδισαν αυτόματα και σε τόσο μεγάλο βαθμό τους ανθρώπους του συλλόγου των δυτικών προαστίων, που μέσα σε μία εβδομάδα, όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, το budget υπερδιπλασιάστηκε.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο χαρακτήρας, το εκτόπισμα και η επιδραστικότητα του Βασίλη Σπανούλη σαν προσωπικότητα του μπάσκετ σε συνδυασμό με την μεγάλη επιτυχία που εξέπεμψε για να ηγηθεί της νέας εποχής, έπεισε την διοικητική τριάδα της ομάδας ότι βρήκε το πρόσωπο στο οποίο αξίζει να επενδύσει, πολύ περισσότερο απ' όσο είχε υπολογίσει.

Με αυτά και με εκείνα το Περιστέρι της νέας σεζόν θα πορευτεί με ένα αγωνιστικό budget που ανέρχεται λίγο κάτω από τα 2 εκατομμύρια Ευρώ, την ώρα που το αρχικό πλάνο προέβλεπε για ένα ποσό της τάξεως των 850.000 Ευρώ. Κοινώς, τινάζει την μπάνκα στον αέρα, αλλά αξίζει και παραπάνω τον κόπο.

Όχι μόνο το brand Σπανούλης εξασφαλίζει απλά την απόλυτη μπασκετική αφοσίωση και παραπέμπει στον απόλυτο εξπέρ του αθλήματος μέσα στο παρκέ (όσον αφορά στο νέο αίμα της προπονητικής), αλλά γιατί αποτελεί και τον καλύτερο δυνατό «κράχτη» για να «ξυπνήσει» ο «κοιμώμενος γίγας» του αθλήματος πίσω από το ποτάμι.

Δικαίως, λοιπόν, η διοίκηση της ΚΑΕ παίρνει ένα αρκετά ασφαλές ρίσκο και δίνει στον “V-Span” όλα τα εχέγγυα και τις προϋποθέσεις να ξεκινήσει με αρκετά εφόδια την καριέρα του στους πάγκους. Το γεμάτο «Ανδρέας Παπανδρέου» θα είναι η πρώτη και βασική επιβράβευση για το μοντέρνο και ελκυστικό και γεμάτο ένταση και υψηλό ρυθμό σε άμυνα κι επίθεση μπάσκετ που ευαγγελίζεται ο νέος προπονητής του.

Τα υπόλοιπα θα τα δούμε μέσα στις τέσσερις γραμμές και θα είμαστε σε θέση να τα αναλύσουμε αφότου ολοκληρωθεί η στελέχωση του ρόστερ. Μέχρι τότε κρατάω το σχόλιο του Σπανούλη στην ερώτηση που του έγινε σχετικά με το αν τον «τρομάζει το ότι ελάχιστοι σπουδαίοι παίκτες, εξελίχθηκαν σε πετυχημένους προπονητές;»

«Το ότι είναι ελάχιστοι σημαίνει ότι υπάρχουν. Επομένως δεν ανησυχώ...», σχολίασε μειδιώντας κι ενώ νωρίτερα ο Ανδρέας Πολέμης είχε αποκαλύψει ότι ποια ήταν η ατάκα του, αφότου έδωσαν τα χέρια και του ευχήθηκε να γίνει ένας καλός coach...

«Ευχαριστώ Ανδρέα, αλλά δεν θα γίνω απλά καλός. Θα γίνω ο καλύτερος προπονητής...»

Κάπως έτσι ξεκίνησε η καριέρα του coach Σπανούλη... To be continued...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!