Ολυμπιακός: Δόμησε τη νίκη του στο δεκάλεπτο κυριαρχίας του Φαλ (vid)

Ολυμπιακός: Δόμησε τη νίκη του στο δεκάλεπτο κυριαρχίας του Φαλ (vid)

Ολυμπιακός: Δόμησε τη νίκη του στο δεκάλεπτο κυριαρχίας του Φαλ (vid)
Το 1-0 του Ολυμπιακού στους τελικούς της Basket League έναντι του Παναθηναϊκού έφερε την υπογραφή, μεταξύ άλλων, του Μουστάφα Φαλ, ο οποίος στο πρώτο δεκάλεπτο συνέβαλλε τα μέγιστα στην οικόδομηση μιας ισχυρής (διψήφιας) διαφοράς, η οποία όπως φάνηκε στην πορεία δεν μπορούσε να ανατραπεί. Το Gazzetta αναλύει.

Το βράδυ του Σαββάτου (11/6) ο Ολυμπιακός άνοιξε λογαριασμό στη σειρά των τελικών με τον Παναθηναϊκό, επικρατώντας με 74-61 των «πράσινων» στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Η επικράτηση των Πειραιωτών επί της ουσίας προήλθε από το πρώτο τους δεκάλεπτο (23-4), στο οποίο κυριάρχησαν σε άμυνα κι επίθεση, με αιχμή του δόρατος τον Μουστάφα Φαλ.

Στη συνέχεια του Game 1 οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα φρόντισαν να συντηρήσουν τις διαφορές τους, χωρίς να κινδυνεύσουν. Εξάλλου, το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς είχε γίνει ήδη στην πρώτη περίοδο με το +19 και τον Φαλ σε ρόλο καθοδηγητή.

Κανένα πρόβλημα απέναντι στον Παπαγιάννη

Η ποιότητα του Γιώργου Παπαγιάννη είναι δεδομένη, εντούτοις ο Έλληνας σέντερ δεν κατάφερε να περιορίσει τον Γάλλο ψηλό σε κανένα σημείο του ματς. Λίγο η καλή μέρα του ενός και λίγο η κακή αντίστοιχα του άλλου έφεραν γρήγορα τον Φαλ σε θέση οδηγού στην μεταξύ τους «κούρσα». Ο Φαλ ένιωθε καλά από τα πρώτα λεπτά και τελείωνε με ευκολία τις φάσεις κοντά στο καλάθι, εξού και το αψεγάδιαστο 6/6 που «έγραψε» στα δίποντα. Οι συμπαίκτες του αξίζουν credit καθώς φρόντισαν να τον τροφοδοτήσουν σωστά. Αλλά τα εύσημα πρέπει να πάνε και στον ίδιο για τις σωστές τοποθετήσεις του έναντι του Παπαγιάννη. Ο «γίγαντας» του Ολυμπιακού ήταν αποτελεσματικός και συνεπής επιθετικά, παίρνοντας παράλληλα όλα όσα του... έδωσε η «πράσινη» άμυνα. Μάλιστα ο Φαλ φρόντισε στην πρώτη περίοδο με τρία συνεχόμενα καρφώματα να μετατρέψει το 9-0 σε 15-2 για την ομάδα του, ξεσηκώνοντας το ΣΕΦ και μετουσιώνοντας σε διψήφια διαφορά την ανωτερότητα των γηπεδούχων. Μια καθοριστική διαφορά που στο υπόλοιπο του ματς, όπως φάνηκε, ήταν αδύνατον να καλυφθεί από το αντίπαλο σύνολο.

Από 'κει και πέρα, ο Φαλ ήταν ιδιαίτερα σταθερός και στον τομέα των ριμπάουντ, αφού τελείωσε με 10 το ντέρμπι σε περίπου 23 λεπτά δράσης. Τα έξι ήταν αμυντικά και τα τέσσερα επιθετικά. Ο Ολυμπιακός έκλεισε τον πρώτο τελικό με υπεροχή στα ριμπάουντ (42-37) η οποία έπαιξε ρόλο στη σούμα του αγώνα, με τον Φαλ να είναι καθοριστικός στο συγκεκριμένο σκέλος. Ανανέωσε κατοχές στην επίθεση, ενώ βοήθησε στον έλεγχο του ρυθμού για τον Ολυμπιακό.

«Μπόνους» οι ασίστ

Ο Φαλ είχε 14 πόντους με 6/6 δίποντα, όμως στην πραγματικότητα θα μπορούσε να έχει πετύχει περισσότερους πόντους, καθώς παρέλαβε κι άλλες φορές την μπάλα σε επίκαιρη θέση.

3

Σε ορισμένες περιπτώσεις προτίμησε -σωστά από τακτικής πλευράς, εφόσον η «πράσινη» άμυνα τον ώθησε στη συγκεκριμένη επιλογή όταν έβγαζε βοήθεια πάνω του- να «σπάσει» τη μπάλα στην περίμετρο. Δύο πάσες του έγιναν ασίστ από τους συμπαίκτες του, με τον Φαλ να λειτουργεί ενίοτε κι ως δημιουργός μέσα από το ζωγραφικό. Ένα στοιχείο που ο Γάλλος ως γνωστόν το έχει στο παιχνίδι του και το απέδειξε πολλές φορές κατά την διάρκεια της τρέχουσας σεζόν.

Οι δύο ασίστ αριθμητικά δεν είναι πολλές όμως είναι σημαντικές καθώς έγιναν στο διάστημα όπου ο Ολυμπιακός έχτισε τη διαφορά, όπως αναφέραμε και νωρίτερα. Η μια ήταν στον Βεζένκοβ για το 7-0 και η δεύτερη στον Σλούκα που με τρίποντο από τη γωνία έκανε το 18-4.

Ο Ολυμπιακός έβαλε 74 πόντους, με το 26% εξ αυτών να προέρχεται -άμεσα ή έμμεσα- από καταστάσεις στις οποίες ενεπλάκη ο Φαλ. Συν τοις άλλοις, παρότι δέχθηκε πίεση όταν είχε τη μπάλα στα χέρια, έμεινε μόλις στο ένα λάθος, λειτουργώντας ψύχραιμα και με καθάρο μυαλό.

Για την ιστορία, ο Φαλ έχει μοιράσει φέτος 86 ασίστ σε 62 εμφανίσεις στην Euroleague και την Basket League. Έχει δηλαδή 1.4 ασίστ ανά 20.7 δράσης, καθόλου άσχημα για τη θέση του.

Το καλύτερο του ντέρμπι

Μπορεί στο ντέρμπι του περασμένου Νοεμβρίου ο Φαλ να είχε 17 πόντους με 6/7 δίποντα, 11 ριμπάουντ και 3 ασίστ κόντρα στον Παναθηναϊκό, ωστόσο μιλάμε για μια εμφάνιση που αφενός δεν είχε ομαδικό αντίκρισμα, αφού ο Ολυμπιακός ηττήθηκε εν τέλει, αφετέρου χρειάστηκε να παίξει σχεδόν 30 λεπτά για να φτάσει στην παραπάνω συγκομιδή.

Στην πραγματικότητα, η χθεσινή ήταν η πιο μεστή του εμφάνιση σε εφετινό συναπάντημα με τον «αιώνιο» αντίπαλο. Πιθανότατα καλύτερη κι από εκείνη για το ματς της Euroleague στο ΣΕΦ όπου είχε 13 πόντους, 6 ριμπάουντ και 5 ασίστ, σε ένα βράδυ βέβαια όπου ολόκληρος ο Ολυμπιακός ένιωθε πολύ καλά στο παρκέ, ξεπερνώντας τους 100 πόντους.

7

Επίσης, ας μη παραβλέψουμε πως η βαρύτητα του χθεσινού παιχνιδιού ήταν σαφώς ανώτερη σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο εφετινό των δύο φιναλίστ, καθώς μιλάμε για έναν τελικό μιας σειράς που πρακτικά κρίνει τους κόπους δέκα ολόκληρων μηνών για τις ομάδες.

Χθες ο Φαλ είχε ξανά συγκέντρωση, ουσία, αποτελεσματικότητα σε σκορ και ριμπάουντ συν φυσικά το... κερασάκι των ασίστ. Νίκησε τον προσωπικό του αντίπαλο κι όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί να παίξει παραπάνω λεπτά από το συνηθισμένο. Δηλαδή προσέφερε όλα όσα ευελπιστεί ο κόουτς Μπαρτζώκας να παίρνει από τον βασικό του σέντερ στα μεγάλα παιχνίδια.

@Photo credits: INTIME
 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα