Νίκος Γκάλης: Το ντεμπούτο με τη φανέλα του Άρη που έβαλε 30, αλλά δεν... εντυπωσίασε

Νίκος Γκάλης: Το ντεμπούτο με τη φανέλα του Άρη που έβαλε 30, αλλά δεν... εντυπωσίασε

Νίκος Γκάλης: Το ντεμπούτο με τη φανέλα του Άρη που έβαλε 30, αλλά δεν... εντυπωσίασε

bet365

Ο Νίκος Γκάλης «συστήνεται» στο ελληνικό κοινό μία μέρα σαν και αυτή το 1979, στην αναμέτρηση του Άρη με τον Ηρακλή. Οι γηπεδούχοι παίρνουν την νίκη, ο νεαρός «γκάνγκστερ» σκοράρει 30 πόντους, αλλά η αβεβαιότητα πλανάται γύρω από το όνομά του.

Αν έπρεπε να μπει ένα τίτλος την μέρα του Δεκέμβρη στο μπασκετικό ημερολόγιο του 1979, τότε αυτός θα μπορούσε να ήταν «το απόλυτο… μιας αμφιβολίας». Ίσως η λογική του Καρτέσιου που σε προτρέπει «να αμφιβάλεις για όλα» να εξηγούσε με τον καλύτερο τρόπο τα όσα συνέβησαν στο Παλαί Ντε Σπορ για την πρεμιέρα του εγχώριου Πρωταθλήματος στην αναμέτρηση του Άρη με τον Ηρακλή.

Οι «κίτρινοι» υπερασπίζονταν τον τίτλο που λίγους μήνες πριν είχαν κατακτήσει έχοντας εντάξει στην ομάδα τους ένα φρέσκο πρόσωπο. Έναν απόφοιτο του Σίτον Χολ που διέπρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες και αναδείχθηκε τρίτος σκόρερ εκείνη τη σεζόν στο κολεγιακό πρωτάθλημα του NCAA, πίσω από τον Λάρι Μπερντ.

Ξακουστός στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, που σάρωνε τα πάντα στο πέρασμά του και παρουσιαζόταν με… δάφνες. Οι «ελληνικές» σειρήνες ήχησαν στα αυτιά του τόσο από τον Παναθηναϊκό, όσο και από τον Ολυμπιακό, ωστόσο η Θεσσαλονίκη φάνηκε η πιο σωστή επιλογή.

Και αυτό γιατί; Όταν ενημερώθηκε για το ενδιαφέρον των τριών ομάδων από την Ελλάδα, είπε: «Ποια είναι η πρωταθλήτρια; Ε σ'αυτήν θα πάω!». Όπερ και εγένετο...

σχ

Και όμως... δεν εντυπωσίασε

Ο Νίκος Γεωργαλής, ή ο αμερικανοθρεμένος «Nick Gallis» δεν ήταν ο υψηλόσωμος γκαρντ που κάποιοι είχαν πλάσει στην φαντασία τους στο άκουσμα των επιτευγμάτων του. Αυτήν την έκπληξη ένιωσαν και ο άλλοτε αρχηγός του Άρη, Βαγγέλης Αλεξανδρής με τον Ανέστη Πεταλίδη που υποδέχτηκαν το νέο απόκτημα της ομάδας στο αεροδρόμιο.

Το παιχνίδι του, όμως, μέσα στο παρκέ και η ικανότητα να «πετάει» μέσα σε αυτό τον έκανε να φαίνεται... θεόρατος. Κάτι που κλήθηκε σύντομα να παραδεχτεί ο «Τίγρης» λέγοντας στον Πεταλίδη πως «αυτός δεν παίζεται» μετά την αποστολή που του είχε βάλει να δοκιμάσει τις δυνάμεις του Γκάλη.

Το βράδυ εκείνο, περίπου τρεις χιλιάδες φίλοι του Άρη, είδαν από τις εξέδρες έναν 22χρονο νεαρό, μετρίου αναστήματος, με μαλλί αφάνα να κάνει την εμφάνισή του παρκέ. Η πρώτη εικόνα δεν τους είχε εντυπωσιάσει και άπαντες περίμεναν τα πειστήρια από το Νο7.

Το πρώτο τζάμπολ του αγώνα είχε γίνει και ο «Νικ» μετά από λίγο σημείωνε τους πρώτους του πόντους στον αγώνα. Ο Άρης κατάφερε να πάρει την νίκη με 79-78 με τον Νίκο Γκάλη να ολοκληρώνει την αναμέτρηση έχοντας… φορτώσει το καλάθι του Ηρακλή με 30 πόντους.

Το ντεμπούτο του, όμως, έμελλε να ξεσηκώσει ένα κύμα αμφιβολίας και συζητήσεων σχετικά με τις πολλές προσπάθειες που είχε πάρει και τα σουτ που είχε αστοχήσει σε εκείνο το παιχνίδι.

Οι εφημερίδες της επόμενης ημέρας έκαναν λόγο για σοβαρά λάθη του Γκάλη και κατάχρηση προσπαθειών που έφεραν σε δύσκολη θέση την ομάδα, ειδικά στο δεύτερο μέρος που έμοιαζε να παίζει… μόνος του. Επιπλέον, δεν δίστασαν να αναφερθούν και στα χρήματα που είχαν δαπανηθεί από τους Θεσσαλονικείς ώστε να τον εντάξουν στο δυναμικό τους.

ξ

ε

Οι ατάκες που άφησαν ιστορία

Το... ατομικό πνεύμα που έβγαλε ο Γκάλης στην πρώτη του συμμετοχή, δεν έμεινε ασχολίαστο ούτε από τους συμπαίκτες του, οι οποίοι φρόντισαν να το μεταβιβάσουν μέσω του αρχηγού τους. Μάλιστα, αυτή η συνθήκη δημιούργησε μία στιχομυθία που εν τέλει έμεινε στην ιστορία.

Ο Αλεξανδρής τον πλησίασε προκειμένου να του δώσει να καταλάβει τον τρόπο που λειτουργούσε η ομάδα λέγοντάς του πως «έχασες πολλά σουτ σήμερα, Νίκο». Η απάντηση που έλαβε ήταν απρόσμενη… «Πιστεύεις θα τα ξαναχάσω;» αποκρίθηκε ο Γκάλης δείχνοντας λίγο από το μπασκετικό του «θράσος» για το οποίο χαρακτηριζόταν.

O πιο σκληρός από όλους, ο Ανέστης Πεταλίδης, έσπευσε μετά το παιχνίδι να τον συγχαρεί, συμβουλεύοντας όσους τον κατέκριναν να προσέξουν γιατί: «Εκεί που φτύνετε, αργότερα θα γλείφετε».

Ενώ, ο ίδιος ο Γκάλης χωρίς να χάσει ποτέ την πίστη του στον εαυτό του, έδινε υπόσχεση στους φίλους του Άρη. «Για μία ακόμη φορά, προς τους αρειανούς ζητάω να κάνουν λίγη υπομονή και τους βεβαιώνω με τον λόγο της τιμής μου ότι θα παίξω στον Άρη μεγάλο μπάσκετ».

Να θυμίσουμε ξανά πως ήταν ένας νεαρός, μόλις 22 χρονών, που «κουβαλούσε» περγαμηνές πριν ακόμη πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα.

Ο λόγος της τιμής του, πάντως ήταν ακόμη πιο… βαρύς, αφού φρόντισε να κάνει πράξη όσα δήλωνε και μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα έγινε ο «Μεσσίας» που όλοι περίμεναν. Ακόμη και 26 χρόνια μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Νίκος Γκάλης είναι ο... θρύλος που υποσχέθηκε στον εαυτό του και στο ελληνικό κοινό.

Ο «γκάνγκστερ» που δεν χρειάστηκε να εντυπωσιάσει με την πρώτη εμφάνιση για να διαφοροποιήσει τα δρώμενα του εγχώριου μπάσκετ. Γιατί σύμφωνα με τον Καντ μπορούμε να μετρήσουμε την ευφυϊα ενός ανθρώπου με βάση το πόσες αβεβαιότητες μπορεί να αντέξει. Και ο Γκάλης ήταν σοφός!

Το φύλλο αγώνα από την αναμέτρηση

Στο φύλλο αγώνα ο Γκάλης εμφανιζόταν ως «Γεωργαλής - Γκάλης»

σ

ΑΡΗΣ – ΗΡΑΚΛΗΣ 79-78 (ημίχρονο 44-37)
Άρης
(Ντέβελι): Αλεξανδρής 10, Παπαγεωργίου 20, Παραμανίδης 8, Σπάρταλης, Γεωργαλής - Γκάλης 30, Σκόνδρας 5, Καλαντίδης 2, Ανανιάδης, Βαμβακούδης, Στυλιανού 4.

Ηρακλής (Πυριτίδης): Πιλαφίδης 13, Τζάμος, Καρατζουλίδης 16, Καράογλου, Σακελλαρίου 19, Μάντης 12, Τσομπανάκης 6, Βαγιακάκος 2, Τσουμής 10, Ναλμπάντης.

Διαιτητές: Γιώργος Προεστός, Παναγιώτης Οικονομίδης

Αντιπρόσωπος ΕΟΚ: Κωστίνος. Χρονομέτρης: Παπαδόπουλος. Σημειωτής: Δρομπουλιανούδης. Χρονομέτρης 30”: Μπέλτζου

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα