Ποιος είναι ο καλύτερος ξένος στην ιστορία του Ηρακλή; (poll)

Γιώργος Κούβαρης
Ποιος είναι ο καλύτερος ξένος στην ιστορία του Ηρακλή; (poll)

bet365

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Ντέιβιντ Ίνγκραμ στην Θεσσαλονίκη ύστερα από 30 χρόνια, το Gazzetta παρουσιάζει το ΤΟΡ-10 των ξένων που φόρεσαν τη φανέλα του Ηρακλή και σας θέτει ένα απλό ερώτημα: Ποιος ήταν ο καλύτερος όλων; Μπείτε στο poll και ψηφίστε!

Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε φέρει στο μυαλό μας την μπασκέταρα που βλέπαμε στο ελληνικό πρωτάθλημα τη δεκαετία του '90...

Όλες οι ομάδες της Α1 είχαν παίκτες από το πρώτο ράφι. Παίκτες τους οποίους ζήλευαν η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μακάμπι. Και ας έπαιζαν για παράδειγμα στη Δάφνη, στον Σπόρτιγκ, στο Παγκράτι κ.ο.κ. Η Ελλάδα είχε το καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης, το οποίο είχε ακουστεί έως και τα... πέρατα του ΝΒΑ.

Αν εξαιρέσουμε τους έξι «μεγάλους» της εποχής όπως ήταν ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ, ο Άρης, ο Πανιώνιος και η ΑΕΚ, ακόμα και οι ομάδες που έρχονταν από πίσω είχαν να επιδείξουν πραγματικούς... παικταράδες. Με πρώτη και καλύτερη αυτή του Ηρακλή! Ο «Γηραιός» κρατούσε σε όλα τα παιχνίδια το... ρόπαλο ανά χείρας και περίμενε έναν-έναν τους αντιπάλους του για το τελειωτικό χτύπημα. Και δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε ρίξει την... ροπαλιά κατακέφαλα!

Και γιατί να μην το έκανε από τη στιγμή που είχε τόσο μεγάλους μπασκετμπολίστες. Ο Ντέιβιντ Ίνγκραμ (αν και ο άνθρωπος λέγεται Άνκρουμ, αλλά... έτσι μας τον είπανε τότε, έτσι σας τον λέμε τώρα) ήταν εκείνος που είχε ανοίξει τον χορό των μεγάλων και είχαν ακολουθήσει παίκτες όπως ο Μπέρι, ο Ζντοβτς, ο Ντόναλτσον, ο ΜακΝτάνιελ, ο Μπακ Τζόνσον, ο Έρικ Μικ, ο Τζον Πολ Σάσκι, ακόμα και ο Στιβ Μπαρτ, ο οποίος ωστόσο έμεινε για πολύ λίγο αλλά φρόντισε να κάνει την διαφορά!

Σας έπιασε νοσταλγία, ε; Και εμάς! Βλέποντας και τον Ντέιβιντ Ίνγκραμ ξανά στο «Ιβανώφειο» την περασμένη Κυριακή (28/11) και μάλιστα να κάθεται δίπλα από τον Νίκο Γκάλη, μπήκαμε στον πειρασμό να σας προβληματίσουμε. Ποιος θεωρείτε εσείς ότι ήταν ο καλύτερος ξένος μπασκετμπολίστας που αγωνίστηκε στον Ηρακλή;

Το μόνο που έχετε να κάνετε να μπείτε στο poll του Gazzetta και να δώσετε την θετική σας ψήφο ανάμεσα στους 10 παίκτες που επιλέξαμε.

Ιδού το (δικό μας) ΤΟΡ-10 με χρονολογική σειρά όσον αφορά την παρουσία τους στον Ηρακλή

ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΙΝΓΚΡΑΜ (1987-1992)

Τον είχαν βαφτίσει ως τον «μαύρο Γκάλη» και μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ αποτελούσε το αντίπαλο δέος του «γκάνγκστερ» του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Άλλωστε ήταν ο μοναδικός ο οποίος είχε απειλήσει τον Νίκο Γκάλη όσον αφορά τον πρώτο σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος. Στον Ηρακλή αγωνίστηκε για πέντε χρόνια (1987-1992) αλλά στην πρώτη του σεζόν αγωνίστηκε μόνο στα παιχνίδια του κυπέλλου Κόρατς έχοντας πετύχει και 42 πόντους απέναντι στην Εστουδιάντες. Φυσικά έμεινε και μέσα σε τέσσερις σεζόν στην Α1 σημείωσε 3.501 πόντους σε κανονική περίοδο (2.801π.) και playoffs (700π.) ωστόσο δεν κατάφερε ποτέ να κατακτήσει κάποιον τίτλο.

ΣΤΙΒ ΜΠΑΡΤ (1992)

Ο Στιβ Μπαρτ (σ.σ. πατέρας του μετέπειτα παίκτη πολλών ελληνικών ομάδων, Στιβ Μπαρτ Τζούνιορ) ήταν εκείνος που είχε κληθεί να «γεμίσει» τα παπούτσια του Ντέιβιντ Ίνγκραμ μετά το καλοκαίρι του 1992 και αφού είχαν αποτύχει οι προσπάθειες ελληνοποίησης του μεγάλου Αμερικανού σκόρερ. Ο 28χρονος -τότε- Μπαρτ, με θητεία στο ΝΒΑ, είχε τη φήμη του σούπερ σκόρερ και μάλιστα φρόντισε να το δείξει από τα πρώτα, κιόλας, παιχνίδια του. Όμως την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου συνελήφθη στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» έχοντας πάνω του 2 γραμμάρια κοκαΐνης και 11 γραμμάρια χασίς με αποτέλεσμα να αποχωρήσει. Μάλιστα είχε πει σε αποκλειστική συνέντευξη στο Gazzetta ότι ακόμα και σήμερα μετανιώνει για τα ναρκωτικά και γεγονός ότι δεν πρόλαβε να βάλει την σφραγίδα του στον Ηρακλή. Παρόλα αυτά σε 9 ματς μέτρησε κατά μέσο όρο 31,1 πόντους, 3,2 ασίστ και 2,8 κλεψίματα σουτάροντας με 59% στα δίποντα και 46% στα τρίποντα.

ΤΖΟΝ ΠΟΛ ΣΑΣΚΙ (1992-93)

Το καλοκαίρι του '92 ο Ηρακλής πήρε τον πρώτο ξένο σέντερ στην ιστορία του. Το όνομα αυτού; Τζον Πολ Σάσκι! Ο Αμερικανός σέντερ έκανε την διαφορά για λογαριασμό του «Γηραιού» από τη θέση του σέντερ καθώς την σεζόν 1992-93, όταν και πρωτοσυστήθηκε στο ελληνικό κοινό (σ.σ. στη συνέχεια αγωνίστηκε σε Παπάγου και Απόλλωνα Πάτρας) πήρε μέρος σε 26 ματς της κανονικής περιόδου έχοντας κατά μέσο όρο 16,3 πόντους, 7,1 ριμπάουντ και 1,6 τάπες. Αντίστοιχα στα playoffs είχε 14,5 πόντους σε καθένα από τα 12 ματς της ομάδας του και άλλα 11,8 ριμπάουντ.

ΓΙΟΥΡΙ ΖΝΤΟΒΤΣ (1993-96)

Κι όμως! Την σεζόν 1993-94 ο Ηρακλής είχε ρίξει βόμβα μεγατόνων καθώς είχε αποκτήσει από την πρωταθλήτρια Ευρώπης Λιμόζ τον βασικό της πλέι μέικερ και έναν από τους καλύτερους point guards σε όλη την Ευρώπη. Τον Γιούρι Ζντοβτς! Σαν να λέμε σήμερα ότι ο ΠΑΟΚ πήρε τον Λάρκιν από την Εφές! Γίνονται αυτά τα πράγματα; Δεν γίνονται. Κι όμως ο Ηρακλής το έκανε. Ο Σλοβένος γκαρντ είχε πάρει μέρος στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας και σε 30 ματς στο σύνολο είχε κατά μέσο όρο 15,3 πόντους, 4,8 ριμπάουντ, 4,1 ασίστ και 2,3 κλεψίματα ενώ σούταρε με 50% στα δίποντα, 31% στα τρίποντα και 82% στις βολές.

ΤΖΕΪΜΣ ΝΤΟΝΑΛΤΣΟΝ (1993-94)

Ουδέποτε ήταν ο «φαντεζί» παίκτης και αυτός που θα τράβαγε προβολείς της δημοσιότητας πάνω του, αλλά ήταν παίκτης με «γεμάτο» βιογραφικό στο ΝΒΑ έχοντας στο ενεργητικό του 957 ματς (!) με 8,6 πόντους και 7,8 ριμπάουντ ανά 27,4 λεπτά σε όλη την καριέρα του! Ο Αμερικανοβρετανός Τζέιμς Ντόναλντσον αποτέλεσε τον «πύργο» του Ηρακλή τη σεζόν 1993-94 έχοντας από τη πλευρά του 12,1 πόντους, 12,2 ριμπάουντ και 2,2 τάπες. Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ηρακλή ήρθε σε μεγάλη ηλικία (37 ετών) αλλά το γεγονός αυτό δεν μειώνει ούτε στο ελάχιστο το ειδικό βάρος που είχε το όνομά του.

ΟΥΟΛΤΕΡ ΜΠΕΡΙ (1994-95)

Από τη μέρα που «πάτησε» το πόδι του στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού (σ.σ. αν και είχε προηγηθεί και μια σεζόν στον Άρη), ο Ουόλτερ Μπέρι «ρίζωσε» στη χώρα μας. Ο Ηρακλής ήταν η 3η κατά σειρά ομάδα του (σ.σ. μετά τους «ερυθρόλευκους» και τον ΠΑΟΚ με τον οποίο κατέκτησε και το κύπελλο Κόρατς) και μάλιστα σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Gazzetta τον Φεβρουάριο του 2020 είχε πει ότι η... καρδιά του θα ανήκει για πάντα στον Ηρακλή! Με τον Ηρακλή έφτασε μέχρι και τους ημιτελικούς του ευρωπαϊκού κυπέλλου ωστόσο έχασε την πρόκριση από την Ταουγκρές. Με τα «κυανόλευκα» ο Truth είχε κατά μέσο όρο 29,1 πόντους, 13 ριμπάουντ και 2 ασίστ ενώ σούταρε με 55% στα δίποντα, 50% στα τρίποντα και 77% στις βολές.

ΕΞΕΪΒΙΕΡ ΜΑΚ ΝΤΑΝΙΕΛ (1995-96)

Αυτός και αν ήταν «μπαμ» για την ομάδα του Ηρακλή ακριβώς στα μέσα της δεκαετίας του '90. Εξέιβιερ ΜακΝτάνιελ. Ένας πραγματικός πρωταγωνιστής του ΝΒΑ , έχοντας να επιδείξει μια τεράστια καριέρα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού! Μάλιστα στο Σιάτλ πέρασε τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του (20,7π., 7ριμπ., σε 6 χρόνια) ενώ συνολικά και δη σε 870 ματς (επίσης με Νικς, Σανς, Σέλτικς, Νετς) είχε 15,6 πόντους και 6,1 ριμπάουντ με 29 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο. Με τον Ηρακλή έφτασε έως τον τελικό του Κυπέλλου κόντρα στον Παναθηναϊκό του Ντομινίκ, κλείνοντας τη χρονιά με 19,1 πόντους και 9 ριμπάουντ, ενώ τα ποσοστά του ήταν 47% στα δίποντα και 34% στα τρίποντα.

ΡΟΪ ΤΑΡΠΛΕΪ (1995-96)

Ο αείμνηστος Ρόι Τάρπλεϊ είχε εντυπωσιάσει δύο χρόνια στην Ελλάδα με τις φανέλες του Άρη (1992-93) και του Ολυμπιακού (1993-94) και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την επιστροφή του στους Ντάλας Μάβερικς. Ομως και πάλι είχε διωχθεί λόγω παράβασης κανονισμών σε θέματα ναρκωτικών και αλκοόλ με αποτέλεσμα να επιστρέψει και δη για στον Ηρακλή για το δεύτερο μισό της σεζόν 1995-96. Σίγουρα δεν... ήταν ο ίδιος παίκτης ωστόσο πήρε μέρος στον τελικό του Κυπέλλου το 1996 και στα 12 ματς που αγωνίστηκε είχε κατά μέσο όρο 23,1 πόντους και 12,5 ριμπάουντ με 51% στα δίποντα, 41% στα τρίποντα και 84% στις βολές.

ΕΡΙΚ ΜΙΚ (1996-97)

Όταν κάποιος έχει «μεγαλώσει» μπασκετικά με τον Μάικ Σιζέφσκι στο διάσημο Ντιουκ και έχοντας συμπαίκτη για τρία χρόνια τον μετέπειτα All Star (αλλά και μεγάλο άτυχο στην καριέρα του) Γκραντ Χιλ, αν μη τι άλλο, κάτι... θα σημαίνει για την αξία του. Κάπως έτσι αποφάσισε ο Ηρακλής να επιλέξει τον Έρικ Μικ το καλοκαίρι του 1996. Μετά από την εξαιρετική παρουσία του στην Τουρκία με την Γαλαρασαράι, οι «κυανόλευκοι» έκαναν δικό τους τον ξανθομάλλη Αμερικανό σέντερ, ο οποίος θα έπαιρνε τη θέση του Ρόι Τάρπλεϊ στο ρόστερ. Σε 29 ματς, ο Έρικ Μικ ήταν τιμιότατος στον Ηρακλή έχοντας κατά μέσο όρο 12,7 πόντους και 6,2 ριμπάουντ και σουτάροντας με 57% στα δίποντα.

ΜΠΑΚ ΤΖΟΝΣΟΝ (1998-2000)

Ένας από τους μεγαλύτερους και πιο σταθερούς σκόρερ που πέρασαν από τα ελληνικά παρκέ. Ο Αλφόνσο «Μπακ» Τζόνσον πρωτοσυστήθηκε στην Ελλάδα ως παίκτης του Απόλλωνα Πάτρας και ακολούθησε μια διετία σε Μακάμπι και Τζιρόνα, ήρθε για... μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα. Στον Ηρακλή έμεινε για δύο χρόνια (1998-2000) και παρά τα 34 χρόνια του, είχε φροντίσει να κάνει την διαφορά. Άλλωστε και στο ΝΒΑ είχε «γράψει» καλά νούμερα καθώς μέτρησε 9,1 πόντους και 3,5 ριμπάουντ σε 505 ματς. Με τον Ηρακλή είχε αντίστοιχα 18,5 πόντους και 9,5 ριμπάουντ στο αντίστοιχο διάστημα της παραμονής του στο «Ιβανώφειο».

Powered by Quiz Maker

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα