Τα κριτήρια της επιλογής Φίνκε και η αύξηση επιλογών στην επίθεση

Τα κριτήρια της επιλογής Φίνκε και η αύξηση επιλογών στην επίθεση

Βασίλης Βλαχόπουλος
Τα κριτήρια της επιλογής Φίνκε και η αύξηση επιλογών στην επίθεση

bet365

Η συμφωνία του Άρη με τον Μάικλ Φίνκε έχει χρονικό ορίζοντα ενός μήνα αλλά το ακριβές διάστημα της συνεργασίας τους θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις του Αμερικανού φόργουορντ/σέντερ.

Ο τελευταίος προσδιορισμός έχει τη σημασία του καθώς ο 26χρονος δεν είναι ο σέντερ ρακέτας που θεωρητικά λείπει από το ρόστερ του Άρη, ούτε όμως και ο κλασικός πάουερ φόργουορντ καθώς υστερεί σε ταχύτητα και έκρηξη. Είναι μια… ενδιάμεση κατάσταση με καλό επίπεδο αντανακλαστικών για προσαρμογή σε κάθε συνθήκη. Θεωρητικά, ο Μάικλ Φίνκε θα δοκιμαστεί σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με το πολωνικό και ολλανδικό Πρωτάθλημα στα οποία προϋπήρξε, αν και μέτρησε οκτώ αγώνες στη VTB League της οποίας το επίπεδο είναι τουλάχιστον παραπλήσιο (αν όχι ανώτερο) με την ελληνική Basketleague.

Η αλήθεια είναι ότι η περίπτωση του Αμερικανού προέκυψε… στον δρόμο υπό την έννοια ότι η αποδέσμευσή του από τον Ηρακλή συνέπεσε μ’ ένα διάστημα κατά το οποίο ο Γιάννης Καστρίτης πλησίαζε στα όρια της απόγνωσης, αντιμετωπίζοντας τρομακτική δυσκολία στην προσέγγιση των σέντερ που ταίριαζαν στα κριτήριά του. Στον προηγούμενο μήνα, ο Άρης προσπάθησε ανεπιτυχώς να αποκτήσει τουλάχιστον έξι σέντερ, παράλληλα απέρριψε δύο ντουζίνες παικτών καθώς δεν βρήκε τα στοιχεία που αναζητούσε. Ο Φίνκε επιλέχθηκε γιατί είχε το πλεονέκτημα της συμμετοχής σε προετοιμασία γεγονός που διασφάλιζε το επίπεδο ετοιμότητάς του σε φυσική κατάσταση, παράλληλα το παιχνίδι του ανταποκρίνεται σε μερικά από τα στοιχεία που θέλει ο Καστρίτης από τον βασικό ψηλό.

Ο Φίνκε

Αυτό που σίγουρα θα αποκτήσουν οι «κίτρινοι» παρόντος του Φίνκε είναι περισσότερες επιλογές στην επίθεση καθώς ο Αμερικανός έχει τουλάχιστον δύο χαρακτηριστικά που δεν διαθέτει άλλος σέντερ της ομάδας. Το post παιχνίδι και τη δημιουργία από μέσα προς τα έξω, κυρίως όμως τις δύο επιλογές στο pick n’ roll καθώς συνηθίζει να στέκεται έξω από τη γραμμή του τριπόντου και να εκτελεί. Το ποσοστό της τελευταίας διετίας χαρακτηρίζεται κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό καθώς σε Πολωνία και VTB τη σεζόν 2019-20 είχε συνολικά 39.8% με (περίπου) 2.5 τρίποντα ανά αγώνα. Πέρυσι στην Ολλανδία με τη φανέλα της Λέιντεν, αύξησε τον αριθμό των προσπαθειών έξω από τα 6.75, είχε περί των τεσσάρων μακρινών σουτ ανά αγώνα, αλλά και το ποσοστό ευστοχίας του φθάνοντας στο 45%. Η ικανότητα του από μακρινή απόσταση μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στις φάσεις ένας εναντίον ενός που δείχνει ότι επιλέγει ο Άρης για τους γκαρντ, αλλά και στην πιο ουσιαστική ένταξη στο επιθετικό παιχνίδι της ομάδας τον Τζούστον, Λόκετ.

Ο Μάικλ Φίνκε υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας ενός μήνα, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν αυτή τη συνεργασία ως κάτι προσωρινό. Το διάστημα παραμονής του στην ομάδα θα εξαρτηθεί από τον βαθμό αποτελεσματικότητάς του. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή ο Γιάννης Καστρίτης δεν κοιτάζει μανιωδώς τις λίστες των ελεύθερων σέντερ έχοντας καταλήξει στην απόφαση ότι ο Φίνκε θα αποχαιρετήσει στα τέλη του Οκτώβρη. Τον αντιμετωπίζει όπως κάθε άλλο παίκτη της ομάδας, σκοπεύει να του δώσει το εύρος ευκαιριών και στο ενδεχόμενο που ο Αμερικανός αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμος για την ομάδα, δεν θα μπει σε διαδικασία αναζήτησης παίκτη για να τον αντικαταστήσει.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα