Μάντζαρης στο Gazzetta: «Με τους 6+1 ξένους καταδικάζουμε το ελληνικό μπάσκετ»!

Μάντζαρης στο Gazzetta: «Με τους 6+1 ξένους καταδικάζουμε το ελληνικό μπάσκετ»!

bet365

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης μιλάει στο Gazzetta για την προοπτική αύξησης των ξένων παικτών σε 6+1 στην Basket League, εξηγώντας τους λόγους που ο ΠΣΑΚ αντιτίθεται σε αυτή την πιθανότητα.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών αντιδρά στην προοπτική αύξησης των ξένων παικτών από 6 σε 6+1, προειδοποιώντας για σοβαρές επιπτώσεις στο ελληνικό μπάσκετ εφόσον γίνει πράξη το συγκεκριμένο σενάριο.

Μάλιστα το συνδικαλιστικό όργανο των παικτών τόνισε πως θα υπάρχει αντίκτυπος και στην Εθνική ομάδα, ζητώντας παράλληλα να μειωθεί ο αριθμός των ξένων σε 5+1, την ώρα που ο ΕΣΑΚΕ κάνει λόγο για παιχνίδι εντυπώσεων από την πλευρά του ΠΣΑΚ.

Από την πλευρά του, ο διεθνής γκαρντ και μέλος του Δ.Σ. του ΠΣΑΚ, Βαγγέλης Μάντζαρης μίλησε στο Gazzetta για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τον αριθμό των ξένων παικτών στην Basket League, εξηγώντας τους λόγους που δεν πρέπει να εφαρμοστεί το 6+1.

Εν τέλει, το μεγάλο πρόβλημα του ελληνικού μπάσκετ είναι ο αριθμός των ξένων παικτών που θα χρησιμοποιεί κάθε ομάδα; Ή αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου προβλήματος που χρήζει περαιτέρω συζήτησης και κυρίως, πράξεων;
«Σίγουρα το πρόβλημα δεν είναι μόνο αυτό αλλά συνιστά μέρος του προβλήματος. Το ζήτημα έχει να κάνει με τη μεγάλη εικόνα. Με το μέλλον και τα νέα παιδιά που έρχονται από πίσω... Θα πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και όχι να καταδικάσουμε το άθλημα που αγαπάμε... Γιατί με αυτές τις ενέργειες, θεωρώ πως καταδικάζεται το ελληνικό μπάσκετ! Κατανοώ τις ομάδες και τις προθέσεις τους, ειδικά αυτές που θέλουν να παίξουν στην Ευρώπη, με δεδομένο ότι σε αυτή την περίπτωση θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στο ρόστερ τους. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να υπερασπιστούμε το προϊόν μας. Δεν γίνεται σε άλλα πρωταθλήματα όπως, για παράδειγμα στην Τουρκία ή τη Ρωσία να παίζουν 5 ξένοι και 7 γηγενείς και εδώ να θέλουμε να καθιερώσουμε 7 ξένους... Δεν μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα».

Υπάρχει, βέβαια και ο αντίλογος που λέει πως κανένας Έλληνας δεν θα μάθει να ντριμπλάρει τον αντίπαλό του, να σουτάρει, να τρέχει ή να βελτιώσει το άλμα του αν μειωθούν οι ξένοι στην Basket League...
«Μπορεί οι ομάδες να λένε πως εντάξει, δεν υπάρχουν Έλληνες παίκτες σε υψηλό επίπεδο, πως έχει πέσει το ελληνικό μπάσκετ... Μπορεί να έχουν δίκιο μέχρι ενός σημείο ωστόσο όλοι φταίμε που δεν υπάρχουν Έλληνες παίκτες. Δεν φταίνε μόνο οι αθλητές. Το θέμα έχει να κάνει επίσης με το ότι οι ομάδες δεν εμπιστεύονται τα παιδιά τους, πως οι Ακαδημίες και το αναπτυξιακό πρόγραμμα δεν λειτουργούν όπως παλιά. Είναι μια ολόκληρη κουβέντα που πρέπει να γίνει. Πρέπει να κάνουμε κάτι όλοι μαζί, όχι να λέμε ποιος φταίει και ποιος όχι... Ας μην κοροϊδευόμαστε. Το θέμα είναι πόσο θέλει ο καθένας να στηρίξει το προϊόν του».

Στην ανακοίνωση του ΠΣΑΚ αναφέρθηκε η Εθνική ομάδα και το ενδεχόμενο να υπάρχει αντίκτυπος εφόσον αυξηθεί ο αριθμός των ξένων παικτών. Πως το αντιλαμβάνεσαι;
«Είναι απλό. Αν δεν παίζεις στην ομάδα σου, μένεις πολύ πίσω και δεν μπορείς να βοηθήσεις τη χώρα σου, όσο και να το θες αυτό...»

Πως πιστεύεις πως θα επηρεαστεί ο Έλληνας παίκτης εφόσον περάσει τελικά το 6+1 όσον αφορά τον αριθμό των ξένων; Τι προτείνει το συνδικαλιστικό όργανο των παικτών ως λύση;
«Θεωρώ πως τα νέα παιδιά είναι αυτά που πρέπει να στηριχθούν απόλυτα ώστε να υπάρχει συνέχεια στο ελληνικό μπάσκετ... Ο πιτσιρικάς που είναι 11ος - 12ος παίκτης και περιμένει μια ευκαιρία για να παίξει, αυτό πλέον θα γίνεται πολύ δύσκολα αν η ομάδα του έχει δικαίωμα αλλαγής ξένου παίκτη. Η ομάδα θα βάλει τον ξένο και όχι τον γηγενή. Αυτό που εξήγησα, δηλαδή στη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΣΑΚΕ, τον Βαγγέλη Γαλατσόπουλο, ότι η συγκεκριμένη πρόταση για το 6+1 δεν πλήττει τους 4-5 Έλληνες που είναι ο κορμός μιας ομάδας αλλά τον 11ο και τον 12ο παίκτη που περιμένει την ευκαιρία του... Αν αλλάζεις τον Αμερικανό σου κάθε εβδομάδα, αυτά τα παιδιά δεν θα πάρουν ποτέ την ευκαιρία να δείξουν τι αξίζουν... Με αυτή την κίνηση τους κόβεις τα φτερά».

Ποια είναι πλέον η επόμενη κίνηση;
«Περιμένουμε την επόμενη Γενική Συνέλευση (σ.σ. στις 21 Ιουλίου). Μια λύση θα μπορούσε να είναι η δημιουργία ενός πρωταθλήματος U22 για τα παιδιά που τελειώνουν το εφηβικό και ενδεχομένως δεν είναι ακόμα έτοιμα σωματικά και πνευματικά για το top επίπεδο. Να υπάρχει, δηλαδή μια λίγκα που θα παίρνουν χρόνο συμμετοχής πριν μπουν στην Basket League. Θεωρώ πως ένα πρωτάθλημα U22 θα βοηθούσε όλες τις πλευρές. Βέβαια κατανοώ πως ένα τέτοιο εγχείρημα είναι ενδεχομένως πολυέξοδο όμως αποτελεί έναν τρόπο που θα μπορούσε να βοηθήσει αυτά τα παιδιά».

Όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις με τον Ολυμπιακό, πως βλέπεις το ενδεχόμενο επιστροφής στη μεγάλη κατηγορία;
«Σίγουρα ο Ολυμπιακός ανήκει στην Α1, το ξέρουμε όλοι αυτό. Οι λόγοι που έπεσε δεν ήταν αγωνιστικοί, ήταν κάτι άλλο... Πρέπει να παίζει στην Α1 και μακάρι να γίνει γιατί θα βοηθήσει το ελληνικό μπάσκετ στο σύνολό του να ανέβει σε όλα τα επίπεδα. Θα κάνει καλό στις ομάδες, και ανταγωνιστικά και οικονομικά».

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα