Στην πρώτη συνάντησή τους, Αρβανίτης και Καμπερίδης δεν είχαν να πουν πολλά…

Στην πρώτη συνάντησή τους, Αρβανίτης και Καμπερίδης δεν είχαν να πουν πολλά…

Στην πρώτη συνάντησή τους, Αρβανίτης και Καμπερίδης δεν είχαν να πουν πολλά…

bet365

Ουσιαστική συζήτηση για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο μοιάζει αρκετά πρώιμη για την ΚΑΕ Άρης κι έτσι στην πρώτη συνάντησή τους, Λευτέρης Αρβανίτης και Σαββας Καμπερίδης, περιορίστηκαν σε κουβέντα θεωρητικού επιπέδου.

Πέραν δηλαδή της επιθυμίας του αντιπροέδρου της ΚΑΕ Άρης, Λευτέρη Αρβανίτη, για την επέκταση της συνεργασίας με τον Σάββα Καμπερίδη, λόγω των δεδομένων που υπάρχουν, ήταν αδύνατο να εμβαθύνουν σε ότι αφορά την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο. Καλά-καλά, η ΚΑΕ δεν έχει ολοκληρώσει την αποστολή εγγράφων για την αδειοδότησής της για την Basketleague της επόμενης περιόδου καθώς μέσα στις εκκρεμότητες που οφείλει να τακτοποιήσει είναι η έκδοση νέας εγγυητικής επιστολής 80.000 ευρώ, καθώς επίσης και να προσκομίσει έγγραφο διακανονισμού με τον Σάββα Καμπερίδη στον οποίον οφείλεται το μεγαλύτερο μέρος του συμβολαίου της χρονιάς που πέρασε.

Αν η κατάσταση στην ΚΑΕ Άρης ήταν ευνοϊκή, προφανώς δεν θα υπήρχαν εκκρεμότητες που αφορούν την αδειοδότησή της. Αυτές υποδηλώνουν ότι οι «κίτρινοι» συνεχίζουν να ανεβαίνουν τη δική τους ανηφόρα, σε σημείο μάλιστα δέσμευσης εσόδων και της μεθεπόμενης αγωνιστικής περιόδου ούτως ώστε να πετύχουν τους διακανονισμούς που απαιτούνται.

Θα λυθεί το ban;

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον ήταν αδύνατο να γίνει ουσιαστική συζήτηση. Αρχικά προσπάθησαν να βρουν φόρμουλα σε ότι αφορά τα οφειλόμενα κι όταν η κουβέντα πήγε στην ερχόμενη αγωνιστική περίοδο, το εύρος των εκκρεμοτήτων απέτρεψε κάθε ξεκάθαρη συζήτηση. Αυτή τη στιγμή, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ο Άρης θα αποδράσει από το καθεστώς ομηρίας και θα ανακτήσει το δικαίωμα πραγματοποίησης μεταγραφών. Τα επτά ban παραμένουν στον φάκελο του και βάσει της εκτίμησης που δημιουργήθηκε από τον πρώτο κύκλο επαφών με τους παίκτες (οι οποίοι έχουν στα χέρια τους δικαστικές αποφάσεις), απαιτείται ένα ποσό της τάξεως (τουλάχιστον) των 350.000 ευρώ για να επιτευχθούν διακανονισμοί. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι, από πού θα αντληθεί αυτό το ποσό όταν διαπιστώνεται δυσκολία εύρεσης μικρότερων ποσών;

Ο Βλάντιμιρ Ντραγκίτσεβιτς

Ποια (θα) είναι η στάση της FIBA;

Επί του παρόντος αυτό είναι άγνωστο. Θυμίζουμε ότι η FIBA είχε αποφασίσει τη μη έκδοση δελτίων για λογαριασμό ομάδων οι οποίες έχουν χρόνιες υποχρεώσεις και «κουβαλούν» αρνητικές αποφάσεις του BAT. Τον Σεπτέμβριο του 2020, οι «κίτρινοι» έπεισαν τη FIBA να τους δώσει χρόνο και αυτή αποκρίθηκε θετικά με την προϋπόθεση όμως ότι από τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους θα καταβάλλονταν οφειλόμενες δόσεις στους αθλητές. Δεν έγινε καμία πληρωμή κι έτσι ο Άρης έχει δύο δρόμους. Είτε να βρει τα (τουλάχιστον) 350.000 ευρώ για να προχωρήσει σε νέες συμφωνίες με τους παίκτες (σ. σ. η πλειοψηφία αυτών ήταν στην ομάδα τη σεζόν 2016-17 και εμφανίζονται αδιάλλακτοι επειδή δεν τηρήθηκαν οι διακανονισμοί που έγιναν στο παρελθόν), είτε να πείσει τη FIBA να χορηγήσει νέα πίστωση χρόνου και να δημιουργηθεί μια ομάδα με τους γνωστούς περιορισμούς.

Πόσο ωφέλιμη είναι η «ομάδα με περιορισμούς»;

Στην πραγματικότητα είναι καταστροφική σε όλα τα επίπεδα. Αγωνιστικά, ο Άρης της τελευταίας διετίας είναι μια ομάδα που δεν εμπνέει, παίζει κακό μπάσκετ και δεν είναι τυχαίο ότι μάχεται για την επιβίωσή του στην κατηγορία. Λειτουργικά, οι ξένοι παίκτες γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να αντικατασταθούν, γεγονός το οποίο εκμεταλλεύονται με συνέπεια αρκετοί από αυτούς να χαρακτηρίστηκαν από μη επαγγελματικές συμπεριφορές. Ο δε Σάββας Καμπερίδης παραδέχθηκε σε συνέντευξή του ότι αναγκάστηκε να προχωρήσει σε υποχωρήσεις γιατί δεν είχε τη δυνατότητα αντικατάστασης παίκτη. Οικονομικά, ο Άρης της περασμένης αγωνιστικής περιόδου στοίχισε με των 560.000 ευρώ (σ. σ. μόνο τα συμβόλαια των παικτών), λειτουργώντας αντίθετα της κατεύθυνσης της εξυγίανσης. Κι αυτό διότι οι ξένοι παίκτες αξιοποιούν το διαπραγματευτικό πλεονέκτημά τους και το γεγονός ότι ο Άρης δεν έχει άλλες επιλογές παρά καλείται να επιλέξει παίκτες από μια μικρή δεξαμενή λόγω των περιορισμών. Γι’ αυτούς τους λόγους, αν και φέτος οι «κίτρινοι» καταφύγουν στη δημιουργία ομάδας με περιορισμούς, το πιθανότερο είναι να ζήσουν μια εμπειρία αντίστοιχη της τελευταίας διετίας…

Στο επόμενο ραντεβού θα πρέπει να σχηματιστεί πιο ξεκάθαρη εικόνα

Αυτό είναι απαραίτητο γιατί αν και μέχρι την επόμενη συνάντηση των δύο ανδρών δεν έχουν διαμορφωθεί ξεκάθαρα δεδομένα, προφανώς δεν υφίσταται λόγος να ξαναβρεθούν. Το ερώτημα βέβαια είναι, τι θέλει να κάνει ο Σάββας Καμπερίδης; Αν τελικώς οι «κίτρινοι» αποφασίσουν οριστικά την παραμονή του στην τεχνική ηγεσία, ο Θεσσαλονικιός τεχνικός έχει την πρόθεση να λειτουργήσει σ’ ένα περιβάλλον αντίστοιχο του περσινού (;) καθώς στη διάρκεια της περασμένης αγωνιστικής περιόδου, δύο φορές, έφτασε στο σημείο υποβολής της παραίτησής του.

Μάθε πού θα δεις ζωντανά όλους τους αγώνες σήμερα μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

BASKET LEAGUE NEWS FEED