Γιατί η αδειοδότηση δεν εξασφαλίζει την «εκάστοτε» ΑΕΚ και τον «εκάστοτε» Άρη!

Γιατί η αδειοδότηση δεν εξασφαλίζει την «εκάστοτε» ΑΕΚ και τον «εκάστοτε» Άρη!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας ρίχνει φως στις μεγάλες αλλαγές που ψηφίστηκαν πέρυσι και θα εφαρμοστούν φέτος, με φόντο την εξυγίανση και την αύξηση του ανταγωνισμού στο πρωτάθλημα. Γιατί η άδεια συμμετοχής στην Basket League ισοδυναμεί απλά με «ιώδιο στην πληγή» μίας ομάδας με οικονομικά προβλήματα.

Η έξαρση της πανδημίας πέρυσι την άνοιξη και τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που προκάλεσε (και) στις επαγγελματικές ομάδες, ανάγκασε τον ΕΣΑΚΕ να ψηφίσει μεν τα μέτρα εξυγίανσης του πρωταθλήματος από το περασμένο καλοκαίρι, ταυτόχρονα όμως, να ζητήσει την εφαρμογή τους από την σεζόν 2021-2022.

Κάπως έτσι, φτάσαμε στην ώρα της αλήθειας, σύμφωνα με την οποία, όλοι οι σύλλογοι με δικαίωμα συμμετοχής στο επόμενο πρωτάθλημα (πλην εκείνων που ακόμη ακόμη αγωνίζονται στην Α2 Κατηγορία και θα πάρουν το εισιτήριο της ανόδου), ήταν υποχρεωμένοι να καταθέσουν τον φάκελο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Κοινώς, το απόγευμα της περασμένης Τρίτης (15/06), η Επιτροπή Αδειοδότησης του Συνδέσμου παρέλαβε όλα τα προαπαιτούμενα στοιχεία (εγγυητική επιταγή 80.000 Ευρώ, αποδείξεις για πλήρη εξόφληση παικτών και προπονητών την προηγούμενη σεζόν ή υπογεγραμμένους διακανονισμούς με όλους, καθώς επίσης και καταγεγραμμένες εγγυήσεις για τις προβλεπόμενες προδιαγραφές του γηπέδου).

Ό γέγονε γέγονε, λοιπόν, όσον αφορά στα στοιχεία που κατατέθηκαν και πλέον είναι δουλειά της Επιτροπής να μελετήσει – μέσα σε απόλυτη μυστικότητα – τους φακέλους, να ελέγξει την εγκυρότητά τους και σε περιπτώσεις παραλείψεων, που δεν έχουν να κάνουν με τυχόν χρέη ή με τους διακανονισμούς, να ζητήσει βελτιώσεις.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των ημερών, η ΑΕΚ (με τους διακανονισμούς) και ο Άρης (με την εγγυητική) κατά κύριο λόγο και ο Ηρακλής (με την άδεια λειτουργίας του γηπέδου του) σε δεύτερο πλάνο, ήταν οι ομάδες που αντιμετώπιζαν τις μεγαλύτερες δυσκολίες εναρμόνισης στις επιταγές του νόμου.

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα αναφέρει ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, όλες οι ομάδες θα πάρουν στο τέλος του μηνός το πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα και εύλογα, ο ουδέτερος παρατηρητής θα πει «ε, βέβαια στην Ελλάδα είμαστε»!

Για πρώτη φορά, όμως και παρά τα οποία «παράθυρα» κρύβει ο εκάστοτε νόμος, η αδειοδότηση δεν εξασφαλίζει – παρά μόνο πρόσκαιρα – την ομάδα που δεν έχει λύσει μία για πάντα όλα τα οικονομικά θέματα που ενδεχομένως αντιμετωπίζει. Και αυτό γιατί ο σύλλογος που δεν έχει διακανονίσει τις οφειλές του και αρκείται σε προσωρινές λύσεις, απλά και μόνο για να ξεπεράσει τον «σκόπελο» του υποβιβασμού άνευ αγώνα, είναι θέμα χρόνου να βρεθεί αντιμέτωπος με επιπτώσεις που θα επηρεάσουν την βαθμολογική του κατάσταση.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι χωρίς βιώσιμο οικονομικό πλάνο, καμία ομάδα δεν θα μπορέσει συμμετάσχει απρόσκοπτα στο πρωτάθλημα, υπό την έννοια ότι στην πρώτη τελεσίδικη απόφαση περί χρεών σε παίκτη ή προπονητή (σημειωτέον ότι πλέον οι αποφάσεις εκδίδονται σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την προσφυγή), αυτομάτως επιβάλλεται αφαίρεση ενός βαθμού, ενώ στην δεύτερη οι βαθμοί της αφαίρεσης γίνονται δύο και ούτω καθεξής.

Όπως γίνεται αντιληπτό μία ομάδα που θα γλιτώσει την «αποβολή» της από το πρωτάθλημα πριν καν αυτό αρχίσει, αν δεν έχει εξασφαλίσει μία εύρυθμη οικονομική λειτουργία και απλά αρκείται σε πρόσκαιρες λύσεις, αφήνοντας συνεχείς εκκρεμότητες (πολυάριθμα BAT για παράδειγμα), είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια στον υποβιβασμό.

Εν κατακλείδι, τα νέα δεδομένα που έχουν πλέον και νομοθετική κατοχύρωση, αποτελούν ένα πρώτο ασφαλές βήμα προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης της λίγκας. Σε δεύτερο πλάνο θα έρθει και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του πρωταθλήματος, που ίσως και να αργήσει λιγάκι. Έστω κι αν τα έξτρα χρήματα που θα εισπράξουν οι ομάδες από τις στοιχηματικές εταιρίες, φτάνουν και περισσεύουν για την αύξηση του budget και την δημιουργία πιο ποιοτικών ρόστερ.

Οι αυστηρές επιταγές της νέας νομοθεσίας όσον αφορά τις προδιαγραφές συμμετοχής στο πρωτάθλημα, φαίνεται ότι θα απορροφήσουν κάποια απ' αυτά τα χρήματα, ώστε να κλείσουν σταδιακά οι «ανοιχτές τρύπες» και να προσαρμοστούν όλες οι «προβληματικές» ομάδες στα νέα δεδομένα.

Κάλιο αργά παρά ποτέ! Ας είναι το πρωτάθλημα της σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε, το τελευταίο που χαρακτηρίζεται από οικονομική ασυνέπεια ορισμένων συλλόγων, που λόγω των χρεών που κουβαλούν από το πρόσφατο παρελθόν, αδικούν την ιστορία τους και τον ιδρώτα των παικτών τους και κατ' επέκταση συντείνουν στην δυσφήμηση του ελληνικού μπάσκετ.


Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!