«Η ευκαιρία της Ζαλγκίρις να νικήσει στο ΟΑΚΑ!» (vid & pics)

«Η ευκαιρία της Ζαλγκίρις να νικήσει στο ΟΑΚΑ!» (vid & pics)
Ο δημοσιογράφος του 15min.lt, Donatas Urbonas, γράφει στο gazzetta.gr για τη Ζαλγκίρις, το ακριβότερο συμβόλαιο των Λιθουανών, το όνειρο της πρόκρισης στα playoffs και τη μάχη στο ΟΑΚΑ.

Στην εκκίνηση της ανανεωμένης, πιο απαιτητικής και, συγχρόνως, πιο συναρπαστικής EuroLeague των τελευταίων ετών, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τη Ζαλγκίρις Κάουνας, διεκδικώντας την πρώτη νίκη στο πρώτα από τα 30 ματς (μίνιμουμ) που καλείται να δώσει φέτος στη διοργάνωση.

Οι παίκτες του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους θέλουν να κάνουν... θόρυβο στο ΟΑΚΑ και ο Λιθυανός δημοσιογράφος του 15min.lt, Donatas Urbonas, αρθρογραφεί στο gazzetta.gr και εκφράζει τους λόγους που πιστεύει ότι η Ζαλγκίρις μπορεί να κάνει την έκπληξη στην πρεμιέρα.

«Η Ζαλγκίρις Κάουνας ξεκίνησε επίσημα τη σεζόν στις 22 Σεπτεμβρίου όμως ο Σάρας εξήγησε από την πρώτη στιγμή ότι δεν "σημαδεύει" την πρεμιέρα της λιθουανικής λίγκας αλλά την κανονική περίοδο στην EuroLeague! Ίσως εκεί οφείλεται η ήττα στην πρεμιέρα της LKL από τη Λιετκαμπέλις με 86-90. Η Λιετκαμπέλις έχει μια φιλόδοξη ομάδα με τα αδέλφια Λαβρίνοβιτς, τον Μιντάουγκας Λουκάουσκις κι άλλους βετεράνους παίκτες. Πλέον όμως η Ζαλγκίρις βελτιώνεται!

Το γεγονός, επίσης, ότι η Ζαλγκίρις έχει ήδη δώσει πέντε επίσημα παιχνίδια πριν από το πρώτο τζάμπολ της EuroLeague με τον Παναθηναϊκό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Σε κάθε περίπτωση, η ομάδα του Γιασικεβίτσιους δεν έχει δείξει ακόμα τις πραγματικές τις δυνατότητες. Είναι λογικό σε αυτό το σημείο της χρονιάς, ουδείς το έχει πετύχει.

Από την άλλη πλευρά, ο Σάρας εξήγησε ότι ήταν πολύ δύσκολη η προετοιμασία για τον αγώνα στο ΟΑΚΑ, από τη στιγμή που δεν υπήρχε σχεδόν καμία πληροφορία για τον Παναθηναϊκό! Έπαιξαν μόλις ένα παιχνίδι στο ελληνικό πρωτάθλημα (σ.σ. με τον Προμηθέα Πατρών, στην πρεμιέρα της Basket League)…


Συνοψίζοντας τις κινήσεις της Ζαλγκίρις το καλοκαίρι, μπορούμε να πούμε ότι είναι ακριβώς η ομάδα που είχε στο μυαλό του ο Γιασικεβίτσιους! Ο Σάρας ήθελε δύο playmakers στο παρκέ, επομένως έφερε στο Κάουνας τους Κέβιν Πάνγκος και Λέο Βέστερμαν, δυο πολλά υποσχόμενα γκαρντ που προορίζονται για βασικοί. Προσπαθεί πάντα να κρατάει στο παρκέ δυο playmakers, με τους Πάνγκος – Βέστερμαν ή τον Λεκαβίτσιους, που έρχεται από τον πάγκο.

Παρεμπιπτόντως, ο προπονητής της Ζαλγκίρις ήθελε οι δημιουργοί του να παίζουν το pick-n-roll με τους ψηλούς. Οι τρεις σέντερ της ομάδας, οι Λίμα, Γιαβτόκας και Καβαλιάουσκας είναι εξαιρετικοί στο pick-n-roll. Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο πρόβλημα της Ζαλγκίρις είναι ότι δεν διαθέτει έναν σούπερ σταρ, ο οποίος θα πάρει την μπάλα στα κρίσιμα. Όλοι όσοι βρίσκονται στη Ζαλγκίρις είναι καλοί συμπαίκτες όμως ουδείς εξ αυτών είναι ο go-to-guy παίκτης στα τελευταία λεπτά! Αυτό, ενδεχομένως, να είναι πρόβλημα για τη Ζαλγκίρις απέναντι σε αντιπάλους υψηλού επιπέδου που μπορούν να αλλάξουν τους ψηλούς με τα γκαρντ στην pick-n-roll άμυνα.

Είναι μια κατάσταση που περιορίζει τις βλέψεις αυτής της ομάδας. Ενδεχόμενη πρόκριση, λοιπόν, στο Top-8 θα ήταν… όνειρο! Νομίζω, όμως ότι το ρεαλιστικό σενάριο θα ήταν η 10η θέση. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η χρονιά είναι επιτυχημένη. Σίγουρα η Ζαλγκίρις μπορεί να σοκάρει αντιπάλους top επιπέδου, όμως το χρήμα είναι πολύ σημαντικό. Στην περίπτωσή μας, δεν έχουμε να κάνουμε με ένα πλούσιο κλαμπ. Ο Παούλιους Γιανκούνας κερδίζει 550 χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο ενώ οι υπόλοιποι δεν βγάζουν περισσότερα από 300 χιλιάδες. Αυτό κάτι λέει…


Η εφετινή Ζαλγκίρις είναι καλύτερη από πέρσι. Αρχικά, ο Σάρας έφερε τους παίκτες που ήθελε. Πλέον έχει στη διάθεσή του σουτέρ όπως ο Μιλάκνις, ο Πάνγκος και ο Βέστερμαν, από τη στιγμή που το τρίποντο ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα της ομάδας, πέρσι. Επίσης ο Γιασικεβίτσιους είναι πλέον πιο ώριμος. Πόσο καλός είναι τώρα; Για παράδειγμα, ο Ρόμπι Γιαβτόκας μού είπε σε παλαιότερη συνέντευξη ότι ο Σάρας θα μπορούσε να πάρει τη θέση του Γιόνας Καζλάουσκας στην εθνική ομάδα! Στα μάτια του, είναι ένας πολύ πολύ καλός προπονητής, με λαμπρό μέλλον. Κι αυτό κάτι λέει…

Η σεζόν θα είναι συναρπαστική για τους φίλους της Ζαλγκίρις. Θα έχουν την ευκαιρία να δουν πόσο έχει βελτιωθεί ο Γιασικεβίτσιους ως προπονητής, στη δεύτερη χρονιά του. Πιστεύουν επίσης ότι η Ζαλγκίρις μπορεί να κάνει περισσότερα πράγματα σε σχέση με πέρσι. Ίσως γι’ αυτό τον λόγο να θεωρώ κι εγώ ότι μπορεί να κερδίσει στην Αθήνα! Πλέον η ομάδα είναι καλά προετοιμασμένη, ενδεχομένως λοιπόν το timing να είναι καλό για να κερδίσει στο ΟΑΚΑ για πρώτη φορά στην ιστορία της EuroLeague! Αργότερα θα είναι πολύ δύσκολο».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.