Ζούρος: «Πολύ μεγάλη επιτυχία από κάθε άποψη»

Ζούρος: «Πολύ μεγάλη επιτυχία από κάθε άποψη»

Κώστας Κουκούσης
Ζούρος: «Πολύ μεγάλη επιτυχία από κάθε άποψη»

bet365

Ο Ηλίας Ζούρος μιλάει στο gazzetta.gr για το πως οδήγησε τη Γεωργία στην τελική φάση του Eurobasket του 2017 και αναλύει τους Μάικλ Ντίξον (ΑΕΚ) και τον Βίκτορ Σανικίντζε (Άρης) που βρίσκονταν υπό τις οδηγίες του.

Η Γεωργία πέρασε ως πρώτη από τον έκτο όμιλο των προκριματικών με πέντε νίκες σε έξι αγώνες. Για να πάρει το «εισιτήριο» για το επόμενο Eurobasket όμως, την τελευταία αγωνιστική χρειάστηκε να κερδίσει εκτός έδρας 90-84 το Μαυροβούνιο. Στην πρώτη συνάντηση τους είχε χάσει 76-74 αλλά χάρη στην τρομερή εμφάνιση του Μάικλ Ντίξον (31 πόντοι, 7/10 τρίποντα) της ΑΕΚ ήταν αυτή που προκρίθηκε, αφού κάλυψε τη διαφορά και υπερτέρησε στην μεταξύ τους ισοβαθμία.

«Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επιτυχία. Το γεγονός δε πως για να προκριθούμε χρειάστηκε να κερδίσουμε την τελευταία αγωνιστική στην έδρα ενός πολύ δύσκολου αντιπάλου όπως το Μαυροβούνιο την κάνει ακόμα πιο σημαντική. Πόσο μάλιστα από τη στιγμή που σε αυτό το παιχνίδι δεν είχαμε έναν από τους καλύτερους μας παίκτες, αφού ο Τόρνικε Σενγκέλια δεν ακολούθησε την ομάδα λόγω τραυματισμού. Θα πρέπει επίσης να αναλογιστούμε πως πριν αρχίσουν τα προκριματικά χάσαμε τον Μάνουτσαρ Μαρκοϊσβίλι που χτύπησε στο γόνατο και δεν μπόρεσε να μας ενισχύσει. Τα λέω όλα αυτά διότι στον αγώνα που έκρινε ποια ομάδα θα βρεθεί στο Eurobasket αυτές οι απουσίες μετρούσαν, γιατί απέναντι μας βρέθηκε ένα σύνολο που έχει πανίσχυρη γραμμή ψηλών με παίκτες σαν τον Νίκολα Βούτσεβιτς, που προερχόταν από πολύ καλή σεζόν στο ΝΒΑ και έναν εξαιρετικό προπονητή όπως ο Μπόγκνταν Τάνιεβιτς, που του αρέσει να χρησιμοποιεί ψηλά σχήματα», ανέφερε ο Ηλίας Ζούρος.

Παίξε νόμιμα με 100+ Ειδικά Στοιχήματα στην Sportingbet

Ο 50χρονος τεχνικός είναι ο πρώτος Έλληνας προπονητής που οδηγεί ξένη εθνική ομάδα στην τελική φάση του Eurobasket κάτι που όπως λέει αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για τον ίδιο όπως και το γεγονός ότι συνεισέφερε ώστε η Γεωργία να δώσει το «παρών» για τέταρτη συνεχόμενη φορά στην διοργάνωση: «Σίγουρα είναι κάτι ξεχωριστό και μου δίνει μεγάλη χαρά. Η Γεωργία είναι μια ομάδα που θα βρεθεί για μόλις τέταρτη φορά στην ιστορία της στο Eurobasket και χαίρομαι που με τη δουλειά μου βοήθησα σε αυτό. Εκτιμώ ιδιαίτερα τον Ιγκόρ Κοκόσκοφ, που ήταν ο προηγούμενος προπονητής και είχε βάλει τις βάσεις για να δημιουργηθεί αυτό το σύνολο. Η ομάδα που παρουσιάσαμε τώρα είναι συνέχεια της δικής του. Μαζί με την Ομοσπονδία δουλεύουμε για να οικοδομηθεί ένα αναπτυξιακό σύστημα, ώστε να βγουν παίκτες που θα διαδεχτούν αυτή την πολύ καλή φουρνιά και θα κρατήσουν τη Γεωργία σε υψηλό επίπεδο».

Αν και οι Γεωργιανοί δεν έχουν δυνατό πρωτάθλημα έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τους αγώνες της εθνικής τους ομάδας στα προκριματικά του Eurobasket και μάλιστα πήγαν στο αεροδρόμιο να την υποδεχτούν κατά την επιστροφή της από το Μαυροβούνιο. Για τον Ηλία Ζούρο πάντως το γεγονός πως το γήπεδο γέμισε στα δύο από τα τρία εντός έδρας παιχνίδια που έδωσε η ομάδα του «μιλάει» από μόνο του: «Αυτή η επιτυχία είχε μεγάλο αντίκτυπο στους Γεωργιανούς. Μας περίμενε κόσμος στο αεροδρόμιο όταν γυρίσαμε από το Μαυροβούνιο με την πρόκριση, αλλά νομίζω πως το γεγονός ότι τα δύο από τα τρία εντός έδρας παιχνίδια μας ήταν sold out σε ένα γήπεδο περίπου 10.000 θέσεων είναι σαφώς πιο σημαντικό».

Μάικλ Ντίξον της ΑΕΚ και ο Βίκτορ Σανικίντζε του Άρη ήταν οι πρωταγωνιστές της νίκης της Γεωργίας επί του Μαυροβουνίου. Ο πρώτος διέλυσε κάθε αμυντικό σύστημα του Μπόγκταν Τάνιεβιτς με την απίστευτη ευστοχία του πίσω από τα 6.75μ. και ο δεύτερος ήταν αυτός που ουσιαστικά σφράγισε την πρόκριση με ένα μακρινό τρίποντο προς το τέλος του παιχνιδιού. Ο προπονητής τους τρίβει τα χέρια που επέλεξαν και οι δύο να αγωνιστούν στην Ελλάδα, καθώς η συμμετοχή τους σε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα αλλά και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα τους βοηθήσει να είναι απόλυτα έτοιμοι για το Eurobasket: «Χαίρομαι που και οι δύο θα αγωνιστούν στο ελληνικό πρωτάθλημα τη νέα σεζόν. Νομίζω πως θα βοηθήσουν πολύ τις ομάδες τους και θα κάνει καλό τόσο στους ίδιους όσο και στη Γεωργία ενόψει Eurobasket το ότι θα παίζουν όλη τη χρονιά σε τόσο υψηλό επίπεδο Ο Ντίξον είναι καλός σκόρερ και σουτάρει με πολύ καλά ποσοστά. Δένει εύκολα με την ομάδα καθότι είναι εξαιρετικός χαρακτήρας και το ευχάριστο είναι πως έχει καλή παρουσία και στην άμυνα. Τέτοιες εμφανίσεις όπως αυτή με το Μαυροβούνιο τις είχε κάνει και μέσα στη σεζόν και μάλιστα απέναντι σε μεγάλες ομάδες. Περίμενα πως θα έκανε ένα τέτοιο παιχνίδι και θα πρέπει να το περιμένουν και στην ΑΕΚ γιατί είναι ένας παίκτης που νομίζω πως έχει μέλλον μπροστά του και μπορεί να εξελιχτεί κι άλλο. Ο Σανικίντζε από την άλλη μας έδωσε τρομερή ενέργεια και ήταν πάντα εκεί στα δύσκολα. Έχει ηγετική παρουσία και είναι εξαιρετικός στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη. Είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για κάθε προπονητή».

Ο Ηλίας Ζούρος έχει κάνει ήδη τον σχεδιασμό του για το τι πρέπει να γίνει προκειμένου η Γεωργία να παρουσιαστεί απόλυτα έτοιμη στο Eurobasket. Έχει ήδη παραδώσει το πλάνο του στην Ομοσπονδία, θα ταξιδέψει κατά τη διάρκεια της σεζόν στις ΗΠΑ για να παρακολουθήσει τον Ζάζα Πατσούλια στο ΝΒΑ και είναι ανοιχτός σε προτάσεις συνεργασίας: «Έχει γίνει ήδη μια προεργασία. Υπάρχει πλάνο το οποίο βρίσκεται στα χέρια της Ομοσπονδίας προκειμένου να γίνουν όλα όπως πρέπει. Εκτός αυτού είμαι ανοιχτός σε προτάσεις από συλλόγους και αν προκύψει κάτι αξιόλογο δεν θέλω να υπάρχουν εκκρεμότητες στις υποχρεώσεις μου με την εθνική ομάδα της Γεωργίας. Εάν δεν αλλάξει κάτι λογικά μέσα στη χρονιά θα πάω στις ΗΠΑ για να δω από κοντά τον Ζάζα Πατσούλια ο οποίος θα είναι βασικός σέντερ στους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, που είναι το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου στο ΝΒΑ. Θα ήθελα πολύ να έρθει στο Eurobasket ως πρωταθλητής αλλά και μόνο που βλέπω πόσο αγαπάει την εθνική του ομάδα, όπως και οι υπόλοιποι παίκτες μου, με κάνει να ξέρω πως θα δώσει τον καλύτερο του εαυτό στη διοργάνωση υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

Τέλος ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Γεωργίας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους συνεργάτες του οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε να έρθει αυτή η μεγάλη επιτυχία: «Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συνεργάτες μου. Στον Γιώργο Βαβέτση που για εμένα είναι ο καλύτερος γυμναστής στην Ευρώπη. Έκανε εξαιρετική δουλειά και αυτό φάνηκε όταν στα δύσκολα παιχνίδια οι αντοχές της ομάδας ανέβαιναν αντί να πέφτουν όσο πλησίαζαν προς το τέλος τους αυτές οι αναμετρήσεις. Τον Γιούριτσα Γκόλεματς τον οποίο είχα και παίχτη παλιότερα, όλους τους ανθρώπους που ήταν στο τεχνικό επιτελείο αλλά και την Ομοσπονδία που από την πρώτη στιγμή μου έδειξε απόλυτη εμπιστοσύνη και με τιμάει με την αγάπη και την εκτίμηση της προς το πρόσωπο μου».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα