Τζέιμς για Ολυμπιακό: «Δεν μιλάμε καθόλου γι' αυτούς!»

Αντώνης Καλκαβούρας
Τζέιμς για Ολυμπιακό: «Δεν μιλάμε καθόλου γι' αυτούς!»
Ο «πυραυλοκίνητος» νεοαποκτηθείς point-γκαρντ δίνει την πρώτη μεγάλη του συνέντευξη ως μέλος του «τριφυλλιού» και μιλώντας στο gazzetta.gr, συγκρίνει Περάσοβιτς-Πεδουλάκη και ΠΑΟ-Λαμποράλ, σχολιάζει τη συνεργασία του με τον Μπουρούση και αξιολογεί το «πράσινο» ρόστερ.

Για την απόκτησή του, ενδιαφέρθηκαν στην αρχή του καλοκαιριού, οι δύο «αιώνιοι αντίπαλοι» και η Νταρουσάφακα. Μάλιστα, οι «ερυθρόλευκοι» ήταν αυτοί που πλησίασαν πρώτοι τον ατζέντη του, ενώ οι Τούρκοι φάνηκαν αρχικά διατεθειμένοι να του προσφέρουν ένα εκπληκτικό συμβόλαιο! Ο Παναθηναϊκός Superfoods, όμως, ήταν η ομάδα που τον κέρδισε στην πορεία, δίνοντας του ένα χρονικό περιθώριο για να «εξαντλήσει» τις πιθανότητές του για ένα συμβόλαιο στο ΝΒΑ!

Ο λόγος για τον Μάϊκ Τζέϊμς, έναν από τους πρωταγωνιστές της περυσινής εκπληκτικής πορείας της Λαμποράλ Κούτσα, που έφτασε ένα βήμα πριν από τον τελικό του Final 4. Νωρίτερα βέβαια, ο 26χρονος Αμερικανός point-γκαρντ, είχε φροντίσει να συμβάλει τα μέγιστα στον αποκλεισμό των «πρασίνων» στα play-offs της Euroleague, έχοντας μ.ο. 14,7 πόντους, 5,7 ριμπάουντ και 3,7 ασίστ (100% στις βολ., 50% στα διπ. & 46,7% στα τριπ.), ενώ, ίσως να μην είναι καθόλου τυχαίο ότι τα δύο τελευταία χρόνια παίζει σχεδόν πάντα καλά κόντρα στις δύο μεγαλύτερες ομάδες της Ελλάδας!

Την περίοδο 2014-15, με τη φανέλα του Κολοσσού Ρόδου, είχε φορτώσει το καλάθι του Ολυμπιακού με 28 πόντους στο Στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας», ενώ 21 πόντους είχε πετύχει στο Βενετόκλειο κόντρα στους «πράσινους». Αυτά τα δύο παιχνίδια, αλλά και η εν γένει εξαιρετική παρουσία του στην Α1 Κατηγορία, για 8 αγώνες με τους Ροδίτες (μ.ο. 21,0π., 5,2ρ. & 2,7ασ.), του άνοιξαν τον δρόμο για τη λίγκα ACB και την Euroleague και να που, μετά από μία διετία, ο απόφοιτος του πανεπιστημίου Λαμάρ, επιστρέφει στην Ελλάδα ως μέλος της οικογένειας του «τριφυλλιού».

Πως σου φαίνεται το νέο «σκηνικό» της καριέρας σου; Τον περασμένο Απρίλιο, πανηγύριζες μέσα στο ΟΑΚΑ την πρόκριση στο Final 4, αποκλείοντας τον Παναθηναϊκό και τώρα, λίγους μόλις μήνες μετά, είσαι μέλος της «πράσινης» οικογένειας και από 'δω και στο εξής, θα μάχεσαι για το «τριφύλλι»...

«(Χαμογελάει!!!)... Βλέπεις την φάτσα του Τζέϊμς (σ.σ.: ο Φελντίν ήταν ακριβώς δίπλα του), που άκουσε την ερώτηση και μάλλον δεν του άρεσε (σ.σ.: γέλια και από τους δύο...); Για να μιλήσουμε σοβαρά, όμως, αισθάνομαι πραγματικά υπέροχα γιατί ο Παναθηναϊκός είναι ένας πολύ μεγάλος σύλλογος με υψηλές φιλοδοξίες και τρομερό κόσμο και ανυπομονώ να αρχίσει η σεζόν.»

Με την «πράσινη» φανέλα δηλαδή, ονειρεύεσαι περισσότερα πράγματα απ' αυτά που πέτυχες πέρυσι με την Λαμποράλ Κούτσα; Δεν είναι εύκολο να πηγαίνει κανείς κάθε χρόνο στο Final 4...

«Το ξέρω αλλά ο Παναθηναϊκός έχει να πάει μερικά χρόνια, το θέλει πολύ και μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά, είμαστε εδώ για να πραγματοποιήσουμε κι αυτόν τον στόχο. Άλλωστε, έστω κι αν αυτό μπορεί να μην ακουστεί τόσο εύηχα στ' αυτιά των φιλάθλων της πρώην μου ομάδας, είναι μεγαλύτερος σύλλογος από την Λαμποράλ, έχει μεγαλύτερη ιστορία κι έχει κατακτήσει έξι ευρωπαϊκά τρόπαια. Οπότε με το ρόστερ που έχουμε φέτος, νομίζω ότι στατιστικά, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να τα καταφέρουμε...»

Ποιο είναι το στοιχείο εκείνο που υπάρχει στο νέο περιβάλλον σου και δεν υπήρχε στην Βιτόρια; Ίσως η πίεση για το αποτέλεσμα, για τη νίκη σε κάθε ματς;

«Για να είμαι ειλικρινής δεν αισθάνομαι καμία πίεση!»

Τουλάχιστον όχι ακόμη, γιατί δεν έχουν αρχίσει οι αγώνες...

«Τι να σου πω, δεν ξέρω θα την αισθανθώ κάποια στιγμή... Αλλά, γενικά δεν είμαι ο τύπος του παίκτη που αγχώνεται! Απλά μπαίνω μέσα και παίζω... Αν είμαστε καλοί, θα κερδίζουμε, αν όχι και χάσουμε κάποια ματς, θα κλειστούμε στο γυμναστήριο και θα δουλέψουμε πιο σκληρά για να βελτιωθούμε...»

Το καταλαβαίνω, απλά τα βλέμματα όλων θα είναι σε μεγάλο βαθμό «καρφωμένα» πάνω σε σένα και στο Νικ, που θα σηκώσετε όλο το βάρος της καθοδήγησης της ομάδας στην μετά Διαμαντίδη εποχή και μοιραία οι απαιτήσεις θα είναι μεγάλες...

«Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό είναι ένα ζήτημα γιατί ο Διαμαντίδης ήταν ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο σαν παίκτης και είναι η πορεία της ομάδας, χωρίς αυτόν, είναι λογικό να απασχολεί στο μυαλό όλων! Κάποιοι θα πιστεύουν ότι θα τα πάμε χειρότερα, επειδή σταμάτησε και ίσως κάποιοι να ελπίζουν ότι μπορούμε να φτάσουμε ψηλότερα, επειδή έχουμε ένα ανανεωμένο ρόστερ και κάνουμε μία νέα αρχή! Όπως και να 'χει, θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα σεζόν και πραγματικά είμαι περίεργος να δω πως θα αντιδράσει ο κόσμος...»

Η «συνταγή» πάντως, «χτίζεται» με πετυχημένα συστατικά! Αναφέρομαι στον Μπουρούση και σε σένα που πρωταγωνιστήσατε πέρυσι στο «θαύμα» της Λαμποράλ Κούτσα και στον Σίνγκλετον, που έκανε εξαιρετική χρονιά στην Λοκομοτίβ Κούμπαν...

«Τώρα που το ρόστερ έχει ολοκληρωθεί, μπορώ να πω ότι το τεχνικό επιτελείο έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, «παντρεύοντας» παίκτες που μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα στο παρκέ! Κοιτώντας τις υπόλοιπες ομάδες της Euroleague, νομίζω ότι έχουμε ένα από τα καλύτερα υλικά στην Ευρώπη, οπότε από μας εξαρτάται το πόσο ψηλά θα φτάσουμε...»

Και ακόμη δεν έχεις δει τον Σίνγκλετον και το Νίκολς στην προπόνηση (σ.σ.: η συνέντευξη έγινε πριν την άφιξή του τελευταίου μετεγγραφικού αποκτήματος)...

«Ναι, αυτό συζητάμε πολύ με τον Τζέϊμς (σ.σ.: Φελντίν), πόσο μεγάλο βάθος έχει ομάδα και πλάκα-πλάκα, ποιος και που θα πρωτοπαίξει (γέλια!!)... Γενικά, πάντως, τα έχουμε όλα. Είμαστε γρήγοροι κι αθλητικοί, έχουμε την ευχέρεια να σκοράρουμε από το low post, διαθέτουμε καλούς πασέρ αλλά και εμπειρία. Οπότε, για να πάμε στο Final 4 και να κερδίσουμε τίτλους, πρέπει παράλληλα να παίξουμε και άμυνα. Αν το κάνουμε, αυτόματα, θα γίνουμε διεκδικητές! Οπότε τα «κλειδιά» είναι η άμυνα και η «χημεία», το πως θα «δέσουμε»...»

Θα είναι το ίδιο εύκολη κι επιτυχημένη η συνεργασία σου με τον Γιάννη ή πιστεύεις ότι οι αντίπαλοί σας θα είναι περισσότερο υποψιασμένοι φέτος;

«Μέχρι τώρα, στην προπόνηση, μου φαίνεται σαν να συνεχίζουμε στην Λαμποράλ, γιατί παίζουμε συνέχεια στην ίδια πεντάδα και στήνουμε πολλά pick'n'rolls μαζί.. Πέρυσι ερχόμαστε και οι δύο από τον πάγκο και παίξαμε τόσο πολύ μαζί, που πραγματικά νιώθω ότι συνεννοούμαστε με τα μάτια και τη γλώσσα του σώματος! Ξέρουμε τι αρέσει και δεν αρέσει στον καθένα να κάνει, από που με βολεύει εμένα να περάσω και που είναι καλύτερα να του δώσω την μπάλα, οπότε είναι ο ιδανικός συμπαίκτης που θα μπορούσα να έχω σε μία καινούρια ομάδα. Ειδικότερα από τη στιγμή που είναι Έλληνας, είναι απόλυτα εξοικειωμένος με το περιβάλλον και ξέρω ότι θα μου δώσει τις κατάλληλες συμβουλές.»

Αισθάνεσαι άνετα εδώ;

«Μ' αρέσει πολύ η Αθήνα, παρ' ότι δεν έχω «γυρίσει» σχεδόν καθόλου! Όσες φορές είχα έρθει στο παρελθόν, ήταν για αγώνες και ήμουν στο ξενοδοχείο, αλλά σαν πόλη αποπνέει μία πολύ θετική αύρα και φυσικά είναι και ο καιρός που σου ανεβάζει την διάθεση! Θα έχω την ευκαιρία, όμως, να επισκεφτώ αρκετά μέρη...»

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ του Περάσοβιτς και του Πεδουλάκη;

«Νομίζω μέρα με τη νύχτα! Δύο τελείως διαφορετικοί άνθρωποι και προπονητές! Βέβαια, δεν μπορώ να πω ότι έχω γνωρίσει καλά ακόμη το νέο μου προπονητή, αλλά κρίνοντας από την προπόνηση, μπορώ να πω ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές.»

Έπαιξες για λίγο στην Ελλάδα, πριν μετακομίσεις για σχεδόν ενάμιση χρόνο στην Ισπανία. Οπότε υποθέτουμε ότι γνώριζες από πριν για την αντιπαλότητα Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού. Στα αποδυτήρια συζητάτε καθόλου για τα ντέρμπι;

«Ξέρω αρκετά πράγματα γιατί έχω αντιμετωπίσει αρκετές φορές και τις δύο ομάδες! Αλλά να σου πω την αλήθεια, όχι! Δεν συζητάμε καθόλου γι' αυτούς, πιο πολύ μιλάμε για τους εαυτούς μας και την ομάδα μας. Για μας ανησυχούμε περισσότερο, για κανέναν άλλον! Όταν θα παίξουμε μαζί τους, θα τους αντιμετωπίσουμε όπως τον κάθε αντίπαλο.»

Είδες πως τελείωσαν οι περυσινοί τελικοί με τον Σπανούλη να κάνει την διαφορά με δύο νικητήρια σουτ και με ηγετικές εμφανίσεις στις 3 νίκες του Ολυμπιακού;

«Βέβαια, ήταν μεγάλα σουτ!»

Είναι ένα επιπλέον κίνητρο για σας;

«Για τα υπόλοιπα παιδιά, ίσως, όχι όμως για μένα που δεν ήμουν εδώ! Αλλά αυτό έγινε πέρυσι και μπροστά μας, έχουμε μία νέα χρονιά...»

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα