Οι ομάδες που (ίσως) μπορούν να κοντράρουν τις ΗΠΑ (vids)

Κώστας Κουκούσης
Οι ομάδες που (ίσως) μπορούν να κοντράρουν τις ΗΠΑ (vids)

bet365

Ο Τζέρι Κολάντζελο είπε πως οι άλλες χώρες θα πρέπει να ανεβάσουν το επίπεδο τους για να μπορέσουν να κοιτάξουν στα μάτια τις ΗΠΑ στις επόμενες διεθνείς διοργανώσεις και το gazzetta.gr έχει μια ιδέα για το ποιες μπορεί να το κάνουν κάποια στιγμή.

Είναι δύσκολο. Πολύ δύσκολο για να λέμε την αλήθεια αλλά παλιότερα φαινόταν ακατόρθωτο και τελικά έγινε και μάλιστα όχι μόνο μία φορά. Η Ελλάδα έχει να λέει πως είναι η τελευταία ομάδα που μπόρεσε να κερδίσει τις ΗΠΑ και πραγματικά σε κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο αλλά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αν θα βρεθεί η επόμενη που θα τα καταφέρει.

Από το 2006 και μετά η μόνη που έχουν μπορέσει να παίξουν στα ίσα τους Αμερικανούς και να τους απειλήσουν σοβαρά είναι οι Ισπανοί. Το γιατί είναι απλό. Σε κάθε συνάντηση τους οι πλειοψηφία της 12άδας τους είχε εμπειρία από ΝΒΑ.

Το 2008 στο Πεκίνο η Ισπανία είχε στη σύνθεση της τέσσερις παίκτες (Πάου Γκασόλ, Ναβάρο, Καλντερόν, Γκαρμπαχόσα) που είχαν ολοκληρώσει τη σεζόν στο ΝΒΑ, δύο που πήγαν την επόμενη (Ρούντι Φερνάντεθ, Μαρκ Γκασόλ), έναν που είχε παίξει παλιότερα (Ραούλ Λόπεθ) και έναν που πήγε μετά από τρία χρόνια (Ρούμπιο).

Το 2012 στο Λονδίνο πέντε Ισπανοί προέρχονταν από το ΝΒΑ (τα αδέρφια Γκασόλ, ο Ρούντι, ο Καλντερόν και ο Ιμπάκα), ένας θα πήγαινε την επόμενη σεζόν (Κλαβέρ) και άλλοι δύο (Ναβάρο, Σέρχιο Ροντρίγκεθ) είχαν παίξει νωρίτερα.

Όσο για φέτος στο Ρίο υπήρχαν τέσσερις από το ΝΒΑ (Πάου Γκασόλ, Μίροτιτς, Ρούμπιο, Καλντερόν), τρεις που θα παίξουν τη νέα σεζόν (Αμπρίνες, Ροντρίγκεθ, Ερνάνγκομεθ) και άλλοι τρεις (Ναβάρο, Ρούντι, Κλαβέρ) που έχουν περάσει από το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου.

Άρα λοιπόν μόνο μια τέτοια ομάδα θα είναι σε θέση να παλέψει με καλές πιθανότητες για νίκη απέναντι στους Αμερικανούς που έχουν την πολυτέλεια να διαλέγουν τους καλύτερους παίκτες του ΝΒΑ. Ποια μπορεί να είναι αυτή ή αυτές όμως;

Αυστραλία

Τα είπαμε και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων πως τα επόμενα χρόνια η Αυστραλία αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στις διεθνείς διοργανώσεις. Ο Πάτι Μιλς είναι 28 ετών, ο Μάθιου Ντελαβεντόβα πατάει τα 26 και αν ο Άντριου Μπόγκατ που πάει για τα 32 αντέξει φανταστείτε δίπλα τους το νούμερο ένα του φετινού ντραφτ Μπεν Σίμονς, τον Ντάντε Έξουμ των Γιούτα Τζαζ αλλά και τον Θον Μέικερ των Μιλγουόκι Μπακς που παρότι κατάγεται από το Σουδάν έχει τη δυνατότητα να παίξει για τους Αυστραλούς, αφού σε πολύ μικρή ηλικία είχε μεταναστεύσει στο Σίδνεϊ.

Καναδάς

Ο Στιβ Νας είναι υπεύθυνος για την εθνική ομάδα του Καναδά και βλέποντας τόσο ταλέντο σίγουρα θα ήθελε πολύ να είναι καμιά 15αριά χρόνια μικρότερος για να μπορεί να διεκδικήσει μια διάκριση σε διεθνές επίπεδο με την παρέα του Άντριου Ουίγκινς που φυσικά ξεχωρίζει. Ο φόργουορντ των Μινεσότα Τίμπεργλουβς αναμένεται να είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες του ΝΒΑ τα επόμενα χρόνια και στην εθνική θα έχει δίπλα του τους Τρέι Λάιλς (Γιούτα Τζαζ), Τρίσταν Τόμσον (Κλίβελαντ Καβαλίερς), Τζαμάλ Μάρεϊ (Ντένβερ Νάγκετς), Κόρι Τζόζεφ (Τορόντο Ράπτορς), Νικ Στάουσκας (Φιλαδέλφεια Σίξερς), Κέλι Ολίνικ (Μπόστον Σέλτικς), Τάιλερ Ένις (Μιλγουόκι Μπακς) και κάμποσους ακόμα συμπατριώτες του που παίζουν στο ΝΒΑ. ΠΡΟΣΟΧΗ κανένας από όσους αναφέραμε δεν είναι πάνω από 25 ετών.

Κροατία

Οι Κροάτες παίρνουν κι αυτοί σιγά σιγά το δρόμο προς το ΝΒΑ. Ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς των Μπρούκλιν Νετς είναι 27 ετών και πλέον έχει για παρέα τον Μάριο Χεζόνια των Ορλάντο Μάτζικ που είναι 21 τον Ντάριο Σάριτς των Σίξερς που είναι 22 και από πίσω έρχονται ο Ντράγκαν Μπέντερ (19 ετών) των Φίνιξ Σανς και ο Ίβιτσα Ζούμπατς (19 ετών) των Λος Άντζελες Λέικερς.

 

Τελευταία Νέα