Η Μπαρτσελόνα του Μπαρτζώκα (pic)

Η Μπαρτσελόνα του Μπαρτζώκα (pic)

bet365

Το gazzetta.gr καταγράφει την αλλαγή επιπέδου (κι άλλο) στην προπονητική καριέρα του Γιώργου Μπαρτζώκα και την εμπιστοσύνη που του έδειξε η Μπαρτσελόνα.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2012 τα βήματα του Γιώργου Μπαρτζώκα στην προπονητική του καριέρα ήταν απολύτως σταθερά. Ξεκίνησε ως συνεργάτης του Παναγιώτη Γιαννάκη στο Μαρούσι, ακολούθησε η πρώτη του δουλειά ως head coach στην Ολύμπια Λάρισας και το πρώτο ξεπέταγμα στο Μαρούσι με το οποίο είχε μία σπουδαία πορεία (για τα μέτρα της ομάδας) στην Euroleague. Ο Πανιώνιος εντυπωσίασε με αυτόν στον πάγκο μέχρι που τον εμπιστεύτηκαν οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος ως αντικαταστάτη του Ντούσαν Ίβκοβιτς.

Από μόνο του να είναι κάποιος προπονητής στον Ολυμπιακό ανεβάζει το επίπεδό του, το status του. Απλά ο Γιώργος Μπαρτζώκας φρόντισε με τη δουλειά, τις αποφάσεις, τις επιλογές και φυσικά την κατάκτηση της Euroleague στο Λονδίνο να εκτοξεύσει τον εαυτό του ανάμεσα στους κορυφαίους τεχνικούς της Ευρώπης.

Τα όσα έγιναν τη νύχτα της 9ης Οκτωβρίου στο πάρκινγκ του ΣΕΦ, άλλαξαν τη ζωή του. Αρχικά προς το χειρότερο και μακροπρόθεσμα προς το πολύ καλύτερο!

Η παραίτησή του από τον Ολυμπιακό ήταν γεγονός με μία φράση η οποία θα τον ακολουθήσει και τώρα στη Βαρκελώνη. «Είναι κάποιες στιγμές που στη ζωή σου οφείλεις να γίνεσαι η αλλαγή που θέλεις να έρθει» ανέφερε το ξεκίνημα της παραίτησής του και πλέον αυτός είναι η αλλαγή η οποία όχι μόνο αυτός ήθελε να γίνει, αλλά και κοτζάμ Μπαρτσελόνα.

Η πορεία της Λοκομοτίβ Κουμπάν ήταν έργο δικό του. Αυτός επέλεξε τους παίκτες, αυτός τους έκανε να ξεχάσουν τον εγωισμό τους και τους καλούπωσε για χάρη της ομάδας. Άλλαξε νοοτροπία στον Ντιλέινι, τον Ράντολφ, τον Σίνγκλετόν και έστειλε την άσημη ρωσική ομάδα στο Final 4 αποκλείοντας τη σημερινή του ομάδα.

Εκείνο το βράδυ ουσιαστικά, τη νύχτα του 5ου αγώνα στα playoffs της Euroleague, ο Μπαρτζώκας έγινε για τη Μπαρτσελόνα «the man to be». Λίγες μέρες αργότερα ο Ροντρίγκο Ντε Λα Φουέντε επικοινώνησε μαζί του και τον ενημέρωσε επίσημα. «Σε θέλουμε στη Βαρκελώνη».

Κύλησαν μέρες, συζητήσεις, διαπραγματεύσεις, δυσκολίες λόγω της επιμονής του προέδρου της Λοκομοτίβ να πατήσει πάνω στο συμβόλαιό τους.

Ο Μπαρτζώκας συμπεριφέρθηκε άψογα, δεν εκβίασε, παρέθεσε τις σκέψεις και τις επιθυμίες του, άκουσε και τον άκουσαν και ουδέποτε απείλησε. Όλα αυτά εκτιμήθηκαν από τους Ρώσους όταν η Μπαρτσελόνα ακούμπησε την επιταγή των 500.000 δολαρίων στο τραπέζι για το buy out.

Η Λοκομοτίβ Κουμπάν δεν είχε την παραμικρή ανάγκη από τα 500 χιλιάρικα της Μπαρτσελόνα.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας εξαργύρωσε όλα όσα έχει καταφέρει από τον Ιούνιο του 2012 με ένα συμβόλαιο στον σημαντικότερο σύλλογο του κόσμου. Όχι ομάδα μπάσκετ. Σύλλογο.

Γνήσιος λάτρης του ποδοσφαίρου, θα έχει τη θέση του στο «Camp Nou» να παρακολουθεί τον Μέσι και τους παίκτες του Λουίς Ενρίκε. Είναι σίγουρο μάλιστα πως θα συναντιέται μαζί του όποτε το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις για να ανταλλάζουν απόψεις για το ποδόσφαιρο όπως έκανε κάποτε στοn Ρέντη με τον Μίτσελ.

Με την ανάληψη της ηγεσία της Μπαρτσελόνα ο Γιώργος Μπαρτζώκας επιβεβαίωσε την κλάση του ως προπονητής και κατάφερε σιγά σιγά να ξεθωριάσει και το μοναδικό εν Ελλάδι μειονέκτημά του... Την κόντρα Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού.

Η αντιπαλότητα με τη Ρεάλ είναι παρόμοια, ωστόσο η νοοτροπία είναι εντελώς διαφορετική για να τον φθείρει και αυτή.

Ο πρώτος Έλληνας προπονητής ο οποίος κατέκτησε την Euroleague είναι έτοιμος να χαρίσει τίτλους στην Μπαρτσελόνα από τους οποίους απέχει μία ολόκληρη διετία.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Την πρώτη μέρα παρουσίας του στο Palau Blaugrana ανέφερε, «Η Μπαρτσελόνα είναι μία ομάδα που πρέπει να παίζει επιθετικό μπάσκετ, να κατακτά τίτλους και ν' αναδεικνύει καινούριους παίκτες».

Προτεραιότητα φυσικά και έχουν οι τίτλοι. Αυτοί είναι που θα τον κρατήσουν για δύο τουλάχιστον χρόνια στη Βαρκελώνη ή όχι. Για να έρθουν όμως αυτοί χρειάζεται να παιχτεί και καλό μπάσκετ.

Ο Μπαρτζώκας είναι χωρίς δεύτερη σκέψη ο προπονητής που αφήνει σε λειτουργία (περισσότερο από οποιονδήποτε συνάδελφό του) το ένστικτο των παικτών του. Σίγουρα λοιπόν το μπάσκετ της Μπαρτσελόνα αναμένεται πιο θελκτικό.

Ένα από τα άμεσα ζητήματα που καλείται να λύσει ο Έλληνας τεχνικός είναι η στελέχωση του ρόστερ. Με τον Σατοράνσκι στους Ουίζαρντς, τον Ντόελμαν να έχει δεχθεί πρόταση από το ΝΒΑ, τον Ναβάρο να έχει μεγαλώσει κατά ένα χρόνο και φυσικά κάποιους παίκτες οι οποίοι δε βοήθησαν φέτος, ο Μπαρτζώκας χρειάζεται καλούς παίκτες. Παίκτες που θα μπορούν φυσικά να ακολουθήσουν το δικό του στιλ μπάσκετ.

Το ΝΒΑ ξοδεύει αλόγιστα προσελκύοντας τις καλές περιπτώσεις, η αγορά των free agent δεν είναι μεγάλη και το έργο του είναι αρκετά δύσκολο.

Όμως ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι αποφασισμένος να πανηγυρίσει τίτλους με την Μπαρτσελόνα και θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να το πετύχει.

 

ΜΠΑΣΚΕΤ: ΙΣΠΑΝΙΑ Τελευταία Νέα