Champions League στ' όνομα. Στη χάρη;

Γιάννης Ράμμας
Champions League στ' όνομα. Στη χάρη;

bet365

Μία-μία οι ομοσπονδίες των περισσοτέρων χωρών τάσσονται στο πλευρό της FIBA κι απειλούν με αποκλεισμό όποια ομάδα συμμετάσχει στο EuroCup της Euroleague. Ποιες θα συμμετάσχουν στο Champions League;

Η κόντρα Euroleague vs. FIBA καλά κρατεί και το... Σχίσμα: Vol. 2 (Euroleague vs. Suproleague το 2001 το πρώτο) μονοπωλεί την καθημερινότητα των περισσοτέρων ομοσπονδιών και λιγκών ανά την Ευρώπη. Πολύ περισσότερο μετά απ' την υπόσχεση υλοποίησης της απειλής της FIBA να πιέσει τις εκάστοτε ομοσπονδίες να απαιτήσουν την αποβολή όποιας ομάδος συμμετάσχει στο EuroCup της Euroleague.

Παρότι ήδη δε μπορούσε να υπολογίζει στη Ρεάλ Μαδρίτης, στη Μπαρτσελόνα και στη Λαμποράλ Κούτσα (και στον Ολυμπιακό, στον Παναθηναϊκό, στη Φενέρμπαχτσε, στην Αναντολού Εφές, στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, στην Αρμάνι Τζινς Μιλάνο και στη Ζαλγκίρις Κάουνας λόγω εγγυημένων συμβολαίων στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Euroleague), ενδεχομένως η ψήφος εμπιστοσύνης της ACB υπέρ της Euroleague ν' αποτέλεσε αιτία κι αφορμή για την αλλαγή (σκληρής) στάσης της FIBA, αλλά είναι αδικαιολόγητη ως προς το... δικτατορικό του ύφους της. Όχι όταν διατυμπανίζει πως κόπτεται για το καλό του αθλήματος. Αυτό έχουν επισημάνει τις τελευταίες ημέρες και μερικά απ' τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου, όπως ο προπονητής της έστω ταγμένης στο πλευρό της Euroleague Ζαλγκίρις Κάουνας, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Ο «Σάρας» χαρακτήρισε «πισωγύρισμα 20 χρόνων» οποιαδήποτε συνεργασία με τη FIBA, ενώ δε δίστασε να επιχειρηματολογήσει με τον πλειστηριασμό των wild cards στις διεθνείς διοργανώσεις της. Προφανώς όσοι έχουν ταχθεί υπέρ αυτής έχουν διαφορετική άποψη.

Πού βρίσκεται η αλήθεια; Ενδεχομένως ούτε καν στη μέση, αφού μία σύγκριση μεταξύ των ομάδων σε EuroCup & Champions League φτάνει και περισσεύει για να καταδείξει τη διαφορά επιπέδου.

EUROCUP

To προσεχές ανανεωμένο EuroCup θ' αποτελείται από 24 ομάδες: 21 μέσω εθνικών Πρωταθλημάτων & 3 μέσω wild cards για 10 αγωνιστικές εντός-εκτός έδρας στην πρώτη φάση, 14 αναλόγως στο ΤΟΡ 16, εντός προημιτελικούς & ημιτελικούς και μονό τελικό.

Από πλευράς Ελλάδος συμμετοχή με ό,τι αυτό συνεπάγεται έχει δηλώσει η ΑΕΚ, ενώ επίσης ξεχωρίζει η παρουσία αρκετών ομάδων της ACB (Ισπανία), της Bundesliga (Γερμανία) και της ABA-Liga (Αδριατική Λίγκα) μεταξύ άλλων. Όπου «μεταξύ άλλων» μπορεί κανείς να βάλει τις 7 αποκλεισμένες στον Προκριματικό Γύρο της Euroleague. Συν μία εκ των Στρασμπούργ (Γαλλία) & Γαλατάσαραϊ (Τουρκία), οι οποίες συνθέτουν το ζευγάρι των φετινών Τελικών.

CHAMPIONS LEAGUE

Στο νεοσύστατο Champions League θα συμμετάσχουν σε πρώτο πλάνο 56 ομάδες (από 30 χώρες) με το σύστημα διεξαγωγής να 'χει ως εξής:

ΦΩΤΟ: fiba.com - Πατήστε εδώ για μεγαλύτερη ανάλυση

Απ' τις 32 ομάδες της κανονικής περιόδου οι 24 θα λάβουν εγγυημένη θέση (οι 8 θα προέλθουν απ' τον Προκριματικό Γύρο των επίσης 32 ομάδων κι οι επίσης 24 αποκλεισμένες ομάδες θα συνεχίσουν στο Europe Cup των 48 ομάδων) κι ο Άρης κι ο ΠΑΟΚ είναι ανάμεσά τους.

Οι μέχρι τώρα δηλώσεις συμμετοχής:

ΕΛΛΑΔΑ
Άρης
ΠΑΟΚ

ΙΤΑΛΙΑ
Σορεσίνα
Αβελίνο
Πιστόια
Βενέτσια
Βαρέζε
Μπολόνια
Πέζαρο

ΚΡΟΑΤΙΑ
Τσιμπόνα

Συν ομάδες απ' τη Γαλλία κι απ' το Βέλγιο κι από χώρες με λίγκες ανάλογης δυναμικής, όπως η Σλοβενία, η οποία αποτελεί την πιο πρόσφατη σύμμαχο.

Σε όποιον βγαίνουν τα... μαθηματικά πώς και για την ακρίβεια με ομάδες ποιας δυναμικής αγωνιστικής ή εμπορικής θα συμπληρωθούν, μπορεί να στείλει e-mail στο [email protected].

 

Τελευταία Νέα